Пападимос: Гърците не осъзнават колко тежко е положението

Пападимос: Гърците не осъзнават колко тежко е положението


В интервю за "Уолстрийт джърнъл" доскорошният премиер Лукас Пападимос заяви, че "макар да е невероятно да се реализира този сценарий (излизане на Гърция от еврозоната), защото не го искат нито гърците, нито другите държави, не може да се изключи, че се извършват приготовления за удържане на потенциалните щети от напускането на еврото от Гърция".


Според него страната просто няма друг избор, освен да се придържа към програмата на болезнени съкращения и реформи. Алтернативата е излизане от еврозоната, което ще е "катастрофа", ще съсипе икономиката, ще надуе инфлацията и ще предизвика допълнително напрежение в обществото, казва още Пападимос.


Той смята, че сънародниците му не осъзнават напълно колко тежка е ситуацията. Партийни водачи, които обещават на избирателите си предоговаряне на споразумението с ЕС и МВФ, допускат груба грешка, смята Пападимос. Също толкова тежко греши и радикалната левица на Алексис Ципрас, която разчита Европа да отстъпи и да не изрита Гърция от еврозоната, ако след изборите тя спре да си плаща дълговете и да прилага обещаните мерки.
"Европейските политически лидери изпратиха ясно послание, състоящо се от две части: Гърция трябва да остане в еврозоната и страната трябва да изпълнява ангажиментите си. Така че рискът от Гърция да изостави еврото е реален и зависи практически от това дали избирателите ще подкрепят да се продължи с прилагането на икономическата програма.


Споделям възгледа, че ако Гърция прекрати да си плаща дълговете и напусне еврозоната, последиците за съюза на единната валута - за финансовата му система и реалната икономика - ще бъдат много дълбоки и свързаните с това щети ще са значителни и всеобхватни. Ще бъдат засегнати и икономиките на държавите извън еврозоната."


Пападимос изчислява и размера на щетите - в рамките на €500 млрд. до €1 трилион в зависимост от оценките на пазарите, прехвърлянето на кризата в други държави и загубите за реалната икономика.


Времето изтича, казва бившият премиер. Без нова помощ Гърция скоро няма да може да плаща пенсии и заплати в публичния сектор.


Преди 10 дни финансовото министерство в Атина се ангажира с конкретна дата - на 20 юни бюджетът ще остане без пари. Но след това се увеличиха съобщенията, че гърците не си плащат данъците и фискалните цели не се постигат. Това означава, че Гърция може да остане без пари в първите две седмици на юни, посочва "Уолстрийт джърнъл".


Правителството би могло да прибегне до Гръцкия фонд за финансова стабилност. Задачата му е да рекапитализира банките и се очаква до петък той да им преведе около 18 милиарда евро за стабилизиране. След това ще остане "буфер" от 3 милиарда евро.


Пападимос казва, че няма нито една добра последица от връщане към драхмата. Дори сметките, че така ще се върне конкурентоспособността на икономиката и ще се увеличи износът, не излизат.


Причината е в инфлационния шок от рязкото обезценяване на новата валута, което ще заличи и малките ползи, а завръщането на Гърция на капиталовите пазари ще се отдалечи в неизвестното бъдеще.


По думите му девалвацията ще изисква високи лихвени ставки за стабилизиране на обменния курс и овладяване на инфлацията. "Някои изчисления, които съм виждал, предполагат, че инфлацията ще достигне 30 и дори 50 процента", казва той. Като цяло икономическите последици ще бъдат катастрофални, а политическите и обществени поражения - дълбоки и продължителни.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (81)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sandanski
  sandanski
  Рейтинг: 381 Неутрално
 2. 2 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1706 Гневно

  Много добре гпо осъзнават, но знаят, че може още.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 3. 3 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3608 Неутрално

  Да си дойдем на думата! Гърците са твърде разглезени от прекалените помощи дошли от ЕС. За това са виновни не само гърците, но и онези, които са им позволили да ги изхарчат.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 4. 4 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3608 Неутрално

  До коментар [#1] от "sandanski":
  От къв зор писа тук!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 5. 5 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 648 Неутрално

  "Той смята, че сънародниците му не осъзнават напълно колко тежка е ситуацията. Партийни водачи, които обещават на избирателите си предоговаряне на споразумението с ЕС и МВФ, допускат груба грешка, смята Пападимос. Също толкова тежко греши и радикалната левица на Алексис Ципрас, която разчита Европа да отстъпи и да не изрита Гърция от еврозоната, ако след изборите тя спре да си плаща дълговете и да прилага обещаните мерки."
  Без коментар

 6. 6 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 854 Неутрално

  А според мен Пападимос е оптимист. Инфлацията ще удари 100% минимум.
  Макар че щетите за еврозоната ще са по-малки. най-заплашени са всъщност България и Румъния. Като ефекта за България при лошо стечение на обстоятелствата може да е сходен с този в Гърция.

 7. 7 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#6:"kai"]най-заплашени са всъщност България и Румъния. [/quote]
  От какво сме заплашени от alien attack ли някаква?

 8. 8 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#7] от "Каишков":

  Не, от вдигане на цената на арпаджика. Ти как мислиш извънземните ли ще са намесени.

 9. 9 Профил на dbbonev
  dbbonev
  Рейтинг: 434 Весело

  Не. Това просто не е вярно.

 10. 10 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  Едно дете на 5 години, което все още е хранено в устата, понеже го мързи да се научи да хване с ръка лъжицата, едва ли съзнава колко страшно би било, ако майка му и баща му внезапно изчезнат.

  В течение на 30+ години държавен патернализъм гръцката нация бе превърната в 5-годишни деца. Кой ще им помогне? Исус? Зевс?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 11. 11 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Споделям възгледа, че ако Гърция прекрати да си плаща дълговете и напусне еврозоната, последиците за съюза на единната валута - за финансовата му система и реалната икономика - ще бъдат много дълбоки и свързаните с това щети ще са значителни и всеобхватни. Ще бъдат засегнати и икономиките на държавите извън еврозоната."" А аз споделям виждането, че България може да спечели от гърцката криза и истинските инвеститори да се пренасочат в България! Пусти високомерни гръцки заплахи! ЮРИДИЧЕСКИ СТЕ ХВАНАТИ В КЛЕЩИ, Г-Н ПАПАДИМОС- вижте чл.2 от Регламент (ЕС) № 1311/2011 на Европейския парламент и на Съвета от 13 декември 2011 година за изменение на Регламент (ЕО) № 1083/2006 на Съвета по отношение на някои разпоредби относно финансовото управление за определени държави-членки, които изпитват сериозни затруднения във връзка с финансовата си стабилност или са застрашени от такива затруднения
  http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:337:SOM:bg:HTML

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 12. 12 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Той смята, че сънародниците му не осъзнават напълно колко тежка е ситуацията."
  Щом не разбират, значи ножът още не е опрял до кокала. Като опре, ще разберат. Само да не е късно.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 13. 13 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1485 Разстроено

  Явно някои още вЕрват в басни и в безплатния обяд.
  А то свърши!
  Не се съмнявам че доста го проумяват, други просто детински се запират... Няма добър изход, въпросът е като възрастни хора да изберат най-малкото зло!
  Ще се върнат поне 10г назад, но надявам се да се оправят, БГ е силно заинтересувана от това икономиката на съседите ни да е жизнеспособна.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 14. 14 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#8:"kai"]Не, от вдигане на цената на арпаджика[/quote]
  Еврозоната е валутен съюз, в който България не участва и съответно няма право да емитира монети и банкноти, номинирани в евро. Как тогава можело във фискално отношение да имаме съдбата на Гърция, която печата инфлационни евро и така вдига инфлацията в цялата Еврозона? По вероятно е да ни нападнат извънземни.

 15. 15 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  Вече започват да ме хващат бесовете. ЕС им подава ръка,нужно е само малко усилие от страна на гърците и ще се изправят.
  Тъп,безсмислен и мазохистичен инат.

 16. 16 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 754 Неутрално

  С едно изречение Пападимос казва: Гърците нямат интелектуалният капацитет да разберат колко дълбока е ямата , в която са нито пък способността да издържат на болката , която се налага да изтърпят докато са в нея.

 17. 17 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 560 Неутрално

  По-вярното е : Гръцката политическа класа не може да осъзнае , колко тежко е положението ...

 18. 18 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#14] от "Каишков":

  Заплахата от гърция не идва от инфлацията в Гърция. Гърция ще бъде де факто отрязана от еврозоната. Което обаче може да я принуди да почне да си изтегля инвестициите от други държави. И то да ги изтегля на пожар.

  И тези държави са Кипър, България и Румъния.

 19. 19 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Пападимос е необичаен и дефицитен грък - трезвомислещ и стъпил на земята

  low riders team
 20. 20 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 747 Весело

  "Той смята, че сънародниците му НЕ ОСЪЗНАВАТ НАПЪЛНО колко тежка е ситуацията." или "Той смята, че сънародниците му НАПЪЛНО НЕ ОСЪЗНАВАТ колко тежка е ситуацията." ?

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 21. 21 Профил на f.s.m.
  f.s.m.
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Бе явно тези дето ще операт пешкира не знаят, на другите- пука им. Или поне така си мислят.

  И още веднъж, България не може да има никаква полза от икономически пропаднала Гърция. В един ъгъл на картата сме, дори от психологическа гледна точка е добре югоизточният ъгъл да е привлекателен като цяло.

 22. 22 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#18:"kai"]Което обаче може да я принуди да почне да си изтегля инвестициите от други държави.[/quote]
  Да, обаче при такова положение най много ще загубят гръцките инвеститори, а не храбрият български народ, воден от най - храбрия си премиер. Може пък да стане и обратното, гърците да си пренесат капиталите в демократична, но бедна ( засега, за около 100 -ина години) България.

 23. 23 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#14] от "Каишков":

  Е кой ти светна че Гърция печатала евро!? (или която и да е друга страна от еврозоната...) не ставй смешен...

 24. 24 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  [quote#21:"f.s.m."]И още веднъж, България не може да има никаква полза от икономически пропаднала Гърция. [/quote]
  Защо? Я вижте колко е делът на преките чуждестранни инвестиции в България за 1вото тримесечие на 2012г.- по справка на БНБ?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 25. 25 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#23:"znaesht"]Е кой ти светна че Гърция печатала евро!? (или която и да е друга страна от еврозоната...) не ставй смешен...[/quote]
  Ами сигурно им ги дават с куфарчета от Брюксел? Всяка страна сама си печата валутата, в случая евро с гръцки обозначения.

 26. 26 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  На Хасан морето му е до колене защото не знае колко е дълбоко!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 27. 27 Профил на f.s.m.
  f.s.m.
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Дял от какво? Иначе, ще съм принуден да кажа 100%
  До коментар [#24] от "dqdomart":

 28. 28 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#22] от "Каишков":

  Значи да разгледаме ситуацията. Гърция излиза от еврозоната и заменя еврото с драхми. Драхмата започва да се обезценява, съответно еврото да поскъпва. Гръцката икономика се срива, цените на активите се сриват, кредитите в гърция стават все по-трудно да бъдат плащани, депозитите се обезценяват с шеметни темпове. Основния бизнес на гръцките фирми е обаче в Гърция

  И тези гръцки фирми имат милиарди все по-скъпо струващи евра в близки държави. какво ще ги направят. дали ще останат там, т.е. тук, и ще си жертват бизнесите в Гърция. Или ако са по-оптимистично настроени ще пропуснат ли да пазаруват евтино активи в гърция. ще си държат ли парите тук или ще ги върнат там да спасят каквото могат и да накупят каквото могат.

  ти какво би направил. дали ще си зарежеш всичко което си градил години, за да отидеш да живееш в чужда държава. Или просот ще си върнеш парите от чуждата държава и ще спасиш каквото можеш.

  От съотношението на тези избрали да избягат с бизнеса си от гърция и тези решили да останат ще зависят последиците за България. да се надяваме гърците да мразят гърция.

 29. 29 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Идеята за възмездието (на гръцки: Λουκᾶς - Лука 6:25) и за това, че доволните в този свят ще бъдат сурово наказани (на латински: Lucas - Лука 6:24), е застъпена от християнския екзегет и теолог Квинт Септимий Флорент Тертулиан, който екстраполира евангелските предсказания и за всички езически божества и царе:
  „На какво да се удивлявам! На какво да се смея! Там аз ще възтържествувам, гледайки толкова царе, чието приемане в небесата биде възвестено, да стенат ведно със самия Юпитер и неговите свидетели в дълбок мрак.“

 30. 30 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#28] от "kai":
  Добре, убедихте ме. Признавам, че сериозно сте в темата.

 31. 31 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 699 Неутрално

  До коментар [#18] от "kai":

  не бери грижа за гръцките инвестиции, те западняците затова ги е яд...имат какво да продадат,а вият на умряло че щели да ги ограбят
  www.youtube.com/watch?v=lqEaMT9zC9M

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 32. 32 Профил на totju
  totju
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Много добре осъзнават,но типично по гръцки гледат да лапат колкото се може на чужд гръб мислейки си,че Европа не може да си позволи да ги изрита и че това ще продължава вечно.Но уви,тук вече не са познали!

 33. 33 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#27] от "f.s.m.":
  Уф- чакай да ти намеря статията
  http://www.bnb.bg/Statistics/StExternalSector/StDirectInvestments/StDIBulgaria/index.htm
  '...Преките чуждестранни инвестиции в България са нараснали до 236,8 млн евро за първото тримесечие на годината, след като бяха спаднали до минус 42,2 млн евро за същия период на 2011 г., сочат данни на БНБ."- 16. 05.2012г.- това достатъчно красноречиво ли е?
  http://novinite.bg/articles/11800/2368-mln-evro-chujdi-investicii-za-parvoto-trimesechie

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 34. 34 Профил на charles_degaulle
  charles_degaulle
  Рейтинг: 427 Неутрално

  А аз все още се учудвам, като как им опростиха 50% от дълга!! Определено трябваше да изчакат да видят какво ще стане при орязване на доходите. Според мен трябваше да си платят цялата сметка. Доколкото виждам, готови са да съсипят не само Гърция но и ЕС, само и само да не дават, а да получават. Честно казано, могат да живеят като нас, нали!!!

 35. 35 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#34] от "charles_degaulle":

  Стария им дълг бе по гръцкото законодателство. Или с други думи гърция решава каква и е валутата и съответно в каква валута ще го връща. Я са и казали че няма да го опростят, я гърция им тегли една майна въвежда драхмата и им връща по цент за евро, без при това да обявява фалит.

 36. 36 Профил на петър палчев
  петър палчев
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Наистина те не вярват ,че може да изпаднат от евро зоната.

 37. 37 Профил на f.s.m.
  f.s.m.
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#33] от "dqdomart":
  Това и да има връзка със ситуацията (и най-вероятно има в някаква степен) е временно. (Дори, с една здрава девалвация могат да ни откраднат пазарите , )
  От беден комшия полза няма, още повече ако не можеш да си смениш парцела, което е нашият случай.
  Нито те са ни виновни за нашия хал, нито ние на тях. Е, ся за Балканската война няма да говорим


 38. 38 Профил на charles_degaulle
  charles_degaulle
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#35] от "kai":

  Говоря за дълга, натрупан след въвеждане на еврото. Той е в евро, нали?

 39. 39 Профил на sandanski
  sandanski
  Рейтинг: 381 Неутрално

  100 млрд. евро тайна помощ за гръцките банки?

 40. 40 Профил на RingRoad
  RingRoad
  Рейтинг: 731 Любопитно

  До коментар [#21] от "f.s.m.":
  Споделям мнението ти. Трудно е ти да си добре, ако у съседа ти има пожар. Именно осъзнаването, че собствената икономика може да просперира само ако и тези на съседите са добре е причина Гърция да подкрепя България за ЕС и НАТО от самото начало на промените след 1989 год. (а може би и защото сме им безкрайно симпатични?)

  "I try to get it across to my players that working hard is a quality." Sir Alex Ferguson
 41. 41 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#37] от "f.s.m.":Връзка със статията има коментар № 11- става въпрос, че този регламент е за преизчисление на плащанията по еврофондовете, и според чл. 2 . постановява ТРИ срока за влизане в сила "Член 2 Настоящият регламент влиза в сила в деня на публикуването му в Официален вестник на Европейския съюз-/ т.е. 20 .12.2011г./Той се прилага обаче с обратно действие за следните държави- членки: за Ирландия, Гърция и Португалия — считано от датата, на която на тези държави-членки е предоставена финансова помощ, съгласно посоченото в член 77, параграф 2 от Регламент (ЕО) № 1083/2006, а за Унгария, Латвия и Румъния — с действие от 1 януари 2010 г."За това пиша, че докато лидерите на всички ЕС институции викаха ясно и високо:" Гърция ТРЯБВА да остане в еврозоната", тихомълком си обсъдиха националните парламенти на всички държави от ЕС регламента и той вече е в сила

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 42. 42 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Не знам гърците, дали съзнават, но на мен ми е интересно, защо банките искат 400 мрд евро , като кредитите са на стойност от 100 мрд. евро?
  И това е само единият аспект.
  Втората фрапираща сензация в тази странна договоронест е, че банките до 2013 електронно получават своите си 400 мрд евро.
  Тоест ние - останалите 26 държави - им плащаме един път.
  А след това гърците започват дьлгото изплащане на 400 мрд с лихви втори път.

  Защо е нужно да се плаща два пъти на банките????????

  Има ли економисти да обяснят?

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 43. 43 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  РЕГЛАМЕНТ (EO) № 1083/2006 НА СЪВЕТА
  от 11 юли 2006 година относно определянето на общи разпоредби за Европейския регионален
  фонд, Европейския социален фонд и Кохезионния фонд и за отмяна на Регламент (EO) № 1260/1999
  Чл .77Общи правила за изчисляване на междинните плащания и плащане на окончателното салдо Междинните плащания и плащането на окончателното салдо се изчисляват, като
  се приложи процентът на съфинансирането, определен в решението за съответната оперативна програма за всяка приоритетна ос спрямо допустимите разходи, посочени за тази приоритетна ос във всеки отчет за разходите,сертифициран от сертифициращия орган.Въпреки това, участието на Общността чрез междинните плащания и плащането на окончателното салдо не може да е по-високо от публичното участие и максималния размер на помощта от фондовете за всяка приоритетна ос,
  определена в решението на Комисията за одобрение на оперативната програма. - стр. 67
  http://www.opcompetitiveness.bg/images/module3/33_32006r1083_bg.pdf

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 44. 44 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#19] от "Comandante Marques":
  От 1973 до 1975 г. Пападимос е иследователски асистент и доцент при МИТ, а от 1975 до 1984 г. - професор по икономика при Колумбийския университет в Ню Йорк. През 1980 г. става водещ икономист (финансов експерт) на Федералния резерв на САЩ в Бостън. От 1988 г. съвместява постове в Гръцката национална банка (ГНБ) с професурата си в Атинския университет. Член е на Атинската академия. През 1993 г. Лукас Пападимос е назначен за подуправител на Гръцката национална банка, а 1 год. по-късно поема нейното управление. Като директор на ГНБ подготвя присъединяване на Гърция към Европейския валутен съюз през 2001 г. и преминаването на страната от националната валута - гръцката драхма, към единната европейска валута - еврото, през 2002 г.
  От 1994 до 1998 г. Лукас Пападимос е член на Съвета на Европейския валутен институт, а от 1999 г. - член на Разширения съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ). От 2002 до 2010 г. Пападимос е вицепрезидент на ЕЦБ. През 2010 г. Лукас Пападимос става икономически съветник на премиера Георгиос Папандреу.

 45. 45 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#38] от "charles_degaulle":

  Това няма значение. важното е не в каква валута е взет, а по кое законодателство е взет. Ако е взет по гръцкото законодателство, какъвто бе случая с над 90% от гръцкия дълг, то се приема че се връща в гръцката парична единица. Ако тя е еврото се връща в евро. но ако гърция приеме драхмата ще се връща в драхми.

  сега в този новия пакет, вече им натресоха английско законодатество. което означава че ако гърция го приеме, то няма мърдане ще трябва да връща в евро, все едно каква и е валутата.

 46. 46 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2334 Неутрално

  "Пападимос изчислява и размера на щетите - в рамките на €500 млрд. до €1 трилион в зависимост от оценките на пазарите, "

  Еврозоната няма да загуби, а ще спечели от излизането на Гърция, защото ще спрат да им плащат за пенсии и заплати, както правят сега и както Пападимос сам признава.

  "След това ще остане "буфер" от 3 милиарда евро."

  Въх, ми те гърците били по-зле от нас откъм резерви...

 47. 47 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално
 48. 48 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#45:"kai"]Ако е взет по гръцкото законодателство, какъвто бе случая с над 90% от гръцкия дълг, то се приема че се връща в гръцката парична единица.[/quote]УФФФФ - да сте чували, че първичното и вторично законодателство на ЕС имат примат над националното законодателство на държавите членове на ЕС? Айдее- още един "разбирач' на право на ЕС

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 49. 49 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#48] от "dqdomart":

  хахаха и кво общо има примата на европейското законодателство по отношение на валутата на връщане на дълга.

  това са си основни положение от международното право. Всяка държава определя собствената си валута. всяка държава определя валутата по която се плаща вътрешния и дълг. Вътрешния и дълг е дълга издаден по местно законодателство.

 50. 50 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 765 Неутрално

  До коментар [#16] от "drake":

  не е точно така. Сигурен съм, че повечето гърци разбират колко дълбока е ямата. А пък болката, за съжаление, ще издържат - искат или не. Дано също така да разберат, че всичко това е предизвикано от всичките им правителства през последните 20-30 години, без значение какви са били - всъщност до едно комунистически, независимо какви етикети им лепят. Т. нар. 'консерватори' в Гърция са само една идея по-малко комунисти от официално самообявилите се за такива.
  Та пред Гърция стои болезена раздяла с комунизма, по един или друг начин. Раздялата може да бавна и по-малко болезнена, или по-бърза и по-болезнена, но в крайна сметка е ве тая.

 51. 51 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  [quote#49:"kai"]хахаха и кво общо има примата на европейското законодателство по отношение на валутата на връщане на дълга.[/quote]В ТРОЙКАТА КРЕДИТОРИ ВЛИЗАТ ДЪРЖАВИТЕ ОТ ЕС- ЧЛЕНОВЕ НА ЕВРОЗОНАТА+ ЕЦБ- И ТЕ НЯМАТ НИКАКВО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ПЪРВИЧНОТО И ВТОРИЧНО ПРАВО НА ЕС, СЛЕД КАТО ГЪРЦИЯ Е ПОДПОМАГАНА ОТ МЕХАНИЗМИТЕ НА ЕВРОЗОНАТА, КОИТО ПЪК СЕ ПОДЧИНЯВАТ НА ДОГОВОРИТЕ ЗА ЕС- ПЪРВИЧНОТО ЕС ПРАВО?! Не спорете по тази материя- явно е извън познанията и представиет Ви

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 52. 52 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#51] от "dqdomart":

  сега говориш за новия и дълг, този от пакета, който сега го довориха - аз за него изрично споменах че ако го приемат то това вече ще е дълг издаден по английско право.

 53. 53 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#52:"kai"]сега говориш за новия и дълг[/quote]
  1вият пакет е подписан през 2010г. и е сключен чрез 2странни заеми на държавите от еврозоната и преминава през МВФ и е ПРЕДМЕТ НА РЕГЛАМЕНТА!РЕГЛАМЕНТ (ЕС) № 1311/2011 НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА от 13 декември 2011 година - ПРЕАМБЮЛ
  (6) Споразумението между кредиторите и кредитното спора­
  зумение, за Гърция сключени на 8 май 2010 г., влязоха в
  сила на 11 май 2010 г. Беше предвидено Споразумението
  между кредиторите да остане в сила и да продължи да
  поражда действие за тригодишен програмен период,
  докато има неизплатени суми в рамките на кредитното
  споразумение

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 54. 54 Профил на f.s.m.
  f.s.m.
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#43] от "dqdomart":
  Гуд пойнт. Бе те, че ще ядат лопата заслужено е гарантирано, ама келепир за нас няма от цялата работа. Помисли колко ли от техните 170 и кусур милирда дългове са текли и през северната граница
  Забелязал съм, че не ги понасяш хич, да не са ти сервирали някоя развалена риба из гръцко

 55. 55 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#53] от "dqdomart":

  Сега, тъй като очевидно ама изобщо не сте наясно. При опрощаването на дълга - което бе договорено сега зимата 90% от дълга бе по гръцко законодателство. Т.е. гърция можеше да го превалутира в драхми. за това и гърция толкова се опъваше, защото гръцките синдикати бяха наясно с това че са си хванали кредиторите за топките. за това и относително лесно мина огромна редукция на този дълг.

  Блъскането на цитати от европейски писания не променя това.

 56. 56 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#52] от "kai":
  Т.е.- Гърция е юридически задължена да споразумението от 1вият пакет да остане в сила за 3 годишен период, с уговорката" докато има неизплатени суми в рамките на кредитното споразумение". Това е за ПЪРВИЯТ пакет. А за ВТОРИЯТ ПАКЕТ- забравете да е по английското законодателство- парите ги дават държавите от еврозоната, която си има ЕС законодателство, а пък ще се задължават по английското законодателство - АБСУРД!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 57. 57 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#56] от "dqdomart":

  http://news.yahoo.com/greek-debt-swap-tops-75-percent-official-162724749.html

  Можеше и сам да го потърсиш вмедсто да се излагаш. 177 милиарда от 206 милиарда са по гръцко право

 58. 58 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#55:"kai"]При опрощаването на дълга - което бе договорено сега зимата 90% от дълга бе по гръцко законодателство.[/quote]
  Документите, моля- представете документите Я вижте ЕЦБ чия банка е и кое е правното основание за създаването й
  http://www.ecb.int/ecb/history/emu/html/index.bg.html

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 59. 59 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#55:"kai"]Блъскането на цитати от европейски писания не променя това.[/quote]
  "Европейските писани' " имат силата на ЗАКОН за държавите от ЕС - това са нормативни актове, в доста случаи с по-висша юридическа сила от конституциите на държавите от ЕС

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 60. 60 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#58] от "dqdomart":

  Ей ама ти умора нямаш, английското законодателство се избира изключително често при подобни сделки за дълг. Просто очевидно е подходящо за това. до колкото знам по него могат да конфискуват гръцка собственост в чужбина, ако гърция не си плаща задълженията.

 61. 61 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#59] от "dqdomart":

  това че повтаряш очевидни истини, не означава че тези очевидни истини са приложими за конкретния казус. А те и не са.

 62. 62 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1591 Гневно

  "Според него страната просто няма друг избор, освен да се придържа към програмата на болезнени съкращения и реформи. Алтернативата е излизане от еврозоната, което ще е "катастрофа", ще съсипе икономиката, ще надуе инфлацията и ще предизвика допълнително напрежение в обществото, казва още Пападимос."

  Още един, спуснат с парашут, банкстер дава акъли. Безродник!

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 63. 63 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#60] от "kai":
  Виж сега, в статията се говори за ",Атина (Reuters) - Над 85% от облигационерите, притежаващи дълг съгласно гръцкото право са се регистрирали за суап на облигации, за да се облекчи дълговото бреме на Гърция, гръцки държавен служител, близък до процеса, заяви в четвъртък.", а аз ти говоря за Кредитното споразумение на Гърция с тройката кредитори - т.е. ДОГОВОР ЗА ФИНАНСОВА ПОМОЩ, РАТИФИЦИРАН ОТ ГРЪЦКИЯТ ПАРЛАМЕНТ И ИМА ИЗДАДЕН ЗАКОН ЗА ПРИОРИТЕТИТЕ ПО ПЛАЩАНЕТО МУ. В тройката кредитори влизат държавите от еврозоната чрез финансовите механизми на еврозоната за подпомагане на закъсали държави от еврозоната. Плюс това изхожда от "гръцки държавен служител/ анонимен/, и може да е абсолютна партенка!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 64. 64 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Ей, това цяла източна Европа и СССР- втората икономика в света се прОдадохме за една нощ, а гърците трета година се съпротивляват на обезкостяването, което са им подготвили банкстерите!!!

 65. 65 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#63] от "dqdomart":

  В статията в прав текст се казва че 177 милиарда от 206 милиарда от дълга, който подлежи на суап е издаден по гръцкото право. няма как да взема да търся документи за това, защото тези документи са проспектите по емитиране на огромно количество облигации в които се казва кое законодателство се рпилаг.

  При сделки за емитиране на облигации, както всъщност и за почти всички други договори страните могат да се договорят по кое право да сключат този договор. С теб да сключим една сделка по покупко продажба на кола, няма никакъв проблем да пишем в договора че при спорни ситуации се изпозва английското право. Или това в люксембург или което там се договорим. това че едната страна е ЕС а другата е гърция не пречи новия дълг да го пишат че се издава и по монголско право.

  В случая 90% от стария дълг е по гръцко право. А целия нов дълг от новия пакет ще бъде по английско право. И е нормално гърците да се противят на това. защото по този начин след като обявят банкрут и приемат драхмата в един момент те пак ще трябва да го платят този дълг. А той ще си стои в евро. него не могат да превалутират. И тогава като се оправят икономически пак ще им дойде възмездието на този нов дълг. който никак не е малък. Ако обаче не приемат този пакет, то няма проблем зда тях. Превалутират си дълга и снъбдяват с евтини драхми кредиторите на гърция. И след 5 години кой от къде. гърция няма никакъв дълг. ЕЦБ, МВФ и европейските банки ще пият по едно студено узо.

 66. 66 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#65:"kai"]В статията в прав текст се казва че 177 милиарда от 206 милиарда от дълга, който подлежи на суап е издаден по гръцкото право.[/quote]Като юрист, работя с официални документи или официални актове на ЕС. Статия в сайт НЕ Е правопораждащ факт Т.е.- дайте ми справка напр. от ЕСБ, че твърдението в статията се потвърждава и от позицията на ЕЦБ на официалният й сайт - и ще повярвам! Разберете- журналистите интерпретират онези факти, които за закрепени в официалните документи, а аз боравя с оригиналите на официалните документи и не вярвам на поръчкови статии!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 67. 67 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#66:"dqdomart"]ЕСБ[/quote]Оп- ЕЦБ

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 68. 68 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#66] от "dqdomart":

  какви точно документи очакваш. В тези документи ще има изброен стотици ако не и хиляди емисии облигации, от рода на гр4512759, гр52683587 и така нататък номера. за да види човек конкретика трябва да влезе документите на самите тези облигации. не е само в тази статия, има огромно количество материали за този гръцки дълг. навсякъде се споменава че около 90% от него е по гръцко законодателство. Ако потърси човек информация за новия дълг там излиза че е по английско законодателство.

  Със сигурност има и по-надеждна информация от статия в яхуу, но просто не ми се търси. Аз съм убеден че това е причината и за протестите в гърция и за офлянкването и за търпението на ЕС. И до голяма степен и за това че сега Сириза взе такив агласове.

  това в Гърция си го знаят. тук в България се мълчи за тези подробности, както и в ЕС, за да изглеждат гърците че са лошите и че нямат изход. И те наистина нямат изход но могат да се измъкнат дългосрочно и доста по-леко. За това и достатъчно информация за тези конкретни аспекти по гръцкия дълг взеха да излизат чак покрай сделката за суапа от началото на март.

 69. 69 Профил на bbtzvtzv
  bbtzvtzv
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Дядомарт, гледай си правото и не се мешай в икономиката. Каи е правия в случая.

  Да не мислиш, че кредиторите опростиха 50% заради красивите очи на гръцкия финансов министър?

  [quote#66:"dqdomart"]Като юрист, работя с официални документи или официални актове на ЕС[/quote]

 70. 70 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#69] от "bbtzvtzv":
  Ето малка задачка- закачка за размишление
  http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2012:117:0013:0029:BG:PDF
  http://translate.google.bg/translate?sl=en&tl=bg&js=n&prev=_t&hl=bg&ie=UTF-8&;layout=2&eotf=1&u=http%3A%2F%2Fwww.ecb.int%2Fmopo%2Fdecisions%2Fhtml%2Findex.en.html

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 71. 71 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#69] от "bbtzvtzv":
  И още малко инфо
  http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32010O0002:BG:NOT

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 72. 72 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#71] от "dqdomart":

  дядомарт - имам чувството, че ти не разбираш абсолютно нищо, от това за което пускаш решения на ЕЦБ. Наясно ли си що е това брутен сетълмент и дали то изобщо има нещо общо с Гърция.

 73. 73 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2123 Неутрално

  До коментар [#19] от "Comandante Marques":
  [quote#44:"latcho59"]член на Разширения съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ)[/quote]
  У нас също си имаме подобни кадри Кристалина ,Дянков и още няколко ....глобалните банкови институции създават такива еничари с цел унищожаване на икономики и интелектуално осакатяване на нациите за да изпадат в дългове и да им бъдат превзети монополите и пазарите на стоки и услуги !

  ЧЕСТИТ 24 - ти МАЙ


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 74. 74 Профил на blackseavarna
  blackseavarna
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#15] от "deaf":

  А не си прав гърците така са се нагъзили че нито те могат да се изправят нито някой от Еврозоната може да ги изправи.

  Та няма оправяне с тия византийци да знаеш.

 75. 75 Профил на wsxdre
  wsxdre
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ето какво става един народ ,като се обедини против всякакви държавни съюзи ..няма да си плаща и това е.Винаги съм си мислел ,КАКВО ЩЕ СТАНЕ ако спре цяла България да си плаща високите месечните сметки ,които унищожават българина ..какво ще стане ,ще ни съдят в Хага ли какво?

 76. 76 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Не мисля, че гърците не съзнават положението си и чест им прави, че все още не са изяли на закуска корумпираните си политици.

 77. 77 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#73] от "comandante":


  [quote#73:"comandante"]за да изпадат в дългове и да им бъдат превзети монополите и пазарите на стоки и услуги ! [/quote]
  Колцина във този форум го осъзнават това!???
  До коментар [#76] от "baxter":

  А бе те и политиците им са византийци, но май скоро ще има древногръцка ХЕКАТОМБА!?!!!

 78. 78 Профил на block
  block
  Рейтинг: 812 Неутрално

  До коментар [#73] от "comandante":

  Команданте като една жертва на интелектуалното осакатяване държи да разгласи това по света. Пък заедно с гражданина Гражданин (което звучи подобно на господин Господин) разкриват тайните империалистически козни. Да ви кажа пък аз пак ще ходя на море в гърция независимо от това дали ситуацията там е драхматична или европска. Ще им помагам така да се каже да се изплатят на германците като консумирам гигантски количества узо, ахтаподи, цаци маци и други.
  Но, да се върнем на Пападимос. Той в прав текст им говори на хората, че са яко в л@йната, че трябва да се бачка а не да се мятат камъни, че никой друг не им е виновен, ама не...
  Сигурно европските банкери са ги били с пръчка по петите докато не вземат тия кредити. Ребята - давайте жить дружно.

 79. 79 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2123 Неутрално

  [quote#78:"blockblock"]Ще им помагам така да се каже да се изплатят на германците като консумирам гигантски количества узо, ахтаподи, цаци маци и други. [/quote]
  Ще те те подкрепя и аз през юни ...да не забравиш колокитакита ,каламари маламари и рицина !
  [quote#78:"blockblock"]Той в прав текст им говори на хората, че са яко в л@йната, че трябва да се бачка а не да се мятат камъни, че никой друг не им е виновен, ама не...
  Сигурно европските банкери са ги били с пръчка по петите докато не вземат тия кредити. [/quote]
  Е нали точно за това говорим ,че частните кредитори чрез топ мениджърите си в банковите си конгломерати внедряват такива в политиката елитни еничари (Пападимос,Кристалина,Дянкв и др.) - "отличници" с опит в банковата система които ускоряват процесите и действат като катализатори на икономическата разруха и обществения разпад в страните от периферията на събитията.
  Предполагам ,че не си малоумен може сам да си дадеш оценка на положението . Дори и Обама каза ,че вече с яко бачкане нищо не става защото света е различен !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 80. 80 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 603 Неутрално

  [quote#19:"Comandante Marques"]Пападимос е необичаен и дефицитен грък - трезвомислещ и стъпил на земята [/quote]

  Забравяш, че Пападимос е шмекерът който вкара Гърция в еврозоната с измама.

  През 2001 г. гърците не отговаряха на критериите - още тогава бяха със свръх висок дълг. Пападимос като шеф на централната им банка успя да замаскира част от дълга в отчетите. 6 месеца след като еврото влезе в сила - отиде в Брюксел и им каза - сории ама едни милиариди вместо дългове сме ги писали приходи .

  Моралът не е порок!
 81. 81 Профил на toniarisa
  toniarisa
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Какво да осъзнават хората.
  Могат да си купят храна, да си позволят почивка, да си ремонтират къщата, ресторанта или офиса, да си купят нова селскостопанска техника и т.н. и т.н.
  И какво да осъзнаем ние Българите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK