Службите в Азербайджан са предотвратили големи атентати на "Евровизия-2012"

Срещу президента на Азербайджан Илхам Алиев е било предотвратено покушение

© Reuters

Срещу президента на Азербайджан Илхам Алиев е било предотвратено покушениеНяколко дни след края на музикалния конкурс "Евровизия-2012" в азербайджанската столица Баку местните служби съобщиха, че празникът замалко да завърши с трагедия. Министерството на националната сигурност заяви, че службите са успели да обезвредят международна терористична групировка, която е подготвяла редица големи престъпления в страната, включително и покушение срещу президента Илхам Алиев.


Целта на терористичната организация, съставена от няколко групировки, е била организация на взривове и въоръжени нападения срещу големите хотели в Баку, както и терористични атаки в залата на провеждането на "Евровизия-2012". Терористите са разчитали, че експлозиите ще причинят смъртта на много хора.


Групировката, която не е назована, е подготвяла и покушение срещу президента Илхам Алиев, докато той бил на посещение в северозападните региони на Азербайджан.
В плановете е влизало и създаване на атмосфера на хаос и страх в страната чрез взривяване на места на религиозно поклонение, джамии и други религиозни структури.


Бандитите са били преминали специално обучение и са били оборудвани с различни видове огнестрелно оръжие, боеприпаси, взривни вещества и други. Те са планирали да се разположат в граничните региони между Русия и Азербайджан.


За предотвратяване на терористичните удари службите в Азербайджан са провели мащабни специални операции в редица градове на страната. При някои от тях е имало въоръжено съпротивление, при което е бил убит един терорист.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK