Президентът на Гърция трябва днес да назначи служебно правителство

Президентът Каролос Папуляс ще обсъди с политическите лидери състава на служебния кабинет

© Reuters

Президентът Каролос Папуляс ще обсъди с политическите лидери състава на служебния кабинетДнес президентът на Гърция Каролос Папуляс трябва да назначи служебно правителство, което да управлява страната до следващите избори, които по всяка вероятност ще се проведат на 10 или 17 юни. Папуляс ще се срещне с лидерите на основните политически партии за да обсъдят състава на новия кабинет, след като продължилите 10 дни опити за формиране на коалиция се провалиха.


Очаква се на съвещанието да бъде определен премиерът и министрите. Ако политическите лидери имат различия относно личността, която ще заеме служебния премиерски пост, тогава президентът дава мандат за сформиране на правителство на един от тримата председатели на висшите съдилища в страната – на Върховния съд, на Върховния административен съд или на Сметната палата, отбелязва БТА. За този пост се спряга отново и името на досегашния гръцки премиер Лукас Пападимос, който в края на миналата година оглави кабинет, подкрепен от двете партии ПАСОК и "Нова демокрация", с мисия да договори втория спасителен пакет и да доведе страната до избори, състояли се на 6 май.


Според анализатори, цитирани от германското списание Spiegel, вотът през юни ще бъде съдбоносен, тъй като той до голяма степен ще определи съдбата на страната за десетилетия напред. Президентът Папуляс предупреди, че юни може да стане месец на трагедията за Гърция.
Европейският съюз се опасява, че гърците отново ще гласуват за партии, които са против спасителните пакети и условията на кредиторите, а според Брюксел това може да ускори излизането на Гърция от еврозоната. Този сценарий вече е широко обсъждан от европейските лидери и би могъл да застраши единната валута, коментира BBC.Ако политическите лидери имат различия относно личността, която ще заеме служебният премиерски пост, тогава президентът дава мандат за сформиране на правителство на един от тримата председатели на висшите съдилища в страната – на Върховния съд, на Върховния административен съд или на Сметната палата.

Британският Telegraph коментира, че никой не знае как би могло да се случи това, защото представлява безпрецедентна стъпка. Няма юридически механизъм за излизане на една страна от еврозоната, откакто е създадена единната европейска валута. Най-вероятният сценарий включва гръцките власти да се договорят за точна дата с останалите страни от еврозоната, с ЕЦБ и с МВФ.


Те може да решат да обявят официално излизането от еврозоната след затварянето на борсите, най-вероятно в някой петък вечерта, за да дадат възможност на инвеститорите да преглътнат новината. После Гърция най-вероятно ще върне драхмата. Първоначалният курс на новата драхма ще бъде едно към едно към еврото. После пазарите ще започнат да диктуват обменния курс, като се очаква той да падне рязко почти веднага. Дългът на Гърция също ще бъде трансформиран в драхми, като това ще бъде предшествано от сложен юридически спор.


Парите, дължани от Атина на кредиторите й, и парите, дължани от гръцките банки на ЕЦБ, отново ще станат предмет на предоговаряне и преструктуриране. Цената на излизането на Гърция от еврозоната е непредвидима, но Институтът за международни финанси, който представлява над 450 финансови институции по света, я фиксира на около 1 трилион евро. Тази цена ще се превърне в бреме за цяла Гърция, която ще потъне още по-надълбоко в рецесията.


Излизането на Гърция от еврозоната ще въведе принципа, че с всяка страна може да се случи подобно нещо. Напрежението върху най-задлъжнелите Португалия и Ирландия ще се увеличи. Подобно нещо ще се случи и с Испания и Италия. ЕЦБ и нейните поддръжници, специално Германия, ще понесат голям удар.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Мисля, че е по-добре ЕЦБ и МВФ да назначат служебно правителство, с пълен мандат та белким стане нещо

 2. 2 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Избори до дупка, сиртаки и узаки

 3. 3 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 845 Любопитно

  ЕЦБ и нейните поддръжници, специално Германия, ще понесат голям удар.
  Е, дойдохме си на приказката.
  Дяволът се крие в детайлите.

 4. 4 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  Много солидни персони,дано се споразумеят.

 5. 5 Профил на naonit
  naonit
  Рейтинг: 426 Неутрално

  като им казвах на някои ,че златото си е злато не ми вярваха всичко друго е само хартия

  никога да не се забравя , че комунизъм е равно на фашизъм .
 6. 6 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Чудя се на акъла на гърците (вече 4 та година) и не проумявам, как може да обвиняваш германците за съдбата си. Все си мисля, че ЕС ще е по добро място за пазарите без Гърция.

 7. 7 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "...Дългът на Гърция също ще бъде трансформиран в драхми, като това ще бъде предшествано от сложен юридически спор..." Всъщност - това е най- важното - нека всички , които си мислят, че щом Гърция фалира- няма да плаща нищо по дълга си, добре да прочетат и осмислят този цитат!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 8. 8 Профил на petar_333
  petar_333
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Дано да се намерят най-накрая хора,които да обяснят на мързеливите гърци,че само да лежиш ,да ядеш и пиеш и да работиш по-малко,това означава,че ще си по-беден...!

 9. 9 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 585 Неутрално

  [quote#3:"нервна"]Германия, ще понесат голям удар. [/quote]

  Нищо подобно.... и Германия и Франция минимизираха загубите на банките си преди 6 месеца, когато договориха първите траншове. Не случайно, след като стана това, ЕС започна по спокойно да коментира вероятността Гърция да излезе от Еврозоната. Истината е че, съдбата на гърците е в техни ръце, но те отказват да проумеят това. Искат си безплатното лапане.

 10. 10 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Любопитно

  Гърците произвеждат едва 17% от това което потребяват!!! За да започнат да връщат борчовете си, ще трябва да започнат да харча поне 6 пъти по-малко от днес!!! Как ще стане това един господ знае!!! Единственият реален вариант е отказ от евракис и фалитакис, но това означава сриване на стандарта им на живот и изравняване с този на България и Румъния, с всички негативни последствия от това!!! Свикналият да закусва, обядва и вечеря с по шепа варен ориз севернокорейски селянин оцелява с години, но свикналия на пържоли с кюфтета и охолен живот грък, няма да оцелее и няколко месеца!!!

 11. 11 Профил на monarchist
  monarchist
  Рейтинг: 531 Любопитно

  Неофашагите не се ли справят със задълженията си?

  "Всеки ден се радвай на слънцето и на това, че си жив" --- Стоян Венев
 12. 12 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Нищо страшно не може да се случи с Гърция, вече 22 години все страшни неща са ни се случвали и гледам че още кретаме а Гърция има още път да извърви докато стигне до нашето дередже. Ако изгонят кредиторите с техните искания по вероятно никога да не стигнат до нашето сега

 13. 13 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  В момента СИРИЗА дава надежда на гръцките граждани, като им казва, че СИРИЗА ще промени меморандума с кредиторите на Гърция, само, че упорито избягва да обяснява на гръцките гласоподаватели, че освен меморандум- документ, материализиращ политическа воля, който не създава непосредствени задължения за държавата, гръцкият парламент е одобрил и Кредитно споразумение/ договор/ с кредиторите, който създава задължения за гръцката държава. За това при юридическата трансформацията на гръцкият дълг от евро в драхми, ще се води спор по всеки член, всеки параграф и всяка думичка от това Кредитно споразумение от страна на кредиторите.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 14. 14 Профил на silent step
  silent step
  Рейтинг: 426 Неутрално

  По- добре да бяха оставили Гърция да фалира отколкото да продължат да наливат пари в каца без дъно. Ще го разберат ама ще бъде късно и Европейските банки ще увеличат загубите си.

 15. 15 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 614 Неутрално

  До коментар [#10] от "kimba3":

  Българинът имаше къде по висок стандарт преди 25 години ама гледай как доброволно му го отнеха до сега и е в калта. Баба знае 2 и 200. Спасителният план няма да доведе до запазване на стандарта, по вероятно е обратното.

 16. 16 Профил на uzur
  uzur
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Консенсусно правителство от технократи, беше отхвърлено от радикалната коалиция Сириза.
  Единната европейска валута падна под прага от 1,28 долара за първи път от четири месеца насам до стойност от 1,27 долара.Гърците са изтеглили от банките в страната над 700 милиона евро за последните 5 дни и тегленото се засилва.
  Сириза се очертава като първа сила с 28% от гласовете на избирателите.
  http://yphalachev.blogspot.com/2012/05/blog-post_8886.html

 17. 17 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#13] от "dqdomart":

  Абсолютно си прав. Ако това гърците не го разбират (тези които гласуват за тях) значи са ИЗКЛЮЧИТЕЛНО тъпи. никой от тях ли не "проумява" бъдещето си. Ако СИРИЗА вземат властта, че кажат "йок" на 'варварските ограничения" на ЕС. И какво после, при положение, че 85-90% финансирането е от вън? Че те няма да устискат и един месец на собствени батерии. Луда работа.

 18. 18 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#14] от "silent step":

  Напротив - виж пост. 9

 19. 19 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#10:"kimba3"]Гърците произвеждат едва 17% от това което потребяват!!![/quote]
  Това трябваше да се каже на съфорумците- гърци преди 1 години, когато мнозина от тях се хвалеха с пенсиите си като гръцки държавни служители- твърдяха, че пенсиите им са около 2,8 К евро и се надсмиваха над нас, българите, че имаме нищожни заплати. Сега- питам същите гръцки пенсионери- как гръцката държава си е позволявала тайкова ниво на пенсиите им, след като производството им е 17 % от потреблението им? От къде идват парите за другите 83% в държавният им бюджет- от заеми, нали? И после- гърците се борели за правата си.,.Мошеник до мошеник, мила моя майно льо- е те това е Гърция!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 20. 20 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4321 Весело

  До коментар [#8] от "petar_333":"Работете! Работете! За господаря сили не жалете! Ще ви избеся всички, мързеливци!" - ей тази реплика от филма "Петър първи" ми напомнят изказванията на мнозина съфорумци срещу гърците.

 21. 21 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  До коментар [#2] от "stenli1":

  А заплатите кои ще плаща? Щото няма ли споразумение, няма и транш от Европа, а те сами да си ги изработят нещо не ми се вярва.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 22. 22 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Продължение на коментар № 19-
  83% от 2800 евро са 2324 евро -т.е. толкова е стойността от пенсията на гръцкият пенсионер с пенсия от 2,8К евро, която се формира от заеми от гръцката държава и не отговаря на реалното им произвоство. Значи- реално- според това какво е реалното производство в Гърция, един гръцки пенсионер трябва да получава 2800 - 2323 =476 евро! А не искали български заплати - т.е заплати от 300 евро, а - айде- 500 евро?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 23. 23 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Сега , уважаеми съфорумци, разбирате ли защо гърците и изобщо в държавите от еврозоната,заплащането на труда е около 10 пъти по-високо от това в България? Защото еврозоната е огромен надут балон, който не е подплатен с реалното развитие и производство на държавата и когато балонът се спука, идва време за реалността, а тя е- колкото произвежда една държава, толкова трябва да харчи!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 24. 24 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#5] от "naonit":

  Ти купил ли си злато? Знаеш ли къде е в момента? На дъното и копае надолу

 25. 25 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 955 Неутрално

  [quote#21:"DrAvalanche"]А заплатите кои ще плаща? Щото няма ли споразумение, няма и транш от Европа, а те сами да си ги изработят нещо не ми се вярва. [/quote]

  Със сигурност Гърция не може да плаща заплатите на маляките със собствен ресурс и разчита на средства от ЕС.
  Обаче, Франция и Германия показват колебливост и накрая може да клекнат за отстъпки по исканията на Гърция

 26. 26 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#24] от "gsb":
  От 3 дни всички борси/ и европейски, и американски/ се сринаха- злато , сребро- всичко е с тренд рязко надолу

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 27. 27 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#24] от "gsb":
  И още ще копае надолу, защото САЩ участват с около 40 милиарда помощ за Гърция чрез МВФ...Гърция дължи на твърде много държави- на останалите 16 от еврозоната, на САЩ, на Ю.К. и тези пари не се дължат на частни банки - сключени са 2странни заеми с Гърция. Когато гърците си въведат драхмата, редуцират си дълга и тогава пак не желаят да го обслужват, кой ще им даде нов заем?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 28. 28 Профил на naonit
  naonit
  Рейтинг: 426 Любопитно

  До коментар [#24] от "gsb":първо причина за проблемите е,че световните валути одавна не са обезпечени със gold

  никога да не се забравя , че комунизъм е равно на фашизъм .
 29. 29 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#27] от "dqdomart":

  Пич, нещо не схванах идеята. Ако Гърция виси и на САЩ, каква е логиката златото да пада спрямо долара? По-скоро обратното. Аз не съм някакъв спец, но според мен или в Щатите има индикация на съживяване и народа продава злато и се мести на акции ( за което пък няма индикация защото и акциите са надолу) или има остра нужда от кеш или има неква спекулация световна. Иначе просто няма логика златото да губи в условия на неувереност

 30. 30 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4082 Неутрално

  [quote#14:"silent step"]По- добре да бяха оставили Гърция да фалира отколкото да продължат да наливат пари в каца без дъно. Ще го разберат ама ще бъде късно и Европейските банки ще увеличат загубите си. [/quote]

  И аз мисля така... по-добре ужасен край от колкото ужас без край!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 31. 31 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#28] от "naonit":

  Яко мъдра мисъл честно! Единственото, което научих е, че знаеш как е злато на английски

 32. 32 Профил на naonit
  naonit
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#31] от "gsb":о и на други езици го знам

  никога да не се забравя , че комунизъм е равно на фашизъм .
 33. 33 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#30] от "Иво":

  По-добре за кого? Образно казано, ако бяха оставили да фалира, всички европейци щеше да ги заболи много и рязко и щяха да отлетят главите на Сарко, Меркел, Трише Мрише Барозу и т.н. Те затова правят всичко за да ги "карат" полека, та да не усещат много. Крайния резултат за хората е същия, ама тарикатковците си запазват местецата, та и нови избори печелят ( е Сарко се препъна де ама де да видим баба Меркел)

 34. 34 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  [quote#29:"gsb"]Ако Гърция виси и на САЩ, каква е логиката златото да пада спрямо долара? [/quote]
  Този въпрос си го даваме вече 2 месеца 3ма човека,следящи почти ежедневно борсите. Оказва се, че / чисто статистически/ когато еврото пада, пада...и доларът! Странно, но факт! В редки случай американците реагират на европейският тренд надолу с тренд нагоре.Доколкото разбирам, това е знак или за нова всеобхватна криза, или за това, че вместо колебаещите се европейци, решенията на борсата се движат предимно от американците....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 35. 35 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#34] от "dqdomart":

  Това за американците че движат е ясно. Там са парите а ако това не стига, могат и война да си спретнат. Това, че когато еврото пада пада и доларът има логика. Много са вързани ЕС и САЩ а кризата е световна. Просто хората нямат вяра на парите и бягат при суровини. По тази логика, докато нямаме стабилен растеж, златото трябва да държи. Да ама не ей го на. Почвам да си мисля, че бате Сорос и компания пак обират стоповете на хората, ама в тоя случай яко натиснаха и немах марджин и улетех

 36. 36 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#35:"gsb"] Почвам да си мисля, че бате Сорос и компания пак обират стоповете на хората, ама в тоя случай яко натиснаха и немах марджин[/quote]Да кажем, че не мога да разкажа повече неща от "кухнята", но забелязвам едно- когато има среща на министрите на еврозоната по повод Гърция, и еврото , и доларът се сриват. За мен специално борсите са показател , че някъде в ЕС се случва нещо, което е жизненоважно и за ЕС, и за еврозоната, но тази новина не идва до нас, обикновените хора , в реално време, а след 2-3 дни и то много сериозно замаскирана, сред многото други несъществени новини.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 37. 37 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Опааа - БТА - Начало / Балкански новини /
  МВФ няма да обсъжда отпускането на никакъв друг транш за Гърция, докато в страната не бъде съставено правителство
  16 май 2012 / 12:40
  http://www.bta.bg/bg/c/BA/id/371121
  МВФ е един от кредиторите на Гърция, а реално става въпрос за САЩ.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 38. 38 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4082 Неутрално

  До коментар [#33] от "gsb":

  По-добре за ЕС... не казвам, че това е нещо хубаво, ясно е, че излизането на Гърция от еврозоната ще има и негативни последствия, но и сега положението не е много розово... виж каква в каква сага се превърна кризата в Гърция!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 39. 39 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  [quote#13:"dqdomart"]гръцкият парламент е одобрил и Кредитно споразумение/ договор/ с кредиторите, който създава задължения за гръцката държава[/quote]
  Спомни си КАК го приеха- като на пожар. Няма да е трудно да бъде ОТХВЪРЛЕНО, като неконституционно.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 40. 40 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4321 Любопитно

  До коментар [#22] от "dqdomart": 476 евро е близо четворно повече от 130-те евро на средния български пенсионер! С други думи "мързеливите" гърци пак произвеждат повече от "работливите" българи!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK