Историята на германеца, който кацна на Червения площад през 1987 г.

Матиас Руст каца на Червения площад на 28 май

© Associated Press

Матиас Руст каца на Червения площад на 28 майКогато е обзет от политическите си убеждения и младежкия си ентусиазъм, 19-годишният Матиас Руст има едва 50 часа летателна практика зад гърба си. Германецът обаче успява да прелети през съветската военновъздушна отбрана и да приземи взетия под наем едномоторен самолет "Чесна" на Червения площад.


Двадесет и пет години по-късно след каскадата си Руст смята, че историческото му приключение е било "безотговорно." Днес той не се интересува толкова от световния мир, колкото от йога и инвестиционно банкиране.


"Бях на 19 тогава и смесицата от политическите ми убеждения и младежкия ми устрем означаваха, че това е единствената ми възможност", казва Руст пред списание "Щерн". "От днешна гледна точка всичко е различно. Със сигурност не бих го направил отново и бих сметнал плановете си за нереалистични... беше безотговорно", казва той.
Матиас Руст казва, че не би го направил отново

© Associated Press

Матиас Руст казва, че не би го направил отново


Навремето Руст е сметнат за луд тинейджър. Той описва полета си като мисия за мир, на която се решава, след като е разочарован от бавния напредък в разговорите за ядрено разоръжаване. Приключението му обаче не е без последици и дава оправдание на Михаил Горбачов да уволни 200 военни, включително и министъра на отбраната, които се противопоставят на реформите му за повече гласност.


В деня на граничаря – 28 май 1987 г., Руст приземява самолета си в центъра на Москва на Червения площад. Той веднага е заобиколен от любопитни минувачи, които го заговарят и искат автографа му. "Помня как една синя лада минаваше покрай мен и шофьорът ме погледна невярващо."


Близо 2 часа отнема на властите да задържат Руст

© Associated Press

Близо 2 часа отнема на властите да задържат Руст


Цели два часа Руст е необезпокояван от властите, които след това арестуват германеца и конфискуват самолета му. След процес той е осъден на 4 години затвор, но излежава 14 месеца. Руст е освободен по-рано като знак на добра воля от Горбачов към Запада, след като подписва с президента на САЩ Рейгън договор за премахване на атомните оръжия със среден обсег в Европа.


Геройският ореол на Руст бързо изчезва, след като намушква медицинска сестра, която не е отвърнала на чувствата му. Той е осъден на две години и половина в германски затвор. "Причерня ми. Иначе винаги съм бил много миролюбив, неагресивен човек. До днес нямам обяснение защо го направих", казва Руст пред "Щерн".


Сега два пъти жененият Руст работи в инвестиционна банка в Цюрих и пътува между Европа и Азия, където се обучава да бъде инструктор по йога.


Годишнината от полета му ще бъде отбелязана с издаване на книга и премиера на филм, заради който той се върна в Москва за първи път от 1987 г., но не успя да присъства на първата прожекция. Въпреки че казва, че не би повторил полета отново, Руст твърди: "Ако не бях го направил, щях да не изпитам и видя много неща. Щях да съм изпуснал нещо. Това беше моят начин."Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK