Румъния се договори с МВФ да върне заплатите на нивото преди кризата

Избори 2022

Румъния постигна споразумение с международните си кредитори за възстановяване на заплатите в бюджетната сфера до нивата отпреди избухването на кризата, съобщи Reuters, цитирайки високопоставен правителствен източник.


Това е част от опитите на страната да облекчи тежестта на непопулярната програма за съкращаване на държавните разходи.


От МВФ съобщиха, че Румъния може да си позволи подобна маневра. През 2010 г. заплатите бяха съкратени с около 25%, но след това част от нова намаление бе компенсирана.
Недоволството от управлението обаче остана и през април дясноцентристкото правителство изгуби вот на доверие броени месеци след като дойде на власт. В понеделник се очаква парламентът да одобри ново лявоцентристко правителство.


"Практически преговорите с МВФ са приключени успешно", каза Флорин Джорджеску, който е предложен за поста финансов министър, след последната среща с делегацията на фонда.


Съмнение за готовността на бъдещото управление да се придържа към условията за отпускане на 5 млрд. евро помощ от МВФ доведе през тази седмица до рекордно поевтиняване на леята.


Тази година Букурещ се опитва да постигне бюджетен дефицит от по-малко от 3% от БВП на страната.


От юни заплатите ще се повишат първоначално с 8%, а след това ще се върнат и на нивата преди началото на антикризисните мерки от 2010 г., обясни Джорджеску. Сборното увеличение възлиза на 15% спрямо сегашното равнище.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK