Все повече млади и образовани турци се връщат в родината

Все повече млади и образовани турци се връщат в родината

© РойтерсЗейнеп Дагли никога не е очаквала, че ще се върне у дома толкова бързо. Възпитаник на елитни университети във Великобритания, тя е работила четири години като успешен инвестиционен банкер в Лондон до 2009 г. и е правила печалби в зенита на икономическия бум, който превърна Обединеното кралство в център на световните финанси. Три години по-късно 28-годишната Дагли отново е в Турция, две години след като основава компанията за опаковки за подаръци Momento, която се очаква да обяви оборот от до 3 милиона лири (1.7 милиона долара) – растеж от 230% в сравнение с миналата година.


"Във Великобритания или в САЩ не бих имала такъв успех, със сигурност не и толкова бързо. Освен това нямаше да имам такава мрежа от контакти – просто нямаше да се получи", обяснява Дагли, докато разказва как е създала компанията си от нищото в продължение на година и половина, след като се върнала от Лондон. "Тенденцията млади турци да се връщат у дома в търсене на възможности ще се засилва, защото сега хората вярват, че тук могат да натрупат устойчиво състояние далеч от политическата и финансовата нестабилност, на която са свикнали в миналото. Ако си млад турчин и не успееш тук, къде би могъл да успееш", коментира тя.


С бързо растящия си списък с корпоративни клиенти като PricewaterhouseCoopers, Unilever и Visa Дагли е представител на нова порода образовани млади турци, които според експерти се завръщат в родината си, за да натрупат пари от икономическия бум, докато възможностите за успешен бизнес в развитите пазари намаляват. От десетилетия голяма част от най-големите таланти на Турция емигрират в Европа и САЩ, завършват университети от "бръшляновата лига" и заемат високи позиции в някои от най-влиятелните компании в света.
Докато развитите пазари се мъчат да задържат растежа обаче, звездата на Турция се издига и примамва много от най-добрите турски професионалисти обратно в родината.


Турското изкушение


Турското правителство не публикува актуални данни за броя на турците, които се завръщат от работа в чужбина, но икономическите показатели подчертават нарастващата привлекателност на страната. Докато САЩ и Европа се мъчеха да преодолеят финансовата криза и да се завърнат към стабилен растеж, миналата година турската икономика на стойност 735 милиарда долара порасна по-бързо от всяка друга водеща икономика освен китайската, с 8.5% - и това след растеж от 9% през 2010 г.


Половината от 75-милионното население на Турция е под 30-годишна възраст, което е ярък контраст със застаряващата Европа и подчертава динамичното развитие на нейната икономика.


"Това е истинска тенденция и тя се засилва. Това е нова ера за Турция", казва професор Мурат Ердоган от Центъра за изследване на населението в университета "Хаджетепе" в Анкара. "Сега сме по-богати отпреди и хората искат да спечелят от това. За много образовани хора тук има повече възможности, отколкото в развитите държави, а техните умения им дават по-голям шанс да успеят."


Това, което се случва в Турция, е част от по-широка глобална тенденция. От поколения по-слабо развитите страни в света страдат от така нареченото изтичане на умове – емигрирането на много от най-добрите и най-умните на Запад. Този процес не е спрял, но сега вече се наблюдава и обратната тенденция – вливането на умове, особено в бързо растящи икономики като Китай, Индия и в по-малка степен Бразилия и Турция.


Все повече млади и образовани турци се връщат в родината

© Ройтерс


Един от крайъгълните камъни на турската икономика, който привлича обратно много гурбетчии, е технологичният сектор, разрастващ се експлозивно около Истанбул, който се оформя като регионален център на онлайн търговията. Според Междубанковия картов център, който следи транзакциите, секторът на интернет търговия в Турция се е увеличил с 57% през 2011 г. в сравнение с предната до 22 милиарда лири. В страната, която според Comscore има 13-ия по големина интернет пазар, този растеж е дал възможност за появата на много нови интернет компании от началото на годината.


Двайсет и осемгодишният Ари Бенджуя, роден и отгледан от турски родители в Силициевата долина в Калифорния, се премества в Турция през 2010 г., за да работи в технологичния сектор, след като е работил в корпоративни стартъпи в САЩ.


Неговата фирма - инвеститор на венчър капитал, Inventures в момента има инвестиции в седем технологични стартъпа в Истанбул и тази година вече приключи успешно няколко сделки. "Исках да направя скок в бързо разрастващ се пазар по начин, който да окаже голямо влияние", обяснява Бенджуя. "Свидетели сме на изключителен растеж на броя на качествените компании в Турция. През следващите две години турска компания ще окаже голямо влияние на международния пазар. Въпрос на време е."


Скок в търсенето


Не само технологиите обаче действат като магнит за образовани турци в чужбина. Професионалисти от други сектори също се връщат в родината, за да яхнат вълната на растежа. Окан Демиркан се е завърнал в Турция, за да основе правна кантора, след като е живял в Холандия, Израел, Лондон и Ню Йорк. За три години базираната в Истанбул кантора Kolcuoğlu Demirkan Attorneys at Law вече е събрала 20 адвокати, които обслужват мастити клиенти от различни области на процъфтяващата турска икономика. "Не че искаме да сме големи риби в малък аквариум, просто има скок в търсенето и искаме да го задоволим", обяснява 32-годишният Демиркан в новата зала на борда на директорите в централата на неговата фирма в края на бизнес квартала на Истанбул. "Вярвам, че завръщащите се гурбетчии ще бъдат все по-голяма движеща сила в турското общество през следващите години. Радвам се, че се върнах рано", казва той.


Небостъргачи се издигат в бизнес-квартала на Истанбул. Снимката е от 2001 г.

© Ройтерс

Небостъргачи се издигат в бизнес-квартала на Истанбул. Снимката е от 2001 г.


Със сигурност бизнесът в Турция освен печалба носи и рискове. Много икономисти и рейтингови агенции предупреждават, че бързият растеж на икономиката е небалансиран, че нарастването на търсенето на вътрешния пазар подхранва раздут дефицит по текущата сметка, който прави икономиката уязвима за удари отвън. Много компании твърдят, че данъчното облагане пречи на конкурентоспособността, а регулациите са по-обременяващи, отколкото в повечето развити държави.


За завръщащите се турци като Зейнеп Дагли обаче развитите пазари не могат да се мерят с бързия растеж в Турция, с нарастващата увереност и усещане за възможност, което вдъхва местният пазар. "Преди няколко години приятелите ми биха казали, че никога няма да се върна, но ето че съм в Турция. И тук смятам да остана", казва тя. "Когато бях по-млада, си мислех, че момичетата, които са си намерили работа в чужбина, се връщат само за да се оженят, но нещата се промениха."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK