Водката в Русия може да поскъпне с почти 30%

Водката в Русия може да поскъпне с почти 30%

© ReutersМинималната цена на половин бутилка водка на дребно в Русия може да нарасне до 125 рубли за половин литър, което е увеличение с почти 1/3 спрямо сегашните 98 рубли, съобщи "Ведомости". Това предвижда проектът на руската администрация за регулация на алкохола (РАР), който трябва да бъде оповестен тази седмица.


Минималната цена на едро може да бъде вдигната до 109 рубли за половин литър, а производителите ще могат да продават спиртната напитка на най-малко 99 рубли за 500 милилитра. Новите цени трябва да влязат в сила от 1 юли, когато трябва да бъде увеличен и акцизът върху спирта.


През 2012 г. вдигането на цените на етиловия спирт в Русия е разделено на два етапа. От 1 януари цените скочиха с 10% до 254 рубли за литър, а през втората половина на годината тя ще се увеличи с още 20% до 300 рубли за литър. Това обаче досега не засяга цената на дребно на водката, но ако има такова разпореждане от РАР, тя може да се увеличи до 30 процента.
Цените на останалите алкохолни напитки също ще бъде увеличени с изключение на коняка. Според проекта половин литър трябва да достигне до 190 рубли на дребно спрямо сегашната цена от 165 рубли.


"С оглед на планираното повишение на акциза минималната цена на водката от 125 рубли ще отразява напълно реално стойността на водката от ниския ценови клас, произведена от регионалните производители за вътрешния пазар. Минималната цена на дребно на водката от големите производители, произвеждащи за цяла Русия, ще бъде по-висока," смята председателят на Съюза на производителите на алкохолна продукция Дмитрий Добров.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на alexan1234
  alexan1234
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Да му мислят сега братушките!

 2. 2 Профил на Vassco
  Vassco
  Рейтинг: 534 Весело

  Това си е национална трагедия за руснаците))

 3. 3 Профил на gmladenov04
  gmladenov04
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Няма да ги спре нищо тези машини!!!! Наздраве!!!!!

 4. 4 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Неутрално

  През Русия ще премине вълна от самоубийства

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 5. 5 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 524 Весело

  Това е единственото нещо,което може да накара руснаците да се обърнат срещу Путин,но не вярвам той да е толкова глупав

 6. 6 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Започва спиртната революция.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 7. 7 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 2152 Неутрално

  Пак ще има революция...

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 8. 8 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Путин ще има повече грижи, отколкото имаше с опозицията, ако това поскъпване се случи!

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3139 Весело

  До коментар [#2] от "Vassco":

  Спокойно!Ще минат на одеколон и политура

 10. 10 Профил на niki2003
  niki2003
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Горките руснаци,какво ще правят,те вода не пият,освен водка!

 11. 11 Профил на richardmanfred
  richardmanfred
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Значи да се очаква се бум на контрабандната водка

 12. 12 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Замисълът за най-ниска цена, бил следния. Да не се използва нискокачествена суровина, по тоя начин да няма дъмпинги да се защитят производителите на по-качествен алкохол от нелоялна конкуренция. Така пиячът няма да има стимул да купува нискококачествено, щото цената му няма да е по-ниска.
  Дотук добре. Логика има.
  В предаване за защита на потребителя по руския канал 1, гледах образователно филмче относно разчитането на написаното на етикета и други трикове за разпознаване на качеството. Излезе че със съвсем добър етанол се прави едва 0,5% от водката. В големия процент е недостатъчно добър.
  Все пак руските и украинските са по-добри от нашите. Но не са на нивото на западните или полските.

 13. 13 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Е вече ще има истински бунтове

 14. 14 Профил на barabana
  barabana
  Рейтинг: 524 Неутрално
 15. 15 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Ще има нови водкопроводи до съседни държави.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 16. 16 Профил на baterosko
  baterosko
  Рейтинг: 466 Весело

  В Москва при пенсия 12 000 рубли може да се напиваш до на..ране при цена на водката от 120-150 рубли....
  80-100 бутилки за 30 дена....
  Ами при заплата средно 40 - 50 000 рубли какво ги мислите руснаците?
  Само може да си мечтаете да сте там. Не може да им запомниш само имената на водките. За другото няма да коментирам.
  Има всичко по рафтовете на магазините и е по-качествено от нашето.

 17. 17 Профил на Вятър
  Вятър
  Рейтинг: 667 Неутрално

  125 рубли половинка = 6.14 BGN
  бутилка 0,750 = 9.21 BGN

  У нас отдвна е тези цени. Затова и си пием домната ракия.

  Задачата е проста, за съжаление хората, които се залавят за нея, са като задачата - прости.
 18. 18 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 843 Весело

  [quote#7:"Хриси"]
  Пак ще има революция... [/quote]

  -"Има ли пръст водката в руските революции?
  "През 1914 година цар Николай II спира продажбата на алкохол в Русия. След три години идва революция, а след 8 е създаден СССР. През 1985 Горбачов направи същото - след 4 години падна Берлинската стена, а след 6 СССР се разпадна"
  /Д-р Христо Мишков/

  "На 2 август 1914 година цар Николай II въвежда "сух режим" в Русия. Мярката е свързана с началото на Първата световна война. Изглеждала като възвишено общо усилие на власт и народ - държавата се отказва от солидно перо в бюджета си, а народът изтрезнява в името на победата. Масите я посрещнали, общо взето, добре. В тези дни те и без това били пияни от милитаристичен и патриотичен ентусиазъм. Победата им изглеждала близка и сигурна. Войната обаче се проточила. Икономиката се изтощавала, по бойните полета се трупали неуспехи, патриотичното пиянство започнало да изветрява. През 1917 г. избухнали вълнения, които довели до революция. Историците обикновено наблягат на организираните политически манифестации, но брожението всъщност било хаотично, а метежи често тръгвали от разбити алкохолни складове и заводи. Руски виц разгадава така механизма на болшевишкия преврат през октомври: "- Ало, Смолни, обаждат се матроси от Кронщат. Има ли при вас водка? - Не! Тя е при правителството, в Зимния... - Урааа!"

  Съветската власт върнала водката на народа. И дълго не посягала към да му я отнеме въпреки официалната трезвеническа агитация. Може пък и благодарение на това СССР доста по-успешно да е преминал през II световна война. А тя била по-кръвопролитна и тежка от Първата. В много спомени на фронтоваци присъства почти сакрализираният образ на "наркомовските 100 грама".

  През 1985 г. обаче СССР отново тръгна по наклонената плоскост на ограниченията. Михаил Горбачов поде кампания за "Усилване на борбата срещу пиянството и алкохолизма". Около младия генерален секретар тогава имаше опияняващ ентусиазъм, който постепенно намаля. След 6 г. Горбачов напусна поста си, а държавата СССР се разпадна.
  -----
  Изтъкването на пряка връзка между антиалкохолните кампании и революциите е произволно. Ако в случая звучи интригуващо, то е, защото на руснаците им е излязло име на пиянска нация. Пък и самите те обичат да се шегуват по тази тема. За реномето им на особено пристрастени значение има не толкова количеството, колкото начинът на пиене. Французите сигурно поглъщат повече спирт на глава от населението, но под формата на вино и покрай хубаво хапване. Това е полезно за храносмилането, не отвързва демоните и никой не си помисля да им го забрани.

  Злоупотребата с алкохол е стар проблем на много народи. Борбата с нея се води по най-различни начини, включително и чрез ограничения и забрани. И точно те обикновено са най-неефективни, често водят и до обратни резултати. Американците също имат сух режим между 1920 и 1933 г. Въведен е от президента Удро Уилсън като следствие от протестантското му морализаторство. За янките пиянството не било тежък проблем, но президентът искал да ги пази от изкушения. В крайна сметка експериментът се провалил.
  Алкохолът почнал да се лее нелегално,завъртял се огромен престъпен бизнес.

  В Европа към пиенето в ново време не се подхожда толкова радикално. Срещу него в началото на ХХ век били възправяни някои спортове - народни забавления в почивните дни, които да отклонят работниците от кръчмите.

  Е, днес виждаме как спортът успешно се съчетава с алкохола и дори става носител и разпространител на реклама на всевъзможни питиета. В северните страни, където по традиция на почит е водката, има фискални мерки, които я правят много скъпа. Там, понеже пък и не знаят как да си правят нелегално производство, прибягват до "алкохолен туризъм". По едно време Ленинград бе пиянска Мека за финландци, чиято единствена цел бе да се напият до безпаметност през уикенда.

  Изглежда, на човечеството му е писано да върви редом алкохола по завоите на съдбата си. Който тръгва срещу това, в крайна сметка е обречен. Дори и да отстъпи временно някъде, пиенето отново се връща. Къде подмолно, къде - с гръм и трясък.

  Руският цар Николай II явно не е съзнавал това, когато през август 1914-а забранява търговията с водка. Ограничението било обявено заедно с манифеста за войната срещу Германия. Антиалкохолната мярка била второстепенна и временна, не предизвикала недоволство. Стохилядна тълпа застинала на колене пред самодържеца, когато излязъл на балкона след тържествения молебен. В тези мигове сякаш всички се сливали в единен боен порив и не им било до чашката
  На Николай била простена и "Кървавата неделя", и унизителното поражение от Япония. Студентите забравили опиянението на либералните дискусии и се втурнали под знамената. Дори недоволните малцинства - поляци, евреи, че и немци, декларирали вярност и самоотверженост. Мобилизацията минала като по часовник. "Унищожаването на пиянството е най-голямата победа, която постигнахме над Германия", обявил либералният лидер Милюков. "В тези минути Русия се прероди... чувството за дълг излезе на първо място и цялата мобилизация премина при блестящ ред... Запасняците идваха в повече от предварителните планове... Железниците работеха акуратно... Нито един пиян. Всички - трезви", записал в дневника си великият княз Андрей Владимирович.

  Трезвеническият порив на руснаците имал едва ли не световно значение. Планът на немците за война едновременно срещу Франция и Русия се базирал върху това, че руската мобилизация ще бъде бавна и хаотична. Достатъчно дълга, за да може на Запад с масиран удар да бъде разбита Франция, а после всички сили да се хвърлят на Изток. Но руските армии навлезли по-рано в Източна Прусия. Срещу тях трябвало спешно да се прехвърлят части от западния фронт. Париж бил спасен, Германия - принудена да воюва на два фронта. Кратката война станала дълга. Изтощението постепенно заменило ентусиазма.

  "Сухият закон" от 1914 г. всъщност бил замислен като временна мярка, за да се избягнат ексцесии в първите дни. Той забранявал продажбата на водка, а не засягал виното и бирата. Резултатът обаче надминал очакванията. "Въздържанието се отрази положително на живота: изчезнаха картините на улично пиянство, скриха се опърпаните фигури, огласящи улиците с псувни... Опустяха килиите за изтрезняване... намаля броят на алкохолиците както в специалните амбулатории, така и в психиатрическите и общите болници", пише през 1915 година И. Н. Введенски - завеждащ клиника за алкохолици. Той привежда данни, които говорят за магическо преобръщане на нравите. Рязко намалели битовите скандали, психическите разстройства, побоищата. В медицинско училище възникнал "глад за трупове" - нямало самоубийци. В заводите намалели отсъствията от работа
  и инцидентите, увеличили се посетителите на обществени читални. Затова и властта, подкрепена от патриотични организации и от пресата, оставила забраната за продажба на водка до края на войната. Проявили се обаче и странични ефекти. Засилило се нелегалното производство на долнопробен алкохол и пиенето на всевъзможни сурогати - денатурат, дървесен спирт, одеколон, политура. Това пък водело до тежки и фатални отравяния, свидетелства Введенски.
  В крайна сметка "сухият закон" бил забравен. В бурните години на революцията и гражданската война не му обръщали внимание, а през 1924-а съветската власт формално го и отменила. Както за да прекрати домашното, "капиталистическо" производство, така и за да легализира и обложи с данъци търговията с водка.

  Историята се повтори по един странен начин през 1985 г. На 15 май Михаил Горбачов издаде указ за "Борба с пиянството и алкохолизма". Той току-що бе влязъл в Кремъл. От младия генерален секретар се чакаше да раздвижи склерозиралата империя. Социализмът бе затънал в бюрократично блато и всички желаеха промени. Не е ясно защо Горби реши да започне точно с водката. Трябваше да прави нещо, а "теорията" бе безсилна по въпроса за изход от криза в "най-прогресивното общество". Всъщност криза в него не можеше да има по дефиниция. Мярката беше и наследство от Юрий Андропов, който всъщност издигна Горби към кремълските висини. Говореше се, че е и част от интригите във висшия ешелон. Григорий Романов, смятан за съперник на Горбачов, бе известен с любовта си към чашката. Така отстраняването му от Политбюро изглеждаше по-принципно. А приложението стана с обичайното за социализма двусмислие. Бюрокрацията тръгна да "превръща повелята в дело" и да отчита инициативи. Местни велможи изкореняваха лозя,комсомолът организираше "безалкохолни сватби",
  наздравици на коктейлите се вдигаха с минерална вода. Народните маси на думи подкрепяха кампанията, а на практика се редяха на безкрайни опашки дори за бира. Горбачов бе наречен "минерален секретар". Засили се нелегалната търговия, употребата на одеколони, разтворители и какво ли още не. Държавата загуби солиден източник на приходи.

  Антиалокохолната кампания по-късно бе оценена като грешка и дори бе обявена за "мина под основите на преустройството". За нея отговаряше Егор Лигачов, който се смяташе за консерватор и поради това реформаторите го обвиняваха, че чрез водката нарочно е саботирал промените.

  Всъщност с водка или без социализмът бе неспасяем. СССР не се промени от борбата с пиянството. Пораздвижи го гласността, но тя доведе и до разпадането на империята. Трезвеникът Горбачов бе заменен от Борис Елцин. Русия тръгна по нов път. Елцин пък отмени не само ограниченията, но и стария държавен монопол върху търговията с алкохол и контрола върху производството като даде старт на масово производство на евтини ментета."

  /от в-к СЕГА,12 Март 2005 г./

 19. 19 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1441 Весело

  В резултат на новината, акциите на заводите за одеколон "Тройной" рязко поскъпнаха...

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 20. 20 Профил на Valery Schwarz
  Valery Schwarz
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Евала контрабанда! Познай кой ще спечели най-много от това. 30% увеличение на цената на водката в Русия си е е като въвеждане на Сухия режим в САЩ.

 21. 21 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Като сметнем,че 500мл е едно питие в Россия,това е трагедия!!!!!!!!!!!!!!

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 22. 22 Профил на baterosko
  baterosko
  Рейтинг: 466 Любопитно

  До коментар [#12] от "onufrij":

  Тези филмчета са много полезни. Когато имам възможност ги следя с интерес и си записвам някои неща, които следя и в България. А в Русия задължително си прочитам записките преди да търся нещо специфично.

 23. 23 Профил на Marin Pavlov
  Marin Pavlov
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Може да поскъпне и бозата в Албания, халвата в Турция и т.н. и т.н.

  И какво от това?

 24. 24 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#5] от "simeonov_":

  Наистина това си е чист автогол за Путин, ако го направи.
  Спомнете си как завърши Горбачов след такива мерки.
  Но също така е вярно, че както у нас масово се вари домашна ракия, така е и в Русия със самогонът, от които не не натравяш, ако се извършват правилно, за разлика от предлаганите за маркови питиета ментета.
  На всяко действие има равно по сила действие, нали?
  Ще има бум на казаните. А руснаците отдавна имат и технология за варене на спирт и в апартаментите си - чрез соковарки. Ноу-хауто е прилагана и у нас по време на соца. 25. 25 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 810 Весело

  Е, сега вече падна Путин от власт!

 26. 26 Профил на baterosko
  baterosko
  Рейтинг: 466 Весело

  Господата с минусите...
  Може би сте живяли в Русия и познавате тази страна?
  Прочетете малко и се поинтересувайте!
  А може и да попитате някой дето е ходил там!

 27. 27 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1090 Весело

  [quote#23:"timtim"]Може да поскъпне и бозата в Албания, халвата в Турция и т.н. и т.н. [/quote]
  Не може да се използа за пропаганда с/у Русия)))))))

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 28. 28 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 686 Разстроено

  .. явно отива на революция в Русия.. много смел ход ще е да им вдигнат водката.. ужас,ужас, ужас!!!

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 29. 29 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 843 Весело

  [quote#15:"Distributed"]Ще има нови водкопроводи до съседни държави. [/quote]

  -Ама то и повечето от съседите им,особено в Украйна,Полша,Финландия,Швция също са много сериозни консуматори.Дори се напиват повече от руснаците.Още преди години имаше алкохолни уикенди на шведи и финландци в СССР.А дори поляци са ми казвали за шведите,че не са цивилизовани хора,а пияни свине.Та водкопроводът трябва да има и "суровината", не само "тръбата".

 30. 30 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Водка стала стоить восемь -
  Всё равно мы пить не бросим!
  Передайте Горбачу -
  Нам и десять по плечу!
  Если будет стоить больше -
  Мы устроим то, что в Польше,
  Будет стоить двадцать пять -
  Будем Зимний брать опять!

 31. 31 Профил на kamm
  kamm
  Рейтинг: 524 Весело
 32. 32 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 925 Весело

  Земетресението ряпа да яде!
  Такъв водкотръс ще предизвика масови разрушения на психиката.
  Внимание,недоволството на масите може да доведе до революционна ситуация.

 33. 33 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3694 Весело

  До коментар [#18] от "benkovski11":

  Ха-ха-хаа!
  И аз си го помислих точно това, ама ти изчерпателно си разработил темата.

  Историята си показва, че който им е посегнал на водката на руснаците добро не е видял.
  А виж, Петър I, най-видният им алкаш, още си го величаят като "Велики"
  Екатерина също е "Велика", а тогава Ломоносов им прави първият стандарт за водката.

  Путин да не се офлянква, ами да спира с безумията и да почва "Перестройка". Че утече ...

 34. 34 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1279 Весело

  Е сега вече почна революцията!

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 35. 35 Профил на vnn
  vnn
  Рейтинг: 570 Весело

  До коментар [#30] от "Вишински":
  Водката си част и от народния фолклор

  http://www.youtube.com/watch?v=Cu4cSoH4Bwc

 36. 36 Профил на валчан
  валчан
  Рейтинг: 529 Весело
 37. 37 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  Пак ще минат на одеколон...

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 38. 38 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 524 Весело

  ... щом е новина,значи проблемът е сериозен ... питейната вода ... опа .. водка,е един от ресурсите,важни за живота и щастието на руснака ... та,много рисковано начинание от страна на монарх и монарх,управляващи тези толкова щастливо заблудени хора ...

  Liberate Your Mind!
 39. 39 Профил на dohco
  dohco
  Рейтинг: 530 Любопитно

  Изборите минаха и хоп - водката се вдига...

  Навсякъде народа го работят по един и същ начин...

  Най-добрите неща в живота идват безплатно...
 40. 40 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  Двама се прибират от ГУЛАГ,прекосявайки Сибир във влага.Седнали до прозореца,сами в купето един срещу друг,мълчат дни наред.По някое време единия вдигнал глава и погледнал навън и тихо казал :
  -Вали!
  -Майната им.Да правят каквото знаят,махнал с ръка другия.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 41. 41 Профил на Тишо
  Тишо
  Рейтинг: 466 Весело
 42. 42 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3694 Весело

  До коментар [#30] от "Вишински":

  Те още едно актуално

  Владимир Высоцкий  Говорят, опять подорожает
  Золотишко, мебель и вино,
  Потому, что Рейган угрожает
  Нам нейтронной бомбою давно.

  На такое подлое коварство:
  "Руки прочь"-мы скажем от души.
  И на оборону государства
  Выложим последние гроши.

  Золотишко нам не по карману,
  Мебель тоже вроде ни к чему.
  Будем в день мы пить по три стакана -
  Это нам по сердцу и уму.

  Утром, как положено, с похмелья.
  А в обед - законно на троих.
  Вечером - кто врежет от безделья,
  Ну а кто с обидой на своих.

  В день бутылка может быть не много,
  Что-то около восьми рублей.
  Но Отчизне все-таки подмога
  От советских наших алкашей.

  Плюс еще доходы от посуды -
  И даешь стране ракетный щит.
  Пусть теперь у Рейгана-паскуды
  Голова от этого трещит.

  Только надо не тянуть резину,
  Можем опоздать мы черт возьми.
  Дайте же команду в магазины
  Водку отпускать теперь с восьми.

 43. 43 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1090 Весело

  Е сега ще пусна на економедия една хитро скрита реклама на алкохол в Москва )))))да видимр дали ще я качат на страницата си))))
  Като бях миналата седмица в РФ цели 2 дни "П" на покрива на моята фирма не светеше и се получваше словсъчатание от" Газ Ром " в унисон с алкохолната култура на нацията))))

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 44. 44 Профил на _scythe_
  _scythe_
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Руснаците май ще преоткрият водата.

 45. 45 Профил на Милен Минчев
  Милен Минчев
  Рейтинг: 846 Неутрално
 46. 46 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  Е вече никой няма да обича Путин които бара цената на водката нищо добро не го очаква !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 47. 47 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  Ей сега ще има революция, когато не са пияни до безпаметност ще могат да гледат на условията си на живот по друг по критичен начин.

  колкото повече,толкова повече
 48. 48 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  До коментар [#30] от "Вишински":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 49. 49 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  До коментар [#16] от "baterosko":
  Ти ги сметни колко са тия 40 - 50 000 рубли - 1250 - 1550 US$. Пенсийките са по около 350 - 400 US$.
  Смях в залата. И това е имперската столица.

  E PLVRIBVS VNVM
 50. 50 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 704 Любопитно

  До коментар [#49] от "PavelCZ":

  Смей се ти на руснаците...ама за българско 600 лева пенсия и 2 000 лева заплата са си мечтани пари... А пък и руснаците май нямат по няколко трилиона дългове към Китай и Япония, които да изплащат следващите няколкостотин години както някои държави с по-високи заплати...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 51. 51 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#50:"ostin22"]Смей се ти на руснаците...ама за българско 600 лева пенсия и 2 000 лева заплата са си мечтани пари...[/quote]

  Бензинът е 27 рубли литърчето или 1.32 левчета на всичкото отгоре.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 52. 52 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 581 Неутрално


  Както написах по-горе, на всяко действие - противодействие, като сега пред магазините за алкохол опашките ще се увеличат.
  Но не поради по-голяма покупателна способност, а защото ще са нужни повече желаещи кооперирано да закупят бутилка водка.
  Може би мнозина не знаят, но преди много години по централните улици бяха монтирани монетни автомати за впръскване на одеколон. Често пристрастените заставаха пред тях с отворена уста, държейки кисела краставичка в ръка и си вземаха поредната доза алкохол.
  А ето и един виц:
  Хирург към медицинската сестра: 'Скалпел, спирт, агурцьй' /краставичка/.

 53. 53 Профил на 404_not_found
  404_not_found
  Рейтинг: 409 Неутрално

  вода не водка, много не випиеш...

 54. 54 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  До коментар [#50] от "ostin22":

  Чехия също няма чак такива дългове...

  E PLVRIBVS VNVM
 55. 55 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#54] от "PavelCZ":

  Чехия има Германия..или по-точно Германия има Чехия - приеми го както предпочиташ...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 56. 56 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#51] от "bibian":

  Това е ясно....Руснаците са на светлинни години напред спрямо българите, това личи дори само от факта че ни изкупиха черноморието..и само на тях разчитаме като туристи през лятото за да не изпаднем в една хубава рецесия... Ама много хора обичат само да си пишат наизустени глупости без да са били там и дори без да проверят как е - толкова им е умственият багаж...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 57. 57 Профил на desunka
  desunka
  Рейтинг: 409 Весело

  Е так, страшно звучить.

 58. 58 Профил на charles_degaulle
  charles_degaulle
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Малей, Путин просто плаче за "Руската Пролет"...

 59. 59 Профил на Hristo'o
  Hristo'o
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Катастрофа! И пак ще скочи драстично смъртността заради ... "домашното" производство.

 60. 60 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  До коментар [#55] от "ostin22":

  Германците далеч не финансират Чехия и не са собственици на повечето неща. Всъщност имотите са разделени на няколко сектора - реституирани (тук това са огромни имоти, особено на благородниците), приватизирани - зависи от отрасъла, но банките са предимно френски и холандски капитали, Шкода/Млада Болеслав наистина е на Фолксваген, но Шкода/Плзень не е - тя е на чешка група собственици, а там се произвеждат камионите и тежките машини, докато има други заводи на корейци (например КИА) и т.н. Порцеланът и стъклото са предимно на чешки собственици, но едно подразделение купи руски собственик. Много недвижимо имущество в Карлови Вари и в Марианске Лазнье са на руски собственици, други са в чешки ръце. Металургията пък е отчасти в Лакшми Миттал (Индия), мините са чешки. Химическата индустрия е смесена, търговията - каква ли не, включая виетнамска (далеч не само на дребно).
  Държавата също държи контролни пакети на някои от енергетичните гиганти....
  Та е много повърхностно да ми разправяш, че немците си били имали Чехия или обратното.

  E PLVRIBVS VNVM
 61. 61 Профил на b777
  b777
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Не ги мислете крепостните селяни, при тях производството на самогон е стигнало до неподозирани върхове... като се използват и достиженията на съвременната технология. В рецептата, която може да се намери свободно в интернет, се препоръчва сместта да се върти в барабана на пералната машина ))

  После как да не им се смеем )

  ЛУЧШИЕ РЕЦЕПТЫ САМОГОНА
  ЗА 2 ЧАСА

  Взять 10 кг сахара, 100 г дрожжей, 3 литра молока, 30-40 литров воды. Поместить все это в стиральную машину. Крутить 2 часа, затем дать отстояться м перегнать.

  #ОСТАВКА #ИЗВИНИСЕБЕ
 62. 62 Профил на Стак
  Стак
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#51] от "bibian": ми ето решението - почват да поркат бензин и готово, няма проблем. Пък и Тройной още се произвежда....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK