Стана ли милиардер и жената на Марк Зукърбърг

Стана ли милиардер и жената на Марк Зукърбърг

© ReutersМладоженката Присила Чан няма нужда да се тревожи за пари, след като съпругът й е мултимилиардерът Марк Зукъбръг. Това, че се е омъжила за човека, контролиращ "Фейсбук", обаче не я прави автоматично милиардер.


Фактът, че двамата сключиха брак в деня след излизането на компанията на борсата, е най-малко любопитен. Дали по този начин не е искал да си изясни какво от спечелените 17 милиарда долара му принадлежи във връзката, продължаваща близо десетилетие? Или пък има нещо общо с предбрачно споразумение, гадаят адвокати и медии в САЩ.


Според специалисти по семейно право спечеленото от Марк преди брака си е изцяло негово.
Калифорния е един от малкото щати, следващи право, което конкретно описва кой от двамата в една семейна (или съвместно живееща) двойка какво точно притежава.


Останалите щати общо взето следват принципа за подялба наполовина и това се прилага в бракоразводните дела. Калифорнийското право определя, че спечеленото от единия от двамата преди брака си е негово и след това. Тук се включват и дивиденти (ако "Фейсбук изобщо генерира такива в близките години) от акции или ценни книжа, както и наеми от имоти, закупени преди бракосъчетанието. Придобитото след като двамата сложат подпис за брачен съюз, става общо.


"Това означава, че в деня след брака, спечеленото от когото и да е двамата е собственост на домакинството им", обяснява през "Ню Йорк таймс" Джо Карильо, преподавател по право в University of California Hastings College of Law в Сан Франциско.


Проблемът е, че границата между двата вида право може бързо да се размие, особено след дълги години съвместен живот. Донесената отделна собственост, например, си остава такава, освен ако парите от нея не се ползват съвместно и двамата не водят ясно счетоводство откъде идват парите в домакинството, допълва проф. Карильо.


В случая с Марк Зукърбърг е важно също дали има предбрачно споразумение, съгласно което Присила Чан да получава дял от покачващата се оценка на акциите на "Фейсбук"


"Сивата зона тук е увеличаването на стойността на имуществото по време на брака", обяснява Крис Донъли, ръководител на отдела за семейно право към кантората Leland, Parachini, Steinberg, Matzger & Melnick в Сан Франциско. "Това е като 400-килограмова горила, или в случая на Зукърбърг - 400-тонна горила".


При нормални обстоятелства богатството на Марк би трябвало да си остане негово. Но парите, спечелени от увеличаването на стойността на компанията му, може да се окажат обща собственост и при развод съдията сигурно би присъдил на Чан част от тях, казва Донъли. "Това е огромна зона на здрача и ето защо в Калифорния се стига до семейни договори описващи подробно абсолютно всичко."


Едно предбрачно споразумение, например, може да посочва какъв дял от увеличението на дивидентите може да отива за другия в семейството и какво си остава за Зукърбърг.


Засега от "Фейсбук" не коментират абсолютно нищо по въпроса, включително дали Маркс и Присила имат такова споразумение. Но няколкото публикации, че току що дипломираната педиатърка е настоявал през годините двамата да се разберат точно по някои въпроси - например, колко време ще прекарват заедно в Калифорния, намеква, че такъв документ е много вероятно да има.


"Ако тя има правни консултанти, надявам се да са я посъветвали да сключи споразумение. То защитава нея, защото в Калифорния има набор от формалности, изискващи двете страни да преговарят върху документа, при което всеки разкрива какво притежава и какво дължи и на тази основа да вземе конкретни решения", казва проф. Карильо.


Няма задължение за публичност на тези споразумения и поради това е невъзможно да се установи дали те наистина съществуват. Но адвокати коментират, че биха се изненадали ако Зукърбъргови нямат предбрачно споразумение.


Иначе никой не се притеснява как ще се оправят двамата. "Добрата новина е, че те имат толкова много пари, че всеки от тях ще си живее живота. Бракоразводните адвокати не печелят от такива хора - обикновено милиардерите сами уреждат подобни проблеми", казва Рандал Кеслър, президент на отдела по семейно право към American Bar Association.

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  Човек вече трябва да знае къде се жени...

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 2. 2 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#1] от "venci4":

  Тези двамата са били гаджета цяли 9 години. А през повечето от тях марк е бил беден......Така че, каката не се омъжва по сметка а от навик, или от любоффффф.......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 3. 3 Профил на КОНПИ
  КОНПИ
  Рейтинг: 860 Весело


  Дневник, Зукърбръг на трънски диалект ли е ?

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 4. 4 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  [quote#2:"НИКОЛА ГЕШЕВ"]Тези двамата са били гаджета цяли 9 години[/quote]
  Аз го казвам по принцип

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 5. 5 Профил на КОНПИ
  КОНПИ
  Рейтинг: 860 Неутрално


  Сега е добре...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 6. 6 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 608 Неутрално

  човек и добре да живее, пак се жени
  нека тези, които идат след него, и те да намажат
  на младоженците честито

  veni vidi fugi
 7. 7 Профил на poijn
  poijn
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Добре се е оженил. Какво като започнал да прави пари, дай да не се жени ли от тук насетне. Прав е човека. Сам не се живее.

 8. 8 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "...Донесената отделна собственост, например, си остава такава, освен ако парите от нея не се ползват съвместно и двамата не водят ясно счетоводство откъде идват парите в домакинството, допълва проф. Карильо..."
  Ужас- ако трябва да си наемат и 2ма отделни счетоводители, бракът им се запълва със съдържанието на "двустранна търговска сделка".Ега ти и брака- за това ли всички американци с различна сексуална ориентация искат да имат правото да сключват брак- защото и при хетеросексуалните бракът в някои щати на САЩ си е чиста търговска сделка?!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 9. 9 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Миндил с миндил, така ли се прави сватба бе?!? В задния двор и никой от гостите не знае. За чий х"й живееш?!? Язък ти за милиардите...

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 10. 10 Профил на Yana
  Yana
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Дневник, хората тъкмо са си отпразнували сватбата. Що за проява на лош вкус е да коментирате хипотетичния им развод?

 11. 11 Профил на BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  Рейтинг: 581 Весело

  [quote#3:"Six feet over"]Дневник, Зукърбръг на трънски диалект ли е ? [/quote]

  Това ,,Зукърбръг'' в заглавието ли беше? Предполагам, че след това са го оправили и затова казваш:
  [quote#5:"Six feet over"]Сега е добре... [/quote]

  Но малко прибързано, защото в първите няколко реда от статията името е написано още по-смешно: ,,Зукъбрък'', ха-ха!

  ,,Българите-това е народът,който имаше всичко което е пожелавал. Те никога не се съмняваха в победата си" Енодий 486 г.
 12. 12 Профил на Тарасконски
  Тарасконски
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Тез вчера се ожениха, някви хора вече ги развеждат. Бе да са живи и здрави младежите.

 13. 13 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 650 Неутрално
 14. 14 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#2] от "НИКОЛА ГЕШЕВ":

  Беден ли? В оня университет бедни нема, ся то зависи какво разбираш под беден де!

 15. 15 Профил на BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  Рейтинг: 581 Весело

  [quote#9:"Соколов"]Миндил с миндил, така ли се прави сватба бе?!? В задния двор и никой от гостите не знае. За чий х"й живееш?!? Язък ти за милиардите... [/quote]

  Така се прави сватба по чифутски. Сигурен съм, че не е забравил и специалната клауза при развод половинката му да не получи нищо.

  ,,Българите-това е народът,който имаше всичко което е пожелавал. Те никога не се съмняваха в победата си" Енодий 486 г.
 16. 16 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#14] от "ръмжо":

  Ако си с висок успех ти дават стипендия и можеш да си учиш където си пожелаеш. Така че, за да завършиш престижен университет в САЩ не е нужно да си богат, а умен. Е, марк сега е и двете.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 17. 17 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  Убеден съм че таз мома е с много красива душа, ама с това положение на възможен човек, все си мисля че можеше да си намери една дето е красива и вънкашно. То, за това стават разводите.

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 18. 18 Профил на КОНПИ
  КОНПИ
  Рейтинг: 860 Неутрално

  До коментар [#15] от "BulgAryan":

  Та нали затова ни подковават издалече - тя булката си имала пари...

  Не знаеш ли, че евреите не обичат да делят на повече от едно...

  А покрай Дневник ще научим и трънскио диалект...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 19. 19 Профил на otmnogoum
  otmnogoum
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Намалява предлагането на пазара, ей. След принц Уилям и Марк го взеха....

 20. 20 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 541 Неутрално

  '' как една жена може да направи един мъж милионер?
  Като се омъжи за милиардер."

 21. 21 Профил на pantarea
  pantarea
  Рейтинг: 472 Весело

  Младоженката Присила Чан няма нужда да се тревожи за пари, след като съпругът й е мултимилиардерът Марк Зукъбръг.
  Това е в първото изречение! По долу следва „Маркс", но явно не е имал предвид друг велик сънародник на Зукъбръг. Все пак мисля, че журналистите на Дневник трябва да са на ниво, т.е. образовани. Все пак да си припомним произхода на тези фамилни имена: Зукъбръг идва от приетото немско име Цукерберг, т.е. Захарна планина. Такива са и Steinberg, Matzger & Melnick , без да обяснявам значението. Читателите на Дневник са достатъчно образовани.

 22. 22 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 868 Весело


  Много важна "новина" е това, зали булката била милиардерка, или не. Очаквам продължение до пълното изясняване на въпроса!!!

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 23. 23 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 581 Неутрално

  E и ? Кво ако е станала или не ?

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 24. 24 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#16] от "НИКОЛА ГЕШЕВ":

  Де бе и да е вярно (ама малко вярно) наш Цуки не е така. Де се е видял беден зъболекар и психиатър в Америка? А Захарчето има и от двете като родители. Единици са тия дето получават стипендии за образованието си, повечето макар и знаещи си теглят кредити за стотици хиляди и после половин живот ги връщат. Впрочем въпреки наистина доброто си образование, пиндостан е страна която не може да произведе достатъчно собствени кадри и се нуждае от постоянно "крадене на мозъци" от целият свят. Тоест, голям процент на инженери, програмисти, доктори и други важи професии изискващи акъл се заемат от хора не родени в Пиндостан.

 25. 25 Профил на Тервел
  Тервел
  Рейтинг: 237 Неутрално

  нека й е зле ... добре се е ориентирала ...

 26. 26 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4558 Любопитно

  До коментар [#10] от "Yana":

  Съгласен съм... какво толкова обсъждат богатството на Марк и как то щяло да се раздели в случай на развод с Присила... егати тъпотията! Всеки да си гледа в своята паничка...!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 27. 27 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4558 Любопитно

  До коментар [#17] от "staphylococ":

  Що, какво и е на Присила, не е грозно момичето!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 28. 28 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Тез журналисти се чудят с какво да си пълнят статиите вече, че опряха вече и до това да обсъждат ще умре ли от глад един милиардер...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK