Путин предлага на Китай технологичен алианс

Путин предлага на Китай технологичен алианс

© ReutersРусия има намерение заедно с Китай активно да реализира мащабни проекти в гражданското самолетостроене, космонавтиката и други високо технологични области, както и по линия на технологичните паркове, индустриалните клъстъри и специалните икономически зони на двете страни.


Това заяви президентът Владимир Путин в статия, публикувана в китайския официоз в. "Женмин жибао". Текстът предшества държавната визита на руския президент в страната и участието му в срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество.


"Смятам, че трябва да говорим за истински технологичен алианс между двете страни. За изграждане на производствени, иновативни вериги, които да свържат нашите предприятия, научните, конструкторските, инженеринговите центрове. За съвместно излизане на пазарите на трети страни", посочва още Путин.
Според него трябва още да се построи "съвременна структура" на финансовата и инвестиционнdта инфраструктура на двустранните делови отношения.


"Вече е видно, че сме длъжни бързо да реализираме приетите решения за преминаване към разплащане в национални валути при извършването на двустранни търговски, инвестиционни и прочие операции. В същото време ще се застраховаме от различен род валутни рискове и ще укрепваме позициите на рублата и юана", се казва още в статията.


В нея се посочва, че през 201 1г. търговският оборот между двете държави е достигнал рекордните 83.5 млрд. долара.


"Днес си поставяме за цел в средносрочна перспектива към 2015г. да надхвърлим 100 млрд. долара, а към 2020г. - 200 млрд. долара. При това сегашната динамика показва, че това може да се постигне и в съкратени срокове."


По думите на Путин подобно развитие е възможно, ако се увеличи в двустранната търговия делът на продукцията с висока добавена стойност. "Имаме обективни условия за това - националните ни пазари са огромни, търсенето на съвременни стоки и услуги расте, имаме добри базови позиции в образованието, науката, технологиите."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK