Баку се пълни с... лондонски таксита

Тъмно виолетовите TX4 London Taxi, които вече се движат по улиците на столицата на Азербайджан.

© London Taxi Со.

Тъмно виолетовите TX4 London Taxi, които вече се движат по улиците на столицата на Азербайджан.В комплекса зад магазин за Mini Cooper в Ковънтри малка компания за производство на автомобили работи на пълна пара, за да изпълни поръчката на важен клиент - президентът на Азербайджан.


Тук е централата на London Taxi Co., която от повече от 70 години произвежда прочутите лондонски таксита. Новото петролно богатство на Азербайджан направи тази далечна за британците страна най-големия клиенти посред кризата.


Вече са поръчани 1000 от характерните си високото си просторно купе и разположени една срещу друга седалки за пътниците. Стойността на сделката е 27 милиона долара. Властите в Баку планират да поръчат още поне 3000 бройки.
Зад тази екстравагантност стои амбицията на президента Илхам Алиев и няколко високопоставени служители. Те се опитват да превърнат Баку в "Дубай на Каспийско море" и да изпълнят града не само с бляскави небостъргачи, но и да сменят олющените таксита то съветско време с колите от една от финансовите столици на света.


По настояване на лидера на страната "лондонските" паксита няма да са в традиционното за тях черно, а ще са тъмно виолетови.


Провеждането на "Евровизия" е тъкмо подходящ повод да се демонстрират новите коли пред гостите от десетки европейски държави и вече се използват стотици от тях.


Когато представители на страната спечелиха миналата година Алиев (син на предишния лидер и началник на КГБ в Азербайджанската ССР Хейдар Алиев) заяви, че "това е победа за младежта, народа и правителството на Азербайджан".


Лондонските таксита обаче изглеждат странна по улиците, все още изпълнени със съветски автомобили, приличащи на готварска печка на колела, а пътниците се пазарят с таксиметровите шофьори според това докъде искат да отидат или как изглеждат.


Официално, от 1 май е забранено в Баку да има съветски и руски коли, работещи като таксита.


Сега лондонските таксита са произведени в Китай.


Местният представител на компанията - шотландецът Ян Роб, се опитва да пренесе в Азербайджан и част от транспортната култура на британската столица. Той разказва, че тества шофьорите като поставя на задната седалка яйце и ги пуска да карат. "Когато се върнаха, всички бяха счупили яйцето. Казах им, е това е техният клиент." Сега обмисля да докара техни колеги от Лондон.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK