Германия произведе рекордно ниво електричество от слънчева енергия

Германия произведе рекордно ниво електричество от слънчева енергия

© ReutersЕнергията, генерирана от соларни панели в Германия през петък и събота е достигнала рекордно ниво от 22 гигаватчаса, равна на тази, произвеждана от 20 атомни електроцентрали при пълна мощност, съобщи агенция Reuters, позовавайки се на Института по възобновяема енергия. Според Норберт Алнох, директор на института, произведеното електричество е било достатъчно да покрие 50% от нуждите на страната в средата на деня.


"Никога преди никоя държава не е генерирала толкова много фотоволтаично електричество", заяви Алнох. Reuters припомня, че няколко пъти през изминалите няколко седмици Германия достигаше близо до 20 гигаватчаса. Рекордът показва, че една от водещите индустриални страни в света е успяла да покрие една трета от потреблението на ток през работен ден, в петък, и близо половината от това в събота, когато повечето предприятия и офиси са затворени.


Миналата година след ядрената криза във Фукушима Германия реши да се откаже от атомната енергетика, като своевременно затвори осем АЕЦ, а останалите девет ще бъдат изведени от експлоатация до 2022 г.
Държавните стимули за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) превърнаха страната в световен лидер в сферата на възобновяемата енергия – около 20% от електричеството годишно се генерира от ВЕИ. Reuters твърди, че в Германия има почти толкова соларни панели колкото в целия останал свят и 4% от електричеството годишно се осигурява само от слънчева енергия. Берлин има намерение до 2020 г. да намали вредните емисии с 40% в сравнение с нивата от 1990 г.


Според някои критици възобновяемата енергия не е достатъчно надеждна и не би могла да захранва с ток големи индустриално държави. Но канцлерът Ангела Меркел твърди, че Германия иска да докаже, че това е възможно. Надвишаването на 20 гигаватчаса се дължи на увеличените през тази година мощности и на ясното време в цялата страна.

Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Лошото е, че всички Германци реват от цената на тока, която е и най-високата в ЕС при тях. Добре, че доходите им са астрономически. Ако Българите плащахме цена като в Германия, сметката за ток щеше да изяжда две минимални заплати.

  Governments never learn. Only people learn.
 2. 2 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Евалата на дойчовците, 20 гвч е големо число.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 3. 3 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#1] от "vladimirkarolev":

  От друга страна, хубавото на германците е, че като намислят нещо, вместо да се разделят на два лагера и да се ругаят по форумите, се хващат и го правят.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 4. 4 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  Германия, за разлика от България, намери консенсус по въпроса за изкупните цени на слънчевия ток. Всеки по веригата е свил печалбата до максимум, в името на по-голям дял на тази енергия. Което е пълният антипод на българския случай - безсрамно свръхраздута цена на изкупуване, до която се добараха единствено подбрани приятелчета (90% бивши ченгета).

  Веднага препращам към германските изкупни цени, без изобщо да коментирам какви са разходите за земя, труд, данъци на двете места, без да отчитаме, че там само 80% се изкупува преференциално, другото трябва сам да си го потребиш или пласираш на пазарна цена....И без да отчитаме 20-40% по-ниското слънцегреене там.....

  И така Германия - 13,11 цента от 1 юли, с автоматична дегресия от 1 % всеки месец. Това са 256,40 лева/мвч за 80% от добива. Другите 20% се купуват на пазарна. При нас? 490 лв днес. Ще я намалят малко, но следващото пипане ще е след 1 година, а дотогава в Германия ще е паднала с още 12% само заради автоматичната дегресия.

  http://www.solar-und-windenergie.de/photovoltaik/einspeiseverguetung-photovoltaik.html

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 5. 5 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Всъщност произведената електроенергия и за двата дни поотделно надхвърля значително 100 GWh, а не както погрешно е посочено в статията 22 GWh. Около 20-те GW (но не часа) е пика на натоварването на инсталациите, около 12-13 часа местно време. Детайлите можете да видите тук: http://www.sma.de/en/company/pv-electricity-produced-in-germany.html

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 6. 6 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#1] от "vladimirkarolev":

  .. ми тя и сега сметката за ток пред зимата е една мин заплата..

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 7. 7 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#5] от "kuty":

  Много правилна забележка.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 8. 8 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Но канцлерът Ангела Меркел твърди, че Германия иска да докаже, че това е възможно.
  ======================
  Я да видим какво пише Шпигел наскоро:

  http://www.spiegel.de/international/germany/solar-subsidy-sinkhole-re-evaluating-germany-s-blind-faith-in-the-sun-a-809439.html

  През последните няколко седмици 1.1-те милиона слънчеви панела в Германия не произведоха почти никакво електричество. Дните са къси, времето лошо, а небето – мрачно..

  И още:

  Субсидиите за слънчева енергия в Германия надхвърлиха 100 милиарда евро, но слабите резултати в сектора застрашават прехода към възобновяема енергия в страната....

  И още:

  Германия преосмисля сляпата си вяра в слънчевата енергия
  Разпределителните мрежи не са проектирани така, че да позволяват на десетките хиляди собственици на слънчеви панели да Излишната енергия пък трябва да се унищожава на значителна цена, тъй като липсват надеждни начини за съхраняването й. Същевременно недоволството на германските граждани расте, тъй като плащат едни от най-високите цени за електричество в Европа.
  =================================
  Дневник,пак зарибявате уфсите От другия месец се вдига тока и у нас с десет процента заради зелената енергия и трябва да се подготви стадото ,че от тази цена по -убАво нЕма.

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 9. 9 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#6:"Крала Бурми"].. ми тя и сега сметката за ток пред зимата е една мин заплата..[/quote]

  Тя сметката за парно наближава една средна работна заплата А другата година и ще я надмине Тогава вече Софиянци да идем и да питаме Фандъкова и Пехливанов, как, аджеба, топлофикация изпълнява социални функции като ни дава сметки по 700 лева

  Governments never learn. Only people learn.
 10. 10 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  след 5-7 години тази енергия много ще поевтинее, тогава отново Германия ще е с 10 години преди всички останали. Просто немците го правят дисциплинирано и методично.......както всичко останало

 11. 11 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  До коментар [#1] от "vladimirkarolev":

  Още с влизането на Зелените във властта преди 15 години, в Германия се заформи една политика да бъдат витрината на екотехнологиите в световен мащаб. Голяма част от енергоефективните технологии, ВЕИ, катализатори на вредни газове и пр. се разработва от тяхната индустрия и се продава в 1000-кратен мащаб по цял свят. Поради това, голяма част от парите се връща под някаква форма в джоба им, поради продажбата на такива технологии на бантустанци като нас, които купуват тока на цена 2 пъти тяхната.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 12. 12 Профил на Ламбо
  Ламбо
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#5] от "kuty":

  Точно така! Освен това се очаква утре - на петдесятница, когато по принцип потреблението на ток е най-ниско (заради неработещите заводи и почивките) Германия да се захранва на 100% с ток от възобновяеми енергийни източници.

  Къде са сега родните комсомолци да си разкажат приказките за АЕЦ-а?

  Fortuna favet fortibus.
 13. 13 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1347 Весело

  До коментар [#10] от "stanislavdi":
  тогава отново Германия ще е с 10 години преди всички останали
  ............
  Да, така е. И тогава форумците пак ще кажат:
  ауу, тия се обогатиха за сметка на нас - източно и южноевропейците от периферията, а сега да плащат 300-400 милиарда на нещастните купонджии , които вместо да си планират икономиката , предпочитаха да щракат с пръсти и чупят чинии...

  nemo malus felix, minime corruptor.
 14. 14 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#12:"Ламбо"]Къде са сега родните комсомолци да си разкажат приказките за АЕЦ-а? [/quote]

  Това на обед, а като се скрие слънцето какво правим? Включваме атомната или палим свещите? Да не питам за вдруги ден, като е облачно.

  Всъщност единствения ефект от ВЕИ е, че цената на тока в Германия е най-високата в света.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 15. 15 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1341 Неутрално
 16. 16 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 978 Любопитно

  Това е пътят по който ще запазим природата!

  Добив на енергия директно от Слънцето.

  Сега остава да се развие и технологията за евтини и малки устройства за електролиза на вода на водород и кослород, чрез които ще може да се акумулира тази енергия. През нощта от водорода с горивни клетки ще се произвежда енергия и чиста вода. Според професора от MIT - Massachusetts Institute of Technology Daniel G. Nocera за да се акумулира енергията необходима на едно домакинство за 24 часа са досттатъчни ТРИ ЛИТРА ВОДА.
  Dan Nocera: Personalized Energy
  http://www.youtube.com/watch?v=KTtmU2lD97o

 17. 17 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  "Държавните стимули за възобновяемите енергийни източници"

  И тук има:
  10% от месец...
  10% от месец...
  ...


  [quote#9:"vladimirkarolev"]Тогава вече Софиянци да идем и да питаме Фандъкова и Пехливанов, как, аджеба, топлофикация изпълнява социални функции като ни дава сметки по 700 лева [/quote]

  То да не е от вчера или от оня ден!Що не ходи докато вашите бяха на власт?!
  Търси си избиратели в друг форум...

 18. 18 Профил на Ламбо
  Ламбо
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#14] от "др. Иванов":

  Да не би само слънцето да е източник на енергия?

  Но не, според Вас България трябва да е "атомна сила на Балканите" (визирам АЕЦ-а).

  В България има слънце, има вятър, има море, реки, язовири, има биомаса. Но няма желание, особено от руско-българския кръг около АЕЦ Козлодуй.

  Fortuna favet fortibus.
 19. 19 Профил на rio
  rio
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#1] от "vladimirkarolev":

  Средната цена на електричеството в Германия е около 23 евроцента на киловатчас.
  Цена на електроенергията в България е 8.7 евроцента на киловатчас.
  Средната цена която плаща едно четиричленно семейство в Германия е 70-80 евро на месец.


 20. 20 Профил на Ламбо
  Ламбо
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#15] от "vladimirkarolev":

  Никой в Германия не плаче от цената на тока. Оплакват се от цената на горивото. Но и това скоро ще се реши.

  Fortuna favet fortibus.
 21. 21 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  До коментар [#10] от "stanislavdi":

  Ние имаме шанса да ги изпреварим. Само да почакаме още 3-4 години да се посрути цената и тогава за 2-3 години можем да инсталираме същия дял като германците, но на 1/10 от техните инвестиции. Нищо не пречи да го напрвим, само че половината ченгета, наркодилъри и сутеньори са "ффффкааррАли такива кинти" в тази врътка, че нямат търпение да ги избият още утре. И отложи ли се процесът, ББ ще има да се оплаква как разни ВЕИ-ходатаи му звънят по телефона през 5 минути

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#18] от "Ламбо":

  България има много природни дадености, но ако нямаше АЕЦ, цената на тока щеше да е поне двойна.

 24. 24 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Когато на поддръжниците на АЕЦ 'Белене' се изтъкваха предимствата на зелената енергия и ореваха орталъка след решението за спиране на проекта, то 'неразбираща' Германия от раз затвори осем действащи АЕЦ-а и тръгна уверено към бъдещето. Колко години бяха изгубени, да не говорим за пари и обществена енергия у нас, с изказвания като на ББорисов, за 18 пъти увеличение на цената на тока, макар сега да се обявява за изпълнител на мечтите на сините, вместо да им благодари, че го вкараха в правият път.
  А ще дойде и този ден, когато технологиите по отношение на зелената енергия ще напреднат до такава степен, че да са най-евтината.
  Едва тогава атомната енергийна мафия ще изчезне от самосебе си и няма да може да ни одира по три кожи.

 25. 25 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 978 Весело

  [quote#16:"BlueWater"]Според професора от MIT - Massachusetts Institute of Technology Daniel G. Nocera за да се акумулира енергията необходима на едно домакинство за 24 часа са досттатъчни ТРИ ЛИТРА ВОДА.[/quote]А за да се акумулира енергията произведена на цялата планета Земя за 24 часа е достатъчна водата в един басейн с олимпийски рзамери.

 26. 26 Профил на bulgar
  bulgar
  Рейтинг: 488 Разстроено

  Голямата ни грешка бе, че се даде път и бизнес на големи соларни паркове(5-50МВ), а не като при Германците стартирали с покриви на жилищни и индустриални сгради.
  Така парите отидоха в големи фирми 100% чужди. Китайци,Немци, Корейци и т.н., реализираха добра печалба и ще се изнесат веднага след като не ги устройва вече преференциалната цена на изкупуване.
  С малки проекти дава шанс на малкия местен бизнес.
  Аз с 5МВ няма да се справя, но с 50КВ съм ок. И печалбата ще я реинвестирам тук, а няма да я върна в Германия или Китай.

  Най-тъпото е че сега от 1 Юли ще видим драстично намаление и на тези малки проекти, нещо върху което управляващите даже не се и замислят.

 27. 27 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1429 Любопитно

  До коментар [#5] от "kuty":

  Това е бъдещето щото като спрем Козлодуи и назначим двама пазача да го пазят с 500 лева заплата.
  За 100 000 години това са 120 000 000 милиона лева.
  Ама тази сметка нещо не се популизира щото и пазачите няма да са двама.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 29. 29 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 631 Гневно

  До коментар [#26] от "bogomiln":

  "...управляващите даже не се и замислят. "

  Замислят се. Нарича се лобизъм.

 30. 30 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 534 Неутрално

  [quote#23:"_dan_"] но ако нямаше АЕЦ,[/quote]
  Тока от АЕЦ-а отива за износ повечето ,защото е евтин и търсен. На нас вътре ни пробутват мааалко АЕЦ ток и останалото е от зелена и американски ТЕЦ-ове . Затова ни излиза на баир лозе.

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 31. 31 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3028 Неутрално

  До коментар [#25] от "BlueWater":

  MIT е сериозен и световно известен университет, но това интригуващо заявление на професора малко ми напомни за една сензация преди години: хладния термядрен синтез в буркан .
  Нещо не се чува напоследък какъв е напредъка с "перспективното направление"

 32. 32 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  хванали сте се само за соларните паркове, а не за ВЕИ като цяло - ако има добър микс от вятърни, водни, соларни и централи на метан от биоразградими източници, ще се получи отлична комбинация. Но да се наблегне на малки мощности, които лесно се управляват и включват при върхови и подвърхови потребления. А не както е сега - два-три големи производителя в единия край на страната и голям потребител в другия. Микс между вятър, слънце и вода би давал стабилно производство през цялото денонощие, 7 дни в седмицата. Да не забравяме, че тук грее повече, отколкото в Германия. Гърците пък бяха стартирали проектът Хелиос, който да задоволява всичките им нужди от ел. енергия до 20 години. Цената му беше голяма, но за страна в която има над 300 слъчневи дни на 90% от територията си, си струва.

  low riders team
 33. 33 Профил на Ламбо
  Ламбо
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#23] от "_dan_":

  Възможно е да е така. Но ако я нямаше и енергийната мафия, която източва АЕЦ-а, цената щеше да е още по-ниска. Всъщност кражбата на парите се извършва от бюджета, а не директно от централата. Някой да даде данни, какъв процент от електроенергия дава АЕЦ "Козлодуй" на България и какъв процент от парите влизат обратно в АЕЦ-а под формата на: "удължаване на живот" , "ремонти и обновление" , "профилактики" и др.

  И един въпрос ме мъчи. Защо като в България ел. енергията е в пъти по-евтина, никой не идва да строи заводи у нас?

  Fortuna favet fortibus.
 34. 34 Профил на gigow
  gigow
  Рейтинг: 486 Гневно

  [quote#12:"Ламбо"]Къде са сега родните комсомолци да си разкажат приказките за АЕЦ-а? [/quote]

  Всъщност статията е тлъста лъжа. Нашата АЕЦ е с мощност 2000 мегавата, тоест 2 гигавата. За 1 час произвежда 2 гигаватчаса, а за 24 часа произвежда 48 гигаватчаса. Ама за едно денонощие. А за петък и събота (както са фотоволтаиците) теоретично би могла да произведе 96 гигаватчаса. Обикновено натовареността и е около 90-92%, което прави около 88 гигаватчаса или САМО нашата АЕЦ произвежда за два дни 4 пъти повече от твърдението в статията. А понеже твърдят, че фотоволтаиците са произвели колкото 20 АЕЦ, то са излъгали ОСЕМДЕСЕТ ПЪТИ.
  И всички АЕЦ могат да работят и ден и нощ, и в студ и в пек. По 50-60 години докато се износят. А фотоволтаиците след 15 години почват да намаляват производството, а след 20 години са за боклука.
  И нека всички боклуци преди да посегнат към копчето, да вземат едно листче (тези с поне петокласно 0бразование могат и наум) и да повторят моите изчисления!

 35. 35 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#26] от "bogomiln":

  точно така е, всички измамници изведнъж се метнаха на малки ВЕЦ, после на вятърни турбини и после фотоволтаици. Дори в Дневник имаше възторжен опус за един подобен в едно балчишко село.

  low riders team
 36. 36 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Другарки и другари,

  планирам да създам (основа) АЕЦ Белене АД пускайки 10 млрд. акции по едно (1) евро пар4ето в София, Лнндон, Хонг Конг и Ню Йорк.... след като си купите (всеки според възможностите си) ... по4ваме да го строим.... и после ще цоцаме дивидент... ще има за мен - ще има и за вас.. вервайте ми...

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 37. 37 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#34] от "gigow":

  а защо трябва да считаме изчисленията ти за верни? А в тях включена ли е "цената Чернобил§Фукушима"? Ясно е, че всеки ядрен експерт се кълне, че точно неговата няма да гръмне, а като се избомби и вика "еми грешка стана". А отработеното гориво във хола ли си го държиш, да ти свети на децата?

  low riders team
 38. 38 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#19] от "rio":
  [quote#19:"rio"]Средната цена която плаща едно четиричленно семейство в Германия е 70-80 евро на месец.
  [/quote]
  И парадоксът се нарича.....ЕРП. Като си погледна фактурата - сметката в лв. за самият ток е по-малка,отколкото сметката за достъп,разпределение и доставка на ЧЕЗ.
  Да не пропуснем и особено важният факт, че голяма част от домакинствата се отопляват на ток,поради липса на друга алтернатива.

 39. 39 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#34] от "gigow":

  колко излиза производството на мегаватчас от АЕЦ, ТЕЦ, ВЕЦ, вятърни турбини и соларни паркове, като се сметнат и скритите разходи и потенциални рискове. Защото сега например цялата произведена от Фукушима енергия не може да покрие и една десета от щетите.

  low riders team
 40. 40 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 978 Весело

  До коментар [#34] от "gigow":
  [quote#34:"gigow"]Всъщност статията е тлъста лъжа. [/quote]Не е тлъста лъжа, голяма ГРЕШКА в превода. За това не се хабете със сметките.

  BERLIN (Reuters) – German solar appetite plants constructed a universe record 22 gigawatts of electricity per hour – equal to 20 chief appetite stations during full ability – by a midday hours on Friday and Saturday, a conduct of a renewable appetite consider tank said. http://www.solarwarehouse.com/germany-sets-new-solar-power-record-institute-says/

 41. 41 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#18] от "Ламбо":

  Защо питаш? Да не би да имаш сведения, че Бог е разпоредил залезне ли слънцето да се включва вятъра?

  Преди години на дебат в американския сенат за ВЕИ един сенатор слушал, слушал и накрая попитал:
  Кога ни трябва най-много ток?
  През зимата и лятото.
  А кога духа най-много вятър?
  През пролетта и есентта!
  Е, за какво тогава си губим времето с тези глупости?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 42. 42 Профил на vladostoy
  vladostoy
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Бъдещето на България е добив на енергия от биомаса. Инвеститори има. Технологията също е налице. Годишно може да осигурим достатъчно биомаса (която сега се прахосва), от която да произведем 2000 МВ. Но енергийната мафия (и прислужващата й държава) спъва проектите, защото така ще изпусне големия залък.

 43. 43 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 594 Любопитно

  ИМА НЕЩА КОИТО ПОВЕЧЕТО НЕСПЕЦИАЛИСТИ НЕ ЗНАЯТ,А ТОВА Е ЧЕ;ПРОИЗВОДСТВОТО НА ТЕЗИ ФОТОВОЛТАИЦИ ЗАВИСИ МНОГО ОТ СЛЪНЧЕВАТА РАДИАЦИЯ.А ТЕЗИ ДНИ ТЯ БЕШЕ ОГРОМНА.

 44. 44 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2681 Неутрално

  Колкото повече зелена енергия толкова по скъп ток за потребителя от монополите!
  Немската Q-Cells нали вече обяви фалит ???
  Изкуствено угояваните германски корпорации са обречени !
  Но още се намират балами които да инвестират в нещо губещо ...
  Знам поне няколко няколко бг политици които закопаха краденото в зелена енергия !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 45. 45 Профил на email
  email
  Рейтинг: 434 Неутрално

  И какво ме интересува това? България не е Германия... и в Германия панелите ги слагат по покривите не като нас в равни и хубави земеделски земи и какви са изкупните им цени!
  Как в България всичко се изражда и най-добрата идея се превръща в гротеска...

 46. 46 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#33] от "Ламбо":

  Ти какво, мислиш, че в САЩ или Франция няма енергийна мафия? Както навсякъде има адвокатска, лекарска и т.н. мафии има и енергийна. А по въпроса защо никой не идва да строи - еми руснаците искаха (дори и договор подписахме), но един премиер (подскокоросван от началниците си зад Океана) ги изгони. Защо американската и италианската ТЕЦ Марица Изток щяха да увиснат (трябваше да предлагат евтин ток, ако я имаше АЕЦ Белене). А аз искам да ти задам друг въпрос - защо след като има толкова добри икономически условия в България (влк. ниски заплати на населението - което пък не е добре за неселението) инвеститорите бягат?

 47. 47 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  Браво на германците, дават импулс в нужното направление!Пъзелът "бъдещето на енергетиката" малко по малко се нарежда. Като започнеш от електрическите крушки, минеш през радиоапаратите, цялата битова машинария, телевизорите и компютрите, мобилните телефони и таблетите - всичко това отначало е било безумно скъпо! Но когато човек реши, че нещо "трябва", нищо не може да го спре! Напъвам се, но не мога да си представя, какво ще бъде, когато сегашните генийчета, които още ходят под масата, навлязат в науката, техниката и технологиите!

 48. 48 Профил на starez
  starez
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Задавал съм си въпроса, защо ел. енергията от <перките> е по скъпа от АЕЦ.Кое е толкова скъпа ивестиция в една <перка>?Генератор,перка ,редуктор,носач или елекронното управление.?Комай, вятърът е вносен и оскъпява инвестицията.

 49. 49 Профил на vindzhov
  vindzhov
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#1] от "vladimirkarolev":

  2 минимални заплати???

 50. 50 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#1] от "vladimirkarolev":

  Каролев,

  ти си експерт и за това ще питам теб да ми кажеш защо в тузарските квартали на Кофия няма канализация и асфалтиран път.... уж май в двадесетипърви век живеем, а то ?

  Това в умисъл ли е направено?

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 51. 51 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#11] от "cinik":

  Явно единственият начин, е някой на най-високо ниво като президент или министър-председател да подхване реформа на ВЕИ сектора. Имаме късмет, че и двамата са германофили. Да копират немския модел.

  Хем трябва да има ВЕИ, хем ми се струва, че нищо няма да загубим, ако се спрат присъединяванията до 2017 г. До тогава всички технологии, ще са минали с едно поколение напред и единица инсталирана мощ, ще произвежда повече енергия.

  Знам че не може вечно да се чака и все ще излезе нещо по-добро, но бедна държава като България може да си позволи да изчака една генерация.

 52. 52 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Цената на слънчевата енергия ще падне драстично в близко бъдеще. Онези с дръпнатите очички вече произвеждат доста по-ефективни и евтини панели. Ще станат още по-евтини...

 53. 53 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#40] от "BlueWater":

  какви са тия qual to 20 chief appetite stations - нещо за шведски маси ли става въпрос, или гугъла не е превел нещо както трябва??

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 54. 54 Профил на aircraft_carrier
  aircraft_carrier
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Гигов ако трябва да сме точни АЕЦ Козлодуй произвежда 2,1 гигаватчаса на час за денонощие 50,4 а за две денонощия 100,8 гигаватчаса.

 55. 55 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  """ Надвишаването на 20 гигаватчаса се дължи на . . . . . . . на ясното време в цялата страна. """
  ===================================
  Пожелавам им повече ясно време

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 56. 56 Профил на kikosev
  kikosev
  Рейтинг: 427 Весело

  Ето това се казва нация техническа а не глупавите фрази на бай Тошо по които се прехласват сума ти народ у нас

 57. 57 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 978 Весело

  [quote#53:"Пешката"]qual to 20 chief appetite stations [/quote]

  еqual to 20 chief appetite stations

  това са 20 атомни реактора.

  After a collision during Japan’s Fukushima chief formidable caused by a large Mar trembler as well as tsunami, China’s State Council pronounced upon Mar sixteen that it would postpone approvals of ultimate chief appetite stations as well as sequence extensive reserve inspections during all chief plants, together with those underneath construction.

 58. 58 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#17:"popovski31"]Що не ходи докато вашите бяха на власт?! [/quote]

  "Нашите" докато бяха на власт не си получавал сметка за парно 1000 лева, нали?

  Governments never learn. Only people learn.
 59. 59 Профил на goshogoshev
  goshogoshev
  Рейтинг: 488 Разстроено

  До коментар [#12] от "Ламбо":

  Не е възможно да си толкова залухав Такива приказки даже и от еврокомисар не можеш да чуеш

 60. 60 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  Цената на тока НИКОГА и никъде няма да бъде по-ниска от тази в момента.
  Корпорации и търговци лъжат нагло.
  Някои така правят сметки,като чели хората живеят по двеста години. Първият мобифон е от преди 30год. Колко време трябваше за да стане масов и евтин?
  И с електромобилите ще е същият срок...

 61. 61 Профил на Tai Lung
  Tai Lung
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Много хора тук плюят Германия (по повод ВЕИ) и възхваляват "(не-)мирния руски атом" - обаче Германия си е водеща световна икономика и двигател на технологичния прогрес, с висок жизнен стандарт, а ние тук неизменно се състезаваме с Албания за последното място в Европа - най-бедните, най-корумпираните, най-нещастните и пр. "най-". Без коментар.

 62. 62 Профил на красимир/ганчовски
  красимир/ганчовски
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Каролев ,Каролев сигурна ви е известно ,че с течение на времето ,с изплащането на първоначалнана инвестиция във фотосоларни централи ,себестойността на произвежданото електрчество намалява (енергоизточника -светлината засега е безплатна ),докато на една атомна централа ,която трябва постоянно да купува ядрено гориво ,чиято цена ще расте с времето ,положението е обратното .
  Знаем къде ви стяга чепика ама се надявам ,че не сте останали съвесем на сухо от шотландците за консултантския доклад за АЕЦ"Белене.

  капитан хатерас
 63. 63 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  До коментар [#9] от "vladimirkarolev":.
  Защо цитираш неразбиращи,когато искаш да подкрепиш своя теза?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 65. 65 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  В Германия тока е €0.2781 за Квтч, у нас е €0.0934.
  Аз предпочитам евтин ток, вместо да плащам масрафа на някакви производители на соларни панели и да им изкупувам енергията на 3 х тройни цени.
  Зелените в Германия доведоха до там че индустриализирана държава да се отказва от енергопроизводство и да свива производствени мощности изнасяйки ги в Китай.
  А там тока е €0.0900.
  От тук насетне аз прогнозирам бъдещето на Германия в енергоефективното производство и кръгла нула във всичко останало.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 66. 66 Профил на дон Клеменца
  дон Клеменца
  Рейтинг: 381 Любопитно

  Германците ще произвеждат електроенергия от:
  1.Слънцето
  2.Водата
  3.Подземната топлина
  4.Водорода
  5.Изгаряне на битови боклуци
  Няма да има вредни отпадъци.
  Другите също ще стигнат до това, но по-късно.
  Бъдещето е на тези, които са дисциплинирани.
  Ние също имаме шанс да се вразумим.
  Загубихме 22 години. Преди това още 45.

 67. 67 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#65] от "Десен":

  а защо не живееш до ТЕЦ Бобов дол, да ти ръси салатата със сажди от евтин ток?

  low riders team
 68. 68 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#58] от "vladimirkarolev":

  само да попитам, на кой от "вашите" снасяше Вальо Топлото? или дирекшън на Царя?

  low riders team
 69. 69 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Другарки и другаре,

  нека да ви открехна какви са плановете на Дой4о за сл. 10 години.... за тез дет още не се разбрали... става дума за намаляване ел. потреблението с 50%.... разбирате ли? на половина! минус 50% ....

  Ето една от фирмите която ще е на килепир.... ари да видим дали някой знае какво произвежда? А?

  http://www.comdirect.de/inf/aktien/detail/chart.html?timeSpan=5Y&ID_NOTATION=164343

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 70. 70 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#34] от "gigow":

  Боклука си ти!! . . само дето още не си се сетил! . . А, на всичкото отгоре неможеш и да смяташ!

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 71. 71 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#65] от "Десен":

  интересен избор, предпочиташ да живееш в най-бедната и мизерна държава в ЕС, само защото тока ти е 3 пъти по-евтин, нищо че заплатата ти е 5 пъти по-малка? Ами храни, горива, те също са по-евтини, но не 5 пъти.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 72. 72 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#65] от "Десен":

  сега, в момента, при тази цена на тока, германия ИЗНАСЯ почти колкото китай, при население 80 млн (срещу 1,4 млрд на китай) и три пъти по-скъп ток. Замисли се защо е така.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 73. 73 Профил на Alexbg
  Alexbg
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Щом като в северна страна като Германия могат да произвеждат толкова енергия от възобновяеми източници ,защо България ,която е една типично южна европейска страна да не може да го прави? Да..забравяме за българските комуняги,които са "окупирали" разни старовремски енергийни дружества,които без-божно скубят българския народ!!!! Ето това е проблвмът в България ,който страната среща по пътя ,за осъществяване на такива полезни за всички планове!Има "големи" и "мощни" противници у нас на тези нови насоки в енергетиката и използването на възобновяемите източници...
  Но ние не трябва да се "хващаме " ,на коварните приказки на комунягите ...че "тази енергия не била изгодна за България" А кое е изгодно? Да купуваме най-скъп газ и петрол от Русия ли? Можеби /със сигурност!/ това е целта НА ТЕЗИ АНТИ-БЪЛГАРСКИ "ГРУПИРОВКИ"!Нека всички ние подкрепяме новото и прогресивното и да даваме отпор на ЯВНИТЕ НИ ГРАБИТЕЛИ!

 74. 74 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 534 Неутрално

  [quote#44:"comandante"]Колкото повече зелена енергия толкова по скъп ток за потребителя от монополите!
  . .
  Но още се намират балами които да инвестират в нещо губещо ... [/quote]
  А ти, къде виждаш печелещото!!? . . В една нова Фокушима!! . . А, на ясно ли си, че радиацията от последната е около цялата планета. Само в Америка, на западния бряг където нещата са най-сериозни, има вече над 100 000 починали. Това, разбира се, Дневник няма да ти го каже, нито Босфор ТВ, нито CNN, нито Fox News! Ако обаче се поразцъкаш към някои 'алтернативни' източници на информация, може и да ти просветне!

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 75. 75 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#8:"Дива селянка"]Субсидиите за слънчева енергия в Германия надхвърлиха 100 милиарда евро, но слабите резултати в сектора застрашават прехода към възобновяема енергия в страната....[/quote]

  This has been costly however, as a 2012 Environment Ministry report showed that German customers pay an extra four billion euros per year on top of their electricity bills to support solar power.

  Ти казваш 100 млрд, официален доклад казва 4 млрд на година. Добавката за възобновяема енергия в германия наскоро се увеличи от 2 цента на 3 цента и нещо за кВч. демек при консумация от 4000 кВч на месец, едно домакинство плаща 120 евро на година повече. Което са два резервоара на колата, или 10 каси бира. на година...

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 76. 76 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4169 Любопитно

  "Германия произведе рекордно ниво електричество от слънчева енергия"

  А в Германия слънчеви дни през годината дори не са толкова много... в южна държава като България, този вид електроенергия има огромен потенциал!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 77. 77 Профил на venci_kr
  venci_kr
  Рейтинг: 495 Неутрално

  До коментар [#1] от "vladimirkarolev":


  [quote#1:"vladimirkarolev"]Лошото е, че всички Германци реват от цената на тока, която е и най-високата в ЕС при тях. Добре, че доходите им са астрономически.[/quote]

  О, г-н Каролев! Показвате си рогцата, като защитник на ядреното лоби ли? Изобщо не се учудвам.

 78. 78 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 631 Любопитно

  2029
  19:04
  10 апр, 2011

  Ето какви са последните цени от ВЕЦ в САЩ:
  "Вече има сключени и договори за продажба на ток от вятър на цени от 5-6 цента за киловатчас на някои места в Средния запад."

 79. 79 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#75:"DareDebil"]при консумация от 4000 кВч на месец [/quote]

  на година, не на месец

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 80. 80 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Нещо за което на Германия следва да и свалим шапка!!!!!!!!!!Речено -сторено- край на атомната енергия -няма шест пет!!!!!!!!!!!!!!!!!Японците ги последваха и стиснаха кълки.........а ние за БЕЛЕНЕ щехме да се изколиме!!!!!!!!!Скъп бил......ами те хубавите и безопасни неща са скъпи!!!

 81. 81 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 488 Неутрално

  между другото и Израел е така

 82. 82 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#1] от "vladimirkarolev":а колко заплати мислиш, че сега изяжда през зимата, а...ти сметка за ток от 600 лева плащал ли си...ама че си неподготвен, пък и се изказваш!!!!!

 83. 83 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Кво правим ако времето е като тук целият месец - на свещи ли?
  Верно че и при облаци се вади нещо но това е много неустойчиво!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK