Петролният шеф на Кадафи е открит мъртъв в Дунав

Бившият ръководител на петролната индустрия на Либия по времето на Муамар Кадафи почина в изгнание в Австрия. По всичко изглежда, че причината за смъртта му е естествена, съобщи полицията в неделя.


Шокри Ганем беше председател на държавната Национална петролна корпорация и изостави режима през миналата година няколко месеца след избухването на бунта срещу полковника.


Като ръководител на корпорацията той имаше важна роля в петролната политика на Либия и представляваше страната си на срещите на ОПЕК. По този повод той често посещаваше Виена.
В неделя полицията в австрийската столица съобщи, че Ганем е бил открит мъртъв в река Дунав в 8:40 сутринта. "На този етап няма никакви подозрения за някаква външна причина. По тялото няма следи от насилие", каза говорител на полицията. Предстои аутопсия, която да установи причината за смъртта.


Вестник "Щандарт" обръща внимание на странното обстоятелство, че малко преди тялото да бъде открито от случаен минувач роднини на Ганемса съобщили на журналисти, че Ганем е починал в апартамента си във Виена.


След като изостави режима, Ганем се появи първо в Рим и обясни стъпката си с "непоносимото насилие", използвано от правителствените сили за потушаване на бунта.


Смята се, че след това той е живеел на различни места в Европа, но отказа да се върне в родината си и според новата власт в Триполи остана свързан с режима на полковника.

Ключови думи към статията:

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Всяка смърт е, реално погледнато, естествена. Неествено е безсмъртието.

  А и Дунав е дълбок край Виена.

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 2. 2 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Това може да има връзка и с публикуваното в петък копие на решението на Либия да преведе 50 милиона евро за предишната презизборна кампания на Саркози?

 3. 3 Профил на bai_ui
  bai_ui
  Рейтинг: 434 Весело

  Решил да се изкъпе ритуално бедуинската си снага, в тихият бял Дунав. И от радост умрял.

 4. 4 Профил на оstavime
  оstavime
  Рейтинг: 541 Неутрално

  И как смъртта му е естествена, като е намерен в Дунав?
  В тази статия има толкова много противоречия.
  Не знаех, че е нормално и естествено да те намерят умрял в река!

  Съсипахте коментарите в сайта с новата визия!
 5. 5 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 488 Неутрално

  . По всичко изглежда, че причината за смъртта му е естествена, съобщи полицията в неделя.
  ===================
  По всичко изглежда смъртта му е НЕ естествена,защото:

  23/07/2008: С ново споразумение, дялът от продукцията на европейския консорциум (този, който работи в района на Марзук, б.а.) падна от 25% на 13%. Репсол, ОМВ, Тотал и Сага петролеум последваха други големи играчи в Либия и се подчиниха на натиска на НОК, подписвайки новото споразумение Епса 4, което предвижда значително намаляване на дяла на международните компании. И ако някой се съмнява, ето ви на тепсия още един документ, в който се оплакват точно от твърдостта на НОК, и по-специално от автократичното управление на директора Шукри Ганем. Който, само миналата година обяви, че иска да разшири проблематичното споразумение Епса 4 и към компаниите, които досега са ползвали традиционните концесии. „Една котка може да се одере по много начини ”, отбелязва Ганем.

  Не толкова подписаните задушаващи договори, колкото тази метафора не успяват да преглътнат международните компании. Ето ги и последствията.

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 6. 6 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Либия, където се одираха котките

  от Дебора Бил

  Често, a напоследък винаги, уви, се подозира, че зад една война стои петролът. Но войните не се правят „за да се вземе петрола” и точка: почти винаги той може спокойно да се получи с подписването на един договор и стискане на ръцете. Който има петрол винаги има нужда да го продава. Разбира се, нарасналото търсене и намаляващото предлагане подчиниха пазара на интересите на продавача, вместо на купувача, но целта и на двамата е една и съща.

  Затова проблемът не е „да се присвоят кладенците”, а да се получат много изгодни споразумения. Което не винаги е възможно, особено когато страната-производител има силна държавна компания или закони, които не позволяват на чуждите компании да правят каквото си искат. Някои такива примери? Ирак на Саддам, на когото след войната беше наложен така обсъждания „закон за петрола”, който на практика отне на иракския народ суверенитета върху природните му ресурси; Венецуела на Чавес, или Либия на Кадафи.

  Последната страна, чрез държавната си компания НОК (NOC – National oil corporation), има договорна система, различна от всички други, използвани в останалия свят. Споразумението ЕПСА (Epsa), което много компании подписваха в Либия, не предвижда роялти, разделяне на оперативните разходи, такси: нищо от всичко това. Много по-просто правителството прибира своя дял от брутната продукция. Компаниите поемат сами производствените разходи, не плащат такси, нито права, и разделят с Либия продукцията. Но не си мислете, че се дели петдесет на петдесет, нищо подобно.

  И ето как стигаме до Ени (Eni), която добива в Либия още отпреди идването на Кадафи и която винаги е била обсъждана от всички. Тя е може би и капката, която преля чашата, довела до днешните събития. За да разберем този въпрос с Либия, ни идва на помощ Уикилийкс с някои секретни документи.


  17/06/2008: „Продължено е споразумението за газ и петрол с Ени, другите компании се притесняват, че условията на договора ще се превърнат в неблагоприятен прецедент.” Може би си спомняте - доста се говореше за това: през 2008 година Либия поднови за още 25 години правото на Ени да добива. „С новото споразумение Eпса 4 (Epsa IV), Ени намалява своя дял от брутната продукция на 12% за петрола (от предишните 35-50%) и на 40% за газта.” Документът от Уикилийкс продължава: „Потенциалният резултат от този договор на Ени е от голямо значение. Местните наблюдатели очакват, че успехът на НОК в получаването на толкова изгодни условия, ще я накарат да преразгледа съществуващите договори с другите международни компании. С две думи: оплакват се, че Ени работи в Либия за трохички. И така конкурира другите компании, които също ще бъдат принудени от мощната либийска компания да работят за „китайски” надници.


  И действително ето, че НОК хваща за гърлото и другите компании.

  http://www.ilfattoquotidiano.it/2011/03/21/libia-dove-si-spellavano-i-gatti/99021/

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 7. 7 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Рано или късно справедливоста застига всеки !!

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5597 Любопитно

  доста съмнителна история - нали близките са съобщили че е починал в жилището !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Ееее в Дунава или в къщи все тая. Лаком гъз глава затрива. Не е първия, няма и да е последния. Полициите по всички страни си приличат.

 10. 10 Профил на kuku032
  kuku032
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Ако имат като нашите съдебни лекари, нищо чудно след два дена да открият дупките от куршуми. Но в този случай може и да не си признаят.

 11. 11 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 591 Неутрално

  тиххх бяяяял Дунав.... веесело шууууми  за австр.този оба4е е син..... гледайте:
  http://www.youtube.com/watch?v=p9vh-tSZCoI

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 12. 12 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Да се провери алибито на организираната престъпна група Меркози!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 13. 13 Профил на yokicha
  yokicha
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Температурата на водата ще е около 10 градуса.
  А може и да се е самоубил

 14. 14 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Ееееех, да се изкъпеш в тиха бяла Дунава, а още по нагоре във Виена, дето виенчани го виждат пък син!?! Пролетни води, със цветен прашец, а едни убийци да ти подържат главата за две, три минути с лице надолу в нея и после да отплуваш направа в рая!?!??? Така се случва на хората понякога, когато става дума за много петрол- респективно пари! Не се спират убийците! Цели страни и народи затриват, както затриха цяла източна Европа и доста от непокорните араби! И те, тези убийци са нашите "съюзници"! В какъв съюз сме пак?!????

 15. 15 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Като погледнах заглавието и си помислих как са го нямерили в Лом или Свищов.... бил там нагости.. пинали... той ст тръгнал леко за заваляки се...

  А може някакви тъмни сделки - Козлодуй... Белене ала-бала...

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 16. 16 Профил на Мразител
  Мразител
  Рейтинг: 434 Неутрално

  А пък на мен една съседка ми каза, че тая работа не иде да е много чиста и многозначително поклати глава.

  Мразя, следователно съществувам.
 17. 17 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1570 Весело

  До коментар [#16] от "top_konsultant":

  +++++++++++ Добро попадение Йода

  15.02.1989 - 07.02.2018
 18. 18 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1341 Неутрално
 19. 19 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Както Роберто Калви се "самообеси" на мост в Лондон.
  За който си спомня и знае Историята... .

 20. 20 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#4] от "оstavime":един тръгнал да се беси.харесал си една върба.покатерил се -нахлул клупа и се пуснал.за беда въжето се скъсало и той паднал в реката-а не можел да плува.някак се измъкнал и ядосано казал-ай да му се не види за едното бесене щях да се удавя

  за чиста и свята република-но не с този народ
 21. 21 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Полицейският доклад обяснява всичко. В последно време във Виена беше много горещо - до 32 градуса. Човекът решил да се поразхлади в Дунава, но водата била студена, получил шок и ... Какво повече да се занимават с разследвания.

  heruvim
 22. 22 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 648 Любопитно

  Совецката мафия е виновна !
  Григорий Емануилович Лучански
  http://www.omda.bg/bulg/news/personal/Luchanski.htm
  Руски евреин. Известен на Запад като Хари или Игор Лучански.
  Известен е още с фирмата си "Нордекс", която има 8000 служители и 3 млрд. долара годишен оборот.
  Приписват му финансирането на президентската кампания на Бил Клинтън и на израелския президент Бенямин Нетаняху, но нищо не е доказано. Според различни версии "Нордекс" се занимава с трафик на ядрени материали и оръжие, пране на пари и мафиотска дейност. "Нордекс" контролира повече от 100 фирми в Русия и над 36 предприятия на Запад. Има подозрения, че "Нордекс" е замесена в ядрените доставки за Иран, Ирак и Южна Корея. Според сп "Тайм" "Нордекс" е била създадена, за да се превъртят парите на КГБ и на елита на КПСС на Запад по времето на Горбачов. Самият Лучански твърди, че "Нордекс" е създадена по поръчение на Горбачов.
  За няколко години в компанията работи и българският висш номенклатурчик Огнян Дойнов, което Лучански потвърждава в интервюто си за в. "Труд" от 7 септември 2000 г. Навремето самият Дойнов беше казал: "Не работя за "Нордекс", но съм на тяхно разположение 24 часа в денонощието". От английското разузнаване определят "Нордекс" като бързо разрастваща се амеба или раково образувание, което се възпроизвежда и мутира в бизнеса чрез фирми, контролирани от спецслужбите. Откакто Лучански е основал "Нордекс", той никога не е бил обвиняван в някакво престъпление в Русия или в чужбина.
  Бивш комсомолски работник, на 30 години Лучански става проректор на университета в Рига, Латвия. Зад гърба си има присъда за "злоупотреба със средства в особено големи размери, на 7 години затвор и конфискация на имуществото". Освободен е условно в края на 1985 г.
  През юли 1989 г. става търговски директор на "Адажимпекс", чийто оборот бързо нараства до милиони долари. В резултат във Виена се регистрира "Нордекс" - услуги в химическите производства, търговията и маркетинга. С капитал от 3 млн. австрийски шилинги "Нордекс" бързо се преобразува в холдинг в резултат на успешната си дейност.
  През есента на 1991 г., след августовския пуч в Русия, "Нордекс" бързо разширява дейността си в Русия след включването си в създадения в Русия Международен фонд за подкрепа на приватизацията и чуждестранните инвестиции. Компанията бързо се развива и получава изключителното право за експорт на 10% от нефта и газа, добивани в Оренбургска област.
  През септември 1993 г. сключва споразумение с Украйна да изплаща на Русия дълговете на Украйна за руски нефт като в замяна получава изключителното право да изнася от Украйна селскостопански продукти, метали и авиогориво.
  На 12 ноември 1993 г. латвийският вестник "Ес Ем днес" публикува снимка, която обикаля света, на която е запечатана среща между Лучански и Бил Клинтън. Според американски източници Лучански два пъти се е срещал с Клинтън с помощта на своя американски приятел Сам Домб. Чрез Домб Лучански финансира предизборната кампания на Клинтън с 90 хил. щатски долара.
  През следващите 3 години Лучански предоставя на Демократическата партия в САЩ още 165 000 долара.
  Известният американски сенатор Джеси Хелмс открито обвини в Сената президента Клинтън и вицепрезидента Гор във връзки с руската мафия.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 23. 23 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 769 Весело

  Ех, добре, че нямаме петрол и шеф на петрола.
  Иначе щяхме веднага да опровергаем Кокинов за това, че те с Цвъки са победили, задушили и яли, пили ( с) организираната престъпност!

  apoloniy
 24. 24 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2975 Неутрално

  До коментар [#6] от "Дива селянка":

  Впечатляващо!
  Мерси за информацията.Като добавим към това ,че Виена е център на тоталитарните пари,май става трудно да повярваме в естествена смърт

 25. 25 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1075 Весело

  До коментар [#4] от "оstavime":

  Нормално и естествено е саркозито да прати франсетата да те очистят ако много се разприказваш.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 26. 26 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  До коментар [#5] от "Дива селянка":

  Може да си прав, но този Ганем е бил във Виена заради Опек.
  Имал е общи фирми с много от представителите на тези страни.
  Освен това според амнести, същият Генем е бил министър председател за известно време. Приел е мерки с/у бунтовниците от Бенагзи, докато е заемал този пост:
  http://www.amnesty.org/en/region/libya/report-2007

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 27. 27 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Любопитно


  Мутрите на Кадафи

  са търсели едни милиарди
  ...... превъртяни през EU ......


  - НЯМА КАК ДА Е ТЪЩАТА МУ !!


  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 28. 28 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1013 Весело

  До коментар [#11] от "duduka":

  ;o) http://youtu.be/6v2Z5qu1cbs

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 29. 29 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#26] от "Ѡлегъ":

  Когато знаеш много за много /и то важни особи и корпорации/,но не си вече под чадъра на системата ,която те пази, всеки час ти е подарен. Т.е. неговите дози живот подарени от ???!! са свършили

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 30. 30 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#24] от "hodounski":

  Така мисля и аз. Но едва ли на австрийската полиция ще и се даде право да направи разлика между убийство и естествена смърт

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 31. 31 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Добре, че Дунав не го е довлякъл до Видин, че щеше да има вой на комунисти, че Цветанов и ББ са го удавали.

 32. 32 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  Очевидно във Виена най-естествено е да умреш в Дунав. Е, к'во по естествено от това?!

  Предразсъдъците са за ограничените.
 33. 33 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  До коментар [#29] от "Дива селянка":

  ОПЕК освен държавите членки примамва всякакви по националност търговци. Миналата или по-миналта година имаше вендета между иранци, които са свъразни с Опек. В центъра на виена престрелики и може би 5 или 6 убити след бурни "фирмени" заседания. Бяха застреляли май и една жена.
  чМалко вероятно е да е убит по политически причини. По-вероятно е комерсиална или властимаща вражда.

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 34. 34 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1013 Любопитно

  До коментар [#31] от "normandy":

  Ами железни врата в сърбия щеше да го спре?

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 35. 35 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Емиии..?!
  Да му мислят съответните органи в съответната страна, а ние в нашта си страна да му мислим за наште си много проблеми - другото е дъра-дъра два чадъра.

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 36. 36 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  Както е представена информацията, не може да е естествена смърт. Починал в дома си, малко след това намерен в Дунав...
  Бих го тълкувал : починат в дома си и довлечен до Дунава.

  E PLVRIBVS VNVM
 37. 37 Профил на selianin
  selianin
  Рейтинг: 628 Неутрално


  Нямало кой да каже на Ганем че:
  Дунав не е петролен кладенец или
  хартийки(банкноти),а в Дунав се дави
  човек.

  ...каждое новое поколение лучше...V.V.PUTIN
 38. 38 Профил на WC_Окупатор
  WC_Окупатор
  Рейтинг: 484 Неутрално

  [quote#36:"PavelCZ"]Починал в дома си, малко след това намерен в Дунав...[/quote]

  Защо не ?
  Австрия е свободна и демократична страна. Всеки може да ходи където си иска.
  Починал в апартамента, но впоследствие решил да се премести на реката.
  Негово право е да избира, има свобода на придвижването.
  При режима на Кадафи, това би било невъзможно.
  Щеше да си изгние в апартамента.

 39. 39 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 701 Весело

  Ами явно не искал да умира в жилището си.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 40. 40 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1344 Любопитно

  Мдаааа... дежурните конспиратори пак са се развихрили...
  Луд умора няма...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 41. 41 Профил на selianin
  selianin
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#40] от "VеnRus 2008":

  Ами,просто,"дежурните" не са кандидати
  за Вашата "партия" и се изказват.Защо
  ли, всеки да мисли " кандидат партийно" .

  ...каждое новое поколение лучше...V.V.PUTIN
 42. 42 Профил на nepykata
  nepykata
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Крайно време е да се забрани на мъртъвците да се разхождат напред-назад, на когото, където му скимне.
  Съвсем го подкараха през просото.
  Вместо да си стоят по леглата, всеки там, където е починал, те ми се разкарват по разни замъци, необитаеми къщи и мазета.
  Ей го и тоя сега !
  Тръгнал посред бял ден да се мести !
  Веднъж починал по естествени причини, а после тръгнал да се дави!
  И то, къде ?!! На Дунава !!!
  Първо. Това е крайно нехигиенично. Реката, както знаем всички е силно замърсена. По-добре да беше се обесил.
  Или пък, последен полет от някоя виенска катедрала...
  Второ. Трябваше преди да тръгне да се дави в Дунав, да проучи нивото на реката в сантиметри. И да се информира, кои държави ще му се наложи да посети при последното си пътуване.
  Ако беше го направил, щеше да узнае, че вероятността трупът му да заседне някъде по бреговете между Лом и Оряхово е твърде съществена.
  По тези места, дори и живите не искат да замръкват,
  а какво остава, за неиндентифицираните плаващи тела...

 43. 43 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 754 Неутрално

  "По всичко изглежда, че причината за смъртта му е естествена"
  "Ганем е бил открит мъртъв в река Дунав"
  Навярно в Австрия всички които умират естествено е естествено да ги намират в Дунав. Ако беше умрял в леглото си полицията щеше да има сериозни съмнения.

 44. 44 Профил на selianin
  selianin
  Рейтинг: 628 Весело

  До коментар [#42] от "nepykata":

  Да имах възмостта,ХИЛЯДИ " +"
  щях да ВИ поставя ! Благодаря ВИ,
  наистина продължавам да се смея на глас !!!!!!

  ...каждое новое поколение лучше...V.V.PUTIN
 45. 45 Профил на selianin
  selianin
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#43] от "dissident":

  Е,ее , "РАЗВИТА " страна дори и мъртавците
  се движат !

  ...каждое новое поколение лучше...V.V.PUTIN
 46. 46 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Петролният шеф на Кадафи ...?
  Да пишеш не е лесна работа ... Речникът на журналиста трябва да е разнообразен, но не и пълен с думи от махленския речников фонд. Добрият журналист е изключително любознателна личност, но задължително трябва да е с подходящо академично образование.
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/obshtestvo/2009/09/25/789570_pechatni_greshki/

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK