Испания: Пазарите практически ни изолираха от кредити

Испания: Пазарите практически ни изолираха от кредити

© ReutersВисоките разходи, които инвеститорите искат, за да финансират държавен дълг на Испания, означава, че ефективно страната е отрязана от пазара за облигации, съобщи финансовият министър на страната Кристобал Монторо.


Думите му предизвикаха незабавно поевтиняване на еврото на борсите малко преди страната да пусне малка дългова емисия за 2 млрд. евро. Тя е съставена от облигации със среден и дългосрочен падеж, но на аукциона се гледа по-скоро като на тест за настроенията на инвеститорите.


"Рисковата премия ни показва, че за Испания вратите на пазарите не са отворени. Тя ни показва също, че държавата има проблем с достъпа до пазари, когато се нуждаем от рефинансиране на дълговете си", допълни Монторо пред местното радио Onda Cero.
В петък рисковата премия над стойността на германския дълг, която инвеститорите искаха от Испания в петък, беше 548 пункта. Това означава, че лихвите по 10-годишни кредити за Испания са в рамките на 6.5%, а толкова скъпо кредитиране инвеститорите отпускат заради опасенията си за здравето на испанската банкова система.


Премиерът Мариано Рахой също изказа тревогата си, че Испания не може да се финансира продължително време при толкова скъпи кредити. Той призова на няколко пъти за спешни действия и анализатори възприеха думите му като настояване пред Европейската централна банка да поднови програмите си по изкупуване на дългови облигации или инжектиране на ликвидност във финансовата система.


Тази година Испания трябва да рефинансира около 82 млрд. евро дълг. В допълнение държавата трябва да помогне на задлъжнелите провинции да върнат през втората половина на годината около 16 млрд. евро кредити.


В допълнение Мадрид обеща да инжектира 19 млрд. евро за стабилизиране на втората по големина банка Bankia.


Испания призовава да се позволи директно рекапитализиране на закъсали банки в еврозоната, а не правителствата на съответните държави да искат помощ, както е сега. Това би позволило на управляващите да продължат с политиката си, без да им се налагат фискални и бюджетни ограничения отвън в замяна на помощта. Германия е най-големият противник на подобна схема.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  Да бе, пазарите са Ви виновни.

 2. 2 Профил на smehur_co
  smehur_co
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Някой знае ли точно колко процента премия искат пазарите за нашите 10 годишни облигации?

  Вяра. Надежда. Любов.
 3. 3 Профил на Black Dragon
  Black Dragon
  Рейтинг: 531 Весело

  С лодка по реката! Водопада не е далечко...

  https://www.facebook.com/Mlekarite
 4. 4 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3403 Неутрално

  Ето това е-когато кредиторите не ти вярват,ти отпускат заем,но на висока цена.Няма как испанците да искат лихви като на немските книжа.

 5. 5 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 636 Весело

  Ами това е хубавото на пазарната икономика,че веднага реагира на негативните процеси и индикира влошено икономическо здраве

  bigman
 6. 6 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#2] от "smehur_co":

  Виж на сайта на МФ

 7. 7 Профил на izo_bg1
  izo_bg1
  Рейтинг: 374 Разстроено

  И Испания по пътя на Гърция !!!

 8. 8 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 467 Неутрално

  ПРОБЛЕМА Е ,ЧЕ ДЪРЖАВИТЕ БАЛОНИ НЯМАТ НИКАКЪВ ШАНС ДА ГИ ВЪРНАТ. ТОВА Е ФАЛИТА.ГЪРЦИЯ, ПОРТУГАЛИЯ И ИСПАНИЯ СА ТОТАЛНО ФАЛИРАЛИ. ИТАЛИЯ С НЕЙНИТЕ 1000 И КУСУР МРД. И ТЯ НАТАМ ВЪРВИ.ПРИЗЕМЯВАНЕ ДРУГАРИ....А НЯКОЙ РАЗПРАВЯШЕ ,ЧЕ НИКОГА НЯМА ДА ГИ СТИГНЕМ....ВЕЧЕ НЕ СЕ ЗНАЕ.......

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#2] от "smehur_co":
  "В шест от осемте разглеждани в Доклада ("за конвергенцията" на ЕЦБ) държави, сред които и България, стойността на дългосрочните лихвени проценти е под референтната база от 5,8% на критерия за конвергенция на лихвените проценти. За периода април 2011 г. - март 2012 г. дългосрочният лихвен процент за България е средно 5,3%, т.е. под референтната стойност от 5,8%. Дългосрочните лихвени проценти се изчисляват на база доходността на 10- годишните представителни правителствени облигации на съответните държави. Според констатациите в Доклада, през последните години дългосрочният лихвен процент в България следва низходящ тренд, като в края на разглеждания период достигна рекордно ниското равнище от 5,1%. Спредът му спрямо доходността на облигациите в еврозоната се стесни значително през периода, тъй като по същото време средният дългосрочен лихвен процент в еврозоната се повиши.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 12. 12 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 740 Весело

  Бааах м,,,, му ,тия искат подобно на гърчолята да си лапкат и живуркат а други да бачкат и стягат коланите.Още преди
  2007г мнението ми бе ,че не сме готови за влизане в ЕС и че съюз
  между толкова разнородни икономики със единна валута е обречен.За съжаление се оказах прав.Кредита е хубаво нещо ,но когато лихвата е разумна и парите се използват за инвестиции които после носят пари.Да теглиш кредит за да погасиш стар а горницата за да си живуркаш безгрижно е глупост която рано или късно свършва трагично и за кредитора и за кредитираният.
  Едно не мога да разбера,какви са тези свещени крави -банките.
  Всеки стопански субект трябва да си прави сметките и да си управлява риска ако не е кадърен да фалира.Това е капитализъм
  алчност за печалба и коректив страх от загуби.Когато страха изчезне настава сегашната ситуация в ЕС и това вече не е капитализъм а някакво извращение.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 14. 14 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 494 Разстроено

  Ами намалете си разходите и спрете безконтролното харчене на местните правителства сякаш света свършва и приватизирайте за да си набавите средства.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 16. 16 Профил на smehur_co
  smehur_co
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#10] от "Яна":
  Да, преди малко излезе и аз също го прочетох.
  Това са добри новини. Дано да успеят да пласират предстоящата емисия на външните пазари под 5,3%.

  Вяра. Надежда. Любов.
 17. 17 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  До коментар [#13] от "be_google":

  надай се чадо. На германците Оланд ще им изнесе прекрасен урок що за животно е това цоциалиста и как го бива само да говори.

  Така, че ще имат време добре да премислят, преди да се втурнат да свалят Меркел.

  Освен всичко друго основната критика към Меркел в страната е, че е прекалено солидарна с Европа и че немците носят последствията на гръцките и испански проблеми. Така, че ако свалят Меркел заради това, представям си следващия канцлер какво ще направи - най вероятно ще затвори вратата на ЕС и ще загаси лампата, като остави всеки да се оправя както може.

 18. 18 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  До коментар [#15] от "be_google":

  Затова си прав - еврото дългосрочно е надолу. Но това е добре! В тая мързелива европа, трябва да се научат повече да работят и по малко да живят

 19. 19 Профил на Nan_Kurunir
  Nan_Kurunir
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  Да се молим Испания и Италия да не последват примера на Гърция,че тогава край с Европата...

  "Представи си,че не съществуваш и бъди свободен!"- Омар Хаям
 20. 20 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 745 Неутрално

  [quote#16:"smehur_co"]Дано да успеят да пласират предстоящата емисия на външните пазари под 5,3%. [/quote]
  Дано. Може би ако бяхме ги пласирали малко по-рано, щеше да е по-добре, но каквото - такова.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 21. 21 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1002 Весело

  [quote#2:"smehur_co"]Някой знае ли точно колко процента премия искат пазарите за нашите 10 годишни облигации?[/quote]За две годишните е 2.01%. http://www.bnb.bg/FiscalAgent/FAOnetimeInformation/FAResultsAukcions/FA_AUCTION_RESULT_BG

  Българската народна банка проведе аукцион за продажба на част от емисия № BG 20 300 12 111/08.02.2012 г. (двегодишни лихвоносни съкровищни облигации) с падеж 08.02.2014 г., при условия, определени от Министерството на финансите както следва:
  Министерството на финансите предложи за продажба съкровищни облигации от горецитираната емисия в размер на 20 000 000 лв. и лихвен процент 2.25 % годишно.

 22. 22 Профил на ec
  ec
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Финансовото чудо Дянк офф го съветваха да вземе заем преди три години, но за да е верен на репутацията си той изчака държавата да се продъни и да фалира.

 23. 23 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 636 Весело

  До коментар [#22] от "ec":

  Да бе щото е фалирала ни слагат заедно с Германия по стабилност на икономиката...това комунетата освен тъпи ами сте и неграмотни...

  bigman
 24. 24 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 578 Любопитно

  До коментар [#17] от "niakoi_si":

  Немската икономика расте, за сметка на останалите от евро съюза - я виж само колко вериги магазини в България са немски - билла, лидл, кауфланд, метро, практикер, баухаус, баумах и т.н. Същото става и в останалите членки на евро съюза.

 25. 25 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  До коментар [#24] от "_dan_":

  И? Могат - растат.

  Някой да е забранил да има гръцки, испански или български вериги?

  Глупаво е да се залага на тезата за гадните фашисти които смучат кръвчицата на бедните гърци, испанци и т.н.

 26. 26 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  До коментар [#22] от "ec":

  Да това е сериозна грешка. Дянков трябваше да изтегли сериозно количество пари преди година. Но сега е лесно да се отчете тази грешка. Ако тогава беше теглил тези пари, щяха да го разкъсат защо ги тегли

 27. 27 Профил на Теодор
  Теодор
  Рейтинг: 426 Весело

  "Испания призовава да се позволи директно рекапитализиране на закъсали банки в еврозоната, а не правителствата на съответните държави да искат помощ, както е сега. Това би позволило на управляващите да продължат с политиката си, без да им се налагат фискални и бюджетни ограничения отвън в замяна на помощта. Германия е най-големият противник на подобна схема."
  хахахахахахахахахахахахахахахахахахахахаха

 28. 28 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  [quote#23:"BGman1"]Да бе щото е фалирала ни слагат заедно с Германия по стабилност на икономиката...това комунетата освен тъпи ами сте и неграмотни...[/quote]Като тъп и неграмотен мога да кажа, че и гробището покрива критериите за стабилност ... разликата е , че Германия произвежда, а България е гробище ... но са с еднаква стабилност. Ако това положение Ви радва .... нямам думи и определения ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 29. 29 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 745 Весело

  До коментар [#22] от "ec":

  [quote#22:"ec"]го съветваха да вземе заем преди три години[/quote]

  „Доходността на 10-годишните ДЦК, постигната на първичния пазар, се движеше в границите между 7.11% и 7.99%.” - цитат от Годишен обзор на държавния дълг за 2009.

  Па да, 8% е къде по-добре от 5%. Я виж как хубаво и до днес си плащаме по 8,5% лихви от времето преди Дянкоф да фалира държавата.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 30. 30 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  До коментар [#2] от "smehur_co":

  За 10 г няма, щото нямаме такива, освен тея дето Миленча ни нахендри на 8%

  Иначе цедесето за 5г доларови е 3,9% Теоретично, ако се събере с 10 г немски 1,75% дава общо 5,65% На практика обаче нищо не се знае, щото Испания и Италия вече плащат повече. Божа работа.

 31. 31 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 636 Весело

  До коментар [#28] от "baj Tan":

  Мога само да те съжалявам ,че си толкова беден за да живееш там където ти е мястото...но е по добре от червената кочина в която комунетата ни бяха набутали

  bigman
 32. 32 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  До коментар [#2] от "smehur_co":

  Много съществен проблем е и мащаба на дълга който трабва да рефинансираш на по-високи лихви. Ако имаш дълг <30% от БВП и разтеж 1-2% като България може да си позволиш сигурно и 20% лихва без реалан риск от фалит.
  А ако имаш 200% и рецесия като Испания, и 6 % са твърде много.

 33. 33 Профил на ec
  ec
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#29] от "Яна":

  Само болни мозъци или техните последователи могат да сравняват България с Германия по-каквото и да е. Виж може да сравнявате България с Румъния на Чаушеско ето това вече е особено удачно сравнение във всяко отношение.

 34. 34 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1002 Весело

  До коментар [#29] от "Яна":

  Доходност на деноминираните в EUR български ДЦК и на кривата в Еврозоната 02.05.2012г.
  http://www.bnb.bg/bnbweb/groups/public/documents/bnb_download/fm_rn_2012_05_bg.pdf

  За седем годишните български ДЦК лихвата е 4.4%

 35. 35 Профил на ec
  ec
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#29] от "Яна":

  Финансовото състояние на държавата сега е трагично в сравнение с това през 2009. Пари никакви, резерви никакви. Дянк офф се чуди на кого да пробута "изготните облигации" особено от какво се разбра, че престъпната схемичка със сребърния фонд няма май да стане.

 36. 36 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#31] от "BGman1":
  Червената кочина е гадно място за живеене ,ма мен не ме кефи много и приюта за бедни дето ни натикаха Боко и Социопата.
  Що не вземем да помислим като за начало за една поне малка семпла ама чиста и подредена къщичка?

 37. 37 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1002 Весело

  До коментар [#35] от "ec":
  [quote#35:"ec"]Финансовото състояние на държавата сега е трагично в сравнение с това през 2009. Пари никакви, резерви никакви. [/quote]Моля, не мислете желаното за действителност.

  Всичко което сте казали е ЛЪЖА. Опитайте да го докажете с числа.

  Единствената година от 1998 до сега, в която БВП не е нараствал е 2009г., защото БЮДЖЕТА за нея беше правен от БСП, ДПС и НДСВ! Те харчиха и поръчваха като за последно преди изборите на 7 юни 2009, а после правителството на ГЕРБ трябваше да им плаща масрафа.

 38. 38 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#34] от "BlueWater":

  [quote#34:"BlueWater"]За седем годишните български ДЦК лихвата е 4.4%[/quote]

  Толкова по-добре.
  И за 2-годишните ДЦК вчера падна до най-ниските досега 2.01%.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 39. 39 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 745 Весело

  До коментар [#35] от "ec":
  [quote#35:"ec"]Финансовото състояние на държавата сега е трагично в сравнение с това през 2009.[/quote]
  Щом казваш... Инвеститорите явно нещо са се заблудили.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 40. 40 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#2] от "smehur_co":

  5.249%

  http://www.forexpros.com/rates-bonds/bulgaria-10-year-bond-yield

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 41. 41 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#33] от "ec":

  Значи всички в ЕС са болни мозъци.

 42. 42 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#41] от "bta":
  Казват го мазните политици дето докато не им създаваме проблеми и им отговаряме само с йес не им пека за друго.
  Виж как ни отговориха инвеститорите ,дето говорят и гласуват доверие с личните си пари.Май този отговор е по-важен.

 43. 43 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  До коментар [#35] от "ec":
  Само не разбрах защо Дянков ти е виновен. Ако си беден/а, не мислиш ли че ти самия/ата имаш някакво отношение? Ако изкарваш под 2 000 евро на месец, както повечето българи, да знаеш че толкова заслужаваш/можеш. Ако не вярваш - пипай самолета за Германия и виж за колко ще ти съдерат дирника. Аман от недоволни човечета - вие и само вие сте си виновни за бедността. Я се хвани да научиш нещо, вместо да псуваш Дянков че не ти е дал безплатен обяд. Колко данъци плати за 2011 та чакаш?

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#43] от "misho73":
  А бе пич ти имаш ли въобще връзка с главният мозък!Какви 2000Е
  на месец те гонят тя средната заплата в БГ е около 350Е.
  А Дянкоф си е виновен /и не само той/ щото с манията си за величие и мерака за кражби и некадърност на другарите му от ГРОБ ни докараха до дъното.За сведение и сега изкарвам над 2000Е на месец ма преди вадех по 5000Е /със частен бизнес без обществени поръчки/ и да те открехна .Може да си мнооооого кадърен и учен ама ако няма къде да приложиш знанията си и кой да плати за тях това в голяма степен зависи от бизнессредата която се регулира и създава от управлението на една държава.Или викаш сите инвеститори дето не искат да стъпят тука и тези дето избягаха с писъци са тъпи и неграмотни и за нищо не стават?

 46. 46 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1002 Весело

  [quote#19:"Nan_Kurunir"]Да се молим Испания и Италия да не последват примера на Гърция,че тогава край с Европата...[/quote]Народа ви го е казал много отдавна.

  Лозето не иска молитва, а мотика!

 47. 47 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  [quote#31:"BGman1"]...но е по добре от червената кочина в която комунетата ни бяха набутали[/quote] ... дано си прав! Радвам се за теб! За сега обаче оценката е (+5) на (-5). Явно има вероятност да съм прав точно колкото теб ! Съвсем в страни от темата: аз съм съпричастен към бутането на червената кочина и сега откровенно съжалявам. Каква я мислехме , каква стана...?

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 48. 48 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 793 Неутрално

  [quote#7:"izo_bg1"]И Испания по пътя на Гърция !!! [/quote]
  А италия по пътя на Испания.

  http://www.dnevnik.bg/1840084/#comment-53

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 49. 49 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  До коментар [#44] от "ec":

  Не позна. ГЕРБ са ми политически врагове, поради твърде левите си убеждения. С'ш'се?

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 50. 50 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  До коментар [#45] от "Крез":

  Говориш глупости. 350 евро получават тъпаците. Това че в БГ има изобилие, извинявай, ама мен не ме касае. Както казваше Ерол "нека работят здраво маймуните, не се става лесно човек". Колкото до бизнес средата - такава си е в последните 20г. Който има какво да продава - продава. Който няма - скумълча като куца кучка. А кажи ми, ако произвеждаш например спално бельо, или автомобилни джанти, или консерви с боб, или ... xyz ... кой и как те спира да продаваш на ирландци, румънци, финладнци или испанци? Живеем в най-големия и платежоспособен пазар. Който е беден тук, значи е тъп. Къде по дяволите греша? Стига бе, цигани с 8ми клас изкарават по 600 еврака в затъналата Испания, на едни 7 млн. все са им криви звездите и луната. Отделно сме с най-ниски данъци. А като платиш 35% корпоративен, ела и пак се оплачи.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK