Най-елитните бойни самолети на САЩ са в база до Иран

F-22 Raptor е най-модерният самолет на въоръжение в американската армия.

© Associated Press

F-22 Raptor е най-модерният самолет на въоръжение в американската армия.Най-модерните бойни самолети в американската армия са разположени на по-малко от 400 км от Иран, съобщи списание на авиационната индустрия.


Предислокацията на F-22 Raptor, за която не бе съобщена предварително, бе потвърдена от говорителят на ВВС подп. Джон Дориан, съобщи ABC News. Той обаче изрично изтъкна, че "това не е заплаха за Иран". Дориан не казва колко машини са преместени и само посочва, че това е планово разполагане и те са в база в Югозападна Азия (район, включващ и Обединените арабски емирства).


Според списание Aviation Week самолетите са в хангари именно в база "Ал Дафра" в ОАЕ срещу южните ирански брегове и на около 1200 км от столицата Техеран.
От F-22 Raptor са произведени над 160 самолетта, но никога не са тествани в бой и са изпращани в ОАЕ само веднъж - през 2009г. за маневри с "коалиционни партньори".


"Това е съвсем нормално разполагане с цел подсилване на отбранителните връзки, подсилване на националната и регионалната сигурност, подобряване на комбинираните тактически въздушни операции и подобряване на общите действия", казва Дориан. Той не разкрива каква по-конкретно е мисията им и посочва, че предвид способностите на този самолет, всяко изпращане на F-22 Raptor обикновено "значителен" ефект за района.


F-22 Raptor са на въоръжение от декември 2005г., но не са използвани в Ирак, Афганистан или Либия, а от Пентагона казват, че досега просто не са имали нужда от толкова модерни машини. Всяка от тях струва около 140 милиона долара.Джеф Бабионе, вицепрезидент на производителя Lockheed Martin, коментира пред ABC News, че самолетът е "абсолютно подходящ" за сложни операции, включително проникване дълбоко във вражеска територия за нанасяне на въздушни удари, включително в държави със силна ПВО система като Северна Корея и Иран.


Американските ВВС обаче още не са решили проблем с кислородните инсталации на борда на F-22 Raptor. От 2008г. насам над 20 пилоти са докладвали за "симптоми на задушаване" по време на полет. Проблемът е станал толкова сериозен, че миналата година всички машини са спрени от полети за пет месеца и въпреки това не е намерено решение, посочва ABC News. Още не е ясно какво може да е предизвикало спирането на кислорода на капитан Джеф Хани, който през 2010г. се разби с F-22 по време на тренировъчен полет в Аляска.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK