Раждането на нова драхма ще е болезнено и хаотично

Раждането на нова драхма ще е болезнено и хаотично

© ReutersАко политиците накрая решат, че Гърция трябва да напусне еврозоната, излизането може да се случи толкова бързо, че дори банкнотите с "новата драхма" да не бъдат отпечатани навреме.


По принцип някои от дългосрочните последици за Атина не са чак толкова непривлекателни. Еврозоната ще спре да се притеснява за най-слабото си звено. Макар в началото новата гръцка валута почти сигурно рязко ще се обезцени, това ще направи гръцката икономика по-конкурентоспособна.


Но краткосрочният ефект ще е брутален - и за гръцката, и за глобалната икономика. Една Гърция след еврото може да се окаже в борба за внос на храни и горива, всекидневието да се сведе до бартерна размяна на стоки и услуги, а властта да не може да плаща на работниците в нещо, което те биха приели.
"Ще бъде хаос. Банките ще рухнат и ще трябва да бъдат национализирани. Няма да може да се плаща в нещо друго, освен в купони. В Гърция има само една печатна машина за пари. Тя се намира в музея в Атина и не работи", коментира Мариос Ефтимиопулос, гостуващ преподавател в университета "Джонс Хопкинс" и президент на института Global Strategy в Солун.


Цената на Grexit


Цената за управлението на това, което все повече хора наричат накратко "Grexit" - с произтичащата бъркотия по глобалните пазари и колосален финансов натиск над Испания и Италия - може да се окаже много по-голяма от тази за задържането на Гърция, закачена на животоподдържащите финансови системи. При видимата умора на страните в Северна Европа и техните избиратели от това непрекъснато да спасяват някого, вероятността за гръцко излизане от еврозоната очевидно расте.


Световните лидери от Г-8 потвърдиха на срещата си през уикенда, че искат Гърция да остане в зоната на еврото. Но далеч не всеки смята, че тази декларация ще е достатъчна. Същевременно се трупат много и огромни неизвестни.


"Има толкова неща, които не знаем", казва Доменико Ломбарди, специализиращ във вашингтонския Brookings Institution. "Ако Гърция напусне еврото, тя ще трябва да излезе и от Европейския съюз", допълва той, макар че някои допускат, че двата договора може да се интерпретират или да им се внесат поправки, които да задържат Атина в един съюз в по-широк смисъл. Ломбарди се съмнява, че гърците могат да разчитат на много подкрепа в чужбина. "Колцина по света са готови да им помогнат? Вероятно не много. Много е трудно да разбере какво биха могли да направят на практика."


Експлозия на недоволство


Ако напуснат еврото, всекидневният живот на гърците ще се промени за една нощ, а избухването на обществено напрежение - неизбежно. Който и да вземе това решение - ако то изобщо бъде взето в Атина - със сигурност няма да е на власт след няколко седмици, а може би и дни.


"Би било нещо наистина революционно във всеки смисъл на тази дума", казва Тайдън Баркър, ръководител на трансатлантическите отношения във фондация Bertelsmann. "Има различни начини да се направи... но може всичко да свърши като Куба с използването на различни валути или де факто на бартерна икономика поне на първо време."


Частни компании и държави като САЩ и Великобритания, имат подробни резервни планове за рухване на еврозоната. Гърция, обаче, е в по-деликатна позиция. Ако стане публично известно, че което и да е гръцко правителство се подготвя за напускането, резултатът ще е паника, която ще превърне това в пророчество, което започва да се случва по собствена логика.


Тази седмица гърците, както и малък брой хора в южната част на еврозоната, започнаха да теглят парите си от банките. Туристите се въздържат да пътуват там, износителите искат парите си в аванс. Ако се стигне до Grexit процесът ще се ускори в рамките на дни или дори часове, след като съответното решение е взето във върховете.


Раждането на нова драхма ще е болезнено и хаотично

© Reuters


Да си тръгне, или да я изритат?


Както все повече изглежда, че Атина не е способна да прокара тежките антикризисни мерки и реформи, така може да се окаже просто в невъзможност да вземе решение да си тръгне от зоната на еврото. Почти без изключение политическите й лидери се кълнат, че ще останат с единната валута, дори ако са против плана на международните кредитори.


На теория, няма текст в договорите на ЕС другите държави в съюза сами да решат да изгонят един от членовете. На практика, според анализатори и официални лица Гърция може да бъде принудена да си тръгне като се отреже достъпа й до кредитиране от Европейската централна банка.


Това би могло да накара Гърция да започне да печата собствена валута и да няма друг избор за плащане на заплати или за предоставяне на достатъчно пари в брой, за да функционира икономиката.


На този етап Гърция вероятно ще опита да обърне всичкия си вътрешен и може би и международния си дълг в новата и бързо обезценяваща се валута. Международните й кредитори обаче няма да се предадат и преструктурирането на гръцките задължения може да се проточи години наред.


Не е само дългът


В началото огромният дълг ще е последният проблем на Атина.


Дори отпечатването на нова валута е изпълнено с проблеми. Всяка чуждестранна фирма, помолена да я отпечата, почти сигурно ще поиска да си получи в аванс парите за поръчката. Всички купони или временни банкноти, отпечатани в Гърция, може бързо да бъдат фалшифицирани, което ще ги обезценява още повече.


Еврото би могло да остане основна валута за много операции, както е в страни извън еврозоната като Черна гора, например. Но банкнотите ще са недостатъчно и отвъд контрола или дори влиянието на правителството, което означава, че е почти невъзможно с евро да се плащат заплати или социални помощи.


Депозитите в гръцки банки почти неизбежно ще бъдат обърнати в новата валута и бързо ще се обезценят. Банкнтотите евро, които вече се въртят в страната, ще запазят стойността си и дори може би ще станат много "по-скъпи".


Раждането на нова драхма ще е болезнено и хаотично

© Reuters


Затворени граници, армия по улиците?


Най-вероятно в началото ще трябва да се затворят границите, за да се попречи на гърци да изнасят евро към банките в чужбина. На практика това ще е невъзможно за прилагане при граници с дължина от хиляди километри, обширно морско пространство и гранични райони в недостъпни планини, гори и пущинаци.


В същото време полицията ще трябва да се справя с драматично увеличаване на протестите, както и на обикновената, организираната и може би дори политическата престъпност. Вече има изолирани случаи на нападения срещу германци - или хора, смятани за германци - заради гняв срещу наложените от ЕС мерки.


Ръководството на страната може да реши да изкара армията на улицата в опит да успокои населението.


Този ход обаче може дълбоко да раздели обществото. "Ако се стигне до там, определено ще има нападения по улиците на Атина", казва Дейвид Лий, анализатор в Control Risks. "Но гръцката армия не е създадена за такава задача. Нейната мисия е да противостои на Турция. И не бива да се забравя, че в новата история има военна диктатура и използването на армията ще бъде възприето много лошо."


Раждането на нова драхма ще е болезнено и хаотично

© Reuters


Помощ от никъде


Рядко се е случвало една държава толкова отчайващо да се нуждае от международна помощ. Но държавите от еврозоната ще искат да запазят финансовите си ресурси, за да защитят други страни - особено Италия и Испания - и може да притиснат дори МВФ да се въздържа от намеса. В година на оспорвани избори в САЩ финансова помощ от Америка е практически изключена.


Гърция би могла да потърси помощ другаде. През 2008г. Исландия учуди мнозина от другите членове на НАТО, когато се обърна към Русия за голям заем. Мнозина подозираха, че той ще е обвързан със стратегически условия, като например право да се използват военни бази на островната държава. Нито Москва, нито Пекин са готови да се забъркват в гръцката каша.


В едни по-леки времена може би щеше по-лесно Гърция да бъде изведена от еврозоната бавно и спокойно. Десетки държави успешно са напускали валутни блокове от 1945г. насам - предимно бивши колонии, откъснали се от своите господари. Но е невъзможно това да се направи при сегашния огромен натиск и когато целият глобален пазар се е втренчил в Гърция.


"Напускането може да се осъществи технически. Но като управление е изключително трудно да се направи добре. изискват се много планиране и множество споразумения. При сегашните обстоятелства изобщо няма шанс за това", обобщава Лий.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (198)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3802 Весело

  АМИ ТОГАВА ДА СИ ПОЛЗВАТ СТАРАТА ДРАХМА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 732 Неутрално

  скоро с "търсенето на теле под вола" ще приключи, освен още и яко затягане на коланите друг път няма

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 3. 3 Профил на asen.bosev
  asen.bosev
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Силно се съмнявам някой да си позволи да разруши един немалък пазар за много европейски фирми като гръцкия...

 4. 4 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 584 Неутрално

  половината банки в БГ са гръцки

 5. 5 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 989 Неутрално

  Ефекта за самите гърци при излизане на Гърция от еврозоната може да се доближи до Жан Виденовата зима през 1996г.

 6. 6 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 989 Весело

  До коментар [#4] от "kr":
  [quote#4:"kr"]половината банки в БГ са гръцки[/quote]Това не е проблем, защото всички влогове до 196 000 лв в България са защитени по закон със специален фонд от който се изплащат при евентуален фалит.

 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  Да искаш да върнеш времето,значи ти хлопа дъската. Това е към носталгиците по драхмата.
  Представяте ли си България да отхвърли валутния борд и да се върне към плаващ курс на лева? Това ще е катастрофа.
  Планинар съм и знам от опит,че ако се загубиш в планината е най-добре да продължиш напред. Върнеш ли се назад-си загубен.

 8. 8 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#6] от "BlueWater":
  щом казваш...

 9. 9 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Драхма - хиперинфлация - баланс на валутите- валутен борд.
  Какво толкова. Срамът е голям ама болката с валутен борд е по -малка..и започват от ясни позиции..

 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2780 Неутрално

  До коментар [#5] от "BlueWater":

  Точно това си мислех.Но ние тогава избранме дясно правителство и ударно приватизирахме, а те май ще забият в дтугата посока.

 11. 11 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Еврото лесно или по-тредно,може да се замени от драхмата,но как и с кои ще заменят гърците,свикнали да вземат баснословни заплати и пенсии,за които не са допринесли с нищичко.Десетилетията на мързел,надлъгване с държавата и усъвършенствания до перфектност бизнес за кражба на еврофондове,няма да изчезне за проени години!Ще трябва да изчезнат и поколенията,които са работили но този начин,преди Гърция да почне да се оправя!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 12. 12 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1291 Весело

  В Гърция има само една печатна машина за пари. Тя се намира в музея в Атина и не работи"

  Толкова кредити взеха, а една нова машина не са си купили!

  /не се чете/
 13. 13 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Нито Москва, нито Пекин са готови да се забъркват в гръцката каша.

  Що пък да не са? Това е идеалната възможност да си купят влияние, излаз на средиземно море, туристическа индустрия, и да покажат среден пръст на европата.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 14. 14 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  До коментар [#9] от "lynardS":

  А реакцията на света. Другите народи ще възприемат гръцкия с подигравка,като народ от лигльовци и ще се отдръпнат.
  Връщането към драхмата означава излизане на Гърция от ЕС.
  Гърция дълбоко се лъже,че може да си играе на иди ми,дойди ми.

 15. 15 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 862 Неутрално

  До коментар [#12] от "Тони Шнайдера": Не се притеснявай , печатането на нови банкноти е най - малката им грижа . По света има достатъчно места където за една седмица ще им ги напечатат - с по-високо или по - ниско качество , по-скъпи или по - евтини.

 16. 16 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#13:"DareDebil"]Това е идеалната възможност да си купят влияние, излаз на средиземно море, туристическа индустрия, и да покажат среден пръст на европата. [/quote]

  Защо ли си мисля, че ако купят Ривиерата, ще им излезе много по-евтино. Колкото до политическото влияние, те и сега си го имат - левите набират сила. С излаза на Средиземно море ще е малко по-трудно, защото Гърция и Русия нямат обща граница.

  /не се чете/
 17. 17 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  [quote#7:"deaf"]Планинар съм и знам от опит,че ако се загубиш в планината е най-добре да продължиш напред. Върнеш ли се назад-си загубен. [/quote]

  Явно си любител планинар,за да кажеш нещо подобно!

  Правилото е:Загубиш ли се,нито крачка,преди да установиш посоките на света!След като ги установиш,анализираш ситуацията по памет,ако нямаш карта,и тогава тръгваш по най-БЕЗОПАСНАТА,а не по най-пряката посока,за излизане на някой път!
  И винаги,когато тръгваш,хвърли едно око на топографската карта на местността,където отиваш,има доста добри в интернет,и тогава тръгвай!Дори и да си ходил много пъти там,
  като падне мъгла,ще си все едно,потопен в мляко и спомена на картата ще ти свърши повече работа,отколкото ориентиране по близки ориентири!

  Абсолютно същото важи и за гърците!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 18. 18 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#15:"do"] По света има достатъчно места където за една седмица ще им ги напечатат - с по-високо или по - ниско качество , по-скъпи или по - евтини.
  [/quote]

  Мисля, че някои наши момчета също биха дали добра оферта. Не знам обаче къде ще складират маслините, защото гърците едва ли ще имат с нещо друго да им платят.

  /не се чете/
 19. 19 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  До коментар [#13] от "DareDebil":

  Мина времето,когато Великите сили "хранеха" своите колонии или съюзници.
  За Русия пък да не говорим,тя така се опари по времето на комунизма (когато даваше богатствата си на братските народи на безценица),че днес брои всеки цент.

 20. 20 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 769 Неутрално

  До коментар [#16] от "Тони Шнайдера":

  добре де, излаз не е точната дума, колония може би. А ривиерата няма кой да им я продаде на безценица, в гърция скоро ще има кой. ЦИРИЗА на власт, подкрепяна финансово от русия и/или китай ще е мечтата на всеки комунист, може и някои от нашите родни да се преместят там, за да усетят блаженството. Нещо като куба след революцията.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 21. 21 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Фундаменталния прблем на Гърция е пълния дисбаланс между възможностите на икономиката и бюджетните им разходи..
  каквото и да направят с това ниво на заплати пенсии и др. е свършено... и с драхма и с евро ..и т.н. затова и няма вечно да им дават кредити /които отиват за тези разходи/ без реформи.
  Путин как да обясни на руснаците че плаща за гръцки пенсии като в Русия са 7 - 8 пъти по - малки.

 22. 22 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1291 Весело

  гърците ще отстъпят пред подобна перспектива. Ципрас ще приеме плана на Меркел, ще целува ръка и така и ще ги убеждава колко много им е помогнал. Нищо ново.

  low riders team
 23. 23 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 769 Неутрално

  До коментар [#19] от "deaf":

  китай така или иначе има в момента планини от хартийки дето няма какво да ги правят, те не са се опарвали още от храненето на никой.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 24. 24 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 769 Неутрално

  До коментар [#21] от "lynardS":

  путин е император и не трябва да дава обяснения на никой, той само приема обяснения

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 25. 25 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#21] от "lynardS":

  Путин някога да е давал обяснения на руснаците? Ще им обясни че международното положение е такова, че се налага да си купят Гърция

  low riders team
 26. 26 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Какво чакат нашите от монетния двор,че не си предложат услугите да им напечатат драхмите. Само срещу предварително заплащане в долари-естествено...

 27. 27 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 809 Неутрално

  До коментар [#11] от "lz2":

  Това важи със страшна сила и за България!

 28. 28 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 769 Любопитно

  До коментар [#26] от "hinin37":

  българските левове не се ли печатаха в лондон? или в германия?

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 29. 29 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#16] от "Тони Шнайдера":

  това, че нямат обща граница ще засили натиска върху нас от страна на 5-тата колона и всички проруски скотове

  low riders team
 30. 30 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1456 Весело

  До коментар [#13] от "DareDebil":

  Отново мечти Москва и Пекин , освен в болните фантазии на няколко човека НЯМАТ ПАРИ. Военните им бюджети все още са десетки пъти по-малки от този на САЩ. А това купува много повече влияние. Нямат компании с които да купят това влияние. То това не е да дойде Абрамович да тръсне по 100 долара на калпак и да каже цилювайте ръка на Путя 1 (с) Малкия.

  Влияние се купува с компании - които да създават работни места , да дават заплати и т.н.. Така че , ако някой ден решиш да не им играеш по свирката - да могат да вдигнат безработицата с 20% и да свалят заплатите с 30% за 1/2 година. Толкова пари Москва и Пекин - НЯМАТ. Те не могат на собственото си население да осигурят достатъчно големи заплати

  15.02.1989 - 07.02.2018
 31. 31 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1326 Любопитно

  Начертана е някаква апокалиптична картина,която едва ли ще се случи.Ако това наистина стане,ще има лоши последствия,не само върху Гърция,но за Единния пазар и валута.Понижаване на кредитни рейтинги.намаляване на кредитирането и респективно покачване на цената му и т.н.Никой няма полза от това.Гърция ще бъде извадена,но от кризата,а не от Еврозоната и ЕС,колкото усилия и време да коства това.

 32. 32 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  ''_______Нито Москва, нито Пекин са готови да се забъркват в гръцката каша. ______''

  Неточна информация. Още миналата година ръшша предложи на гърчулята да им изкупи голяма част от външния дълг......Ама тва е по-лошия варинт.......Най-добре е за самите тях да съкратят част от администрацията и да мирясат......Де да можеше някой да накара и у България да бъдат съкратени поне 40% от хрантутниците нямаше да е зле.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 33. 33 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  До коментар [#28] от "DareDebil":

  В Лондон. Конкретно нашите - в Лондон

  15.02.1989 - 07.02.2018
 34. 34 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#28] от "DareDebil":

  в софия се печатат, на разклона за летището. Там може и драхмите да им врътнат.

  low riders team
 35. 35 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#20] от "DareDebil":

  Хаха!++++++++++++++++

  /не се чете/
 36. 36 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Задачата със Гърция минава през няколко решения:
  1. Геополитическо: може ли демократична Европа (плюс САЩ) да загубят влиянието си в източното средиземноморие и да "подарят" Гърция на Китай, Русия, Турция или някой друг с много пари?
  2. Икономическо: Нещата не може да продължават както досега-живот на кредит.
  3. Възпитателно: за всички останали държави в ЕС, с политики и икономики сходни с Гръцката.

  Колкото до гръцките граждани - когато свикнеш на висок стандарт (било и на кредит), труден е пътят надолу. Поне им останаха жилищата (освен ако не са кредитирани), пътищата и 20-те години сиртаки. Което пък погледната от българска гледна точка хич не е малко.

 37. 37 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  До коментар [#17] от "lz2":

  Така е,прав си. Но си спомни (ако си се загубвал),и ще видиш,че всъщност не си се връщал назад,за да излезеш от задъненото положение.
  А гърците,буквално искат да върнат времето. Без въобще да се замислят.

 38. 38 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 538 Неутрално

  При даденото твърдо приземяване, на гърците нищо по-лошо няма да им се случи от това, което се е случило тук, все още продължава и не е ясно как, кога и дали изобщо ще свърши.
  Да ги посрещнем като едни добри съседи с "Добре дошли в ада!" Не смея да твърдя повече или по-малко от нас в резулат на собствен избор.

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 39. 39 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1456 Любопитно

  До коментар [#7] от "deaf":

  Ако се загубиш в планина - първо взимаш азимут , тоест ориентираш се. После преглеждаш храната , вода и времето , което имаш , тоест правиш трезва преценка. После избираш най-малкото зло и с цената на всичко следваш плана.

  Гърците са дезориентирани , без трезва преценка и не са готови да следват плана , който води до най-малки загуби

  15.02.1989 - 07.02.2018
 40. 40 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 769 Неутрално

  До коментар [#30] от "Karelson":

  продължавай да си мислиш че китай нямат пари. Какво мислиш им дават САЩ за стоките които изнася китай към сащ? Интересно страна дето няма пари как е купила държавни облигации за 2.4 трлн долара. Отделно Sinosteel и други китасйки компании които са инвестирали към 100 млрд долара в австралийската минна индустрия в последните 3-4 години.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 41. 41 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  До коментар [#34] от "Comandante Marques":

  Там е монетния двор на БНБ

  15.02.1989 - 07.02.2018
 42. 42 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 769 Неутрално

  До коментар [#30] от "Karelson":

  та пекин издържат САЩ барабар с огромния им военен бюджет, че една мижава гърция ли няма да могат да издържат?

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 43. 43 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 989 Весело

  [quote#12:"Тони Шнайдера"]Толкова кредити взеха, а една нова машина не са си купили![/quote]Защо да харчат пари за машина която да ги печата, когато са им ги давали готови напечатани.

 44. 44 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#31] от "popovski31":

  ако се стигне до там, че гърция да бъде вадена от кризата, вместо от еврото, то ще получат немски премиер-губернатор, и заплати от по 50-60 евро. Без избори и парламентарни дебати.

  low riders team
 45. 45 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 769 Весело

  До коментар [#44] от "Comandante Marques":

  и луфтвафе ще пази българската граница да не тръгнат гърците към германия сигурно

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 46. 46 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#30] от "Karelson":

  Имат кинти и то доста. До септември месец страните от БРИКС ще си имат и собствена банката и собствен валутния фонд. Създаването на такава банка ще направи страните от БРИКС по-малко зависими от световната резервна валута - доларът. По този начин позициите на долара ще се разклатят, защото петте държави няма да имат нужда от него и ще търгуват помежду си без посредничеството на щатските пари. Така се отваря трасе за налагането на юана като конкурент на щатския долар. Това пък ще бъде удобно и за хеджирането на рисковете от неблагоприятно развитие на курса на долара и еврото. Така, че нека да не се заблуждаваме относно финансовото им състояние........

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 47. 47 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#44] от "Comandante Marques":

  А може и руски ако предпочитат или китайски..

 48. 48 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 829 Весело

  До коментар [#5] от "BlueWater": В грешка си, могат само да мечтаят да е нещо подобно  и най-умният си е малко прост....
 49. 49 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#46] от "НИКОЛА ГЕШЕВ":

  Риска не е дериватив и не може да се хедЖира,па може и да са въвели нов начин, знам ли, нали не посещавам вече лекции а чакам свише проблясък

 50. 50 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 540 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Къде е?Отдавна старите купюри са унищожени...

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 51. 51 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 540 Неутрално

  До коментар [#46] от "НИКОЛА ГЕШЕВ":

  Сънувай .... Прочети какво казва Путин за управлението на руската икономика...

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 52. 52 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#41] от "Karelson":

  е там е и печатницата.

  low riders team
 53. 53 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 769 Неутрално

  До коментар [#46] от "НИКОЛА ГЕШЕВ":

  проблема на БРИКС е че китай е бая доста по-голяма икономическа сила от останалите, но те си знаят. Интересно ако направят това което казваш, долара ще се обезцени доста, след като китай има толкова държавни облигации и долари, какво ще ги правят? Ще пият една студена вода?

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 54. 54 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#45] от "DareDebil":

  българската граница ще минава южно от Солун

  low riders team
 55. 55 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#53] от "DareDebil":

  защо да се обезценява автоматично? те китайците засега се опитват да наложат да плащат с юани за петрола си, срещу които юани предалагат евтини стоки. Пробват да скипнат долара, ако мине, ще мъдрят друго.

  low riders team
 56. 56 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 540 Неутрално

  До коментар [#32] от "НИКОЛА ГЕШЕВ":

  Руснаците са с дефицит в бюджета и ако цената на нефта падне под $80 се издънват.Освен това имат да връщат стари дългове.
  И накрая БВП на Русия е по-малък от страните от Бенелюкс.
  "Какви кифтета, какви пет лева?"

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 57. 57 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2827 Неутрално

  Естествено, че гърците не са наясно с положението си, платените поръчкови журналисти години наред им промиваха мозъците, та са останали с впечатлението, че всичко което имат сега им се полага по право.
  Изпускат обаче една "малка" подробност, че народите в северните държави също гласуват и избират правителства. Вярно, не протестират непрекъснато и не лежат по улиците, но като им писне накрая ще забият един оглушителен шамар на гърците.

 58. 58 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#53] от "DareDebil":

  Естествено, че ще го направят. На 19 март в Ню Делхи официално подписаха споразумението......До края на септември ще е вече факт банката. БРИКС за това и отказа да дадат пари на МВФ, понеже сами ще си финансират нуждаещите се страни......Измиха си ръцете като казаха, че искат повече влияние и камара други тинтири минтири, които прозвучаха като извиване на ръце.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 59. 59 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 769 Неутрално

  До коментар [#55] от "Comandante Marques":

  не виждам как няма да се обезцени, след маниакалното печатане (което би обезценило драстично всяка валута), единственото което държи долара е че е световна валута и всеки го приема, следователно се търси. Като търсенето намалее, няма къде да ходи освен да се обезценява. и няма да е само петрол, а и газ, алуминии, желязо, мед и т.н.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 60. 60 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 792 Неутрално

  [quote#46:"НИКОЛА ГЕШЕВ"] защото петте държави няма да имат нужда от него и ще търгуват помежду си без посредничеството на щатските пари.[/quote]
  Господи, защо не си прибереш вересиите?
  Пич, как виждаш ти Китай да изхвърли няколко трилиона долари в пещите на стоманолеярните си заводи? Или да ги продаде на борсите? Първото ще даде възможност на ФЕД да пусне печатниците на долари да работят денонощно, а второто автоматически ще обезцени долара, и Китай сигурно ще загуби повече от САЩ.
  Едно е да си играеш с билиони във форумите, и друго е когато трябва да запазиш богатството си.

 61. 61 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#56] от "Captain Shakespeare":

  АЗ ти казвам какво беше официалното инфо, пък ти си мисли каквото искаш........Мисля, че предлагаха да изкупят над 60% от дълга.........

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 62. 62 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 540 Неутрално

  До коментар [#40] от "DareDebil":

  Всеки който инвестира пари /дори и в дълг/, прави разчет за печалба, която да е по-голяма от лихвения процент на американските държавни облигации.
  В противен случай прави подарък...Безсмислен..Като Кубинската история.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 63. 63 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Гърция да се оправя,мен ме болк фара за нея и хич не ми пука за гърците.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 64. 64 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#60] от "shumkar":

  Ама ти вярно разполагаш с някакво старо инфо. Я си актуализирай информацията бре.......Провери как стоят нещата Китай-САЩ пък тогава коментирай ........Еххххххххх.....тука повечето си живеете в накакъв свой измислен свят.......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 65. 65 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 540 Неутрално

  До коментар [#59] от "DareDebil":

  И ти предлагаш да се върнат в първобитния-общински строй с бартерни сделки.Ами, нали имат да връщат стари кредити, нали трябва да правят технологично обновяване?
  Прочети какво става с баланса на Турция и ще видиш каква е тенденцията.Безплатен обяд няма, дори и в Китай.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 66. 66 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1326 Весело

  [quote#44:"Comandante Marques"]ако се стигне до там, че гърция да бъде вадена от кризата, вместо от еврото, то ще получат немски премиер-губернатор, и заплати от по 50-60 евро. Без избори и парламентарни дебати. [/quote]

  Точно така,ще си имат и те "Ан Мак Гърг"...

 67. 67 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 769 Неутрално

  До коментар [#62] от "Captain Shakespeare":

  интересно ми е да видя разчетите на китай за печалба, и как и кога очакват да могат да си върнат инвестицията в американски дълг.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 68. 68 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 814 Любопитно

  "Раждането на нова драхма ще е болезнено и хаотично"

  -Болезнено и хаотично,като всяко раждане в домашни условия.

 69. 69 Профил на koisamaz
  koisamaz
  Рейтинг: 216 Неутрално

  До коментар [#7] от "deaf":

  Планинарю, като си се загубил в планината, как разбираш кое е напред, кое е назад?

 70. 70 Профил на lamia69
  lamia69
  Рейтинг: 8 Неутрално

  има завод в пловдив които за един ден може да изнася по 18 милиона банкноти на каквато стоиност си решите.но така както ги гледам нещата наистина маи ги чака виденовата криза наистина.но те от мързел и тъпота нямя да си седнат на зад...те и да работят за по-малко и повеяе време ами наистина маи ще има безредици там.

 71. 71 Профил на koisamaz
  koisamaz
  Рейтинг: 216 Неутрално

  До коментар [#19] от "deaf":

  Не мисля, че колониите някога са били хранени от т.н. от теб Велики сили. По-скоро е било обратно.

 72. 72 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Двама гърци си седят в кафенето, търкалят заровете и си говорят - "криза е..." казва единия, "да бе - трябва да се работи" отговаря другия, "кой ще работи бе?", "как кой - германците!"

 73. 73 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 769 Неутрално

  До коментар [#65] от "Captain Shakespeare":

  със сигурност нямат да връщат кредити на САЩ, обезценяването на долара значи че ще могат да си върнат другите заеми с наличните 2.4 трлн без проблеми.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 74. 74 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 719 Весело

  До коментар [#18] от "Тони Шнайдера":

  Направо да идват в Пловдив.
  Толкова безработни печатари има......

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 75. 75 Профил на lamia69
  lamia69
  Рейтинг: 8 Неутрално

  приятели аз викам да стягаме гемиите и през черно море да внасяме бензин,нафта,кашкавал,салаи,илуканки на гърците срещу скритите им евро.така ще подпомагаме и нашите банки,ще им увеличаваме капитала

 76. 76 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Да се смееш на комшията за това, че къщата му гори е доста глупава тактика.

 77. 77 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1456 Весело

  До коментар [#42] от "DareDebil":

  Идеята от подобни акции е да си на някаква печалба ,а не разгрома на капитализма и империализма от англо-саксонски тип. Китай вероятно може да почне да блъска маса пари в Гърция , за да се вдига жизнения им стандарт и те да станат зависими от Пекин , но тогава ще има известни затруднения на вътрешно ниво

  15.02.1989 - 07.02.2018
 78. 78 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 769 Неутрално

  До коментар [#77] от "Karelson":

  каква точно беше идеята в гърция да се наливат пари от 30 години? Каква печалба се очакваше да падне там? При положение че никой друг няма да даде пари, ако китай даде и 100 млн евро, пак ще е нещо. Отделно че нищо чудно в плановете на китай да влиза разгрома на капитализма, китайците има за какво да са им набрали.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 79. 79 Профил на koisamaz
  koisamaz
  Рейтинг: 216 Неутрално

  До коментар [#57] от "pamela":

  Драга Памела, как точно реши, че платените журналисти промивали мозъците само на гърците? Ами сега, не се ли промиват вашите мозъци с тезата, че германците и северните народи хранели "мързеливите" гърци. Вместо Гюнтер и Олаф да насочат гнева си към банките, които увлечени в желанието си за колосални печалби проиграха парите им, сега - огън и жупел върху главите на южните ни съседи.

 80. 80 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 566 Неутрално

  [quote#13:"DareDebil"]Що пък да не са? Това е идеалната възможност да си купят влияние, излаз на средиземно море, туристическа индустрия, и да покажат среден пръст на европата. [/quote]

  И аз така мисля. Дори се чудя дали Путинчо не си е шепнал нещо на ушенце с Ципурас, че вторият да го раздава толкова ербап ...

  Моралът не е порок!
 81. 81 Профил на lamia69
  lamia69
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#76] от "kr":

  къщата ма комшията гори заради тяхното безочие,надменност,мързел и лакомия за пари които не трябва да връщат.не може да харесваш някои които гледа да те пр..бе .
  и да , нека да си сърбат попарата,но дано ние и другите да не я плащаме ... пак.

 82. 82 Профил на at.kaan
  at.kaan
  Рейтинг: 572 Неутрално

  "Раждането на нова драхма ще е болезнено"


  Доколкото знам, всяко раждане е болезнено .... Пък може и близнаци да родят - едни драхми за вътрешна употреба, други за навън

  http://youtu.be/yPsUxLLeV1E
 83. 83 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Точен и убийствен за Гърция сценарий!На ход са политиците!

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 84. 84 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2347 Весело

  До коментар [#69] от "koisamaz":

  Явно някакво животинско сетиво е останало у мен.

  Шегата настрана,говоря все пак за що годе добра видимост,а не непрогледна мъгла.
  Качваме се от Рилски манастир по посока х.Иван Вазов,когато горе ни застигна мъгла. В един момент всички искаха да завием наляво,за да стигнем хижата,но аз настоях да продължим още малко и тогава да завием наляво. Ако не ме беха послушали,щяхме да се озовем бог знае къде,може би при Пастра.

 85. 85 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#53] от "DareDebil":

  Ето тук зададе правилния въпрос!
  Като история по спомен: През 1968 г. Кисиджър сключва споразумение с арабските емирства да ги пази от "агресивен Израел", а в замяна те ще продават петрола само в $-ри. Едновременно с това Никсън отменя златния стандарт. Така всеки, който има необходимост от петрол трябва да си купи долари и се започва печатането. Печатането обаче го обезценява и цената на петрола расте - арабите не са прости.
  Завишената консумация на петрол със завишена цена искат ново печатане и така в порочен кръг.
  Когато Саддам обяви, че ше продава петрола в евро измислиха едни химически оръжия за масово унищожение. Саудитска Арабия пусна на борсите 729 млд,$ и се почувства спад на курса на долара. Същото се получи и когато Китай реши да девирсифицира 5% от своите резерви от $ в евро. Помня, че тогава курса с лева падна от 1.8 на 1.6 лв./$. Кадафи обяви през февруари 2010г., че ще инвестира в Гърция 200 млд$ и след година му спретнаха една арабска революция.
  Основната цел е отслабване на еврото, защото то заменя необходимостта от долари и покупателната сила на долара спада, От създаването си курса на еврото се е увеличил от 0,9 до 1, 26 в момента.
  Създаването на друга резервна валута ше отвори втори фронт за долара. Покупателната способност на долара ще спада и както се бе изразил Бжежински САЩ ще загубят поради собственото си могъщество.
  От близо 16 трлн.$ държавен дълг на САЩ само 1 трлн. се държи от Китай, така, че облигациите не са проблем, а натрупаните резерви, които ако се пуснат на пазара ще се превърнат в ненужни хартийки. Китайците също не са глупави и затова са решили да ги инвестират по-точно да купуват с тях докато имат стойност, което от своя страна е изливане на пазар, но по друг начин.
  Всичко е въпрос на надхитряне

 86. 86 Профил на Bagryan Malamin
  Bagryan Malamin
  Рейтинг: 213 Неутрално
 87. 87 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  До коментар [#71] от "koisamaz":

  Да приемем,че въпроса е спорен. В смисъл,за някои империи.
  Английската империя е дала много повече,отколкото е взела.

 88. 88 Профил на toniarisa
  toniarisa
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Каквото и да стане в Гърция, ЩЕ СА ПО-ДОБРЕ ОТ ТОВА КОЕТО СМЕ НИЕ / в нашия реален живот - не преди 100г. или след 100г./, а одгоре на всичко ЩЕ СА ЗАПАЗИЛИ ДОСТОЙНСТВОТО СИ, както и останалите ни съседи : ТУРЦИ, СЪРБИ, АЛБАНЦИ, а и останалите МАЙ ???

 89. 89 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Хм, дори китайците не могат да изсипят толкова пари, колкото могат да изплюскат гърците. Яссо!

 90. 90 Профил на Lili Nikolova
  Lili Nikolova
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Интересно е, че истинската причина за положението в Гърция не е известна на широкия кръг читатели - т. нар. "масов зрител". Защото не всеки разбира от икономика...Чувала съм мнения, че това положение на Гърция е изкуствено предизвикано от международни финансови институции...Бихте ли обяснили -. който е компетентен, разбира се! - дали това е така?

 91. 91 Профил на max45
  max45
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Едиственото спасение за Гърция е преминаване към драхмата и валутен борд!

 92. 92 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 989 Весело

  [quote#90:"linasda"]Чувала съм мнения, че това положение на Гърция е изкуствено предизвикано от международни финансови институции...Бихте ли обяснили -. който е компетентен, разбира се! - дали това е така?[/quote]Това може да е вярно, само ако някой изкуствено отвън беше научил гърците на любимият им спорт, да мамят държавата си по всички възможни начини ( в Интернет е пълно с информация за прилаганите методи ) и да стачкуват за повече пари независимо от икономическото състояние на държавата им.

 93. 93 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  [quote#87:"deaf"]Английската империя е дала много повече,отколкото е взела. [/quote]
  Отново зависи от гледната точка ...от страна на глобалните (банкови и индустриални) картели и монополи Британската империя е светая светих, пътят, истината и светлината !
  За малките нации остават неспаведливо начертаните граници с етнически напрежения начертани от британците с цел десетилетия и векове мир да няма по земите където те са стъпили !

  Англичаните са научени да взимат а бедните нации са научени да дават на това се дължи равновесието на световната политика!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 94. 94 Профил на koisamaz
  koisamaz
  Рейтинг: 216 Неутрално

  До коментар [#87] от "deaf":

  Уважаеми, нали не искаш да ме убеждаваш, че колониализма е предприет и съществувал/щ/ с милосърдното желание на колонизаторите да нахранят бедното и изостанало население в колониите?

 95. 95 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#90] от "linasda":

  Да чуха се разни, но никой няма да си признае! Излезе информация за кредитиране от американски фондове с убийствена лихва и опция за капитализиране при неплащане.
  Официално обаче реват основно изрядните Париба, Сосиете.
  Финансовите институции също не желаят да са в ролята на лудия даващ зелника.
  Ако мнаправим едни елементарни сметки се оказва, че държава с население малко по-вече от нашето, за 10 години са профукали 330 млд. без да броим еврофондовете. Нещо твърде множко ми се вижда - дори трудно за профукване.
  Освен това много лесно частните кредитори се съгласиха да опростят над 70% от дълга. Дори след опрощаване и изключително разсрочване на остатъка се оказва, че гърците не могат да плащат. Има нещо нелогично, нещо не съответства, ама казва ли ти някой дори да смееш да попиташ?

 96. 96 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  До коментар [#78] от "DareDebil":

  В плановете на Китай съвсем явно влиза световното господство. Но планирания път към него едва ли влиза прахосването на пари в Гърция. Едно е да купуват собственост при неизбежните разпродажби, друго е да се опитват да спасят неспасяемото. Гърците трябва да разберат, че е дошло време да си платят за колективните кражби и прахосване на пари. В т.ч. и по безсмислени инфраструктурни проекти. Нещо което върши в момента и Тиквьов у нас. И не е зле да се съсредоточим повече върху това което става у нас. Не, че ставащото в Гърция не ни засяга. Засяга ни и то много. Само, че малко можем да направим по въпроса.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 97. 97 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1392 Любопитно

  До коментар [#90] от "linasda":

  Т.е. световния банкерски заговор насила им е давал пари, които те са крали? Световните банкери ги караха да си избират 2 фамилии в продължение на десетилетия? И по шуро-баджанащина ни надминават и нас?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 98. 98 Профил на toniarisa
  toniarisa
  Рейтинг: 476 Неутрално

  сигурно предишния ми коментар не ви харесва, но ЗАМИСЛЕТЕ СЕ ако вие : / в 90% от хората във форума сте служители, чиновници и въобще чакащи фиксирана заплата ХОРА /, то останалата част от населението на България се чуди как да осигури насъщния си, а сравнено с гръцките 90% - май това не се нуждае от коментар.
  Оставете високопарните коментари за глобални проблеми и цели !
  ВИШТЕ РЕАЛНИЯ КРАТЪК ЖИВОТ И ПРЕВАТНА ИСТОРИЯ !!!

 99. 99 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  До коментар [#91] от "max45":

  И това какво по-точно ще промени?
  Просто трябва да харчат колкото изкарват. Това неизбежно ще доведе до спад, но сметките рано или късно се плащат. С лихвите.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 100. 100 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1392 Весело

  До коментар [#93] от "comandante":

  Понеже преди англичаните там е царял вековен мир.

  Covid live matter. Stop the genocide.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK