Дипломатически скандал заради "Евровизия" между Иран и Азербайджан

Част от репетицията на молдовския представител Паша Парфени за спектаклите, които започват тази вечер.

© Reuters

Част от репетицията на молдовския представител Паша Парфени за спектаклите, които започват тази вечер.Иран отзова за консултации посланика си в Баку след като критики от висши ирански ислямски духовници вгорчиха отношенията със съседен светски Азербайджан по повод конкурса "Евровизия".


Това е засега кулминацията на месеци взаимни обвинения за намеса във вътрешните работи.


Няколко аятоласи и ирански депутати определиха "Евровизия" като "гей парад", съобщава Reuters. Аятолах Собхани, например, призова мюсюлманите в района да протестират срещу антиислямското поведение на азербайджанското правителство.
"Чухме, че властите в Азербайджан са домакини на международния песенен конкурс "Евровизия" и че по време на това състезание ще има и гей парад", цитира думите му агенция Fars.


Баку стана домакин през миналата година по правилата на конкурса, определящи, че победителят автоматично получава и правото да организира финала на следващата година.


"Не знам кой им пусна тази идея в главите. Ние организираме песенен конкурс, а не гей парад", коментира Али Хасанов, ръководител на отдела за политически въпроси към администрацията на президента Илхам Алиев.


Конкурсът всъщност привлече вниманието и към напрежението в района. Азерски служители обвиняват в частни разговори Иран, че агресивно увеличава влиянието си в страната. Хакери, наричащи се "Кибервоини за свобода", атакуваха в четвъртък официалните сайтове на конкурса и поставиха в тях послания на азерски с настоявания Азербайджан "да прекрати Евровизия 2012 в Баку и да не позволява гей паради".


Жители на столицата намериха в пощенските си кутии листовки и дискове с видео записи, осъждащи конкурса и отново твърдящи, че ще има гей-прайд шествие. Във видео записите са описани жития на мюсюлмански мъченици, обвинява се правителството, че затваря джамии и забранява носенето на забрадки и се предупреждава, че това ще бъде наказано с природни бедствия.


Иран беше разгневен от антииранските протести в Баку, на които участници носеха портрети на президента Махмуд Ахмединеджад и върховния духовен лидер аятолах Али Хаменей и надписи "Азербайджан няма нужда от духовници-хомосексуалисти!"


Техеран също така обвинява Баку, че подкрепя Израел в операции за ликвидиране на ирански ядрени специалисти. От своя страна, властите в Азербайджан арестуваха тази година десетки заподозрени във връзки с иранската Революционна гвардия за заговори за нападения срещу различни цели, включително израелския посланик.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK