Симеон ІІ до Елизабет ІІ на уникален Юбилеен обяд в Лондон

Протоколът отреди на Симеон Сакскобургготски място до кралицата на груповата снимка.

© Reuters

Протоколът отреди на Симеон Сакскобургготски място до кралицата на груповата снимка.Бившият български премиер Симеон Сакскобургготски бе един от едва 26-те коронавани глави и представители на монархии от цял свят, поканени на Юбилеен обяд в Лондон от британската кралица.


Това е поредното от събитията, отбелязващи Диамантения юбилей (60 години) от възкачването на Елизабет Втора на трона. На него гостите имаха възможност да са заедно с 16 от членовете на британската кралска фамилия.


На груповата снимка в замъка Уиндзор Симеон седи до лявото рамо на кралицата (отдясно е румънският крал Михай) и е представен като Симеон, цар на българите.
Кейт, херцогинята на Кеймбридж, разговаря преди обяда със Симеон и съпругата му Маргарита.

© Reuters

Кейт, херцогинята на Кеймбридж, разговаря преди обяда със Симеон и съпругата му Маргарита.


В британската столица пристигнаха дори лично японският император Акихито и съпругата му императрица Мичико, което е изключително протоколно събитие, тъй като те рядко напускат двореца.


Събитието обаче бе помрачено от остри критики срещу двореца, че е допуснал "катастрофална грешка", приемайки участието на краля на Бахрейн и на владетели със спорна репутация за отношението към собствения им народ.


Крал Хамад ал Халифа бе посрещнат лично от кралицата и двамата се усмихваха докато си разменяха любезности. Пресата във Великобритания обаче коментира, че мястото на владетел, чиято кралска фамилия е оркестрирала смазване през 2011г. на протестите за демокрация в Бахрейн, не е на толкова важно събитие.


Кралят на Бахрейн, заради чието присъствие има много критики към двореца и външното министерство.

© Reuters

Кралят на Бахрейн, заради чието присъствие има много критики към двореца и външното министерство.


Някои антимонархически групи дори призоваха Елизабет ІІ да се извини на народите в Близкия изток, борещи се за свобода и демокрация. Според тях юбилеят завинаги ще се свързва с "личните покани към тези тирани от някои от най-репресивните режими, което изпраща отвратително послание към света и накърнява британската репутация." Други посочват, че ключова роля е играло и външното министерство, което също трябва да поеме своята отговорност.


Сред спорните имена на гости са още кралят на Свазиланд Мсвати ІІІ, обвиняван че живее в разкош, докато народът му гладува, оттеглилият се заради корупция бивш премиер на кувейт шейх Насър Мохамад ас Сабах и саудитският посланик в Лондон принц Мохамед бин Науаф бин Абделазиз ал Сауд.


Вечерта в Бъкингамския дворец престолонаследникът принц Чарлз дава вечеря за повечето от коронованите гости, но кралят на Бахрейн няма да присъства.


Британската кралица (в средата на първия ред) се снима за спомен с гостите.<br /><br /><strong>На първия ред</strong> (от ляво): японският император Акихито, кралицата на Холандия Бетарикс, кралицата на Дания Маргрете, Кралят на гърците Константин ІІ, кралят на Румъния Михай, Симеон, цар на българите; Хасан Болкия - султан на Бруней; Карл XVI Густав, крал на Швеция; Мсвати ІІІ, крал на Свазиленд и принц Ханс-Адам от Лихтенщайн.<br /><br /><strong>На втория ред</strong>: Албер, принц на Монако, Жан, Велик херцог на Люксембург, Летси ІІІ, крал на Лесото, Албер ІІ, крал на Белгия; Харалд V, крал на Норвегия; Хамад бин Халифа ал Тани, емир на Катар; Абдула ІІ, крал на Йордания; Хамад ал Халифа, крал на Бахрейн; Туанку Абдула Халим, крал на Малайзия,<br /><br /><strong>На последния ред</strong>: Насър Мохамед ал Джабер ас Сабах, бивш премиер и племенник на емира на Кувейт, Мохамед бин Зайед бин Султан ал Нахиян, престолонадледникът на Абу Даби, сръбският княз Александър; Тупу VІ, крал на Тонга; Маха Ваджиралонгкорн, пресотлонаследник на Тайланд; принцеса Лалла Мерием от Мароко и судитският принц Мохамед бин Науаф бин Абделазиз ал Сауд.

© Reuters

Британската кралица (в средата на първия ред) се снима за спомен с гостите.


На първия ред (от ляво): японският император Акихито, кралицата на Холандия Бетарикс, кралицата на Дания Маргрете, Кралят на гърците Константин ІІ, кралят на Румъния Михай, Симеон, цар на българите; Хасан Болкия - султан на Бруней; Карл XVI Густав, крал на Швеция; Мсвати ІІІ, крал на Свазиленд и принц Ханс-Адам от Лихтенщайн.


На втория ред: Албер, принц на Монако, Жан, Велик херцог на Люксембург, Летси ІІІ, крал на Лесото, Албер ІІ, крал на Белгия; Харалд V, крал на Норвегия; Хамад бин Халифа ал Тани, емир на Катар; Абдула ІІ, крал на Йордания; Хамад ал Халифа, крал на Бахрейн; Туанку Абдула Халим, крал на Малайзия,


На последния ред: Насър Мохамед ал Джабер ас Сабах, бивш премиер и племенник на емира на Кувейт, Мохамед бин Зайед бин Султан ал Нахиян, престолонадледникът на Абу Даби, сръбският княз Александър; Тупу VІ, крал на Тонга; Маха Ваджиралонгкорн, пресотлонаследник на Тайланд; принцеса Лалла Мерием от Мароко и судитският принц Мохамед бин Науаф бин Абделазиз ал Сауд.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK