Белият дом: Законно е да се убива в чужбина с безпилотни самолети

Белият дом: Законно е да се убива в чужбина с безпилотни самолети

© Associated PressАмериканската кампания да се използват безпилотни самолети за ликвидиране на въоръжени бунтовници в други държави отговаря на международното право.


Това заяви в реч съветникът на президента Барак Обама за борба с тероризма Джон Бренан. В рядко срещано признание и оправдание на спорната тактика той в понеделник се опита да даде обяснение за програмата, която действа от години и се смята за секретна част от действията на ЦРУ, посочва агенция Reuters.


Бренан говори в навечерието на първата годишнина от ликвидирането в Пакистан на Осама бин Ладен от американски командоси. Акцията, както и зачестилите удари с въоръжени и управлявани дистанционно от стотици или хиляди километри безпилотни самолети влошиха отношенията между Исламабад и Вашингтон.
"Тук съм, защото президентът Обама ни инструктира да бъдем по-открити пред американския народ относно тези усилия", каза Бренан във вашингтонския център "Удроу Уилсън". "Тези цели са законни", добави той и цитира позициите на администрацията, американската конституция и приетия след 11 септември 2001 г. закон за употреба на военна сила.


"Що се отнася до международното право, САЩ са във въоръжен конфликт с "Ал Кайда", талибаните и свързаните с тях сили в отговор на атаките от 11 септември и ние можем да употребяваме сила според правото за национална самозащита", заяви още Бренан.


"В международното право никъде не е записано, че е забранена употребата на безпилотни самолети за тази цел или нещо, което да ни забранява използването на смъртоносна сила срещу нашите врагове извън активната зона на бойното поле, особено когато съответната страна е съгласна, не може или не желае да предприеме действия срещу заплахата."


Американският съюз за граждански свободи ACLU е против програмата и тази година подаде иск срещу използването й против американски граждани. Такъв е например Ануар ал Авлаки - роденият в САЩ и преселил се в Йемен радикален ислямист, регионален водач и наричан още "Бин Ладен на интернет". Той бе ликвидиран от безпилотен самолет през септември миналата година. Според ACLU програмата е незаконна и е "опасно да се определя цялата планета като бойно поле".


Бренан заяви, че не е вярно, че САЩ предпочитат да избиват заподозрените терористи, вместо да ги пленяват. "Не използваме сила, когато си поискаме. Има ограничения от принципите на международното право, включително уважаването на националния суверенитет и законите на войната", допълни той.


Според президентския съветник САЩ осъзнават, че създават прецедент, от който могат да се възползват и други държави, разполагащи с подобна техника.


"Но ако искаме и другите страни да я използват отговорно, и ние трябва да използваме отговорно. Не можем да очакваме другите да правят нещо, което ние самите не правим. Поради това президентът Обама настоява да се придържаме към най-високите стандарти - при всеки случай да действаме след колкото се може по-подробно и внимателно обмисляне", каза Бренан.


Подобни удари повдигат и сериозни морални въпроси, добави той. "Ако някой в администрацията ви каже, че не е имал угризения и съмнения, то очевидно той или тя не са мислили много по въпроса. Аз съм мислил и знам, че няма да ми е лесно, докато се занимавам с борба с тероризма."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK