Как британското кралско семейство отново стана cool

Как британското кралско семейство отново стана cool

© ReutersПреди 15 години, след смъртта на принцеса Даяна, британското кралско семейство имаше вид на съсипано, остаряло и дори застрашено от изчезване, опетнено от скандали, разбити бракове и изобщо символ на една монархия, която изглеждаше безнадеждно откъсната от народа.


Сега се очаква милиони хора да се стекат в Лондон, за да отпразнуват 60-ата годишнина от възкачването на на кралица Елизабет Втора на трона. Възторжени вестници почти всекидневно публикуват снимки на кралските особи на първите си страници, а в обществото почти няма помен от недоволство.


Спортните звезди с удоволствие се снимат с членовете на династията, а поп певицата и съдия в телевизионно реалити предаване Шерил Коул – любимка на британските медии, дори мечтае да се омъжи за внука на Елизабет, принц Хари.
Кралското семейство далеч не е мухлясала реликва от миналото. Днес то изглежда е готино (cool).


"Те са на мода, хитът на месеца"


коментира Марк Борковски, един от водещите PR експерти във Великобритания. Той намира промяната в имиджа на кралската фамилия за изумителна. "Но не се заблуждавайте! За да се стигне дотук, са положени огромни усилия за дресировка", предупреждава той.


Как британското кралско семейство отново стана cool

© Reuters


Най-ярката демонстрация на притегателната сила на кралското семейство и популярността му по света беше миналогодишната сватба на принц Уилям, синът на престолонаследника принц Чарлз, за "момичето от народа" Кейт Мидълтън.


Около два милиарда души по света наблюдаваха бляскавата демонстрация на разкош, а един милион души се струпаха по улиците на Лондон, за да зърнат младоженците, които преминаха край тях в открита карета, а после направиха "изненадваща" разходка в спортна кола с шарени балони и надпис Just Wed (Току що оженени).


"Тази гледка – принц Уилям и Кейт Мидълтън като съпруг и съпруга, които преминават по булеварда в открита спортна кола край ликуващата тълпа – това беше прецизно режисиран момент за фотографите.


Как британското кралско семейство отново стана cool

© Reuters


Това не беше изолиран случай. Позитивното отразяване в медиите на кралските особи – дори тези, които невинаги са се наслаждавали на топли отношения с пресата – продължава да процъфтява.


Принц Чарлз превзе заглавията, като прочете прогнозата за времето по телевизията. Вестниците ентусиазирано отразиха посещението на втората му съпруга Камила в Швеция, където тя се снима с имитация на пистолет сред декорите на телевизионната драма "Убийството", както и пътуването на принц Хари до Карибите, където той си направи духовита фотосесия с олимпийския шампион по спринт на 100 метра Юсеин Болт.


Междувременно Мидълтън, вече херцогиня на Кеймбридж, грейва на първите страници на вестниците с всяка своя публична проява, а легиони от жени от цял свят взимат пример от тоалетите ѝ.


Как британското кралско семейство отново стана cool

© Reuters


Всичко това не може да се сравни с мрачните дни след смъртта на "принцесата на народа" Даяна в автомобилна катастрофа в Париж през август 1997 г. - период, отразен в удостоения с "Оскар" филм "Кралицата". Британската общественост, шокирана от загубата на изключително популярната първа съпруга на Чарлз, беше започнала да се обръща срещу династията Уиндзор на фона на неуспешните опити на фамилията да реагира на засилващия се гняв.


Мнозина гневно осъдиха решението на кралицата да остане в имението си в Балморал, Шотландия, както и първоначалното ѝ нежелание да свали британския флаг над Бъкингамския дворец наполовина, защото било в разрез с протокола. Според едно проучване тогава подкрепата за монархията паднала под 50% за първи път в историята, а 70% от британците смятали, че кралицата не разбира народа си. Смъртта на Даяна дойде след серия от тежки раздели на брачни двойки и изневери между кралски особи.


Как британското кралско семейство отново стана cool

© Reuters


Сапунена опера


"Мисля, че ако сравните първите страници и заглавията сега с тези преди 10, 15, 20 години, които се въртяха много повече около личния им живот и потвърдените или предполагаеми скандали, ще останете с усещането, че тогава всичко е било една сапунена опера", коментира пред Reuters високопоставен сътрудник на кралското семейство.


"Сега обстановката е много по-открита и по-трезва, с много по-малко драма", коментира той и добавя, че Уилям, Хари и Кейт са "великолепни знаменосци на новото поколение кралски особи".


Дори тези, които искат отмяна на монархията, признават, че нещата силно са се променили. "Сега медиите подкрепят кралското семейство", коментира Стивън Хейзлър, експерт по британската конституция и изтъкнат член на британското републиканско движение. "Докато Даяна беше жива и семействата се разпадаха, медиите имаха изобилен материал за критики", отбелязва той пред Reuters.


Как британското кралско семейство отново стана cool

© Reuters


Как се промениха нещата? Според хората в кралските среди заслугата е до голяма степен на самото семейство и появата на новото поколение, най-вече Уилям, и Хари, но и хора като внучката на кралицата Зара Филипс.


Те изглеждат много по-земни и по-близки до обикновените британци и допадат на широката общественост. Други отдават заслугата на разбирането на кралицата за "марката", която семейството ѝ популяризира по света.


"Находчива"


Бившият премиер Тони Блеър описва 86-годишната кралица като "много находчива". Според него тя е въвела "недоловима модернизация". "Жертвайки много малка част от мистиката на монархията, благодарение на нея тя вече е смятана за много по-приземена част от живота в страната", казва той в излязлата наскоро биография на монарха от журналиста Робърт Хардман.


Според мнозина обаче промяната се дължи на къртовския труд на професионални PR експерти, към чиито услуги се обърна кралското семейство след смъртта на Даяна.


"Аз съм много, много впечатлен", коментира Борковски. "Списание PR Week ме пита коя според мен е най-добрата кампания и две поредни години аз посочвах управлението на имиджа на кралското семейство."


Самото семейство обаче едва ли се радва да чуе това. "Те мразят подобни статии. Мразят, когато хората проявяват интерес към това. Никак не ги радва, че хората говорят за кралската PR машина, защото предпочитат тя да остане анонимна", изтъква Борковски.


Огромни усилия се полагат, за да се гарантира, че кралските обиколки и събития ще преминат добре и публиката ще види кралските особи в най-добрата им светлина, разкриват вътрешни лица. Те обаче отхвърлят идеята за макростратегия и твърдят, че целта им е да позволят на обществото да види хората от кралското семейство такива, каквито са в действителност. Собственият им чар и спонтанност са ключът към успеха им.


"Много изключително добри специалисти работят много усърдно заедно със самите кралски особи", обяснява сътрудникът на кралското семейство. "Мисля, че новото поколение в династията се разбира по-добре с медиите, защото те израснаха в различна ера и вероятно следят ежедневното правят дълги консултации с пиарите си за своя имидж. Фокусират се в по-голяма степен върху това какво правят, какви истории създават и как те да бъдат разказани по най-подходящия начин".


Как британското кралско семейство отново стана cool

© Reuters


Самите медии играят основна роля. Според съдружника на кралското семейство медийната комуникация е преминала от PR машина към по-откровена фаза. Други изтъкват като причина негативната реакция срещу грубата намеса на пресата в личния живот на семейството след смъртта на Даяна, както и скандалът с подслушване на телефони от британските вестници на Рупърт Мърдок в по-ново време.


Скритият интерес на медиите


Според Хейзлър медийните магнати, включително Мърдок, имат скрит интерес да не предизвикват сътресения в британския елит, тъй като това може да породи отрицателно отношение към собствения им бизнес.


"Ако погледнете периода непосредствено след смъртта на Даяна, ще видите, че вестниците на Мърдок омекват към кралското семейство. Забелязах, че медиите са били много критични към кралицата до определен момент, в който те се връщат от Балморал и внезапно получават просветление за това какво би се случило, ако онези хора вече ги няма", обяснява той.


"Мисля, че медийните магнати, а и BBC, като цяло биха отбой. Сега всичко отново е на фаза: "Мадам, вие сте прекрасна, чудесна, поздравления и така нататък...".


Борковски не очаква добрите времена за пиарите да траят вечно, а големите корпорации с тлъсти чекови книжки ще се опитат да привлекат специалистите, които постигнаха този успех. "Британските медии все още са под чехъл и в момента са слаби. Но те отново ще си покажат зъбите", предупреждава Хейзлър. "Проблемите ще възникнат, когато се свършат истинските, непресторени истории. Кралските особи вече знаят каква е най-ниската кота на тяхната популярност, до която не биха искали да паднат отново."


Това е нещо, което кралското семейство решително ще се стреми да избегне. "Имаме много ясна политика на действие", обяснява съдружникът на кралските особи. "Не даваме инструкции, не пускаме информация да изтича в медиите. Действаме много праволинейно, много професионално, ясно и последователно. С времето този подход носи дивиденти."


Как британското кралско семейство отново стана cool

© Reuters


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 17:50
  17:50
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Хитът на сезона.


  Елизабет, егати пауъра.

 2. 2 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 545 Неутрално

  "Как британското кралско семейство отново стана cool"

  И кое налага използването на тази чуждица (направо чужда дума, каква ти чуждица)? Свършиха се българските думи или не е модерно вече да говорим български?

  Използването на чуждици е безпогрешен признак за две неща. За бедна езикова култура и за провинциализъм.

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5834 Неутрално

  тотален интелектуален КИЧ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Аз не успях да разбера все пак как стана куул?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 5. 5 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2285 Неутрално

  До коментар [#2] от "Вишински":

  Не е модерно, колега. Българският, лека-полека отива към мъртвите езици - като пример думата "cool" се ползва в реклами към младежката аудитория, в статии като тази. Нищо чудно след време да говорим английски на кирилица или дори да стане като сръбския - малко латиница, малко кирилица.

 6. 7 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 515 Весело

  Монархия и cool - само в главите на британците ... държани в някаква объркана зависимост от елита си ... в 21 в.

  Liberate Your Mind!
 7. 8 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1743 Весело

  Забавно четиво.
  към #2 и 4
  PR is the answer!
  Но само ако е скъп

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 8. 9 Профил на deltalink
  deltalink
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Точно в момента рейтингът и в моите очи е някъде около нулата (не че и пука от това), след като видях, че беше поканила нашего Симеона да седи ло лявото и (или пък дясното беше) колянце на вечеря.

 9. 10 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 627 Весело

  Е, последно, кралското семейство хладно ли е или управлява зле? Направете си умовете да му се не види.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 10. 11 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Тези монархически безскрупулни бизнесмени са като шоузвезди, които ползват медиите, за да се рекламират и да трупат милиони.

  malart.blog.bg
 11. 12 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 676 Неутрално

  На това се вика скъпа отживелица. Нека има зрелища...

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 12. 13 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  До коментар [#2] от "Вишински":
  "Използването на чуждици е безпогрешен признак за две неща. За бедна езикова култура и за провинциализъм."

  ++++

  Директно в харт-а на таргет-а! ))

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 13. 14 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 571 Любопитно

  Много скъп политически театър игран на най- високо управленческо ниво. Въпросът е - Защо на британската империя е нужно всичко това?!? Може би ще се разпадне, ако изчезне кралската институция? Или някой просто някой драпат с нокти и зъби да си запазят привилегиите на гърба на данъкоплатците...

 14. 15 Профил на Едно_Българче
  Едно_Българче
  Рейтинг: 627 Любопитно

  не искам да приема, че монархията/държавата седи пред семейството, както е било векове наред при това "семейство"

  Fortuna favet fortibus!
 15. 16 Профил на petsto
  petsto
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Монархията за британците е преди всичко традиция. Затова тях ще ги има много години след като от нас българите няма да е останал и помен. За което пък съществен принос ще имат и такива "разбирачи" като редовно изхождащите се по всякакви въпроси на този форум.

 16. 17 Профил на rozablue_
  rozablue_
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#16] от "petsto":
  Традициите не са вече това,което бяха!

 17. 18 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1445 Любопитно

  Последно кое е вярното? Че кралското семейство е cool или че британците се оплакват от управлението на кралицата?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 18. 19 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Извън тези изследвания, това, което са ми казвали различни англичани, може да се обобщи като "кралицата е готина, ама децата й до едно не стават, така че God save the Queen"-

 19. 20 Профил на petsto
  petsto
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До 17
  "Традициите не са вече това, което бяха". Къде?

 20. 21 Профил на rozablue_
  rozablue_
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#20] от "petsto":

  Навсякъде,в глобалния свят.

 21. 22 Профил на rozablue_
  rozablue_
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#20] от "petsto":


  В миналото кралете и кралиците са управлявали реално, водели са войски и са решавали всички главни въпроси в кралството. А сега тези са едни бутафорни величия - от които нищо не зависи и които нищо не вършат реално. Каква е ценността на Уилям и Кейт например, какъв е приносът им за обществото и т.н. А да не говорим,че с Даяна на снимката действително поне това цялото семейство би излъчвало благородство и етика. А сега? Взеха Даяна само за разплод, като в същото време кралското синче нон стоп е имало любовница и накрая изгониха Даяна и сега тая камила се насади и всички в семейството приемат това за напълно нормално и даже принуждават и момчетата да спазват този лицемерен етикет.
  Изобщо не са интересни. А както някой по-горе каза - и с наш смион под ръчичка, работата съвсем намирисва.

 22. 23 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 627 Весело

  Да е жива и здрава леля Бети, още 4 години на престола и ще се изравни с Виктория, аз й пожелавам и да я задмине.

 23. 24 Профил на petsto
  petsto
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До rozablue_
  Ако си направиш труда да разгледаш по-внимателно първата и шестата от снимите в материала, би трябвало да си дадеш сметка, че клиешето, което използваш за традициите, в случая не е подходящо. Но ти явно си от "разбирачите", а аз не влизам в спор с тях...

 24. 25 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3549 Неутрално

  До коментар [#9] от "deltalink":

  Заощ пък да не покани Симеон , който и се пада братовчед?
  Между впрочем , Симеон е много добър приятел на испанския крал и сигурно има защо.Обругаването на Симеон у нас, че не бил оправдал надеждите на един или друг, съвсем не оказва
  влияние на хора от ранга на английската кралица.
  Ако той беше "мадридски крадец","комарджия" и слабоумен дядка..неговите аристократични роднини първи щяха да се дистанцират дискретно от него и то много отдавна.
  Прочети в статията , какво внимание се отделя на пиара им.

 25. 26 Профил на desunka
  desunka
  Рейтинг: 458 Весело

  Тези дни беше много куул навън, но пък важнотое да си куул отвътре и нот ту пей атеншън на някакви , земетръси, наводнения , британски кралици и тяхното джубилий.

 26. 27 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3549 Неутрално

  До коментар [#14] от "pc_none":
  "Защо на британската империя е нужно всичко това?"
  Британска империя отдавна няма, но има Общност на народите, състояща се от бивши колонии , а после членки на Британската общност:
  "he Commonwealth of Nations, normally referred to as the Commonwealth and formerly known as the British Commonwealth, is an intergovernmental organisation of 54 independent member states. .."
  А ето и титлата на Елизабет Втора в...Канада:
  "English: Elizabeth the Second, by the Grace of God of the United Kingdom, Canada and Her other Realms and Territories Queen, Head of the Commonwealth, Defender of the Faith"

 27. 28 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3549 Неутрално

  Един линк към карта, където са обозначени всички членки на Общността на народите с глава Елизабет Втора:
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/51/Commonwealth_of_Nations.svg

  Индия(бившата перла на Короната"..), Австралия , Канада и.т.н.
  31 млн кв.км и над 2 милиарда човека, живеещи на тази обширна територия.Страните на Общността споделят едни и същи ценности, изложени в Сингапурската декларация :
  "democracy, human rights, good governance, the rule of law, individual liberty, egalitarianism, free trade, multilateralism and world peace"

 28. 29 Профил на deltalink
  deltalink
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#25] от "тулса":

  Аз друго видях тук в България от него, пък тя нека си го тачи. Никакъв пиар повече, обаче, не може да ми повлияе, на мен този ми е достатъчен.

  Аааааа, не бях мислила преди много по въпроса (не се е налагало), но той ме направи убеден републиканец.

 29. 30 Профил на lacrima
  lacrima
  Рейтинг: 464 Весело

  [quote#9:"deltalink"]

  Точно в момента рейтингът и в моите очи е някъде около нулата (не че и пука от това), след като видях, че беше поканила нашего Симеона да седи ло лявото и (или пък дясното беше) колянце на вечеря. [/quote]

  ма, те са си рода

 30. 31 Профил на tozionzi
  tozionzi
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#25] от "тулса":
  Да точно за добър ПР става дума, а не за реалност. Роднините на Симеон много добре знаят колко струва, но и сред тях се срещат не е един и двама с неговия манталитет. Изобщо ПР-ът е манна небесна за укрепване на династии и личности.

 31. 32 Профил на rozablue_
  rozablue_
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#24] от "petsto":

  Може би за англичаните тези неща са символ на единството на нацията, на нейната значимост в историята и т.н., но ние сме плебеи , тези неща не са важни за нас, освен това сме и републиканци от Левски насам - царете ни са изчезнали в историята. Смион не го броим, той не е българин.

 32. 33 Профил на КОНПИ
  КОНПИ
  Рейтинг: 845 Неутрално


  И кое му е куул ?

  Кейт си прилича на най-обикновена колежанка...

  Нищо свежо след Даяна...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 33. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 34. 35 Профил на NARODOVAZPITATEL
  NARODOVAZPITATEL
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#25:"тулса"]Ако той беше "мадридски крадец","комарджия" и слабоумен дядка..неговите аристократични роднини първи щяха да се дистанцират дискретно от него и то много отдавна. [/quote]

  Всъщност такава мантра оправдаваща кадет Рилски няма как да мине и да и се повярва,че нямало да общуват с "крадец".Защото бабето гледащо зад кулисите на последната снимка не се спря да убие собствената си снаха Даяна в тунелчето.С цел да не се появи на бял свят детето с "нечиста кръв" плод на връзката на Даяна със арабския милионер от Египет - Доди ал Файед.Дори братът на Даяна им беше дал съгласието си и подпомогна британските служби МИ 6 с убийството в тунела в Париж.Видеозаписите от камерите бяха веднага изискани и предадени от парижката полиция на английските тайни служби.И така чрез убийство се предотврати опасната и недопустима поява на арабско дете в кралската фамилия.Тези хора са рафинирани и изтънчени расисти,защитавайки чистотата си с убийства,така че не ми обяснявай как щели да прекъснат контактите си с член на Европейския клуб на СИНЯТА КРЪВ,където всеки член получава ежегодна издръжка само заради кръвта във вените си.Дори този член да е бил висш държавен администратор поръчал издаването на документи "доказващи" "бащиното му наследство".Те се интересуват единствено от това дали този човек има присъда,а щом няма значи е НЕОПЕТНЕН каквото и да е извършил и според тях репутацията му ЧИСТА.Ето защо хора,поръчващи убийства няма да прекъснат връзките с кадет Рилски.Приятелството и общите снимки с тези носители на "благородническа синя кръв" не може да се приеме за доказателство,че някой е невинен за административните си престъпления.

  По време на "СОЦ.-а'' имаше девиз: "МВР - ДОБЪР СТОПАНИН НА МОИТЕ ДЕЛА",а днес девизът е:"ДНЕВНИК- ДОБЪР СТОПАНИН НА МОИТЕ КОМЕНТАРИ..."
 35. 36 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 853 Весело


  http://youtu.be/NQbfTAWe3no

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 36. 37 Профил на omniam
  omniam
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Кралското семейство е символ на премереност и разкош, но за мен младите са по-привлекателни, защото съчетанието младост, стил и умереност все по-рядко се среща и това прави впечатление на хората. ПР-ът е ясен, малко или много, но аз поне нямам нищо против стилен ПР на нечие кралско семейство, който носи позитивни емоции и дава положителен пример, вместо един евтин ПР на нашето или нечие друго правителство, който носи високи сметки, високо кръвно и високо разочарование.

 37. 38 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 643 Неутрално

  [quote#5:"Читател"]Българският, лека-полека отива към мъртвите езици - като пример думата "cool" се ползва в реклами към младежката аудитория, в статии като тази. [/quote]
  Имаш 4 грешки в едно изречение! Неграмотник, който се мисли за авторитет. Господи, защо е пълно с такива ненормалници!

 38. 39 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 643 Неутрално

  До коментар [#35] от "NARODO_VAZPITATEL":

  Още един авторитет, дето пише като бай мангау . Моето момче, да си чувал за запетайки в българския език? След всяко изречение се оставя празно място. Чети малко книжки!

  Образовайте се малко, бе хора! Пишете като абсолютни неграмотници! А иначе коментирате с някакъв надменен тон, все едно сте академиците на циганската махала .

 39. 40 Профил на mustak_dete
  mustak_dete
  Рейтинг: 523 Неутрално
 40. 41 Профил на laftone
  laftone
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#2] от "Вишински":

  Как според теб трябва да бъде преведена думата "cool"?
  "Готино"? "Яко"?

  Няма точен и адекватен превод тази дума, затова преводачът я е оставил.

  I got soul, but I'm not a soldier
 41. 42 Профил на debil
  debil
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#2] от "Вишински":

  Хм, не знам защо свързваш бедната езикова култура с провинциализма ? Имаш някакви комплекси свързани с българското село ли ? АДЖЕБА, от провинцията са простаци , а ние от София сме културни , много културни !?.

 42. 43 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#42] от "debil":

  Провинциализмът е състояние на духа и няма нищо общо с това къде е раждан даден човек.

  Характерна особеност на всички (именно на всички) провинциалисти е да употребяват чуждици там, където си има българска дума, да твърдят, че говорят добре чужд език след посещение на няколко седмичен курс, да знаят имената на всички улици на местата, където пребивават и да разказват дълго и с най-големи подробности за всяко едно свое излизане или престой в чужбина.

 43. 44 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#41] от "laftone":

  Как британското кралско семейство отново стана cool = Как британското кралско семейство отново се върна на мода

  Има и още много други начини за превод.l

 44. 45 Профил на laftone
  laftone
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Добър начин за превод! Но... все пак не е най-точният възможен. Думата "cool" е специфична и няма точен превод на български. Най-близо като че ли е "яко", но изречението "Как британското кралско семейство отново стана "яко" май не звучи много добре.

  Думата "куул" вече е навлязла в речника на младите хора в България, така че не мисля, че е проблем да фигурира в заглавие на статия в български вестник.

  I got soul, but I'm not a soldier
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK