Радикалната левица блокира преговорите за национален кабинет в Гърция

Алексис Ципрас (в средата) отива с екипа си на срещата при президента.

© Reuters

Алексис Ципрас (в средата) отива с екипа си на срещата при президента.Неделната среща на гръцкия президент Каролос Папуляс с трите водещи партии, които би могло да сформират правителство на националното спасение със солидно парламентарно мнозинство, завърши само за 90 минути като Коалицията на радикалната левица (СИРИЗА) продължи да настоява за скъсване на споразумението за помощ от МВФ и ЕС.


След разговорите с участието и на "Нова демокрация" и социалистите от ПАСОК единствено лидерът на консерваторите Андонис Самарас направи кратко изявление, че "дискусиите продължават".


"Положих всички усилия да направим правителство, но СИРИЗА не иска да чуе мандата, който ни дадоха гърците и не приема сформиране на жизнен кабинет, нито приема да подкрепи министерски съвет, който да предоговори меморандума. Честно казано, не знам накъде си мислят че отиват с всичко това", допълни Самарас.
Той беше и единственият, коментирал пред журналисти преди да влезе при Папуляс: "Гръцкият народ не само изпрати послание, той ни заповяда да променим политиката, но да останем в Европа. Това е заповед да си сътрудничим и да сформираме жизнено правителство, което ще работи до изборите за Европейски парламент (2014г. - бел.ред.). То трябва да бъде и правителство над и отвъд разговора за конкретни личности."


Коментарът му беше в линията на договореното между ПАСОК и партията Демократична левица (ДИМАР) по-рано през седмицата, припомня атинският в."Катимерини". Четирите ще сформират администрация с две основни задачи: оставане на Гърция в еврозоната и изготвяне на план да постепенно излизане на страната от споразумението с международните кредитори.


СИРИЗА обаче отхвърля сондажите за подобна коалиция и продължава да настоява, че вотът от 6 май е "отменил легитимността на меморандума". Няма начин да се включим в правителство без гаранции, че антикризисните мерки ще бъдат прекратени, заявяват още от радикалната левица, получила втория по големина брой депутати.


Евангелос Венизелос (вляво) и Андонис Самарас на срещата при президента.

© Reuters

Евангелос Венизелос (вляво) и Андонис Самарас на срещата при президента.


Привечер Ципрас започна остро да коментира случилото се. Според него партията му няма да става "съучастник в престъпленията" на ПАСОК и "Нова демокрация", което беше изтълкувано от наблюдателите като затръшване на вратата за евентуална коалиция. Той каза още, че е помолил президента да публикува стенограмата на разговора, "за да направят гражданите само заключенията си."


"Партиите, които ни управляваха, не само не чуха посланието от изборите, но и ни изнудват. "Нова демокрация", ПАСОК и "Демократична левица" имат 168 места в парламента. Могат да продължат, ако искат. Настояванията им СИРИЗА да участва са безпрецедентни и нелогични".


ДИМАР пък не желае да е в коалиция само с "Нова демокрация" и ПАСОК и така да помогне на двата бивши гранда в гръцката политика да съберат над 151 народни представители в 300-местния парламент. Лидерът на ДИМАР Фотис Кувелис каза в неделя за местно радио, че не е оптимист за постигането на споразумение. Според него от СИРИЗА са започнали да се готвят за нови избори още в неделната нощ, когато са научили резултатите.


В следобедните часове от ДИМАР разпространиха и съобщение, в което нападнаха Ципрас, че се опитвал да стовари върху тях отговорността за трудните преговори. "До вчера той ни призоваваше да не отстъпваме от добре известната ни позиция да не се участва в правителство без СИРИЗА. Днес след срещата казва, че сме се били договорили с ПАСОК и "Нова демокрация" за правителство в подкрепа на меморандума. Срамота!" В текста се казва още, че Ципрас е надминал "всички граници на политическата окаяност". "Очевидната му неспособност да обясни позициите си не означават, че трябва да прибягва до клевети и лъжи. Това е политически неморално", завършва текстът на Демократичната левица.


Най-сдържан остана лидерът на социалистите Евангелос Венизелос. "Дори сега, след неуспеха на срещата при президента, запазвам известен оптимизъм, че правителство ще може да се сформира. Но настъпи моментът на истината. Или ще направим кабинет, или отиваме на избори."


Сега президентът Папуляс ще проведе отделни разговори с лидерите на по-малките партии. Освен Кувелис той ще разговаря с Панос Каменос от националистическата "Независими гърци", с комунистката Алека Папарига и с лидера на неонацистите от "Златна зора" Никос Михалолиакос. И трите партии бяха още по-категорични от СИРИЗА в настояването да се скъсат условията, поставени от МВФ и ЕС за отпускане на помощ.


В неделя обаче Каменос разпространи изненадващо компромисен призив да се проявява разбирателство и сътрудничество между партиите. Това подсили спекулациите, че все пак може да се роди технократски кабинет, който да преговаря с МВФ и ЕС до провеждането на поредните предсрочни избори.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK