Четири сценария за Гърция и едно погребение на еврото

Четири сценария за Гърция и едно погребение на еврото

© ReutersИкономистите от банката HSBC разглеждат четири варианти за бъдещето на Гърция след парламентарните избори на 17 юни. Два от тях предвиждат излизане на страната от еврозоната. Останалите два няма да вземат жертви, но въпреки това не завършват щастливо – дори и да има облекчение за Гърция и Европа, то ще е само временно. А след това всичко би започнало отначало.


Сценарий 1. Победа на центриската коалиция


Партиите "Нова демокрация" и ПАСОК успяват да сформират коалиция след изборите и потвърждават ангажиментите си за изпълнение на спасителния план на ЕС, МВФ и ЕЦБ. До края на юни Гърция получава от ЕС и МВФ 11 милиарда евро (5.5% от БВП), което ще стигне за изпълнение на външното финансиране на бюджетния дефицит до 2014 г. Гърция получава още 31 милиарда евро от "тройката", от които 23 милиарда отиват за спасяване на банките. Икономиката на Гърция продължава да се свива.
Реакция на пазарите
Ситуацията на пазарите се стабилизира. Това вдига доходността на германските облигации в краткосрочен план до 1.8%, а в дългосрочна - до 2.8%. "Сигурните" валути като йената и долара ще поевтинеят. Със стабилизиране на пазара ще се увеличи и ликвидността във фондовете на развиващите се държави.
Сценарий 2. Левицата побеждава, но отказва да напусне еврозоната


Лявата коалиция СИРИЗА побеждава на изборите и създава правителство, което се отказва от икономиите. Новите власти не успяват да постигнат договореност с "тройката". Европейските лидери се страхуват от разпада на еврозоната и започват масово разпределяне на ликвидност към банките и правителствата. Постепенно отношението към Гърция се смекчава и ѝ се опрощава нежеланието да изпълни антикризисните мерки. Атина получава нова помощ и остава в еврозоната, но без да реши проблемите си. Икономиката не расте, а в еврозоната от време на време има нови дългови кризи.
Реакция на пазарите
Доходността по германските облигации спада за кратко до 1%, но към края на 2012 г. достига 2%. Инвеститорите странят от рисковите акции и компаниите в развиващите се държави страдат от това.


Сценарий 3. Гърция излиза от еврозоната и е изолирана от "другите болни"


Левицата СИРИЗА сформира правителство срещу икономиите. ЕС вече не може да прави компромиси с гърците. "Тройката" не дава нови кредити, Гърция няма финансиране и е принудена да напусне еврозоната. Европейците правят "презареждане" на еврозоната в по-интегриран вид – общи облигации, колективна отговорност за дълговете и в крайна сметка достигат бюджетен съюз.
Реакция на пазарите
Тъй като на практика Германия ще поеме дълга на останалите европейски държави, доходността на облигациите ще достигне 3% към края на 2012 г. Първо курсът на еврото рязко ще падне, но след това ще отбележи голям ръст. Акциите на развиващите се страни първо ще се понижат, но към края на годината ще започнат да се състезават. Особено много може да пораснат акциите на компаниите от Бразилия и Китай.


Сценарий 4. Европа се разболява от гръцката болест


След излизането на Гърция от еврозоната лидерите на останалите 16 държави не успяват да се разберат помежду си. Засилва се изтичането на депозитите от банките и еврозоната тръгва към разпадане.Португалия не може да се справи с ръста на дълга и напуска единната валута. Италия върви бързо по пътя на Гърция и Португалия. Част от европейските чиновници се опитват да я спасят, но това довежда до открито противостояние между Германия и Франция.
Реакция на пазарите
Доходността на германските облигации пада под 1% и не се променя. Инвеститорите ще започнат да изкупуват "сигурните" валути – долари и йени, които ще отбележат рязък ръст в курса. Към края на 2012 г. в света може да започнат "валутни войни" - масово манипулиране на курса от страна на правителствата. Развиващите се пазари очакват повторение на кризата от 2008 г., цените на акциите падат.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Гърция се оказа тумор, който е късно да бъде опериран, иначе ще завлече и пациента (ЕС). Остава надеждата скъпото "лечение" да помогне. Има какво да учим от гърците как се живее на гърба и от труда на другите. Целият ЕС е в шах и то от пешка.

 2. 2 Профил на Харалампий
  Харалампий
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Вариант 5: Проевропейските партии побеждават с малко. Закрепват се шест месеца, след което са принудени да подадат оставка от ежедневни протести, водени от Ципрас, на площада в Атина. Следват избори, и пак пишем сценарии, но сметката е набъбнала с нови Х милиарда евро. След изборите само бог знае какво ще стане.

  Never underestimate the predictability of stupidity
 3. 3 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Весело

  Има и пети вариант - връщане на всички към националните валути и кой откъде е. Нулите от заплатите на Брюкселските чиновници отлитат в небитието, кокошките в Европа отново стават нещастни, но хората получават шанса, да не са.

  /не се чете/
 4. 4 Профил на gmladenov04
  gmladenov04
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Няма такива филми като погребение на еврото. Икномика, която е 2.5% от тази на европейския съюз няма да има кой знае какъв ефект, ако напусне зоната. Аман от спекуланти. ЕВРОТО Е НАД ВСИЧКО!

 5. 5 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално


  Ето кой залага против €.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 6. 6 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 925 Любопитно

  Инстинкта ми подсказва,че ситуацията клони към сценарий №4.
  Някой ще изтегли късата клечка,и май ще сме ние ще сме в кюпа.

 7. 7 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Ако не резнат поне наполовина :

  - държавните заплати
  - минималната заплата
  - социалните помощи
  - другите помощи

  няма да се оправят.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 8. 8 Профил на Рол
  Рол
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Вариант 6: Отпечатват се 3 трилиона евро. Еврото спада с 10-15%. Инфлация от 4% за няколко години в ЕЗ.

 9. 9 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  [quote#1:"The_Fly"] Има какво да учим от гърците как се живее на гърба и от труда на другите.[/quote]

  Няма защо да се учеш от гърците,като и у нас си имаме един цял етнос,с гръцки табиети!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 10. 10 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 524 Весело

  ... а банките си пишат сценарии ... за разлика от гърците,които пишат история - как се разпадна ЕС ... разбира се,благодарение на банките ... със сценариите.

  Liberate Your Mind!
 11. 11 Профил на at.kaan
  at.kaan
  Рейтинг: 638 Весело

  До коментар [#2] от "Харалампий":

  Точно +++++

  http://youtu.be/yPsUxLLeV1E
 12. 12 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#3:"Тони Шнайдера"]Има и пети вариант - връщане на всички към националните валути и кой откъде е. Нулите от заплатите на Брюкселските чиновници отлитат в небитието, кокошките в Европа отново стават нещастни, но хората получават шанса, да не са.[/quote]
  И при това положение кой откъде е, ние вече най-после се забиваме като 16та република в Евразийския съюз
  и ставаме също толкова щастливи, колкото и кокошките! Но за сметка на това евразийският съюз се разтуря и пада под китайско влияние понеже, където ние сме се хванали хубаво не е станало и всичко се е разтурило. А гърците ще ни се подсмиват пак ехидно от билата на Родопите.

 13. 13 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Сценарий 4. Европа се разболява от гръцката болест---Икономическата гангрена започна Италия Испания Франция ГЪрция я стигматизираха но останалите страни са в същото положение ---- всяка страна иска да спечели време и да спаси което е още спасяемо---саирът ще бъде през септември

 14. 14 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#8:"Рол"] Отпечатват се 3 трилиона евро. [/quote]

  Защо само толкова? Може да са 300 трилиона. Всички му удряме по един гръцки купон, с полка, тарантела, ръченица, чардаш и пр., който трае до пълното опразване на магазините. След това масово заминаваме на работа в Африка, защото нашият стандарт, е станал несъизмеримо по-нисък от нейния. По-заможните успяват да си купят билет за Шанхай.

  /не се чете/
 15. 15 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#12] от "gibi":

  Братчед, това означава, че нямаме губещ ход - при който и да отидем, няма да е задълго.

  /не се чете/
 16. 16 Профил на sashkov
  sashkov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Еквадор ползва за национална валута USD. Какво ще стане, ако Еквадор обяви фалит? Спад на щатския долар и липса на доверие в САЩ? Или ако Черна гора обяви фалит? Всъщност - нищо...
  Защо да няма и пети сценарий. Гърция обявява фалит, но отказва да въведе собствена валута, защото гърците се чувстват по-добре с евро. Изключена е от Еврозоната (няма възможност да участва във взимането на решения), германските банки пият една студена вода, икономиката й продължава да се свива - стачки, недовоство, спад на заплатите и малко по малко се доближава до държава въвела чужда (еврото) валута, като Еквадор или Черна гора или до държава въвела валутен борд (България).
  Глобалното затопляне продължава, Гърция все повече прилича на Еквадор и малко по малко става истинска бананова република.

 17. 17 Профил на dragobago
  dragobago
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Предложение № 6, ЕС печата 3 пъти повече Евро отколкото в САЩ печат долари. Изкупуваме всичките долари и ЕС става едноличен собственик на САЩ! Новозавзетите територии се разпределелят по равно между държавите членки чрез жребий, за да няма сърдити, а капитан Америка го пенсионираме в Гърция, да види яко ли е с резната пенсия!

 18. 18 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  До коментар [#16] от "sashkov":
  Нещо повече.Преди години Калифорния обяви банкрут. К а л и ф о р н и я.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 19. 19 Профил на tiele
  tiele
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Турция изчаква четирите сценария и погребението, след което въвежда в ход петия...

 20. 20 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Последният вариант е неизбежен, защото кризата е създадена и планирана, за да се осъществи той. Ще и трябва чудо на Европа, за да оцелее.

 21. 21 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4480 Любопитно

  Интересна статия... според мен сценарий 2 ще се случи след изборите в Гърция! Иначе... най-добрия вариант е сценарии 1, но се съмнявам, че ПАСОК и Нова Демокрация ще имат достатъчно гласове да сформират коалиционно правителство!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 22. 22 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 516 Неутрално

  ПРОБЛЕМА НЕ Е В ПАРИТЕ. ЕВРОПА СЕ ЯДОСА ,ЧЕ ТЕЗИ СКАПАНЯЦИ ГЪРЦИТЕ НЕ СЕ ОКАЗАХА НА НИВО ДА АНАЛИЗИРАТ В КАКВИ ЛАЙНА СА ПОТЪНАЛИ. И С ДЕЙСТВИЯТЯ СИ НЕ САМО НЕ ПОМАГАТ НО И ВРЕДЯТ НА ЦЕЛИЯ ЕС. ЛАГАРД /МВФ/ ОНЯ ДЕН ХУБАВО ИМ ГО КАЗА. ЕВРО НЯМА ДА ВИДЯТ ОТ МВФ АКО НЕ ПРИЕМАТ ПЛАН, НЕ СИ ПЛАЩАТ ДЪЛГОВЕТЕ И ДАНЪЦИТЕ.ТОВА Е . НО ТОВА Е ВЕЛИКОТО НА ЕС. БАВНО И ПОЛЕКА ЩЕ ГИ ВКАРАТ В КУЧИ ГЪЗ.

 23. 23 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1292 Разстроено

  До коментар [#3] от "Тони Шнайдера":


  [quote#3:"Тони Шнайдера"]Има и пети вариант - връщане на всички към националните валути и кой откъде е.[/quote]
  Я разгърни броят на Икономист от 26 май, за да видиш какво ще стане с Европа, ако се разпадне ЕЗ-та. -8 % рецесия първата година, - 3% втората. За третата и четвъртата няма прогноза, но едва ли ще са на плюс. Разпадне ли се ЕЗ в Европа се връща комунизма, което си има и своите предимства, защото много хора ще бъдат поставени "до стената". А в България дали е капитализъм или социализъм да не дава Бог да се връщам за дълго!

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 24. 24 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#23:"Ventsislav Mirchev"] А в България дали е капитализъм или социализъм да не дава Бог да се връщам за дълго![/quote]
  Не, струва ми се, че няма опции за това. Даже и бесепарите да вземат властта, те в старанието си да се "отърсят" от миналото си, се опитват даже и десни реформи да правят! Виж плоския данък

 25. 25 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 798 Весело

  Всичко в което участвува(французин) жотем,рано или късно е пред провал.
  Факт.
  Добре че не приехме еврото.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 26. 26 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  До коментар [#24] от "aron25":
  Според мен всички партии в България са десни. БСП-то е може би най- дясната от всички. Леви- десни в България са все бивши комунисти следващи дясна политика, но се създава илюзия за пред обществото.

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 27. 27 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Вчера един грък от Емпорики каза, че ще има трети избори и че никой нищо не прави, защото цари тотална неизвестност от бъдещето и чувство на безизходица.

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 28. 28 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#23:"Ventsislav Mirchev"]Я разгърни броят на Икономист[/quote]

  Защо трябва да вярвам на Икономист? Ако бяха толкова компетентни, защо не предотвратиха това. Още дълъг път трябва да извърви икономиката, докато стане наука - засега е занимание за мошеници.

  /не се чете/
 29. 29 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Нашето безхаберие не е много по-различно от гръцкото. Чиновническият ни апарат е прекомерно раздут и сравним с гръцкия, като процент от работещите и като част от лапане на бюджета. Също с мазни премии и огромни отпуски.
  Реформи също не правим никакви.
  Засега нямаме срив, само "благодарение" на ниския стандарт и балансиране с пръта по тънкото въже. Но ни трябва само малък ветрец и политаме в киреча.
  Имаме и един "плюс". Това ни удоволетворява, харесва ни да сме най-бедните и упорито гласуване за голтаци-управници. Целите сме опаразитени от кърлежи и пиявици-политици, чешем се, но си свиркаме и славим Боку.

 30. 30 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  До коментар [#3] от "Тони Шнайдера":
  [quote#3:"Тони Шнайдера"]Има и пети вариант - връщане на всички към националните валути и кой откъде е.[/quote]
  Май забрави защо е създаден ЕС. При твоя вариант, до няколко години започва следващ европейски конфликт. По стара традиция, участват ли повече от 5 европейски държави, то това е световна война. Опазил Бог!

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 31. 31 Профил на Fifa
  Fifa
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Германия влиза в Гърция и тя става 17-тата провинция...

  Не отлагай нищо за утре, ако можеш да го отложиш за вдругиден.Марк Твен
 32. 32 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  До коментар [#25] от "From Bulgaristan":
  [quote#25:"From Bulgaristan"]Всичко в което участвува(французин) жотем,рано или късно е пред провал. [/quote]
  Чудесно, изпусна тежката прокоба на вечните съюзници - България и Германия. Нямам спомен да не сме провалили някоя работа

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 33. 33 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  До коментар [#19] от "tiele":
  [quote#19:"tiele"]Турция изчаква четирите сценария и погребението, след което въвежда в ход петия...[/quote]
  ... според който, войната в Сирия се прехвърля към Турция и северен Ирак, в края на която се създава нова държава - Кюрдистан. Нато се преформатира до ЕС въоръжени сили (отпадат САЩ, Туция, Албания и Гърция). Всички заедно влизаме в многополюсната студена война - САЩ, Русия и приятели, ЕС, Китай, Ислямска лига, Южноамериакански съюз. Черна Африка измира, завладява я Ислямската лига. Чудеса.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 34. 34 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#30:"misho73"]това е световна война.[/quote]

  Братчед, защо си мислиш, че един междудържавен съюз, като ЕС е застраховка, против войната. Америка беше една държава и пак започна война, между Севера и Юга. И днес противоречието е между изостаналия Европейски Юг и развития Европейски Север.
  Пък после иди кажи, че географията не е икономически фактор.

  /не се чете/
 35. 35 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#29] от "onufrij":++++++++++++++++

 36. 36 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 584 Любопитно


  Мисля, че колкото по-скоро изхвърлят гърците от еврозоната - толкова по-бързо ще се оправят нещата.

  Решителността ще засили еврото и най-важното ще зададе недвусмислена посока на движение за останалите участници.

  Изпускате нещата от контрол - излизате от еврозоната.

 37. 37 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 849 Неутрално

  [quote#29:"onufrij"] Това ни удоволетворява, харесва ни да сме най-бедните и упорито гласуване за голтаци-управници.[/quote]
  Простаци ДА, но не и голтаци. Те стават даже мултимилионери за 1 мандат.

 38. 38 Профил на Алдис
  Алдис
  Рейтинг: 409 Гневно

  Стига вече сме се занимавали с нашите южни съседи.Който ги покани на масата, да им плаща сметката!

 39. 39 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Акциите на развиващите се страни първо ще се понижат, но към края на годината ще започнат да се състезават
  WTF? В олимпийските игри ли ще участват или във вътрешно първенство някъде ще се състезават?

 40. 40 Профил на Иван Митев
  Иван Митев
  Рейтинг: 409 Неутрално

  "Икономистите от банката HSBC разглеждат четири варианти за бъдещето на Гърция след парламентарните избори на 17 юни", но не отчитат причината за гръцката криза и поради тази причина не правят пълноценни изводи.

  Възможни са два основни варианта:

  (1) Ако се продължава със сегашната държавна финансова грешка, със сигурност можем да очакваме, че гръцката криза ще е още по-голяма при края на втория транш европейска помощ, спрямо началото.

  (2) До 24 часа време след преустановяване на непригодно за евро държавно поведение и ползване на ГОДНО за евро гръцко финансово управление - кризата в Гърция ще е победена.


 41. 41 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Отпечатването на нови евра за да има с какво да се плащат дългове и прочие държавни безсмислени разходи е гарантирано. Всичко останало е само възможно.

  Отделете време навреме.
 42. 42 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Сценарий 4 е най-вероятен. Стартова година: 2015.

  Източници на информация:
  http://peakoiltaskforce.net/
  http://www.chrismartenson.com/crashcourse

  Не е възможен безкраен растеж на планета с ограничени размери и ресурси. Въпрос на време е паричната ни система, която изисква безкраен растеж, да се разпадне. Тогава може би хората ще осъзнаят истинското лице на капитализма

  http://www.youtube.com/watch?v=QuBy3BzCXwg

  и ще им светне, че освен капитализъм и комунизъм има и други възможни системи.

 43. 43 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Еврозоната да побърза с въвеждането на златен стандарт на еврото...
  Гърция или ще напусне еврозоната или ще бъде принудена да се разплаща в евро/злато/...

 44. 44 Профил на zveno
  zveno
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#1:"The_Fly"]
  Гърция се оказа тумор, който е късно да бъде опериран, иначе ще завлече и пациента (ЕС). [/quote]

  Прочете ми мислите. Но по-добре късно отколкото никога. Време е ЕС да ампутира изгнилият крайник, друго няма да помогне.

 45. 45 Профил на az_si
  az_si
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Вариант 120 - несъществуващ.

  България избира не съвсем малоумно правителство, което може малко от малко да се ориентира в ситуацията и да извлече полза за страната. Хората в България започват да се интересуват повече как може ние да се оправим, а не колко им е зле на гърци, албанци и др.

 46. 46 Профил на Иван Митев
  Иван Митев
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#42] от "Симо":

  Здравейте Симо,

  Сегашният най-голям проблем на паричната система е наличие на държавна финансова грешка водеща до НЕПРИГОДНО за „Незлатни пари” държавно управление.

  Противоречието, при неразрешимост на което се достига до криза е безгранични цени на създадени от „Грешката на Джон Лоу” диспропорции и ограничени средства за тяхно плащане.

  Пример: Сегашните държавни дългове са създадени от „Грешката на Джон Лоу” диспропорции.

  При ползване на „Незлатни пари” в съответна страна, успешното противодействие срещу стопанска криза е възможно само при държавно финансово управление, което е ГОДНО за стопанство с тези пари.

  Ползвано означение:

  „Грешка на Джон Лоу”: При стопанство с „Незлатни пари”, ползване на наследен от време със „Златни пари” начин на държавно финансово управление.
  Продължението на държавна финансова практика от време със „Златни пари” при стопанство с „Незлатни пари” е грешка, тъй като развива диспропорции и (след достатъчно време) стопанска криза.

  С поздрави,
  Иван Митев

 47. 47 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  До коментар [#3] от "Тони Шнайдера":

  Страхотно щастие - връщане назад на СеСе Сере, Горби, Андропов, Брежнев, Сталин, Берия, Ленин, Троцки....
  Ще чакаш и ще се молиш са получиш "изходяща виза" за пътуване извънграница (за Шенген само мътен спомен главата ти!!!). За малко благинка ще се цаниш доносник на ДС, а на бригади в селскато стопан9ство ще ходиш с песен на уста.
  БЛАГОДАРЯ - НЕ ЖЕЛАЯ ТАКОВА НЕЩО!!!!!!!!!!

 48. 48 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  До коментар [#34] от "Тони Шнайдера"
  Това с войната между Севера и Юга в САЩ е ВЪРХА НА ГЕНИАЛНОСТТА ТИ!!!!!! Известни ли са ти причините , поради които тази война е избухнала??????? Алберт Айнщайн беше казал, че след Третата световна война, Четвъртата ще се води с лъкове и копия...

 49. 49 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1796 Неутрално

  До коментар [#16] от "sashkov":

  Тук има един проблем. Гърция не печата, няма правото и технически не може да си направи евро. Без парите на ЕЦБ, на които се смазва банковата им система, дори сега след байл-оут-а, тя моменталически фалира, а с нея и цялата държава, ако не въведе алтернативна валута. Това е и механизма за "доброволно изваждане на Гърция" от еврозоната, който се обсъжда. Ако ЕЦБ откаже или спре интервенциите, в Гърция еврото ще свърши със същата скорост, с която е и дефицита им. По малко съкращения, по скоро (месец?) при рези съкращения, много по-страшни от сегашният меморандум, може да живеят още 6-7 месеца. Германските банки не само че няма да го издухат, ами яко ще го намажат. Първо те не са големи дългодържатели на гърцки дълг. След гръцките банки, които държаха (и още държат) половината, и след това френските, които държат около 1/6-та, идват германските. Но всъщност истинската криза в момента идва от това, че европейците местят парите си от испански, италиански и гръцки банки в германски, швейцарски и люксембргски с такава скорост, че германските не могат да го компенсират давайки заеми на ЕЦБ, която ги връща обратно в засегнатите оригинално от източването банки. Когато този процес приключи, гръмналите държави няма да върнат парите на ЕЦБ, но не и на оригиналните заемодатели. ЕЦБ ще наперчата пари, германските банки няма да загубят нищо, но напротив ще спечелят. Тъй като от една страна ще спрат да връщат парите, но изтичането към тях няма да спре, от друга парите им в ЕЦБ ще се запазят, от трета тъй като няма да ги изтеглят или с умерено теглене, те и Бундесбанк ще продължат да управляват инфлацията в еврото. Казано с други думи, при излизанена Гърция от еврозоната, Германските банки ще ударят огромен келепир. Те удрат такъв и сега, но тогава ще е по 10. Всъщност точно този процес на обезкрвяване на южните банки в момента създава най-големият риск за учатието на държавите им (виж Испания) в еврозоната. От излизането си от еврозоната най-много ще загуби Гърция, а Испания ще е следващата. Ирландия вероятно ще се оттърве. Португалия ще последва Испания, а Италия, Белгия и Франция ще влязат в нов бюдетен съюс създаден специално заради тях (който се обсъжда от скоро) и ще ги спасят на ръба. Просто Испания е прекалено обезкръвена и за нея вече е късно. Тя няма да падне само ако има много силна победа на силите про меморандума в Гърция след 3 седмици.

 50. 50 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1796 Неутрално

  До коментар [#32] от "misho73":

  Мисля че малко се надценяваме. И ние, и други балканци (последно го чух от Хърватите) вярваме, че ние сме тези дето провалят съюзниците си, колкото и да са силни. Но факта че обсъждаме Гърция показва, че не сме ние Гърците са.

 51. 51 Профил на tatkoruso
  tatkoruso
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Така и тъпаците не разбраха кой, аджеба е виновен за Е-зоната и Гърция, както и следващите го Испания, Италия, Португалия, а защо не и Великобритания, за САЩ да не говорим, има прогноза че ще се разпадне на 3 държавички /тогава да видим нашите политици на кого ще целиват г..за.Но се уморих да обяснявам, само ще пиша че глупостта е престъпление.

 52. 52 Профил на tiele
  tiele
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#33] от "misho73":

  Това не е сценарий.

  Това е несбъдната няколковековна мечта, стигнала своята кулминация по време на и след Първа Световна Война, когато момента е бил максимално удобен.
  Девет държави, между които и "великите сили" в Лозана подвиват опашки и подписват договор срещу държава, стигнала дъното на своя упадък.

  Оттогава много вода е изтекла, картите са прераздадени, ролите са променени, а държавата е във възход близък на Китай, въоръжена до зъби и един от решаващите гласове в НАТО.

  Ето защо това не е сценарий, а брътвеж на комплексиран балкански субект, който няма пълнеж в гащите и е силно огорчен от миналото, отчаян от настоящето и нямащ каква да е алтернатива за бъдещето.
  Съвсем нормално е да бърка сценарий с мечта, тъй като първото за него никога не е съществувало, за да има поне база за сравнение.

  Мечтател - юнак...

 53. 53 Профил на Вятър
  Вятър
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Най вероятния вариант е 3. Не знам защо толкова се отбягва от всички коментирали преди мен. Засега обаче това е истината.

  Задачата е проста, за съжаление хората, които се залавят за нея, са като задачата - прости.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK