Анализатори: Неяснотата на изборите във Франция се засили

Сянката на Франсоа Оланд се издига над Франция, но крайният резултат от изборите засега изглежда неясен.

© Reuters

Сянката на Франсоа Оланд се издига над Франция, но крайният резултат от изборите засега изглежда неясен.При над 96% обработени бюлетини резултатите от първия тур на президентските избори във Франция, проведен в неделя, даде минимална (около 1 процентен пункт) преднина на социалиста и претендент за поста Франсоа Оланд (28.51%). Държавният глава Никола Саркози е втори (27.09%), следван от кандидатката на крайната десница Марин льо Пен, събрала 18.15%. Зад нея са представителят на крайната левица Жан-Люк Меленшон с 11.08% и центристът Франсоа Байру - с 9.12%. Избирателната активност е 80.56%.


Агенция Reuters представя първите реакции, събрани в изборната нощ:


Доминик Барбе, икономист в BNP Parisbas:
"Като цяло имаме вот, който се оказа много по-несигурен, отколкото смятахме. Гласуването наистина е белязано от кризата. Предстои много усилена работа на щабовете и много политическо говорене, което пазарите не обичат. Кампанията няма да е много про-европейска. Лихвите по френските кредити вече се увеличиха и едва ли ще намалеят преди втория тур."
Карин Марс, политически анализатор от TNS-Sofres:
"Истинската изненада е Марин льо Пен, която с този резултат се връща на нивата, на които беше баща й Жан-Мари льо Пен. Нещо повече - тя дори постигна повече, отколкото баща й, когато елиминира през 2002г. социалиста Лионел Жоспен. Голямата неяснота е към кого ще прехвърли тя гласовете си. Засега виждаме доста ограничено преливане към Саркози. Ако това се запази на сегашните равнища, за Саркози оставането на президентския паст е практически "мисия невъзможна".


Франсоа Мике-Марти, полотически анализатор във Vivavoice:
"Ако съберем резултатите на Марин льо Пен, Жан-Люк Меленшон и Франсоа Байру, ще се получат почти 40%. Математически погледнато, вторият тур на изборите ще е много по-оспорван, отколкото очаквахме."


Жил Моек, икономист в лондонския офис на Deutche Bank:
"Очаквам Саркози да поведе много активна кампания вдясно, да се опита да притегли гласувалите за крайната десница. Вероятно той ще вкара "национални" теми (Шенген, мандата на ЕЦБ), което допълнително ще го отдалечи от германския канцлер Ангела Меркел. Не мисля, че социалистическата победа на първия тур е резултат на краткосрочната динамика в Европа. Въпросите лежат по-скоро в средносрочната перспектива. Франция се нуждае от структурни реформи. Платформата на Оланд избягва тези проблеми. Френските социалисти имат навика да странят от належащите въпроси, когато се сблъскват с икономическата реалност, но е възможно тук да има и фаза на деликатен преход."


Саймън Дерик, ръководител на валутни анализи в Bank of New York Mellon в Ню Йорк:
"Резултатите ми казват, че за Франция ще стане по-скъпо, в сравнение с Германия, да взима кредити на пазара. Видяхме лихвите да се покачват през последните дни и това би трябвало да продължи. Инвеститорите ще са предпазливи в следващите две седмици до балотажа и като цяло смятам, че това ще е зле за еврото."


Том Елиът, стратег в JP Morgan Asset Management:
"Не очаквам някакъв рязък обрат при 10-годишните френски облигации или в поведението на френската борса, тъй като несигурността вече е калкулирана на пазара."


Ахилеас Йорголопулос, лихвен стратег в LLoyds TSB в Лондон
"Данните изглеждат много близо до прогнозите на социолозите, но Льо Пен очевидно е много високо. От гледна точка на пазара това няма да има много голямо значение. Оланд води засега, но крайният резултат изглежда неясен заради постигнатото от Льо Пен. Фокусът в момента ще е повече върху Холандия, защото там не постигнаха споразумение за бюджетните съкращения и това вероятно още в понеделник ще доведе до предсрочни избори.


Хауърд Уийлдън, стратег в Wheeldon Strategic Advisory
"Мисля, че в понеделник пазарите ще са разтревожени от липсата на яснота на френските избори. Във Франция вероятно ще има шок и пазарът в Париж ще е по-нестабилен, но бих се изненадал ако има шокови вълни извън него."


Никола Спиро, управляващ директор на Spiro Sovereign Strategy
"Френският политически риск току що стана малко по-голям. Почти една трета от електората гласува за екстремни партии. Макар балотажът да е нещо различно, видимо е колко далеч са една от друга Франция и Германия по въпросите на икономическата политика. Антисаркосизмът винаги е бил смятан като ключов фактор за избора на френските гласоподаватели. Сега оландизмът ще трябва да бъде по-ясно дефиниран. Докато се смята за сигурно, че хората на Меленшон ще подкрепят Оланд на балотажа, много от избирателите на Националния блок ще откажат да застанат зад Саркози. По-слабото представяне на левия блок ще направи по-лесно за Оланд да води една по-центристка кампания. Саркози ще отиде още по-близо до популистката десница, за да спечели хората на Льо Пен."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK