Почетният консул на България в Оман Мунир Сюлейман: Имаме страхотни отношения, време е да правим пари

Мунир Ахмад Сюлейман е почетен консул на България в Оман

© Красимир Янков

Мунир Ахмад Сюлейман е почетен консул на България в Оман
Мунир Ахмед Сюлейман е строителен предприемач и от 2006 г. насам е почетен консул на България в Султаната Оман. Той изиграва ключова роля в спасяването на българските моряци от кораба "Панега", който бе превзет от сомалийски пирати през 2010 г. По време на посещението си в България г-н Сюлейман бе награден от министъра на външните работи Николай Младенов с почетен знак "Златна лаврова клонка" за заслугите му. Специално за "Дневник" почетният консул на България в Оман разказа за развитието на двустранните отношения между държавите и възможностите за сътрудничество.

На 11 май 2012 г. се навършиха две години от случая с кораба "Панега." Как участвахте в операцията и с какво помогнахте на българските власти?
- Аз осигурих храна на кораба и необходимите медицински грижи. Трябваше да уредя нещата в пристанището, за да може да посрещне кораба. След това имаше нужда от специално разрешение да дойде (българският – бел.ред) самолет. Когато моряците пристигнаха в Оман, единият от тях беше ранен и се погрижихме за него. По-късно се погрижих за настаняването им в хотела и изпращането в България.


Моряците бяха задържани на кораба 5 месеца. Как поддържахте връзка с тях през това време и къде се намираше плавателният съд?
- В сомалийски води, близо до Оман. Имам връзки с хора в страната, които познават всички. Хубавото нещо в Оман е, че всеки познава всеки. Първо се свързах с пристанищните власти и с министъра на външните работи. След това българският зам. министър на външните работи дойде в Оман, за да прибере моряците. Трябваше да организирам всичко това.
Има ли много българи в Оман?
- Почти 100 души са. Миналия месец направихме вечеря за българската общност, беше много успешно, всички бяха много щастливи.


Има ли проблеми с българите в Оман?
- Един път помогнах на един българин, който беше в затвора... беше сложил камера на банкомат, искаше да види секретните кодове. Друг българин се беше настанил в хотел, но нямаше пари да плати и го пратиха в затвора. Платих му сметката. Но няма проблеми, те са добри хора. (усмихва се) Радвам се, че съм там и помагам.


Какви са инвестиционните интереси на Оман в България?
- През април българска делегация посети Оман, много хора дойдоха да ги видят. Искаме да увеличим сътрудничеството, отзвукът беше много положителен. Много се радвам, че сега на 20 май премиерът ви ще посети Оман.


Оман инвестира тук почти 1 милиард долара в "Супер Боровец". Също така имаме дял в "Корпоративна търговска банка". Имаме и други инвестиции в България. Отворени сме към всякакви предложения. Оман е доволен от България и ценим отношенията ни. Сега искаме обаче българите да дойдат в Оман.


Какви възможности има за българско участие в Оман?
- Имаме много възможности – скоро ще пускаме железницата ни, това е проект за 20 милиарда долара. Строим пет летища, три пристанища, много пътища. Каня всички български странителни компании. Смятам, че те ще бъдат много успешни, ако дойдат в Оман. Ще им помогнем по всякакъв начин – логистично, юридически. В офиса ми има една жена, която говори български и може да им помогне с комуникацията. Ще ги приемем и ще ги заведем при властите. Наистина искам българите да дойдат в Оман.


Смятам, че българите може да направят много в Оман – имаме нужда от лекари и медицински сестри. Имаме недостиг. Знаем, че Кувейт прие известен брой медицински работници и са много доволни, така че и ние бихме искали същото.


Имаме нужда и от селскостопански специалисти. Знаем, че вие имате добър мед и специалното ви сирене. Мисля, че тези неща имат добър потенциал в Оман.


Искам да ви кажа нещо много важно, което е от края на миналата година. Българите сега може да дойдат в Оман без виза, тя се получава на летището. Така правим живота много по-лесен. Оманци с шенгенска виза пък могат да дойдат в България.


Едно от нещата, за които българското правителство говори най-често са магистралите. Оман има ли интерес в подобни инвестиции?
- Спомням си, че е имало подобни разговори, но поради някаква причина нещата не продължиха напред. Обсъждахме пътища с такса за преминаване, един между България и Румъния.


Казвате, че има много потенциал, но всичко това е в бъдещето. В момента има ли конкретни, работещи проекти?
- Смятам, че все още съществува комуникационен проблем, но нещата се подобряват. Не сме доволни от малкия ни търговски обем с България. С тези добри отношения трябва да правим пари. Вчера (10 май – бел. Ред.) говорих с министъра на транспорта какви са възможностите за инвестиции тук. Виждаме някои неща и ще продължим да проучваме. Смятам, че всичко ще е наред.


Виждам много възможности и в сферата на образованието. Наскоро зам. декана на Медицинския колеж в Оман беше тук (България – бел. ред.) и търсеше възможности за обменни програми за студентите. Надявам се това да проработи.


Също така водим разговори с Аграрния университет в Пловдив да отвори свой клон в Оман. Нещата са в ранна фаза на развитие, но оманците искат да има нещо подобно с български специалисти. В арабските страни от Персийския залив няма аграрни университети. Нещата вървят добре, надяваме се да ги засилим допълнително.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sandanski
  sandanski
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Три дни яли пили и се веселили .

 2. 2 Профил на tikvenik55
  tikvenik55
  Рейтинг: 541 Неутрално

  То ясно вие от какво имате нужда, ама нас ни интересува вие с какво може да допринесете за нашата икономика.

 3. 3 Профил на Мадлен
  Мадлен
  Рейтинг: 434 Весело

  Какъв консул на БГ може да е този, срам и позор за българската нация

 4. 4 Профил на Чеша си езика
  Чеша си езика
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Някои ще правят бизнес, други ще откраднат каквото могат, трети само ще гледаме отстрани и ще хейтим във форумите.

  Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.
 5. 5 Профил на A.K
  A.K
  Рейтинг: 714 Неутрално

  "Също така водим разговори с Аграрния университет в Пловдив да отвори свой клон в Оман. Нещата са в ранна фаза на развитие, но оманците искат да има нещо подобно с български специалисти. В арабските страни от Персийския залив няма аграрни университети. Нещата вървят добре, надяваме се да ги засилим допълнително."
  Това ще е много добре за българските специалисти ако се случи. Като цяло арабите не искат да инвестират сериозно ( закупуването на няколко имота не е нищо) в България но ако има какво да изнася страната пък било и специалисти в различни области, ще се приема с голям успех.

 6. 6 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 706 Неутрално

  До коментар [#3] от "Ина":

  Той не е консул, а почетен консул, т.е изпълнява го доброволно и безвъзмездно и си е арабин и омански гражданин .Плювачите тук по-малък позор ли са ?

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 7. 7 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 754 Неутрално

  "Имаме страхотни отношения, време е да правим пари"
  Така казват и труженичките по околовръстното.

 8. 8 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Любопитно

  .."Оман инвестира тук почти 1 милиард долара в "Супер Боровец"!?....Знае ли някой нещо по въпроса?

 9. 9 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#3] от "Ина":

  По-голям позор за българската нация, е че гражданите - като теб, масово ги е срам да напишат България, и използват БГ.

  Не си само ти. Масово в интернет е така.

 10. 10 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 541 Гневно

  До коментар [#3] от "Ина":

  Почетен ма!! Некой Ганьо ли настояваш да краси снимката?! Аман от фашисти!!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 11. 11 Профил на Добрият войник Швейк
  Добрият войник Швейк
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  Също така имаме дял в "Корпоративна търговска банка".

  Не че това е тайна, но е необходимо да се подчертава непрекъснато. Това означава, че покрай другия бизнес на мустака, имат дял и в газетките му - телеграф, монитор, политика, меридиан мач, всеки ден, а неофициално - преса и стандарт.

  За войната ний нехаем, на война се ние шляем.
 12. 12 Профил на wsxdre
  wsxdre
  Рейтинг: 434 Неутрално

  ..време е да правим пари!! ..а дано

 13. 13 Профил на wsxdre
  wsxdre
  Рейтинг: 434 Неутрално

  жалко ,че в днешни времена до пари се опира наистина всичко и са много важни ако преди време не бяха.

 14. 14 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 596 Неутрално

  неугасващо е българското влечение по близкия изток, защо ли? ама влечение ли е, тръпка ли е или едно подсъзнателно припознаване?

  европейците се опитват да ни интегрират, пари ни дават да се очовечим, ние даже не щем да ги вземем. същевременно се натискаме ха на кувейт, ха на катар, ха на оман, турция и други сателитни държави с турско-съветски отенък.

  искам да знам ЗАЩО!

 15. 15 Профил на wsxdre
  wsxdre
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#14] от "basilicum":

  сигурно защото са доста алчни на запад ..няма да спра да повтарям ,че алчния запад не може да се опре на мъдрия изток..каквито и да са хората на изток те са хора ,също така с предимството че са мъдри ..на запад за изкуствените хора ,жадни за пари ,слава,власт ..умните хора ги забелязват тези неща ..всичко ,което могат да си го позволят на запад ,можем да си го позволим в България ...ние сме сами ,нашата позиция е да гледаме собствения интерес на страната си ..ти кажи защо да плащаме 3 лева за литър гориво??..4-5 лева за кутия цигари..високия западен стандарт не е за нашата страна ..макарче идват времена в които ние ще можем да си го позволим а на запад ,ще се лишават ..предимството ни знаеш ли къде във времена на финансова криза ...предимството ни е ,че ние сме свикнали без пари а на запад са свикнали да са ларш и затова доведоха до подобни глобални катастрофи Света.Тодор Живков е бил много голям на изток ,бог да го прости ... благодарение на неговите контакти в момента ние можем да си възтановяваме страна ,чрез ГЕРБ ..както и да звучи ,просто си споделям моите мисли ..не искам никой да се съгласява с мене .Нашата страна е страна която ,както гледа на запад така трябва да гледа и на изток ..задай на западните страни ако разполагаха със нашите географски ширини ,на къде щеше да им е погледа?? ..и щяха ли да разсъждават по същия начин?.Законите в България ,позволяват на народа си да е ларш !! ..и ако управляващите успеят да задоволят финансовите нужди на народа в страната да достигнат средно ниво с помоща на източните си взаимоотношения къде ти е проблема ??? ..повярвай ми ,на запад ще започнат да ти завиждат!!! ...западните страни ако ни мислят за глупаци ,ще е само поради една причина и тя е ,че през последните 20 години правителствата в България са пренебрегнали източните си взаимоотношения ... които ГЕРБ в момента възтановява ..имаме уважение ..от запад какво получаваш ?? ..да отидеш на екскурзия до Париж ,Мадрид ,Виена ,Амстердам без виза ??..туй ли е -мерси!

 16. 16 Профил на hellwitch
  hellwitch
  Рейтинг: 475 Неутрално

  20г. след като Ф. Димитров осра арабските ни пазари пак стигаме до това, че те са изгодни за България - имат и нужда от стоки и пари. А и оценяват българското като качествено.

  Само от нас зависи да не изпуснем тези възможности за бизнес

 17. 17 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#14] от "basilicum":
  Няма какво да се чудиш, България винаги е била в Ориента свързана с Изтока.... затова и гледа на Изток....

  Тези "европски" номера се опитаха да ни ги пришият царедворците на Фердо и Боби, разбира се с цената на 3 национални катастрофи 4 загубени войни.....

  Мястото на България е на Изток, още от както Калоян наби задника на латинските рицари ....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 18. 18 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#16] от "hellwitch":

  ФД не беше виновен, толкова можеше, все пак квалификацията му е адвокат по разводите от втори колектив.... верно столичен.... къде го търсиш за Изтока, за него по на изток от Плана навярно няма....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 19. 19 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#7] от "dissident":
  Труженичките обикновено казват дай да правим секс!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 20. 20 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3607 Неутрално

  Катар, Оман, Турция...
  Ако от ЕС не внимават и продължават да не инвестират в България, арабите ще ни претопят.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 21. 21 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#17] от "boby1945":

  калоян по-скоро е знаел нещо друго - че мястото ни е помежду, или с едни крак в двата свята. и ни е дал много добър урок за това ...

 22. 22 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#15] от "rss":

  това не обяснява защо не си усвояваме средствата и се интегрираме в икономическата зона в която толкова се натискахме, а търсим спонсори от намайнистан

 23. 23 Профил на wsxdre
  wsxdre
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#22] от "basilicum":

  ами след ,като не ти обяснява се пробвай сам да се сетиш..какво ти искат в замяна европейците ,които ти дават пари да се очовечиш ?? аз ,за себе си лично мисля ,че така ми е добре ..доволен съм за средното образование ,което съм получил и не мисля ,че трябва да се очовечавам повече от това ..тоест не се мисля за глупак и мисля ,че имам възможност да застана до много "европейци" на моята възраст,които си мислиш ,че са нещо повече от теб .. в много голяма грешка си ако си мислиш по този начин.по скоро ако трябва да се очовечаваме ние сами трябва да го направим, а не някой да ни очовечава..ние не сме индианци или някое неграмотно племе за да се налага някой да ни очовечава или да ни дава ,защото можем и сами да си го вземем ..както е тръгнала страната да прави ..върти търговия на изток и харчи на запад ,за какво трябва някой да ти дава ? ..дават ти за да могат после да вземат и да ти държат сметка.
  Като искаш някой да ти дава ,отиваш в бюрото за социални помощи ,записваш се като безработен и получаваш месечна издръжка от държавата ..ти искаш ,държавата ни да отиде в европейското бюро за социална помощ и да ни издържат ежемесечно ,след което ако не се съгласим с техните условия да ни режат ... ха
  ..не знам ,всеки има право да мисли както си иска ..изказвам ,повтарям лично мое мнение и не очаквам някой да се съгласява с него .

 24. 24 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#21] от "basilicum":

  Не знам на тебе какво е казал Калоян, но това което е направил е че франсетата кръстоносци нямат място на Балканите в Ориента....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 25. 25 Профил на jordan200707
  jordan200707
  Рейтинг: 8 Неутрално

  мммммм....много думи...малко дела...

 26. 26 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#24] от "boby1945":

  говоря ти за политката му като цяло. че е отрязал кръстоносците е само едно следствие

 27. 27 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#23] от "rss":

  пишеш глупости, отчасти защото не разбираш за какво говоря

 28. 28 Профил на wsxdre
  wsxdre
  Рейтинг: 434 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK