Средната заплата в Гърция ще се понижи с близо 23 процента тази година

Средната заплата в Гърция ще се понижи с близо 23 процента тази година

© ReutersИзбори 2022

Средната заплата в Гърция тази година ще се понижи с близо 23 процента, според резултатите от изследване на консултантската компания Earnst & Young и два консервативни
изследователски института, цитирани от БТА.


Докладът, публикуван днес от изследователската организация New Direction и брюкселския икономически институт "Молинари", изчислява данъчната тежест за "обикновените работници" в ЕС.


За Гърция се посочва, че реалната нетна заплата (стойността с отчитане на данъка върху доходите, социални осигуровки и ДДС) се очаква през 2012 г. да бъде 13 167 евро спрямо 17 024 евро миналата година.
За сравнение, нетната заплата в Германия за текущата година се оценява на 23 690 евро.


Заради очаквания спад на заплатите данъчната тежест върху гръцките работници вероятно силно ще намалее, отбелязва Джеймс Роджърс, един от авторите на доклада. През 2012 г. т.нар. ден на данъчната свобода за работниците (денят от годината, когато те най-сетне са спечелили достатъчно, за да платят всички годишни данъци към държавата) ще бъде 31 май. През 2011 г. "данъчна свобода" е била постигната чак на 12 юни.


В България реалната нетна заплата е 2772 евро, а "денят на данъчната свобода" - 18 май.


Докладът потвърждава, че в ЕС белгийците плащат най-големи данъци - тяхната данъчна свобода идва на 5 август. Най-лека е данъчната тежест в Малта, Кипър, Ирландия и Великобритания, където "денят на данъчната свобода" е между 11 април и 12 май.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK