Подкрепата за "Ал Кайда" сред мюсюлманите намалява

Подкрепата за "Ал Кайда" сред мюсюлманите намалява

© ReutersПовече от година след убийството на лидера на "Ал Кайда" Осама бин Ладен, терористичната организация е широко непопулярна сред мюсюлманите. Изследване на центъра "Пю", проведено между 19 март и 13 април 2012 г., показва, че мнозинството от мюсюлмани в Египет, Йордания, Пакистан, Турция и Ливан разглеждат групировката негативно.


В Пакистан, където Осама бин Ладен бе убит от американски командоси, 13% от мюсюлманите се отнасят положително към "Ал Кайда", а 55 на сто негативно. Почти една трета (31%) нямат мнение.Резултатите на проучването са базирани на лични интервюта сред мюсюлмани над 18-годишна възраст.Подкрепата за терористичната група сред турските и ливанските мюсюлмани е едноцифрена. В Йордания само 15 на сто имат положително мнение. Това не е промяна спрямо миналата година, но значителен спад от 34-те процента подкрепа през 2010 г. Най-висока подкрепа за "Ал Кайда" има в Египет, където 21 на сто от запитаните отговарят положително, а 71% разглеждат организацията негативно.


Още преди смъртта на Осама бин Ладен подкрепата за водената от него групировка намаляваше сред мюсюлманите по цял свят. Най-много положителни мнения той получава през 2005 г. в Йордания, където 61 на сто смятат, че той прави правилното нещо. Само година по-късно обаче "Ал Кайда" извършва атентати в столицата Аман и подкрепата за нея спада до 24%.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK