Никос Диму: Гърците обичаме да живеем отвъд възможностите си

Никос Диму

© (cc) Drassi via Flickr

Никос ДимуПреди 37 години гръцкият писател Никос Диму публикува книга с афоризми "Нещастието да си грък", в която казва, че един грък прави всичко възможно, за да увеличи разликата между желанията си и реалността. Сега 76-годишният Диму обвинява политиците за настоящата криза и настоява, че ЕС и Германия могат да обвиняват само себе си за възмущението на много гърци.


В интервю за германското списание Spiegel авторът анализира гръцката психика и дълбоките страхове, които разкъсват гръцката душа: "Преобладаващото чувство е на несигурност. Гърците вече не са уверени, което донякъде има общо с историята. Те изстрадаха много. Но несигурността води и до агресия. Ние, гърците, обичаме конспиративните теории – те помагат да обясним несигурността. Затова не мислим само с главите си и с разума си, но и с емоциите си. Помнете, че дори и в древността египтяните са говорили за гърците като за "деца". Но в тази незрялост има и нещо красиво".


Според Диму гръцката история без съмнение продължава да определя поведението на гърците днес. "Съвременните гърци винаги ще страдат, като знаят какво са постигнали древните гърци, което ние нито можем да забравим, нито да надминем. Моята теория е, че гърците са преживели културен шок при прехода от феодална система към съвремието през ХІХ век. Да бъдеш заклещен някъде между Изтока и Запада, древното величие и днешната бедност, православието и Просвещението създава проблем на идентичността. Затова гърците са неспокойни и несигурни до днес. Те винаги се чувстват заплашени", обяснява той.

"Когато стане дума за политика, гърците дават пълна свобода на чувствата си"

Запитан дали всъщност гърците никога не са принадлежали реално към Европа, той отговаря: "Гърците не са били свободни дълго време. Първо са били част от мултинационална империя, където се говорели много езици. После живели под турско владичество 500 години и изведнъж трябва да станат европейци и да приемат всички тези европейски институции. Резултатът от това е, че до ден днешен гърците няма добри отношения с правителството".


Диму обяснява, че това е важно, особено когато някой иска да работи с гърци или да реформира страната им: "Тогава трябва да знаеш какви страхове са дълбоко вкоренени в гръцката душа". Според писателя тези страхове изплуват точно в кризисни ситуации като настоящата: "Тогава гърците, иначе традиционно много гостоприемни, започват да гледат на другите като на врагове, дошли да откраднат душите им".


Затова смесицата от несигурност и агресията станаха причина за резултатите от изборите на 6 май, когато гласоподавателите наказаха традиционните партии.


"Когато стане дума за политика, гърците дават пълна свобода на чувствата си. Вземете Алексис Ципрас, председателя на Коалицията на радикалната левица СИРИЗА. Той е млад, изглежда добре и е оптимист. Хората вярват, че нищо лошо не може да се случи, ако го последват, защото той излъчва увереност. Същевременно всички знаят, че дори и Ципрас не е магьосник", обяснява Диму.


Той се надява на предстоящите избори на 17 юни да има по-разумен резултат, тъй като на вота през май 35% от гърците са пуснали невалидни бюлетини, а 19% са избрали малки партии, които така и не влязоха в парламента. "Това прави 54%, чийто вот не може да бъде предвиден".


"Ако не отговорим на изискванията за бюджетни съкращения, ще загубим и валутата. Не може да имаш едното без другото. Надявам се, че това е накарало много хора да спрат и да се замислят. Това не са избори между ляво и дясно, а между евро и драхма. Ако партиите се изразяваха така, тогава резултатите са ясни – 78-81 процента от гърците ще искат да задържат еврото. За съжаление обаче не само думата "демокрация" идва от гръцки, но и думата "хаос", отбелязва Диму."Гърция е родина не само на демокрацията, но и на трагедията. Трагичният герой е човек, който надхвърля себе си и нарушава естествения ред на нещата"

Spiegel отбелязва, че в интервю за германското списание преди 30 години Диму казва, че в трудни моменти от историята гърците са склонни да обвиняват другите, но не и себе си. И днес авторът продължава да споделя това мнение. "Когато говорите с хората тук, те казват: Тази Ангела Меркел, този Волфганг Шойбле, защо ни причиняват това? Аз отговарям: Какво ни е направила Ангела Меркел? Нищо. Ние натрупахме тези дългове и помолихме ЕС за помощ. Затова сме на това положение. Събеседникът ми обикновено отговаря, че европейците изкарват добри пари от това или че има някакъв заговор срещу Гърция от банките и световния капитализъм".


"Ние обичаме да живеем отвъд възможностите си. Тенденцията да прекаляваме с нещата е пряко свързана с тенденцията към репресии. Гърция е родина не само на демокрацията, но и на трагедията. Трагичният герой е човек, който надхвърля себе си и нарушава естествения ред на нещата", казва писателят.


Според Диму обаче гърците и германците могат да се разбират, ако се допълват. Гърците имат нужда от германците, защото те правят неща, които гърците не могат, и германците имат нужда от гърците, защото те имат тази жажда за живот, която прави германците щастливи."Оставам убеден, че процедурата просто трябваше да бъде обяснена по-добре"

Авторът обяснява, че по-голямата част от вината за гръцката криза е на политиците, които всъщност са я причинили и не са успели да реагират навреме. Освен това те не са обяснили на хората колко сериозна е ситуацията. Вместо това те обвиняваха други, като твърдят, че мерките наистина са варварски, но са наложени от МВФ, ЕС и ЕЦБ. Преди това обаче те казаха на представителите на тройката "Имаме нужда от тези мерки, моля ви, дайте ни парите". За Диму гръцкият народ е преди всичко жертва на политическия елит.


"Но имаше и проблеми в комуникацията. Тройката всъщност никога не обясни на Гърция идеите и подхода си за намиране на решение. Те нямаха говорител, който да опита да включи и гръцкия народ в преговорите, но не като представител на командния център на Четвъртия райх, а като член на групата, която иска да помогне на Гърция. Вместо това те се държаха като авторитарни бюрократи, пристигайки на всеки три месеца, давайки нареждания", казва писателят. "Оставам убеден, че процедурата просто трябваше да бъде обяснена по-добре", допълва той. "Да, понякога Волфганг Шойбле размахваше пръст като учител, който казва, че гърците не са се държали добре. Меркел беше малко по-хуманна, но все пак много протестантска в своята строгост, налагаща усещането за вина. Те можеха да видят, че това не е начинът да постигнат искания резултат. Просто беше грешният подход", обяснява Диму.


Писателят казва, че не може да прави прогнози за изборите. "До голяма степен като един психоаналитик съветвам гръцкия пациент този път да погледне на нещата много рационално". На въпроса на Spiegel колко би продължила една такава психотерапия Диму отговаря: "Зависи от пациента. Ако реагира по типично гръцки начин, въобще няма да се появи на втория сеанс".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (96)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Затова сте и на този хал...

 2. 2 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 736 Неутрално

  По-скоро обичате социализма. Иначе в едно капиталистическо общество, няма горно ограничение на това което хората могат да постигнат чрез талант и усилия.

 3. 3 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1119 Весело

  ...да живеем отвъд възможностите си...
  На кой не му се иска, стига да има кой да плаща сметките.

 4. 4 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Абе вие сте страшна нация

 5. 5 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Никос Диму: Гърците обичаме да живеем отвъд възможностите си
  --------------------
  ама няма проблем бе маляка...само не ми е ясно, що ме караш после аз ти плащам сметака...
  Ако ще е така ще правиш квото кажа и колкото кажа...ще миеш чинии, ще дадеш на жената..., може и ... ако поискам.

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 6. 6 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Това го разбраха вече и балъците от ЕС,дето се излъгаха да налеят толко пари в Гърция

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 7. 7 Профил на jori
  jori
  Рейтинг: 426 Неутрално
 8. 8 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1155 Любопитно

  И аз съм така ама се ВЪЗПИРАМ.
  Защото един път като се опариш и не можеш да платиш заем, нормалното е да се замислиш.
  Това е, ако имаш акъл, разбира се.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 9. 9 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1008 Весело

  Цитат:"Гърците имат нужда от германците, защото те правят неща, които гърците не могат и германците имат нужда от гърците, защото те имат тази жажда за живот, която прави германците щастливи."

  Тоест да се обединят и германците да работят, а гърците да го удрят на живот защото са много "жадни" да живеят.

 10. 10 Профил на wwwwww
  wwwwww
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Булгаристан - Дойчланд - вечна дружба! Долу Гърция - враг номер едно на Европа!

  Да кажем не на педерастията!
 11. 11 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Според мен въпросът не какви са гърците, а дали са използвани за борбата против комунизма в челните редици при "студената война" и доколко това е коствало на донорите на идеята.

  Пари винаги се връщат. Дори и тогава когато мислиш, че ще ти бъдат опросттени и отписани като дълг инспириран като нужен.

 12. 12 Профил на petar_333
  petar_333
  Рейтинг: 426 Неутрално
 13. 13 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Какво да говорим, след като дори този очевидно умен човек и реалист все пак се сърди, че му размахвали пръст, не му били обяснили добре положението... Как точно да обясниш положениет На някого, който се държи като сърдито малко дете?

 14. 14 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#2] от "lordcris":Що дращиш глупости ! Гърците никога не са имали социализъм !

 15. 15 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2152 Неутрално

  Добра самооценка. Сега нека да заместим "гърците" с "българите" в 90% от твърденията и пак да критикуваме съседа.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 16. 16 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Убеждението, че ЕС е благотворителна организация на богатите, които дават на по-бедните, а те пък от своя страна хрупкат салатка и пийват узо и ракийка , малко в стил ден да мине - друг да дойде, го има и в голяма част у българите. Докато и ние живеем в този измислен свят винаги ще сме изправени пред угрозата да извървим добре осраната от гърците пътечка.
  Особено с така наречения политически елит, начело на страната.
  Така, че не псувайте гърците, а вижте общите неща - все пак са ни съседи.Че утре....да не усъмнем и ние с антигермански лозунги

 17. 17 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Гърция по никакав начин не би могла да бъде държана извън щедро военно и икономическо финансиране и отраслово дотиране, при наличието на една България финансирана и дотирана готвейки се за фронтално стълкновение по цялата си южна граница.

 18. 18 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  Ще трябва да плащат счупените чинии и узото ! Ако могат да играят сиртаки - добре.

 19. 19 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Двата лагера ако се бе стигнало до силово премерване на възможностите за което Великият Съветски Съюз мечтаеше неминуемо би провокирал конфликт, разбира се със съмнителен успех за соц. блока поради наличието на 6-ти флот в пристанищата на Гърция, но за тази идея се хвърлиха милиарди и от двете страни.

 20. 20 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Днес двете страни изгубиха стратегическите си марионетни позиции, както и щедрото финансиране, нищо чудно, че съжаляват за това.

 21. 21 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Интересите и парите са изместени в други региони, а на нас ни остава да заживеем нормално според възможностите и потребностите си.

 22. 22 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Ами, браво на човека. Казва си точно и ясно всички кусури на гърците и обяснява защо държавата им е в това положение и как се е стигнало до там. Лошото е, че и той никакви реални предложения за изход от ситуацията не предлага. Ясно е, че гърците първо трябва да си променят манталитета, ама някакси не я виждам тази работа как ще стане.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 23. 23 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Узото и сиртакито, както ракията и ансамбъла за хора и ръченици не са свързани с милиардните прахосвания, но представляват тяхната опаковка преди ползването им.

  Която ни е мъчно да хвърлим в кошчето, а ще си я пазим за романтичен спомен.

 24. 24 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  За Диму гръцкият народ е преди всичко жертва на политическия елит

  подпис
 25. 25 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#22] от "VеnRus 2008":

  Другарко В.Русева, знаем, че МАТРЯЛЪТ е виновен винаги, няма що да го повтаряш.

  Председателят е достатъчен.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 27. 27 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Най - важното е че винаги са намирали начин да го постигнат. Гърците са успели да обърнат еволюцията - мързелът е станал невиждана двигателна сила и източник на охолство. Имат самочувствие и са НАЦИЯ. Българите за съжаление вече не сме. От поне 15 години българите са черноработници на гърците, а когато чуят в Гърция българка първата им асоциация е проститутка. Даже не се и притесняват да го кажат. Най - страшното е че се примиряваме с това положение и се радваме на трохите, които ни подхвърлят, за да оцеляваме и продължаваме да робуваме. Нямаме грам себеуважение и съответно и никой не ни уважава като народ. Натрупали сме огромна завист и омраза и сега всички злоратстват за финансовите проблеми на Гърция, но едва ли ще паднат до нашия стандарт на оцеляване. Гърците не се задоволяват с вехориите на западна Европа ( коли на по 15 години ) като нас, не искат да работят по 12 часа срещу заплащане колкото да се нахранят някак, не искат децата им се продават като трето качество хора в други държави. Гърците искат да останат хора и да имат живот, а не оцеляващи на ръба скотове. Фактът, че вместо да се борим, за живот се надяваме някой друг да падне в калната яма заедно с нас показва пречупения дух и безнадежността на цялото ни ибщество.

 28. 28 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#24] от "Иван К":

  Както и ние българите! Защото маниакалните идеи чет нямат.
  Както тогава така и днес.

 29. 29 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 471 Неутрално

  ОЩЕ В ДРЕВНОСТТА ЕГИПТЯНИТЕ НАРИЧАЛИ ГЪРЦИТЕ ДЕЦА.ТОЧНО КАТО ЕДНО ДЕТЕ, КОЕТО РЕВЕ ДА МУ КУПУВАШ ВСИЧКИ ИГРАЧКИ, БАБА МЕРКЕЛ МУ ОБЯСНЯВА ,ЧЕ МАМА НЯМА ТОЛКОВА ПАРИЧКИ. ТЯ МУ ОБЯСНЯВА ТО ПАК РЕВЕ. И НАКРАЯ ОБИКНОВЕНО ДЕТЕТО ИЗЯЗДА ЕДИН ХУБАВ БОЙ.НЕ,ЧЕ БОЯ Е ВЪЗПИТАТЕЛНО СРЕДСТВО ,НО ПОМАГА.

 30. 30 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 471 Неутрално

  ДО 27
  ХУБАВО СИ ГО НАРЕДИЛ ЗА ГЪРЦИТЕ .А ПЪК НИЕ КАКВИ СМЕ БИЛИ ПРОСТИ. НО ОТСЕГА НАТАТЪК КОЙ ЩЕ ИМ ПЛАЩА ТОКА , ПЕНСИИТЕ НА ВЕЛИКИТЕ ЕЛИНИ, БИВШИ РОМЕИ И БЪДЕЩИ НОРМАЛНО БЕДНИ БАЛКАНЦИ.

 31. 31 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#27] от "power_decided":

  Че то това ни е базата на себепознание и утвърждаване, поради ред причини.

  Иначе щяхме ли да сме българи? Германия гради духа си на същите основи като издига гласа си за първостепенната си значимост отхвърляйки и унижавайки директно всичко и всички. Затова хитлеризма бе възможен там.

  Българите не са по-долу, самоче нямама нито пари, нито база, нито наследствени постановки и значения, но сме като тях.

  Прусаци на Балканите, затова е отредено да сме и съюзници.

 32. 32 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1419 Весело

  [quote#9:"BlueWater"]Тоест да се обединят и германците да работят, а гърците да го удрят на живот защото са много "жадни" да живеят.[/quote]

  Осиновете си ГРЪК срещу само 500 EUR!

  Той ще прави за вас всичко онова, за което нямате време през деня:

  - ще спи до 12 наобяд;

  - ще чете вестници;

  - ще пие кафенце;

  - ще говори за спорт и политика;

  - ще спи след обяда си;

  - ще стои вместо вас вечерите по барове и ресторанти;

  - ще танцува

  И ВИЕ НАЙ-СЕТНЕ ЩЕ ИМАТЕ ДОСТАТЪЧНО ВРЕМЕ, ЗА ДА РАБОТИТЕ ОТ СУТРИН ДО ВЕЧЕР!

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 33. 33 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Окупирането ни от Съветите и провеждането на неадекватна политика чужда на духовният ни мир и изградена на фалшиви панславянски парадигми доведоха само до едно недоверие не ами липса на всякаква вяра в изпълненията.


  Руският манталитет на чуствителност и дух на саможертва в името на обща споделена беда и бедност са отблъскващи за българите и будят тръпки на недоверие и съжаление.

 34. 34 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#32] от "VеnRus 2008":

  Руският дух на възпитаване на порядъчност, води само до чуства на завист към непостижими реалности.

 35. 35 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#32] от "VеnRus 2008":

  Картинката, която описваш е пропаганден образ нарочно създаван с години, за да повярват и гърци и българи във великолепието и постиженията на противостоящият обществен строй.

  Гърция бе витрина на капиталистическо развитие, пред която българите се облизваха с мечтателност.

 36. 36 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#31] от "convince":

  Много по - долу сме. Виждал съм в чужбина българи да говорят по между си на английски, защото се срамуват от езика си. Срамуваме се и угодничим пред чужденците. Страх ни е от циганите и не правим нищо срещу техните издевателства, а всични ни се присмиват и казват - " българите са най - толерантните ", страх ни е от мутрите, страх ни е от политиците, които трябва да работят за нас, страх ни е от всеки с униформа, страх ни е началника ни, че може да ни отнеме нископлатената работа, с която едвам преживяваме и го оставяме ежедневно да ни гаври, страх ни е от страха. Българите сме страхливци. Срамно е и никой не иска да го признае, но си е факт. Страх ни е да се защитим. Страхни е да си поискаме основното право - правото на живот. Гърците имат безброй много пороци и ми е дотегнало от мрънкането им, но истината, е че поне им е останал кураж. Ако имахме и половината от техния щяхме да сме двойно по - добре.

 37. 37 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#33] от "convince":

  Напртотив !!! Липсата на обединителни ценности и цели ни докара до това положение. Без да има колективен дух всяка една нация се превръща в сборище от консуматори спасяващи се по единично. Свободата, Съединението са били обединяващи идеали за българския народ и са пряко обвързани с Панславизма. Социализма е добре приет в България от масата от населението, не защото са били вдъхновени от местните политагитатори или са познавали в дълбочина идеите му , а защото на хората им е обещано и са вярвали, че е възможно да има различен обществен строй, нещо различно от делението на бедни и богати, възможност да получаваш повече за труда си и да има бъдеще за децата ти. През 20 в. в нашата история се сменят поне 3 режима, монархия, социализъм, мутрокапитализъм и все още не сме постигнали и частица от целите си.

 38. 38 Профил на валя стефанова
  валя стефанова
  Рейтинг: 479 Неутрално

  И ние,и ние искаме същото ,господин Диму,но никой от Европа не ни пуска гювеч !
  Вие сте зле и по-зле ще стане за обикновения грък,но колкото е зле у нас - никога !

 39. 39 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  [quote#34:"convince"]Руският дух на възпитаване на порядъчност, води само до чуства на завист към непостижими реалности.
  [/quote]


  Ъ? Я пак? Къде е руския дух, каква порядъчност възпитава и кой на кого завижда? Това, за "непостижимите реалности" го оставям без коментар, защото си е най-обикновен оксиморост, тоест логическо безсмислие. Няма как нещо хем да е реалност, хем да е недостижимо.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 40. 40 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  [quote#39:"VеnRus 2008"]оксиморост[/quote]

  Оксиморон...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 41. 41 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 531 Любопитно

  До коментар [#2] от "lordcris":

  Бреййй, няма ли верно?! Аз пък познавам много кадърни и работливи хора без работа...сигурно е няква грешка, а?!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 42. 42 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 736 Неутрално

  До коментар [#41] от "forum_terrorist":
  Бреййй, и в коя по-точко капиталистическа държава бездействат тези кадърни и работливи хора?

 43. 43 Профил на Nikolay Rusev
  Nikolay Rusev
  Рейтинг: 217 Гневно

  Само забрави да каже, че са "най-работливите в Европа".
  "Гърците били като децата".
  Ами като се държат като деца ще ядат бой докат се научат да се държат като зрели хора. И да си избират по-внимателно политиците, а не да обвиняват Меркел и не знам си кой за това.

 44. 44 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Весело

  По социалистическо бе популярен лафа: "Тати носи, мама меси-да живей, живей труда !". При гърците той спокойно може да се перефразира на: "Германия носи, Е.С. меси, ама накрая ни излезе през носа!"

 45. 45 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1861 Неутрално

  Много интелегентна статия, написана от очевидно интелегентен човек. И в нея има пасажи, които спокойно могат да се отнасят и за нас. Мисля, че се приближаваме до момента, в който гръцкото високомерие ще се снижи до търпимото, ние ще имаме по- високо самочувствие и действително ще заживеем като добри съседи. А тези тук, които ни обясняват колко сме нищожни / няма да ги цитирам /, е добре да говорят само за себе си.

 46. 46 Профил на Чеша си езика
  Чеша си езика
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Започва вече да ми дожалява за гърците защото ще го отнесат много голям.

  Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.
 47. 47 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  "Съвременните гърци винаги ще страдат, като знаят какво са постигнали древните гърци, което ние нито можем да забравим, нито да надминем. " А съвременните българи не страдат ли за Златният век на цар Симеон Велики, териториалното разширение на България по времето на за цар Иван Асен и за териториалното разширение на българската държава, включващо достъп до бреговете на три морета? Не ни ги пробутвайте тези, кир Никос Диму- не вървят такива неща пред българите!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 48. 48 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Диму открива топлата вода и както се вижда от статията , не от вчера. Винаги политиците са виновни. А избирателите: целите в бяло, сякаш те не са избирали същите тези политици. Просто в Гърция има обществен договор ,който се базира на следното: политиците крадат, но хвърлят и на избирателите ,които се правят ,че не забелязват корупцията и кражбите защото и те печелят от тях. В България е същото като изключим частта в ,която се хвърля нещо и на избирателите.

 49. 49 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Много хора у нас и понятие си нямат какви облаги получиха гърците от ЕС.Един приятел ми разказа следния случай-през лятото като студент ходеше няколко години подред в едно гръцко село.И там се запознал с местните.И едно лято му направило впечатление,че някакъв грък по цял ден стоял в кръчмите и харчел сериозни суми,без изобщо да работи или да дава нещо под наем.Като попитал съседите му как се издържа му казали,че гърка бил бивш затворник,и от ЕС отпускали всеки месец голяма сума пари за неговата ресоциализация.Имало такава програма за подпомагане на бившите затворници.Изобщо може ли някой у нас да си представи подобно нещо,когато пенсиите на нашите родители са по 60 евро.Та на гърците им дават допълнителни пари само защото навреме идват на работа.Гърция е страната получила най-голяма процент от фондовете на ЕС на човек от населението.И въпреки всичко и това им е малко.Чудя се на акъла на германците ,които продължават да плащат луди пари,за да могат гърците да си пият узото и чупят чиниите по таверните.

 50. 50 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Всъщност единственият величаеш маляките и обиждаш собственият си народ е екземпляр с подчертано комунистически идеи.....типично за тази паплач...само да ти кажа дрОгарю, че вашите предполагам предшественици с помоща на СССР избиха 30 000, прокудиха 50 000, и вкараха в лагери 350 000 човека ...наистина елита на страната точно с този цел...да останат само прости, наплашени човечета с дух и манталитет на мужици!!!

 51. 51 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#49:"kermit"]Чудя се на акъла на германците ,които продължават да плащат луди пари,за да могат гърците да си пият узото и чупят чиниите по таверните.[/quote]
  Да, но сега германците търсят парички за изплащане на гръцките дългове и дълговете на другите закъсали от еврозоната ..познайте от кого Данъкоплатците от еврозоната вече са претръскани като брашнен чувал, та остават и 10тте извън еврозоната , но в ЕС Нещо за банков съюз за целият ЕС се говори- изведнъж еврозоната се сети, че има едни 10 извън тяхната" високоразвита икономически общност", абе, едни там- окъсани, бедни и гладни, но наивни- та ако на тях се подхвърлят няколко "идеи" колко по-добре ще са при немски губернатор и във федерация под ръковоството на Берлин, все ще можем да ги склоним да дадат ПАРИ и да си увеличим паричният фонд за спасяване на еврозоната

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 52. 52 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Май започвам да си обяснявам насладата, с която в България се четат и кометират негативни новини, свързани с Гърция.

  Това е, защото на средния българин страшно много му се иска някъде на Земята да има същество, което да е по-глупаво, изостанало, изстрадало, обругано, крадливо и безперспективно от самия него.

  И си е внушил, че такива са гърците. И страшно, страшно му се иска средния грък да живее поне толкова зле, колкото той.

  Вижте, Гърция има страшно много проблеми. И цялата негативна информация, заливаща ни денонощно, е напълно вярна. Трябва обаче да си даваме сметка за едно: с всичките си неблагополучия, проблеми и мрачни перспективи, Гърция е несравнимо по-привлекателно място за живот от България. И че не съществува дори теоретична възможност този факт да се промени поне за следващите 100 години.

  Злобеенето към гърците и ехидниченето по техен адрес няма да помогнат на абсолютно никого. Много по-добре ще е, ако тази енергия се използва за мирни цели и вземем да помислим как да направим стандарта си на живот поне наполовина от техния. Предварително казвам, че решения от типа "нека ги смъкнем в калта при нас, така ще се изравним!" не са решения. Тази стратегия уверено ни държи на дъното от поне няколко века насам.

 53. 53 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Много смислени неща са казани в статията. Може и да ги хулим(което им е през оная работа, не техните жени се продават в Сандански и района), но имаха куража да се опънат на Хитлер и да воюват, дори когато знаеха, че съпротивата им е обречена. Разумът тогава би казал да сложат оръжие, но жаждата за свобода ги накара да воюват. Добре е да си спомним това преди да охулим гръцкия мързел и да видим ние какво бихме направили в такава ситуация и дали не бихме страхливо преклонили главичка.

  malart.blog.bg
 54. 54 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#42] от "lordcris":

  Тук

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 55. 55 Профил на ermaht
  ermaht
  Рейтинг: 479 Гневно

  ДА Е.А ВАШТ. МАМА. ОБИЧАЛИ ТЕ ДА ЖИВЕЯТ ИЗВЪН ВЪЗМОЖНОСТИТЕ СИ. А НИЕ НЕ ИСКАМЕ ЛИ ДА ЖИВЕЕМ ИЛИ ТРЯБВА ДА ПЛАЩАМЕ ВАШИТЕ МАСРАФИ.

 56. 56 Профил на TheJ0kerr
  TheJ0kerr
  Рейтинг: 479 Неутрално

  А като ядохте и пихте на гърба на ЕС не се страхувахте и не несигурни!

  Способността да се прави зло се оказа най-благодатният талант на комунистическата епоха, тъй като това ЗЛО се оказваше ДОБРО за политиката на партията Г. Марков
 57. 57 Профил на bezdnata
  bezdnata
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#2] от "lordcris":

  По детски наивно

 58. 58 Профил на salandino678
  salandino678
  Рейтинг: 531 Гневно

  Товарищ Януариевич Вишинский,
  Вярно е че Тоя Народ се хили тайно в шепичките си,вярно е че не
  е много работен и е много уплашен, вярно че е малко смугло-мургавичък и некой път понамирисва...
  НО ТОВА Е МОЯ НАРОД! харен , лош-Тва е!
  И не той се мъчи да завлече елините в калта,но не се сърдете
  тоя народ два пъти го ограбваха законно и N-пъти бандитски
  скубаха го свои и чужди и научи капитализма по -най къравия и труден начин!
  Просто в Разума му свети като;Мене Текел Фарес;
  Всичко на тоя Свят се плаща--рано или късно,
  Който се прави на много Дявол--плаща с лихвата на лихвата на
  майката и с кръвта на децата си!
  Та оставете моля приказките за Вуте и плевната и подлите българи ....

 59. 59 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  [quote#52:"Вишински"]Това е, защото на средния българин страшно много му се иска някъде на Земята да има същество, което да е по-глупаво, изостанало, изстрадало, обругано, крадливо и безперспективно от самия него. [/quote]
  Аз съм "среден българин"- кажи сега колко съм бедна , нещастна и обругана, след като от момента на написване на коментар № 51 - 16:52 ч. на 07.06.2012г. до 17.58 ч. спечелих 40 евро? Би ли обяснил за какво да завиждам на гърците - за дълговете им; за безсмисленият им начин на живот или за необосновано високото самочувствие без покритие? Не се хваля- просто илюстрирам несъстоятелността на написаното от Вас. както в Гърция има клошари и просещи по улиците, така и в България има такива. Не опитвайте да пренапишете българската народопсихология - получава Ви се смешно и нелепо.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 60. 60 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#52] от "Вишински":
  Да допълня- не съм проститутка, а адвокат.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 61. 61 Профил на mto
  mto
  Рейтинг: 956 Неутрално

  [quote#52:"Вишински"]И че не съществува дори теоретична възможност този факт да се промени поне за следващите 100 години. [/quote]

  Е, това може и да не е точно така. Има места по света, които за 50 години са променени до неузнаваемост. Всичко зависи от това накъде се насочва енергията на обществото.

  Вместо виц: "Високият морален стандарт в политиката, който зададе ГЕРБ!"
 62. 62 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  [quote#52:"Вишински"]Гърци е несравнимо по-привлекателно място за живот от България. И че не съществува дори теоретична възможност този факт да се промени поне за следващите 100 години. [/quote]Преди 25 години Гърция беше изостанала на светлинни години от развита ядренна и космическа България и нямаше никава вероятност това да се промени в следващите 1000 години ...
  Всичко се променя! Оказа се, че България е била много напред и се срина ... После Гърция дръпна напред и се срина след нас...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 64. 64 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#58] от "salandino678":

  +++++
  В този контекст да припомня, че от 20 години ние сме на опашката на Европа по всички показатели-стандарт на живот, доходи, заплати и т.н.
  А това е така защото много ни КРАДОХА- безогледно, свирепо, разбойнически ни КРАДОХА.
  Та отношението ни към гърците е вик за някаква справедливост на тоя свят.
  С гърците сме живели винаги заедно , векове наред в общи държави, и те не са с нищо по-добри, за да живеят по-добре.
  Затова българите искат справедливост от съдбата...

 65. 65 Профил на jordan_super
  jordan_super
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#27] от "power_decided":

  браво-имало още мислещи- балгари-но малко...

 66. 66 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Забележете, че тези които се кефят на гърците, най-често са комунета - те така обичат, да ядат и да пият, а ако може друг да плаща сметката. Гърците са последният народ, който заслужава уважение и съчувствие, защото когато ние сме били на дъното, те ни се подиграваха и присмиваха и се държат с нас като хора втора ръка. Техният стандарт на живот, техните чисти улици и градове (вече не толкова чисти), тяхната инфраструктура, всичко това е с пари от Запада, а не е продукт на тяхната икономика. Така че гръкоманите да успокоят топката. Иначе че имат гражданска позиция и че са единни, това не им го оспорвам ...

 67. 67 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  Приказките му само показват че и той е като останалите гърци. Пак другите са му виновни защото не били намерили правилният подход към нежната гръцка душа.

  И отново иска другите да плащат сметката че отгоре на това и да бъдат нежни и внимателни защото те гърците били имали жажда за живот. Много хубаво се допълвали с немците които пък имали жажда да работят и спестяват.

  И аз имам жажда за един 40 инча телевизор ама нямам пари и си стоя без него и не обвинявам Меркел за това. Е, аз не съм грък но и не искам да бъда защото ми се повдига от тях.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 68. 68 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  .."35% от гърците са пуснали невалидни бюлетини"...Това също е позиция! В Гърция гласуването е задължително. Трябва да го направим и у нас под една или друга форма? Само така ще бъде намалено влиянието на етническата партия и прекратено купуването на гласовете на мунчовците!

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Ясно.....
  Трябва да се очаква някаква византийска шмекерия!

  Да разлая троловете!!
 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 74. 74 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Обяснение в любов
  " германците имат нужда от гърците, защото те имат тази жажда за живот, която прави германците щастливи". 75. 75 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 541 Любопитно

  До коментар [#62] от "baj Tan":
  Преди 25 години , износът на България е бил , колкото този на Гърция и Турция взети заедно ...

 76. 76 Профил на salandino678
  salandino678
  Рейтинг: 531 Весело

  Абе как и да се кръстиш--се си исто лайно фанариотско!
  Да---- за тебе става дума--кирие Кордопулос дето беше и Петко Славейков и edin-Bg 681 --една песня си знае една си свири
  прай се на отворенджос а е злобно комунярче пръскащо лайна и жлъчка отсекъде!

 77. 77 Профил на mto
  mto
  Рейтинг: 956 Неутрално

  [quote#68:"dobrich"]."35% от гърците са пуснали невалидни бюлетини"...Това също е позиция![/quote]

  Това правя от 10 години - пускам невалидни бюлетини. То няма за кого да гласуваш! Но е позиция - не съм отишъл за гъби.

  Вместо виц: "Високият морален стандарт в политиката, който зададе ГЕРБ!"
 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 79. 79 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#74] от "do":

  Абе Честно казано, на средният германец не му пука за гърция - обиЧайната му дестинация през лятото е Испания, през зимата - Австрия.

  не знам какво Чувство за живот му дават гърците - и в Германия си има празници - цял сезон на карнавала.

  просто германецът не празнува по време на работа и не работи по време на празник - когато се празнува се празнува, когато се работи се работи.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 80. 80 Профил на lara_croft
  lara_croft
  Рейтинг: 467 Неутрално

  .Гърците имат нужда от германците, защото те правят неща, които гърците не могат, и германците имат нужда от гърците, защото те имат тази жажда за живот, която прави германците щастливи.
  ------------------------------------------------
  Иначе казано - От германците според възможностите, на гърците според потребностите.

  Изхабения Костов отива в пенсия. БСП подготвя Кунева да играе ролята му.
 81. 81 Профил на axel
  axel
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#52] от "Вишински":

  Др. Вишински,
  през 1858 г. излиза третото издание на една книга от френския писател Edmond About със заглавие "La Grèce contemporaine". На 15 02.2012 немският вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung публикува откъс от книгата. Направих си труда да преведа този откъс не за да уязвя нашите съседи, а по-скоро за информация на моите сънародници, та те да имат по-голяма яснота за новата гръцка история и да могат с по-голяма сигурност да разсъждават за миналото, настоящето и бъдещето не само на съседите си, а и на нас самите. Ето и самата статия:
  Френският писател Edmond About пише през 1858 г. за ситуацията в Гърция:

  „Гърция е единственият известен пример за страна, която е живяла от деня, в който тя е създадена, в тотален банкрут. Ако Франция или Англия, само за една година са били в тази ситуация, ние бихме наблюдавали там хората да преживеят ужасни бедствия. Гърция е живяла в продължение на двадесет години в мир с националния си банкрут. Всички гръцки бюджети, от първия до последния засега, имат дефицит.
  „Без никаква полза за страната”
  Ако в една цивилизована страна не достигат приходите, за да покрива разходите си, се предвижда инструментът вътрешен заем. Гръцкото правителство никога още не се е опитвало да използва този инструмент, а ако би се опитало, опитът би бил неуспешен. Трите покровителки на Гърция трябвало накрая да гарантират платежоспособността на страната, за да може тя да преговаря за заем от чужбина. Средствата, които бяха предос-тавени чрез този външен заем, се пропиляха от правителството без никаква полза за са-мата държава, и, след като парите бяха вече изразходвани, държавите гаранти трябваше да обслужват лихвите от чиста благосклонност. Гърция не можеше вече изобщо да ги плаща.
  Днес страната се отказва от всякаква надежда, че са в състояние да изплати дълговете си. В случай, че трите държави гаранти продължават да плащат за дълго време напред дълговете на Гърция, страната изобщо не би била в по-добро положение. Нейните разходи все още не се покриват от приходите й.

  Данъкоплатците просто не плащат
  Гърция е единствената страна, в която данъците се издължават натурална форма. Парите са толкова оскъдни в страната, че трябваше да се въведе такава форма на събиране на данъците. Отначало правителството се опита наистина да отдаде под аренда събирането на данъците, но земеделските производители, които се отнасят недоверчиво към тая система, не изпълняваха задълженията си, а държавата, която няма никаква сила в това отношение, не притежаваше средства, с които да ги принудят да плащат данъци. Откакто държавата започна да събира сама данъците, разходите за данъчната администрация са се увеличили значително, а доходите почти не нараснаха.
  Данъкоплатците правят това, което правят селяните: те просто не плащат. Богатите собст-веници на земя, които са най-влиятелните хора, намират лесно начини да измамят дър-жавата като или си купуват длъжностните лица, или ги сплашват. Служители са зле платени, без сигурно бъдеще и очакват при следващата смяна на министри да бъдат уволнени; следователно, те не вземат присърце интересите на държавата, както е у нас. Те само се стремят да си създават приятели, да поддържат добри връзки с властимащите и да печелят пари. Дребните собственици на земя, които трябва да плащат за големите, се осигуряват срещу реквизиране или чрез силен на деня приятел, или чрез собствената си бедност.

  Колко е лесно да се случи инцидент
  В Гърция законът не е онази неумолима фигура, каквато е у нас. Първо длъжностните лица изслушват данъкоплатците. Ако след това започнат да си говорят на „ти” и се сближат, винаги намират начин да се разберат. Всички гърци се познават помежду си много добре, но малко се обичат един друг. Те, от друга страна, познават твърде малко това абстрактно лице, което се нарича „държава” и него изобщо не го обичат. И накрая, бирникът на свой ред е предпазлив: той знае, че не трябва да разгневява никого, защото пътя към дома му го води през трудно проходими местности, а колко е лесно се случи инцидент.
  Номадизираните данъкоплатци, например овчари, дървари, въглищари или рибари, пък си правят майтап с него и смятат за особена чест неплащането на данъци. Те все още мислят както по времето на турското владичество: техният господар е техен враг, а най-важното задължението на мъжа е да стиска парите си. Затова до 1846 г. министърът на финансите съставяше два бюджета с различни приходни части. Единият, официален бюджет, съдържаше сумите, които държавата би трябвало да събере и за които тя има законни претенции. Другият, служебен бюджет, в който се съдържаха сумите, които държавата се надяваше да събере.

  Събира се незначителна част
  И тъй като министрите на финансите са склонни да се заблуждават в интерес на държавата при изчисляването на вероятните и очакваните действителните приходи, сигурно ще е необходим и един трети бюджет, съдържащ сумите, които правителството би могло със сигурност да събере. Един пример: През 1845 г. министърът на финансите беше записал в официалния бюджет сумата от 441 800 драхми от маслиновата реколта от обществена земя, отдадена по правилно под аренда на частни фермери. В служебния бюджет е изразена надеждата, че държавата ще събере поне 61 500 драхми.
  Но и тези надежди бяха прекомерни, защото година по-рано държавата не е събрала тези 441 800 драхми, дори не и 61 500 драхми, а само за 4 457 драхми и 31 сантима, или около един процент от сумата, която би трябвало да събере. След това, през 1846 г., министърът на финансите престана да съставя служебни бюджети и оттогава това упражнение изпадна в забвение. Държавата не желае вече да прогнозира, че онова, което й се полага, няма да бъде събрано. Авансовите плащания от трите държави гаранти за лихви и погашения по външните дългове на Гърция възлизат годишно на 3 835474 драхми и 58 лепти.
  Несигурна кредитоспособност
  Възможно е този доход да започне да липсва на Гърция, ако един ден тя покаже твърде много неблагодарност по отношение на своите благодетели. Разходите на Гърция се със-тавят както следва: дългове на публичната власт (вътрешен и външен дълг), заплатите на държавните служители, издръжката на депутатите, разходите на министерствата, на администрацията и на други.
  Аз бих посъветвал едно правителство, което не е сигурно нито в своята власт, нито в своята кредитоспособността, нито в привържениците си или в икономическа сила на страната: „Поискайте кредит!”.

  Във всеки случай заеми се дават само на правителства, които се смятат за стабилни. Заем де дава на правителство, което се смята за достатъчно почтено да изпълнява задълженията си. Кредит се дава само на правителство, което иска. В никоя страна на света опозицията не е напълнила хазната. Най-сетне: кредит се дава, ако имаш какво да дадеш.”

  За любознателните франкофони:
  http://books.google.be/books?id=2hsJAAAAQAAJ&printsec=frontcover&hl=de&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false


  „Gesagt heißt nicht immer gehört, gehört heißt nicht immer verstanden, verstanden heißt nicht immer einverstanden, einverstanden heißt nicht immer angewendet.“
 82. 82 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#39] от "VеnRus 2008":

  Русева, руснаците са петимни да постигнат нещо реално свързано с извисеният им и чуствителен вътрешен мир, нали разбираш за какво става дума.

  Ако ли не тръгни и разгадай политиката на СССРУСИЯ след Горбачов, направи връзка и с други епизоди от историческото им развитие и ще разбереш както нас така и гърците.

  Много сме свързани, и ни обединяват не руски усещания, за героична самопожертвователност и идеи за обединение, а съвсем балкански на неувереност и зависимост.

 83. 83 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#81] от "axel":

  Мойто момиче, защо превеждаш неща от 1858 година, а не от по-рано, например от 1758 или друга произволно избрана от теб и да намериш друг автор, или още по древно описание на невъзможноста да се събере нищо.

  Абсолютно нищо, а самите членове на някакво общо случайно събрание да са тръгмали от къща на къща да просят волни пожертвования, само и само да се издържат, а не да предприемат дори и малки обществено полезни деяния.

  Много ще е впечатляващо, особено днес, когато вече и България е член на НАТО.

 84. 84 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#80] от "lara_croft":

  Това е интересно предложение, но е валидно за други по-прагматични сфери на влияние, отколкото една ваканционна почивка .дори и тя да засяга милиони германци и тяхната психика.

  Колкото и да са богати на идеи германците толкова и никога небха си позволили такова прахосничество.

 85. 85 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#78] от "mto":

  Думата циганин е забранена, защото внася сепаративност. Които не вярва, че живеем заедно, значи че се прави на сляп.

 86. 86 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#81] от "axel":

  Излиза, че Гърция не е държава, а неякакво струпване на островно поселение на полуграмотни индивиди крадящи се един друг за да могат да преживяват.

  Французинът е толкова тенденциозен колкото му се е поискало да бъде за да възвеличае Франция като уникална демократична държавност постигнала върховете на единно възприемане на гражданите и като общност способна да буде над другите подобни и според него фалшиви образувания на колективно човешко съществуване.

 87. 87 Профил на symmpro
  symmpro
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Най-сетне един грък да каже истината !
  Това си е направо прецедент в световната история !
  Относно т.н. демокрация : Те - гърците - са я измислили само за да не работят , мислейки наивно , че двете понятия се припокриват като значение.
  Ако искаха да сторят нещо полезно за света щяха да открият
  РАБОТАТА !

 88. 88 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#39] от "VеnRus 2008":

  Ъхъ има, има много недостижими реалности, например Русия да се демократизира,което е нещо непостижимо днес, но реално може би утре.

  Или да заприлича на "нормална държава", което е недостижимо, а "нормалната държава" е една реалност, някъде в Европа, по личен избор.

  Гърците макар и православни винаги са гледали с подозрение към тази страна с презумпцията, че в крайна сметка комунизмът им неможе да бъде разбран от нея.

 89. 89 Профил на TheJ0kerr
  TheJ0kerr
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#27] от "power_decided":

  Ами то и аз като чуя грък и си представям мързелив, мазен, ухилен, смугъл субект, който е нагъл за трима, ама както и да е. Какво са направили гърците като нация бе? След освобождението им през 1829-та? Яли са бой по бойните полета от кой ли не, умирали са от глад, прецакали са ни в Балканската и Междусъюзническата войни - за което ние сме си платили с няколко стотин хиляди загинали.
  Тва за богатото културно минало е един много хубав начин да се изкарат мноооого велики. Щото знаеш ли колко общо имат съвременните гърци с онези отпреди 2500-3000 години? Точно толкова, колкото македонците имат с Александър Македонски. Нищо! Прочети малко книжки да видиш как са се наричали САМИТЕ обитатели на тези земи от 339 до 1452-ра година - РОМЕИ - демек "римляни". Те сами са си казвали така. После като стана модерно изведнъж станаха "елини". Тва все едно ние да сме се казвали "прабългари" и после изведнъж да почнем да си викаме "тракийци", щото е по-модерно. С други думи - още отпреди да го има ЕС са си били все същите мекерета и фурнаджийски лопати.

  Способността да се прави зло се оказа най-благодатният талант на комунистическата епоха, тъй като това ЗЛО се оказваше ДОБРО за политиката на партията Г. Марков
 90. 90 Профил на TheJ0kerr
  TheJ0kerr
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#69] от "kordopoulos":

  Ами бегай у Гърция тогава, какво правиш в тая прогнила България! Ходи ставай "елин", нали е много яко...

  Способността да се прави зло се оказа най-благодатният талант на комунистическата епоха, тъй като това ЗЛО се оказваше ДОБРО за политиката на партията Г. Марков
 91. 91 Профил на mto
  mto
  Рейтинг: 956 Весело

  До коментар [#85] от "convince":

  Не знаех, че имало "забранени думи"!

  Вместо виц: "Високият морален стандарт в политиката, който зададе ГЕРБ!"
 92. 92 Профил на axel
  axel
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#86:"convince"]Излиза, че Гърция не е държава, а неякакво струпване на островно поселение на полуграмотни индивиди крадящи се един друг за да могат да преживяват. [/quote]

  Ами горе-долу така излиза. Правилно заключение. Не се притеснявай - такова или подобно заключение са направили и мнозина други, които едва ли могат да бъдат упрекнати в негативна тенденциозност. Например Nikos Lekkas, шеф на данъчната полиция в Гърция, според който годишно се укриват данъци около 45 млрд евро. (http://www.zeit.de/wirtschaft/2012-06/griechenland-steuermoral) Ами какво друго друго е укриването на данъци, ако не е кражба, извършвана от едни граждани от всички граждани, получаващи социални услуги? Какво друго е получаването на детски надбавки от майката на моя гръцка позната докато тя навърши 27(!) години, ако не е пладнешки обир? А защо е било възможно? Просто - защото общината не си води съответните регистри и чака родителите доброволно да съобщят, че детето е навършило пълнолетие. Същото е и за пенсиите на починалите пенсионери... Тъй че, скъпи приятелю, наистина изграждането на гръцката държава трябва да започне от начало и от външни експерти, дето знаят как се прави държава.

  „Gesagt heißt nicht immer gehört, gehört heißt nicht immer verstanden, verstanden heißt nicht immer einverstanden, einverstanden heißt nicht immer angewendet.“
 93. 93 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#91] от "mto":

  То това за "забранените думи" всеки сам може да прецени, ако е способен. Иначе както така.

 94. 94 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#92] от "axel":

  Тогава Гърция не е държавата, на която се разчита, а маса от рентиери на дребно отдаващи част от имотите си ваканционно на главозамаяни туристи от различни части на света, внушаващи им наследствена непреходност на минала слава.

  Всичко това май създава усещане, че всяка вечер тази многолика хорска маса се отдава на опиване с узо и на другият ден само има за цел да се лекува от махмурлука и да се приготви за цледващата вечер за същите занимания.

  А в малкото дни извън сезона получава незаконни надбавки, за пораснали деца и починали родители, толкова масово, щото се е превърнало едвали не в традиционно и законно.

  И така с годините се е натрупал дълг, който постоянно престъпно е бил крит от целия информационен масив в икономическият механизъм на Света и е създал неусетно и неподозирано от никого не трилионен, а неизплатим трилиарден дълг равен на тези от най-развитите държави не на Континента ами на Планетата.

  Това не, че само е невъзможно, но е и несъстоятелно не само като практика, но и като теория, защото дори и неродените още гърци небиха натрупали този дълг, с тези така традициони пенсии от умрели и осигуровки за пораснали.

  Излиза, че световното бнково дело е някаква измишльотина създадена от хора без грам чуство за реалност, а изпълнени с хазартност, нарочно самопоставили се там за да съсипват икономики и държави, упорито и системно с някаква цел. Подозирана и предполагаема и нужна

  А не, че хората от цяла Европа са някакви безмозъчни потребители надхвърлили собствените си възможности нарочно, надхвърлящи ги системно и злонамерено, само и само да създадат лошо бъдеще на поколенията си в бъдеще.

  Тези теории стават само за разискване в тесни съседски и семейни вечеринки и кръгове създадени от журналистически сензационни балони подтикващи зараждането на масови мнения и психози, но не и истини, но не и истинските истини в наддържавните институционални нива на свързана манипулативност.

  Само там.

 95. 95 Профил на mto
  mto
  Рейтинг: 956 Неутрално

  До коментар [#93] от "convince":

  Това, че ще си забраниш някакви думи няма да ги накара да изчезнат. Колко можеш да се криеш и да не виждаш около себе си? Думите трябва да се употребяват правилно и на място за да тежат и да си носят смисъла! Ако замениш дума за нещо грозно с нова красива дума, това ще го направи ли по-хубаво?

  Вместо виц: "Високият морален стандарт в политиката, който зададе ГЕРБ!"
 96. 96 Профил на iq146
  iq146
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Убийствено - "...особено когато някой иска да работи с гърци или да реформира страната им..." И ми цитирате този човек, като познавач... Да реформира страната им... някой друг! А гърците - на сувлакито, узакито и сиртакито! Докато не преживеят гърците нашия горчив опит от 96-97 г., няма да им дойде акъл в главата.Те просто НЯМА ДА РАЗБЕРАТ! Тъжното е, че ние преживяхме този ужас БЕЗ да сме получавали бонусите, които гърците лапаха 20 години!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK