Изненадващ обрат на изборите във Франция - Саркози може да запази поста си

Изненадващ обрат на изборите във Франция - Саркози може да запази поста си

© ReutersРазликата между водещите двама кандидати за президент на Франция намаля до около 1 процентен пункт, сочат резултати от преброяването на повече от половината (56.05%) от подадените бюлетини.


Социалистът Франсоа Оланд води с 27.7%, докато президентът Никола Саркози изостава със само 0.9 пункта на 26.6%. До последно прогнозите сочеха, че авансът на претендента ще бъде в рамките на 3-5 процентни пункта.


Другата изненада от ранните часове  след края на изборния ден е силното представяне на лидера на крайната десница Марин льо Пен. Дъщерята на бившия лидер Националния фронт Жан-Мари льо Пен получава почти 20% от гласовете. Този резултат на практика подновява състезанието.
Около 15 минути преди 22 часа местно време Саркози се появи широко усмихнат пред ликуващите си привърженици. Против всички прогнози френските избиратели изразиха с гласа си своите тревоги, страданието и аз чух този глас. Хората искат работа и сигурност. Запазването на нашия начин на живот е централният въпрос в тези избори. Времената са съдбоносни и ние избрахме да защитим френските граждани в следващите 5 години", каза президентът сред бурни скандирания "Никола, Никола...". Той предложи преки телевизионни дебати с противника си.


Марин льо Пен ликува в неделната вечер заради силното представяне на екипа й. Веднага се появиха спекулации, че тя би искала Саркози да изгуби, за да може управляващата партия да се взриви отвътре и нейният Национален фронт да стане основната опозиция.

© Reuters

Марин льо Пен ликува в неделната вечер заради силното представяне на екипа й. Веднага се появиха спекулации, че тя би искала Саркози да изгуби, за да може управляващата партия да се взриви отвътре и нейният Национален фронт да стане основната опозиция.


Не е изключено към Саркози да преминат и избиратели на центриста Франсоа Байру, събрал дотук 9.2% от гласовете. Въпросът е накъде ще поеме Саркози в следващите две седмици - рязко надясно, или ще остане в центъра.


Това означава, че ако Льо Пен призове привържениците си на балотажа на 6 май да подкрепят кандидата на десницата, той има сериозни шансове да защити поста си в Елисейския дворец.


Оланд, от своя страна, може да разчита на част от гласовете на крайната левица, чийто кандидат Жан-Люк Меланшон получава 10.4% по неокончателни данни. В неделната вечер Меланшон призова привържениците си да гласуват срещу Саркози. "Не искайте нищо в замяна, защото това е акт на вашата съвест", каза той.


Жан-Люк Меланшон вече каза, че крайната левица е срещу Саркози, но цената на пряката подкрепа за Оланд вероятно ще е социалистът да се съгласи под някаква форма да я допусне в управлението.<br />

© Reuters

Жан-Люк Меланшон вече каза, че крайната левица е срещу Саркози, но цената на пряката подкрепа за Оланд вероятно ще е социалистът да се съгласи под някаква форма да я допусне в управлението.


Би Би Си определя тези избори като може би най-вълнуващите във Франция от поколение насам. Данните сочат, че значителна част - почти една трета от избирателите, са отчаяни или радикално настроени, защото са пуснали гласовете си за крайната десница и левица.


13 милиона избиратели, пуснали бюлетините на Националния фронт, е впечатляващ резултат и вероятно демонстрира, че на значителна част от обществото наистина й е писнало да се замита под килима проблемът с имиграцията.


Сега големият въпрос е къде ще отидат гласовете за Байру. Неговите избиратели демонстрират позиции вдясно от центъра и са притеснени от перспективата социалистите да спрат неизбежните, макар и силно непопулярни, съкращения на щедрите социални помощи.


Гейвин Хюит съобщава в Twitter, че духът в лагера на Саркози е изненадващо приповдигнат, защото сравняват данните на Льо Пен и Меланшон.


Гийом Журно, търговец от Лил коментира, че е гласувал за Саркози, "защото искам Франция, която работи и е горда с труда си. Работя по 70 часа на седмица и това не ме отегчава. Вярвам в енергията на Каркози, в неговия кураж и амбиция за Франция, защото показа характер в най-важния момент. Вярвам във власт, основана на способностите и постиженията на хората и отхвърлят егалитаризма. Голист съм и мисля, че не сме имали по-добър президент от Де Гол насам."


В речта си в изборната нощ след първия вот Саркози каза, че с увереност отива на балотажа. Той призова зад него да застанат всички, които не правят компромиси с патриотизма си. "Да живее Републиката! Да живее Франция! Благодаря ви, че повярвахте и гласувахте срещу всички прогнози и че толкова обичате страната си! Всичко започва сега!"


Далеч преди първия ден на гласуването специалисти предупреждаваха да не се отписва Саркози, защото той е много по-опитен от Оланд и е истински политически боец, когато има ясна мишена.


Социалистът Оланд може да бъде доволен от първия тур, но му предстои ожесточена борба, за да запази преднината си за балотажа.

Социалистът Оланд може да бъде доволен от първия тур, но му предстои ожесточена борба, за да запази преднината си за балотажа.


Малко по-късно пред привържениците си застана и Оланд, който заяви, че иска да преориентира Европа към растеж и създаване на работни места.


"Моят дълг - и аз знам, че наблюдават отвъд нашите граници - е да върна Европа отново по пътя на растежа е заетостта", каза социалистът в предизборния си щаб.


"Гардиън" цитира мнението на журналистката в Париж Анжелик Крисафи, според която в следващите две седмици се очертават два основни фактора. Първият е, че Оланд е първият, успал да победи действащ президент на първия тур и това може да даде тласък на кампанията му. Вторият е, че силните резултати на Льо Пен задават тона на състезанието към втория тур и начина, по който оставащите двама претенденти ще подходят към избирателите.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK