Manpower: Бизнесът се оплаква от липса на кадри, но и не ги назначава

Manpower: Бизнесът се оплаква от липса на кадри, но и не ги назначава

© ReutersСАЩ и повечето големи икономики изпитват недостиг на квалифицирани служители, показват резултатите от годишното проучване на международната компания за подбор на персонал ManpowerGroup, цитирани от Reuters.


Според изследването 34% от работодателите по света изпитват трудности да намерят подходящите служители за вакантните работни места заради липса на таланти. Процентът е същият като през 2011 г., но по-висок от предишните три години.


Все пак по-голямата част от компаниите (56% - с 20 пункта повече от миналата година) казват, че незаетите работни места ще окажат малко или никакво влияние върху клиентите и инвеститорите.
Липсата на квалифицирани кадри остава актуална въпреки високата безработица в много държави и особено сред младите хора. Работодателите се чувстват по-комфортно при недостига на таланти и все още не са склонни да наемат персонал заради пресните спомени от рецесията, коментира Manpower. "Да оставиш позициите незаети може да е решение в краткосрочен план, но е късогледо и не е устойчив подход за справяне с липсата на квалифицирани служители", казва изпълнителният директор на компанията Джеф Джорес.


Основната причина за незапълването на вакантните позиции е липсата на кандидати, липса на умения, като например владеенето на чужди езици, липса на опит. Малко са работодателите, които изразяват недоволство от недостига на т.нар. soft skills като например мотивация и ентусиазъм. В проучването на Manpower са участвали 40 000 компании от 41 държави.Няколко европейски държави, сред които Ирландия, Холандия и Испания, са в дъното на класацията, тъй като по-малко от 1 на всеки 10 работодатели твърди, че изпитва затруднения да намери правилния служител.

Образователните системи по света предлагат предимно 4-годишни програми, така че професионалните и технически обучения намаляват. По-малко млади хора записват технически специалности, а все по-вече възрастни служители се пенсионират. Затова се очаква недостигът на таланти да продължи, коментират консултантите.


През последните пет години най-търсени остават търговците, след тях се нареждат търговските представители, техници, шофьори, общи работници и IT специалисти. Извън топ 10 остават финансистите, готвачите и мениджърите.


Най-големи трудности при намирането на подходящи служители изпитват в Япония, след това в Бразилия, България, Австралия и САЩ, където от липса на кадри се оплакват 49%, с три пункта по-малко от миналата година.


Докато за техническите и бизнес ориентираните позиции най-трудно се намират хора в повечето страни, работодателите в САЩ, Сингапур и Индия твърдят, че има голям недостиг на учители. Търсят се също и медицински сестри.


Няколко европейски държави, сред които Ирландия, Холандия и Испания, са в дъното на класацията, тъй като по-малко от 1 на всеки 10 работодатели твърди, че изпитва затруднения да намери правилния служител.


Що се отнася до липсата на таланти, работодателите казват, че предлагат допълнителни обучения на наличния персонал или пък търсят служители и извън региона където работят. Някои компании пък наемат хора, които не са достатъчно квалифицирани, с надеждата, че ще се научат в хода на работата. Засега по-високата заплата не е сред начините за справяне с липсата на таланти, едва 8% от работодатели увеличават стартовите възнаграждения, а 7 на сто предлагат по-големи бонуси.

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 808 Разстроено

  Никой не иска да създава кадри, но всички искат да ги използват.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4585 Гневно

  искат 3 в 1 и заплата 1/2 ако може и по-малко !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4585 Гневно

  До коментар [#1] от "Distributed":

  или по-точно да ги УПОТРЕБЯВАТ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 594 Весело

  готовите квалифицирани кадри са стока , която струва скъпо!

  или се купуват скъпо-или се произвеждат по-евтино , но след време - всеки преценява кой от подходите му трябва !

  в БГ има кадърни млади хора,

  с малко повече усилия може да се постигне резултат !

 5. 5 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1512 Весело

  Всеки може да стане Работодател като изглежда супер лесно.
  Уставен капитал 1-2 лв.
  Пробвайте се!

 6. 6 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 594 Весело

  [quote#5:"stoiank"]Всеки може да стане Работодател като изглежда супер лесно. [/quote]

  +++++

 7. 7 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1341 Весело

  Главния проблем са плазмодиите наречени рекрутъри и HR, които така бъркат нещата че просто нямате идея, трябва просто да бутат хартийките и да не си измислят псевдонаука с която да джъстифицитат съществуването си ... Веднъж като ги разкараш нещата вървят перфектно, сериозните фирми в долината ние не ползваме такива и персонал винаги има ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 8. 8 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  Не на кадри,а на съвестни кадри!

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 9. 9 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Бизнеса често се съставлява от един страхливи бюрократи, неангажирани управители и апатични търговци приемащи пазара за даденост.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 10. 10 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 594 Весело

  [quote#7:"ivanchoLA"]Главния проблем са плазмодиите наречени рекрутъри и HR, които така бъркат нещата че просто нямате идея, трябва просто да бутат хартийките и да не си измислят псевдонаука с която да джъстифицитат съществуването си ..[/quote]
  Усовец ,

  изброените от теб не са проблем -

  проблем са тези-които им дават хляб , заради дефицитите си между ушите

  Вие , в УСА-та ги създавате тези "въведени " специалисти
  --------
  не е луд този който яде зелник.........

 11. 11 Профил на badjanak
  badjanak
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Скоро и за чистачки ще искат вишисти. Какъвто бизнеса, такива и кадрите. Впрочем малкия и среден бизнес в България е в клинична смърт. Едрия няма да коментирам. От европейско, скоро ще станем и световно гето.

  "Не бъди сладък, ще те изядат, не бъди горчив, ще те изплюят" "Всеки се оплаква от липса на пари, от липса на ум-никой" Еврейски мъдрости.
 12. 12 Профил на smeshko1
  smeshko1
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#7] от "ivanchoLA":

  +1000
  Много си прав!

  Единственото, за което така наречените рекрутъри правят е да ходят на почивка през цялата година и никога да не са там когато ти трябват да отговорят на въпроси. Т.е. 95% от материалите се губят, защото: "Ми аз само замествам, че колегата/жката не са на работа. Ще се опитам да им предам."

  Но всички така наречени Ейч Ар са с едни ми титли и самочувствие до небесата, а дори и дипломи за секретарки освен с рушвет не биха могли да искарат...

 13. 13 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 648 Весело

  До коментар [#1] от "Distributed":


  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ами "употребен" си ВИНАГИ освен когато не работиш за себе си../или не цоцаш от държавата/

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 14. 14 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#10:"old_buyer"]Вие , в УСА-та ги създавате тези "въведени " специалисти [/quote] 99% са Европейци и се ползват от Европейски компании, в САЩ общо взето тяхната работа е да оправят документите на служителите, ако има някакви клаузи които да се заобиколят и да измислят групови мероприятия ... Това казано имаш право че те са се набутали там щото тия отгоре не са в час и ги е страх и гледат да дистрибутират отговорността ... в Европа тъи като се издигат само с лизане на задници те затова са навсякъде и бъркат нещата страшно.

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 15. 15 Профил на craigy
  craigy
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Добре де, от една страна ни искат глупави, че по лесно се управлява такава маса. От друга страна търсят свръх квалифицирани, а специално у нас ако може и на смешна заплата. Айде молим, решете какви хора ви трябват, а?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 16. 16 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 594 Весело

  [quote#13:"ostin22"]Ами "употребен" си ВИНАГИ освен когато не работиш за себе си../или не цоцаш от държавата[/quote]
  приятелю , това е Капитализъм - няма нищо общо с алтруизма

  ако си добър - нямаш шанс...........
  ако си добър Х2 - нямаш голям шанс
  --------------
  ако си добър Х 3 - държиш каре валета + Пето асо .........

  просто трябва да си Три пъти по-добър от другите

 17. 17 Профил на mary33
  mary33
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#9] от "Десен":

  Не просто оставяме работниците да ги храни ББ нали има още пари за опукване ..

 18. 18 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 861 Любопитно

  До коментар [#5] от "stoiank":
  [quote#5:"stoiank"]Всеки може да стане Работодател[/quote]
  Ами над 80% от "работодателите" в БГ са със СРЕДНО или ПО-НИСКО образование,установи изследване на БСК.
  Как да назначават по-квалифицирани от тях самите?
  Ще им пострада самочувствието.

 19. 19 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#11] от "badjanak":
  [quote#11:"badjanak"]Скоро и за чистачки ще искат вишисти. [/quote]
  Нищо подобно.Скоро ходихме на конкурс за чистачки в меката на правосъдието, 8 виШистки бямхе,една от тях с МИО и 3 езика, резнаха ни до една.Таквиз учени не им трябвали.

 20. 20 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Самонает съм, слава богу, персонал нямам. Всички мои познати предприемачи реват от крадящия ги персонал. Колко сопи са изяли само! Както от висококвалифицирани, така и от обикновени продавачи. Некадърни и алчни.
  Един изгоря лятото с 12 бона, сега е затънал в заеми. Нямал време да направи ревизия в магазина, денонощен е, ако направи нощем, на другия ден ще е трупясан. Доверил се на дългосрочна служителка и приятеля и, която дори спяла у тях, член на семейството един вид.
  Друг го лъгаха и компютърни специалисти, имаше ЛАН, а те прибирали всичко. Крадяха го зъболекари, беше оборудвал кабинет.
  Трети не е излизал в отпуск дори за седмица от 15 години. Оборотът му пада с 30% начаса.
  Много краде българинът, по-добре да наемаме цигани. Тях поне ги контролираш и няма да ги оставиш без надзор.

 21. 21 Профил на badjanak
  badjanak
  Рейтинг: 907 Неутрално

  До коментар [#19] от "нервна":

  Правосъдието е друго нещо Там човек извън системата няма как да бъде назначен без солидни протекции Така поне мисля аз Иначе чета обяви и може би преувеличих малко но наистина на доста странни обяви се натъквам

  "Не бъди сладък, ще те изядат, не бъди горчив, ще те изплюят" "Всеки се оплаква от липса на пари, от липса на ум-никой" Еврейски мъдрости.
 22. 22 Профил на ala_bala
  ala_bala
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#20:"onufrij"]Всички мои познати предприемачи реват от крадящия ги персонал.[/quote]
  Абе Онуфрий, че то у нас краденето е национален спорт, в който предприемачите са национални състезатели. Ама най-много реват тия дето са шампиони в тази дисциплина.

 23. 23 Профил на SHTASTLIV
  SHTASTLIV
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Когато бизнеса се струпва в няколко града /София,Варна,Пловдив и Бургас/ е ясно, че заплатите ще са ниски. При липса на правила винаги се стига до анархия и неконтрелеруема пазарна среда. При правило : минимум 60% от персонала да е местен, заплатите щяха да са европейски и бизнеса щеше да е и в малките населени места. Т.е. , при некадърни управници няма напредък....трябва повече разум, твърда ръка и воля за постигане на целите! Напредък не се постига с администрация /държавна и частна/ съставена от хора от селата.....те, толкова си могат! Мисля, че 40% все пак е добрия матриал Може да подобри бизнес средата!

  Ян Биби Ян ;)
 24. 24 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1859 Гневно

  До коментар [#23] от "SHTASTLIV":

  Хайде пак гражданите от големите градове срещу селяните от останалата държава.

 25. 25 Профил на SHTASTLIV
  SHTASTLIV
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#22] от "ala_bala":

  Ти пък, ако си мислиш, че на вън не се краде.....дълбоко се лъжеш! Не, ние сме измислили схемите и краденето. Ние сме жалки аматьори в това изкуство!
  Големите батковци крадът къде, къде по-така...на едро. Примерно: създават измислена валута и я налагат на целият свят. Или създават банки с измислен капитал, приемат депозити на ниска лихва но отдават на супер висока понеже имало риск. Но, ако риска не се оправдае не ти връщат надвзетото! Нужно ли е, да продължавам да изброявам?

  Ян Биби Ян ;)
 26. 26 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#7:"ivanchoLA"]Главния проблем са плазмодиите наречени рекрутъри и HR[/quote]

  Ей това е основния проблем - тези мега неадекватни, вредящи и застопоряващи опитващи се да бъдат посредници ! Те са тумора в тази система !

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 27. 27 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#21] от "badjanak":
  Гледай сега,южна България не е северна България.Не е само в държавния.Тук работа се намира дори и в частния сектор,с връзки,дебели колкото корабно въже.Всичко е един добре организиран цирк.Стара Загора чувам,много дръпнала,не съм я навестявала отдавна.Хубав град.Прекарах 5 години от живота си в него.В Тракийския.Поздрави от Плевен.

 28. 28 Профил на SHTASTLIV
  SHTASTLIV
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#24] от "Yard":

  Казах, че трябва да се ограничи! Не, да се спре вливането на хора от малките населени места в големите градове! Все пак това ще доведе бизнеса и до малките населени места! Кажи ми, какво прави фирма в София с предмет на дейност - печатане или пройзводство на сладки и персонала е само от провинцията? Нима е нормално в голям град да ти предлагат заплата под 1 000лв. ? Същата дейност могат да извършват и в малко градче или дори село.

  Ян Биби Ян ;)
 29. 29 Профил на badjanak
  badjanak
  Рейтинг: 907 Неутрално

  До коментар [#27] от "нервна":

  И аз съм от северна България, знам какво е. Понякога се шегуваме, че трябва да се присъединим я към, Румъния я към Сърбия.

  "Не бъди сладък, ще те изядат, не бъди горчив, ще те изплюят" "Всеки се оплаква от липса на пари, от липса на ум-никой" Еврейски мъдрости.
 30. 30 Профил на ala_bala
  ala_bala
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#25:"SHTASTLIV"]Големите батковци крадът къде, къде по-така...на едро.[/quote]
  Ааа, ти ме уби. Тъкмо си мислех, че ме бива в нещо.

 31. 31 Профил на badjanak
  badjanak
  Рейтинг: 907 Неутрално

  До коментар [#23] от "SHTASTLIV":

  Абсолютно вярно. Типична държава сме не от третия, а от тридесет и третия свят. Два три големи и развиващи се градове, всичко останало –социална пустиня. Какъв цирк е сега с местенето на тия агенции. Какво ритане по кокалчетата между градовете пада, и ще пада. Макар че според мен тези агенции едва ли ще променят съществено пейзажа. По скоро е въпрос на престиж.

  "Не бъди сладък, ще те изядат, не бъди горчив, ще те изплюят" "Всеки се оплаква от липса на пари, от липса на ум-никой" Еврейски мъдрости.
 32. 32 Профил на miron4o
  miron4o
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Как искат да има желаещи за техници. Моралът, който успяха да набият в главите на младите, е да забогатеят на всяка цена. Ами с инженерска работа, зор се става богат. Трябва шменти-капели, пък за шменти-капели има значително по-подходящи професии от техническите, студентите в България са ги уцелили успешно и са се насочили към тях.

 33. 33 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 495 Разстроено


  При такова данъчно бреме какво очаквате?
  Милион и половина да храним 8?

  Не, балгодаря.

  Когато накарат трайно безработните, псевдо инвалидите и всички издънки на военно-милиционерския апарат да работят, тогава може и да се подобрят нещата.

  Не е нормално да гледам две деца и да карам 18 годишен дарак, докато полицаите на караулката идват с лъскави мерцедеси.

  За мен работят няколко човека, но с това "отношение" държавата ще разбере за това когато ми цъфнат налъмите.

  Разтуряйте хранилките, пускайте електронното правителство и престанете да харчите МИЛИАРДИ за глупости.

 34. 34 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 495 Разстроено


  Що за глупаво заглавие ???
  АЛО ДНЕВНИК.

  Как се назначава нещо, което липсва?

 35. 35 Профил на SHTASTLIV
  SHTASTLIV
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#30] от "ala_bala":

  Наскоро във Френската преса бяха писали, че ако съберат субсидираната земеделска площ и ще се получи, че Франция е поне 2,5 пъти по-голяма
  В Япония бе установено, че въобще не са толкова дълголетни. Просто роднините на починалите не уведомяват властите и продължават да получават пенсията им Ние просто копираме и обявяваме за българска хитринка

  Ян Биби Ян ;)
 36. 36 Профил на SHTASTLIV
  SHTASTLIV
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#33] от "Нико":

  Давам ти 100 +
  Напълно си прав!
  Има и още една група....циганите!
  Има 100 000 циганки готови да раждат.
  Всички за Индия, Пакистан и Африка в университети и филма приключи за мангалите.

  Ян Биби Ян ;)
 37. 37 Профил на ala_bala
  ala_bala
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#35] от "SHTASTLIV":

  Че то французите и японците били по-големи цигани от нашите.

 38. 38 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#34] от "Нико":

  Ами нещо като липсва се създава. Не може да искаш за всяка една професия, за всяка една позиция да излизат напълно подготвени кадри от училища и университети. За всяко място компаниите трябва да си предлагат адекватно вътрешно обучение, ако искаш да имаш адекватни кадри. Но след това трябва да о, предлагаш и адекватни условия на работа, за да ги задържиш. Персонал се управлява с пари. Не може да не си пуснал един стаж за студенти или ученици, не може да не си отишъл елементарно на някое изложение за работа или пък най-елементарното да идеш до съответния факултет, който подготвя кадри каквито ти трябват да попиташ за талантливи деца и след това да викаш - няма подходящи кандидати. Значи така наречените ейч ари много държат кандидатите за работа да са "проактивни", а защо те самите не са проактивни при търсенето, когато има недостиг на качествени хора??

 39. 39 Профил на Nixonanim
  Nixonanim
  Рейтинг: 559 Весело

  За България мога да го преведа на - кадрите се оплакват от липсата на бизнес, но не го създават!

  cineart.me
 40. 40 Профил на z82
  z82
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Какви кадри може да назначи българският бизнес? - По възможност да са по-тъпи от шефа, ама пък да могат да вършат повече работа и да живеят на фотосинтеза.

  в. Сега
  Над 80% от работодателите у нас са с ниско образование

  Бизнесът не знае от какви служители има нужда, въпреки че се оплаква от липсата на кадри
  http://www.segabg.com/article.php?id=599128

 41. 41 Профил на stefanova
  stefanova
  Рейтинг: 480 Гневно

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  АЗ БИХ КАЗАЛА ЧЕ ИСКАТ И ПЕТ В ЕДНО: НАПРИМЕР: СЪЧЕТАВА СЕ СЧЕТОВОДИТЕЛ,ЮРИСТ,СОФТУЕРЕН СПЕЦИАЛИСТ,ЛИЧЕН СЪСТАВ,ОБЩА АДМИНИСТРАТИВНА БРОЙКА ЗА ВРЪЗКА С ВСИЧКИ ИНСТИТУЦИИ! А АКО МОЖЕ И НЕЩО ДРУГО КАТО СКЛАДАЖИЯ ЩЕ Е ЧУДЕСНО!!!!!!!!!! Е ТОВА Е НАШИЯ БИЗНЕС,АКО ВЪОБЩЕ ИМАМЕ ТАКЪВ!

  stefanova
 42. 42 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  [quote#41:"stefanova"]АЗ БИХ КАЗАЛА ЧЕ ИСКАТ И ПЕТ В ЕДНО[/quote]Бизнеса е възпитаван по Бай Тошово време и се надява на "всестранно развитие на работната сила", работеща с "жизнерадост и дръзно-вение" при нередовно заплащане "на пост и молитва". Дано са чели индиански книги (поне Винету)! Там пише , че и най-малкото индианче може да заведе коня до реката, но и трима смели войни не могат накара коня да пие вода! Демек и и трима страшни работодатели не могат мотивира специалиста да види решение, ако е решил да играе конника без глава! Хи -хи!
  Не става само с тояга, и морковче трябва!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 43. 43 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  [quote#34:"Нико"]Как се назначава нещо, което липсва? [/quote]Кое липсва???
  "Липсва бизнес ??" или "Липсват кадри??"
  Предполагам Вие сте на ясно, но за мен не е ясно кой от двата елемента липсва. Не може да се каже, че липсват кадри. Хората са правили компютри и спътници, управлявали са реакто- ри и все още имат качества да го правят. Ако на "бизнеса" са му нужни кадри да танцуват на пилон, явно горните категории са безполезни.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 44. 44 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  [quote#27:"нервна"]Стара Загора чувам,много дръпнала[/quote]

  Не е вярно.

 45. 45 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  [quote#20:"onufrij"]Много краде българинът, по-добре да наемаме цигани. [/quote]"По колата ще ги познаете " кой краде и кой не краде! По принцип Частниците също са крадци и предпочитат за работници крадци , а не смотаняци , които не могат да крада, а разчитат на гола заплата - така се получава. Които не могат да крадат, не се вписват в колектива от хиени и скоро се озовават безработни.(Дедата които не пушат ги гонят от скамейката, за да не издават пушачите!)

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 46. 46 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  [quote#44:"deaddark"]Не е вярно. [/quote]Аз съм заралия. Стара Загора мина на леко за сега в кризата. 20% от магазините сложиха вестници по прозорците и за три месеца се намериха нови наематели. Другаде е по-зле. Тук ни държат заплатите от тецовете и държавните служители + пенсионерите. Работих на площадката на АТЗ до нова година - много фирми хлопнаха кепенци и съкратиха много хора (включително мене). Зле е, но не е трагедия. Зависи от базата за сравнение.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 47. 47 Профил на Hristo Genev
  Hristo Genev
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Докато и в бизнеса има привърженици на онази притча за магарето, дето тъкмо го научили да не яде и то умряло, така ще е! Колко фирми спонсорират и назначават след това на нормални пари бъдещите си кадри?
  Или пак ще си караме като при социализма, те да учат на държавна поръчка, пък после ние колко на борсата толкова и едни 100 лева повече?
  Е няма да стане така.

 48. 48 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 747 Неутрално

  С трици, маймуни трудно се ловят, особено по-патилите или по-умните такива!
  Аз съм за дефицита, в крайна сметка, сгряващо душата е да разбереш, че си особено желан кадър във всяка компания, над определено ниво - зареждащо е, а и си върви със съответните социални придобивки, които те карат да искаш да живееш по-дълго и по-независимо, а по-ефективно(ресурсонеемко) живеят тези, които са под теб в йерархията, като изключим червените връзкари от БГ!
  В крайна сметка никой работодател не иска да е жертва на бизнеса си, а служителите му пък не искат да бъдат жертвани в името на бизнеса - къде ли е златната среда - май не е в България!
  Ще ви оставя впечатленията си за една компания, в която ЕйчАр м'иниджъра й, я докара до окаяно състояние, заради плазмодийно целенасочено поведение, с което угодничеше на крадливи изпълнителни директори и всякакви други директорчета, но същевременно с негостоприемно такова за големи мениджъри(рицари), съсекли окопалите се крадливи боклуци, които рицари впоследствие изкараха на бял свят престъпления за десетки милиони, акумулирани в период от над 10 години. Оказа се, че там където е текло, поради такива изключително извратени и алчни ЕйчАри, пак протече, защото отново са се насложили подходящите хора, от топ мениджър до писарушка, а въпросните измекярски душици са вкарали цялата номенклатурна и квартална рода и мърдане няма за обикновения човек, защото са си заминали въпросните рицари...
  Някои от тези зли ЕйчАри са в чужбина с яко назначение и препоръки от крадливите си другари, и движат нещата още по-отвисоко, но май бизнесът за стотици милиони няма да издържи на стремежите им, бидейки и чуждестранен - твърде много, твърде тлъсти и твърде нагли станаха професионалните крадци по клоновете му, а капитал управляван от разстояние е неспасяем, ако всички от ядрото до него, си точат лигите за него и не го ценят - хора свикнали цял живот да живеят на чужд гръб, не осъзнават колко безпощадни паразити са..., а лечението с наместничеството на паразитите е, изолация на глупавата жертва и усмъртяването й, а след това кой от където е, с откраднатите десетки милиони, със заметени следи и изгоряли бушончета...
  Няма смисъл да си давате живота в БГ, докато Държавата ни не престане да бъде перачница на пари, дотогава винаги ще има повсеместна корупция и конфликт на интереси(в частния и държавния сектор) и тотални рискове за кариерата и здравето ви във всяка една фирма на българския пазар, а и на чуждия, ако имате връзка с бг звената...
  Успех на МенПауър в професионалните им доблестни успехи - познаваме се лично!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 49. 49 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 495 Любопитно

  До коментар [#38] от "ugi":

  Ти от гимназиите и техникумите
  виждал ли си какво излиза или?

  Надявам се разбираш и, че с 10 големи фирми и 1000 малко по-големи от на дедо Либен ЕТ-то икономика на практика не съществува. Та за кви HR-и става въпрос?

  В началото на месеца са ти обесили 20 търтея на врата а пари от къде ще изкараш малко ги вълнува.

  Ама разбира се.
  ТЕ ЗНАЯТ САМО ДА ХАРЧАТ!

  Фалираха половината фирми и свършиха парите.
  Ще вдигнем осигуровки, прагове и още каквото се сетиш.

  Не, благодаря.
  Моите пари няма да харчите!

 50. 50 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  До коментар [#46] от "Evoljucioner":

  Прав си. Но момичето казваше, че Стара Загора е дръпнала.
  А истината е, че и тук нещата тръгнаха назад. Около 4/5 от моите познати имат да взимат пари - и аз имам от старата работа - много са на повикване, други са на временни договори (и аз). А инфлацията расте - цените на храната, ком. услуги - предполагам знаеш за зелената енергия. От моето обкръжение няма човек, който да не се е свил - и още свиване се очаква.

 51. 51 Профил на edin slep
  edin slep
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Пълно е с коментари за лошите работодатели, които имат супер изисквания, но малцина си дават реална сметка за уменията си.

  Обучавал съм наети вече брокери на недвижими имоти, хора между 20 и 50 години, хора със стаж, опит житейски, които трябва да учиш да работят с а) текстов редактор, б) фотоапарат, в) как да структурират оферти, г) как да говорят по телефона ... и още и още. Взехме решение да наемем технически сътрудници и хората да се концентрират върху брокерството, а това са да речем 4 души - към 5 хиляди лева на месец + инвестиции за работните им места по около хиляда лева, отделно обучение и на тях ... Замислете се колко от вас са като тези брокери в своите фирми.

  Да казвам ли с какво се сблъскахме, когато решихме да въведем crm за да анализираме резултатите?

  Друг случай - търсехме хора, които да консултират служителите на голяма фирма за работата със складова програма. Сред кандидатите имаше хора, които са завършили програмиране в Благоевград и не знаят какво е сървър, не са чували за sql, да не говорим за друго. Не че това им трябваше за работата, но го научих случайно в разговора. Казвам го, за да придобиете представа какво е нивото на повечето търсещи работа.

  А да, приятелка на приятелка ме попита дали мога да и намеря работа в "компютърна фирма", а момичето може да си пуска компютъра, да рови в интернет и ... с това се изчерпват уменията и, но пък иска момата. Обиди се, когато и казах, че трябва да има минимум знания и умения за да кандидатства за позиция и то конкретни за конкретни позиции, а не просто мерака за "компютърна фирма".

  И последно, за секретарка съм получавал автобиография с ръст, тегло и гръдна обиколка - буквално. Знаете ли колко са работилите, които умеят да работят с картотека, да систематизират входящия поток информация и прочее. Секретарството не е вдигане на телефон и прехвърляне на разговора, както и правене на кафета и украса на входа.

  И както някой по-горе писа - ами открийте собствена фирма и опитайте, при все че нямах илюзии се учудих колко по-трудно е, от колкото мислех.

  preklara rara
 52. 52 Профил на Тихомир Гочев
  Тихомир Гочев
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#27] от "нервна":
  Не мога да преценя колко е "дръпнала", защото нямам поглед на други места как е, но чувам този рефрен от доста места и от колеги от други градове. Същото казва и шефа ми, който има поглед над цяла Южна България.
  Тук обаче също е трудно с работата... а в същото време като търся хора все по - трудно попадам на такива, които да се представят добре на интервютата т.е. да отговарят на основни изисквания...

  TiGGo
 53. 53 Профил на Тихомир Гочев
  Тихомир Гочев
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#51] от "edin slep":

  Нали това е описаният проблем тук - че кандидатите нямат необходимата квалификация... Някой по- горе беше написал, че решениеята са две - или предлагаш условия, при които можеш да назначиш такива, каквито ти трябват - т.е. по- високи заплати, или наемаш за по- малко пари недостатъчно квалифицирани и инвестираш в обучението им... които след като обучиш, някой ще привлече с по- добри условия, ако ти не ги задържиш с такива. Сори, но това е живота... и на мен ми е омръзнало тъкмо да обуча някого и той да си тръгне и айде пак всичко отначало, но такава е - няма начин - не работя за себе си, не аз определям правилата. В същото време нека погледнем другия край - мога да цитирам много работодатели, които нямат проблем с намирането на кадри и нямат текучество. Защо ли там преобладават чуждите фирми или такива, работещи много тясно с чужди партньори? Истината е проста и се състои от две неща / но само в комплект/ - предлагат условия, които задържат хората и при подбора търсят такива, които не са склонни да скачат от едно място на друго.
  А по отношение на призива който не е доволен, да пробва да стане работодател - айде моля, моля - никой не ви е накарал на сила. Ако можете - правете го, ако не - не обвинявайте някой друг. Много често основната разликата между работодателя и неговите най- доверени хора под него е склонността им да поемат риск, за което пък получават печалбата от дейността на фирмата си. В този ред на мисли, ако успяват да реализират такава, явно "го могат", стига това да не е за сметка на хората, които работят за тях. Ако не реализират печалба то явно е по- добре да не се занимават с нещо, което не могат.
  В България има някакво уродливо разбиране, че работодателя трябва освен печалбата от дейността си, да присвоява част от заработеното от служителите си, за да има и за него. По тази логика, когато един служител е поставен при условия да получава толкова, колкото е заработил, работодателя присвоява всичко над една определена сума и обяснението е, че работника ще вземе много пари... докато нещата стоят така и хората няма да са мотивирани и ще прескачат от място на място когато могат.

  TiGGo
 54. 54 Профил на edin slep
  edin slep
  Рейтинг: 693 Неутрално

  До коментар [#53] от "Тихомир Гочев":

  Исках да обърна внимание, че у мнозина работещи и безработни липсва реална представа за собствените им умения (има надценяване), а по-лошото е, че често не притежават и не желаят да придобият допълнителни умения, които да ги направят конкурентни.

  Много често са виновни компаниите, които не инвестират в служителите си достатъчно, но хората когато останат без работа също са пасивни, дори когато искат да сменят сферата в която работят, то те отново често са пасивни и не научават нищо, което да мотивира да бъдат наети на дадената позиция.

  Вълчия капитализъм ми е ясен - има страховити изедници, но това е друга тема. Впрочем, борбата с тях трябва да започне с повишената или променената квалификация на работниците и служителите, тяхното профилиране.

  preklara rara
 55. 55 Профил на obieonekenobie
  obieonekenobie
  Рейтинг: 221 Неутрално

  в българия всичко е наопаки, дори в големи международни фирми. моят работодател ни намали заплатите, за да се справя с кризата. единствиното, което постигна е че хората си тръгват. на тяхно място назначава нови мравки-работнички, работата куца, докато те влязат в час, но на кой му пука ... не смее вече да се напъха в най-добрите работодатели, защото усеща, че ще гризне дръвцето... така е, криза, криза в морала и лоялността.

 56. 56 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 884 Весело

  Липсвали таланти? И как точно го разбраха работодателите-от едно CV и се довериха на HR агенциите, които по най-неведом начин са избрали 5 кандидата, долу-горе отговарящи на критериите?
  А изискванията на самите работодатели? Да е до 25 г., да говори 3 езика перфектно, да бъде работохолик, хубава външност и да получава малко пари!
  Как да стане номера?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK