Трудното завръщане на младите гърци в селата

Спиридула Лака

© Reuters

Спиридула ЛакаТринадесет години след като напуска провинцията на Гърция заради кариера в графичния дизайн, Спиридула Лака се озовава на последното място, където някога е очаквала да бъде - поливайки зеленчуци в заспалото си селце.


След като Гърция затъна в най-лошата криза от Втората световна война досега, Лака изоставя мечтата си да бъде уеб дизайнер, разказва "Ройтерс". Дори и да стане сервитьорка изглежда невъзможно. Тя е изправена пред прост избор: да остане без пари в Атина или да се върне в селото си, от което преди е мечтаела да избяга.


На 32 години, Лака, става една от многото гърци, които се завръщат в провинцията с надежда да живеят от земята си. Този път е обратният на избрания от техните родители, баби и дядовци през 60-те и 70-те години.
Няма много данни за броя на хората, които са го изминали, но докато недоволните от икономиите гърци се готвят за изборите на 17 юни, поредица от интервюта показва, че тенденцията се засилва. В анкета, направена сред около 1300 гърци от Kapa Research през март, над 68% от тях са заявили, че обмислят да се преместят в провинцията, като повечето са се аргументирали с по-евтиния и по-висококачествен живот там. По-голямата част очакват да останат за постоянно.


Трудното завръщане на младите гърци в селата

© Reuters


"Преди година не можех да си се представя с градинска мотика или да правя каквото и да е, свързано с фермерство", казва Лака докато полива цветята в село Коница. "Винаги съм искала да напусна селото. Никога не съм си представяла, че всъщност ще прекарам целия си живот тук".


Опитът й е далеч от мечтите. На завръщането на млади, свикнали с града гърци в селото, се гледа със смесица от съжаление и надежда от тези, които никога не са го напускали.


"Онези, които се върнаха, са отчаяни. Те не се завръщат, защото са го искали", смята Стефано Вагелис, 55-годишен собственик на спиртна фабрика. Според него това лято около 60 души ще се преместят в Коница, където близо половината от населението от 3000 души е на повече от 60 години.


Трудното завръщане на младите гърци в селата

© Reuters


"Те обикновено питат дали има държавни субсидии за земеделие и за отглеждане на нарове, охлюви или билки", разказва Вагелис, спомняйки си как 40-годишен негов познат е започнал да отглежда овце в планината. Гръцките фермери обикновено разчитат на евросубсидии, за да оцеляват и се оплакват, че през последите пет години средствата са намалели на половина.


Огромен интерес


В училище за фермери в Солун  молбите за включване в гимназиалната му програма са се утроили тази година. Местата за производство на сирене и отглеждане на пчели също се запълват бързо в Американското фермерско училище, създадено през 1904 г. от американски мисионери, които са искали да преподават практически умения. Там има курсове, както за деца в предучилищна възраст, така и за възрастни.


"Има огромен интерес", отбелязва ръководителят на училището Панос Канелис. По думите му тази тенденция се дължи като на кризата, така и на желанието на много гърци за качество на живот, което не може да се намери в града.


Гръцките семейства традиционно притежават къщи или земя в родните си села, където обикновено отглеждат маслини, лимони, портокали или зеленчуци. За тези, които се завръщат, селският живот обещава безплатен дом, производство, което да запълни чиниите, и подкрепа от роднини и приятели. Според проучването на Кара повечето от тях планират да разчитат за помощ на близки и приятели.


Трудното завръщане на младите гърци в селата

© Reuters


"В Атина работих на няколко места, които не харесвах, но трябваше да направя компромис", разказва Лака. "В селото, имате собствен дом и можете да отглеждате зеленчуци, които да ядете".


Преди пет години всеки втори грък беше зает във фермерството. Според фермерския съюз Панелинска конфедерация на синдикатите на селскостопанските кооперативи, заетостта в сектора постепенно е спадала след 2000 г., но селското стопанство е добавило 38 000 работни места между 2008 г. и 2010 г., след като Гърция изпадна в рецесия.


Страната отново загуби работни места през 2011 г., когато банковата криза доведе до затягане на заемите за фермерите, но хората продължиха да се завръщат в селата, обяснява главният мениджър на съюза Йоанис Цифорос. "Имаме хора, повечето на средна възраст, които навлизат във фермерския бизнес".


Няма място за мечти


До скоро гръцката провинция беше място, от което младите хора бягаха. Привлекателността на работата в града доведе до вълна от миграция към градските центрове след Втората световна война. За три десетилетия до 1981 г. населението на Атина се увеличи повече от два пъти и достигна 3 милиона души.


Днес гръцката столица е все още дом на 4 милиона от общо 11-милионното население на Гърция, но вече не е магнит за младите и амбициозните. Бездомните хора са честа гледка по улиците, а бедните не рядко търсят храна в кофите за боклук. Надписът "Продава се" често се вижда над затворените прозорци на магазините, а престъпността се разраства.


Трудното завръщане на младите гърци в селата

© Reuters


Всичко това се оказва шок за Лака. Както почти всички други в Коница, тя израства, убедена, че преместването в големия град е истински ритуал. Завършва дизайн в Солун и заминава за столицата на 22 години. Намирането на работа като графичен дизайнер се оказва трудно, така че тя се захваща с други професии. Решителният момент идва с подписването на временен договор като служител в офис, където се надява да остане за постоянно.


Заплатата й е 640 евро на месец, така че се налага Лака да работи и като сервитьорка и в друг офис. След това настъпва дълговата криза, принудила Гърция да поиска спасителна помощ от Европейския съюз и МВФ. Лака полага големи усилия, за да намери допълнителна работа. Настъпва паника.


Последната капка е през юни, когато тя разбира, че договорът й няма да бъде подновен. "В този момент си казах: "Това е. Няма начин пак да започна да моля приятелите си за нова работа". Реших да се върна в селото си".


Обиди и клюки


Заместник-кметът на Коница Никос Карас се усмихва докато мисли за неочакваното завръщане на младежите. Около десет души са се върнали миналата година и очакваме още, отбелязва той. "Важно е за региона, че младите хора се връщат, защото досега живеехме по обратния начин: всички напускаха и единствените, които оставаха бяха по-възрастните".


"Когато някой загуби работата си в града и няма надежда да намери друга, идват тук като на курорт. Ние последни ще гладуваме, тъй като когато имате градина, можете да произвеждате храна за себе си и да сте сигурни, че ще преживеете", допълва Карас.


Трудното завръщане на младите гърци в селата

© Reuters


Свикването с живота на село обаче не е лесно. Искайки да приложи наученото в града, Лака се опитва да промени семейният бизнес - кафе на бензиностанция. Със запуснат знак на Coca-Cola отвън и мъгла цигарен дим около дървените маси вътре, кафенето предлага на възрастните клиенти основно сандвичи, кафе или чаша ципуро.


Лака обаче има други идеи. Очите й светват, когато си спомня за плановете. Тя иска да позволи на местните ловци да готвят собствения си улов на грила в ресторанта и да разнообрази менюто. "Мечтата ми беше да променя мястото напълно".


Хората в селото обаче имат други представи. Собственикът на конкурентно кафене казва, че се е надявал Лака да затвори магазина и да се върне в Атина, други са се подсмихвали зад гърба й. "Една жена каза "Момичето от Атина дойде да промени нашия начин, но тя трябва да се адаптира към нас, а не обратното", спомня си Лака. "Тези неща ме натъжиха. Не мога да свикна с това. Те не го казват директно на мен, а на хора, които знаят, че ще ми го предадат".


Трудното завръщане на младите гърци в селата

© Reuters

Без приятел или планове да се омъжва, тя изглежда странна на място с дълбоки традиции. "Има голям натиск да се омъжа и да имам деца, дори от страна на собствените ми родители". Преди тя е носила къси поли и по-разголени дрехи, които обаче е заменила с широки панталони."Няма лично пространство тук в селото. Чувствате се сякаш всеки ви съди и се опитва да ви контролира, има и клюки. Това е затворено общество".


Лака не знае дали ще постигне щастие. Това, в което е убедена обаче е, че Атина не й е оставила голям избор. "Все още имам колебания, но според това, което чувам от приятели от Атина, съм направила правилния избор. Нещата там са станали твърде трудни и те също ще трябва да напуснат".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (164)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 779 Неутрално
 2. 2 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1317 Весело

  http://www.youtube.com/watch?v=x6cW779sBF8&feature=related

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 3. 3 Профил на Rael
  Rael
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Ба, в развита страна да се захванеш с примитивно селско стопанство е гаранция за мизерия. Особено по гръцките камънаци.

 4. 4 Профил на atropin
  atropin
  Рейтинг: 635 Неутрално

  "Те обикновено питат дали има държавни субсидии за земеделие и за отглеждане на нарове, охлюви или билки"
  "Гръцките фермери обикновено разчитат на евросубсидии, за да оцеляват и се оплакват, че през последите пет години средствата са намалели на половина."

  А за ходене на работа с вързани обувки има ли държавна субсидия? Хващай мотиката и питай комшиите на север как се живее без европодаръци!

 5. 5 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 702 Неутрално

  жената от снимките може да е млада но изглежда с поне 15 години по-стара.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 6. 6 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Вместо да се чудят какво и как ще стане в Гърция през следващите години да видят какво се случи у нас.

 7. 7 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 1459 Неутрално
 8. 8
  manowar
  Рейтинг: 388 Любопитно

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 9. 9 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 952 Неутрално

  До коментар [#2] от "spas27":

  Гърците трябва да приемат реалността!

  Ще има бум в козевъдството в Гърция.

  Да разлая троловете!!
 10. 10 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  До коментар [#3] от "Rael":

  То обикновено там където господ не е дал много,хората са по-работливи.Преди време говорих с един човек,който често пътува в Русия и относно руския мързел му казвам: Е,там(в Русия) да живеят японци или германци....А той ми каза: като видят че има много(ресурси примерно),и те ще станат мързеливи като руснаците....Та и гъркинята не я мисли, виж по Родопите как всяко кътче скапана земя е обработена,а в Тракията между Пловдив и Пазарджик колко пущинаци има

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 11. 11 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#4:"atropin"] Хващай мотиката и питай комшиите на север как се живее без европодаръци! [/quote]

  Комшиите на север са специалисти във вайкането! Преди време излезе информация, че "орязаните" субсидии през 2008 г. били 1.9 млрд. лв, с 200 млн. повече от харчовете на здравната каса, а сега са още повече.

  Гърците могат да се върнат на село, ако държавата излезе курназ и изгори всички евродирективи, иначе за да започнеш да отглеждаш една крава не те оправят сто бона разходи за изпълнението на налудни изисквания.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 12. 12 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Много кръчми станаха в Коница , Господи , а ловците намаляват и на туй отгоре , в къщи си пекат дивеча ...

 13. 13
  manowar
  Рейтинг: 388 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 14. 14 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 1459 Любопитно

  Доста консервативно общество, не смеела да облече нещо различно от широки панталони?!

 15. 15 Профил на kokoroko
  kokoroko
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Който е ходил за по-дълго време в Гърция,знае каква е реалността и,че тази статия дори не се доближава до истината !В стремежа си да покажем колко са зле гърците и колко добре сме ние понякога големи смешки говорим и пишем .

 16. 16 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 1459 Любопитно

  До коментар [#15] от "kokoroko":

  Ясно, това е измислено от Ройтерс, а каква е истината?

 17. 17 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#14:"Тsonkooo"]не смеела да облече нещо различно от широки панталони?! [/quote]

  В Гърция нравите са по-либерални даже от Афганистан!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 18. 18 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  По време на всяка криза селското стопанство приютява хиляди хора, останали без работа - така беше и у нас през 90те, в Румъния, Полша. Така че нищо изключително не се случва с Гърците. Време им е да свикват.

 19. 19 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4318 Неутрално

  Да свикват гърците с този начин на живот!Като изядоха и изпиха парите взети на кредит всичко беше О'К,нали?!Само,че идват времената ,когато за тези финансови дивотии трябва да си плащат!И така им се пада!Едно време като бях студент в София,гърците си купуваха изпитите и си живееха добре с държавните пари,а ние БГ студентите се чудехме как да вържем двата края!Освен това гърците тогава показваха явно презрение към нас,защото бяха много по-богати от нас!

 20. 20 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  Да се върнеш на село е краен спасителен вариант, добре че го имат.
  Но жалко за тези млади хора, които имат обраование и потенциал да бъдат много по-полезни за родината си.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 21. 21 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  Това е мечтата на бизнес чикиджиите - ГОЛЯМ КЕФ = компютърните инженери и графичните дизайнери да сложат какскет и да копат картофи и боб на село, защото са много учени. Комплексари нещастни. Избиват си кретенизма върху специалистите съкратени в кризата. Преди години един генерал ми го каза - "Който може много, той може и малко! Обратното не е вярно!" Не ми е проблем да оцелявам, проблем ми е да обяснявам, защото кофа в чаша не влиза

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 22. 22 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2890 Неутрално

  До коментар [#16] от "Тsonkooo":

  ИСТИНАТА Е,ЧЕ Е ОЩЕ ПО-ЗЛЕ!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 23. 23 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2890 Неутрално

  До коментар [#21] от "baj Tan":

  Ти,да не мислиш,че "бизнес чикиджиите",само им е в ума,кого да унижат,като че ли си нямат грижи и те покрай кризата!Пък и ти приемаш априори,че са неуки,като нашите мутри,което не е вярно!Въпросът е друг:Гърция няма промишленост,която да назначава инженери и ИТ специалисти!Те пропиляха половин трилион евро,но си остават много слабо развита държава!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 24. 24 Профил на aru
  aru
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#8] от "manowar":

  Хехехе, тази пък на мен изобщо не ми прилича на гъргиня. Пък и виж от къде е! Много е вероятно да е с българска, албанска или арумънска кръв.

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0_%28%D0%94%D1%80%D0%B0%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%BE%29

  или

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 26. 26 Профил на peppial
  peppial
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Има голям натиск да се омъжа и да имам деца, дори от собствените ми родители"
  Деца от собствените й родители Дневник, не пишете като сина ми, моля ви

 27. 27 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  "Дива селянка 2" - гръцки вариант!

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на blackseavarna
  blackseavarna
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#15] от "kokoroko":

  Е никой не ти приказва тука колко са зле гърците и колко сме добре ние бе КОКО.

  Тука ти пишат за един процес на връщане на село в Гърция след всичко което им се стовари на главите на обикновенните гърци. Незнам на колко си години обаче това се случи вече в България та нищо ново под крушата.

 30. 30 Профил на manowar
  manowar
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#24] от "aru":
  Чак пък да не прилича... А дори и да не е съвсем гъркиня, аз се заяждах по принцип, а не заради горката женица.

  П.П. Супер е, че си намерил данни от Уикипедия. Наистина е интересно и се зачетох в свързаните статии. След всичко изчетено мисля че по-скоро става дума за Епирската Коница, защото на помашкото село никой не му помни името в Гърция, Епирската коница има почти 3000 жители, а и Родопите не изглеждат толкова мизерно, дори гледани от юг..

 31. 31 Профил на frequentflyer
  frequentflyer
  Рейтинг: 442 Неутрално

  приземяване, приземяване...

 32. 32 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Аз имам три висши образования, но като антикомунист бях седем години безработен. Добре, че майка ми беше жива и имахме вила с голям двор извън Русе. Произвеждахме зеленчуци, плодове, пчелен мед, ракия, имахме коза, зайци, кокошки - не умряхме от глад, но не го пожелавам на никого.
  .
  Църквите и университетите за нацизма -
  http://archiman.livejournal.com/

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 33. 33 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Абе, без пари става... но с пари ако се върнеш на село си е баси кефа... може да си лежиш до обяд... и после на влезеш във форумите и да пуснеш някоя мъдра мисъл ... и после да загрееш павонито и да си направиш едно хубаво капу4ино... а не като мен (завалията) станал съм днес в 7:00 да ходя да оправям бакиите на бунаците от интерн. корпорации... и те само да ме плюят.. мамка им!

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 34. 34 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#8] от "manowar":

  От къде там е дядо ти? Може да излезем роднини аз имам жилка от Доганхисар и Мерхамли.и от Гюмюрджина, но там е гръцка.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 35. 35 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#18] от "Mai Tai":

  Абсолютно сте права. През 90-те българската ми баба не купуваше поЧти нищо от магазина - брашно, олио и захар от кооперацията, където бе дала нивите ни, Чушки , домати, сирене, месо, млеко, собствено производство

  В Германия също бабите по селата, а и не само си правят консерви, сладка, гледат кокошки, някои и прасета. Не толкова заради цените, а заради хобито

  то в дискаунера си е по-евтино, ама друго е да е свое
  Моитебаби много ме кефиха като си разменяха рецепти как се прави кисело мляко, кътък и сирене

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 36. 36 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Да си додем на думата - тази мома със сигурност си е прекарала днес деня в пъти по-смислено от мен... заврян в накъкв офис... няква 5 часова тел. конференция да се опитвам да закрапя нещята да тръгнат в правилната посока - и нищо не върви като хората... само издънки

  А на село е лесно - садиш боб и хоп никне и расте боб... егое насадил съм си турски боб на терасата... и той расте с пълна пара... с листа в размер А4 ... е тва прави кеф - мушкаш семка в земята - излиза растение...

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 37. 37 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#23] от "lz2":

  БратовЧед на баща ми бе инженер в ДЗУ-Стара загора, При социализма бе добро место за инженер. През 90-те обърнаха цеха му за производтство или ремонт на пеЧки, и той ходеше да се моли да продаде пиратски компакт дискове. и ореше лозята на майка си с магаре, всяка седмица пътуваше по 90 километра да оре и копае на село.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 38. 38 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 603 Неутрално

  А най-голямата гадост са тез имели.... 424 имам да оправям... ама няма да е днес... сега гася компота и се връщам в реалния свят... уикедът е голям човек.. вервейте ми...

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 39. 39 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#36] от "duduka":

  Уважавам хора като тебе - да имаш Чувство за земята.
  то с кръвта се предава.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 40. 40 Профил на Dreadlord
  Dreadlord
  Рейтинг: 714 Весело

  Ето къде било заровено кучето! Айде мързеливците да си отработват авантата на полето!

  Who is General Failure and why is he reading my disk?
 41. 41 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#38] от "duduka":

  оправи си филтрите на мейла.

  или си наеми секретарка

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 42. 42 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#41] от "bulgarinvstranstvo":

  Ами аз уж имам (дали са ми) пет индиеца уж да вършат работа... ама при най-малкия проблем те идват да питат... нещата не са лесни... ако искаш спокойствие - трябва да си извън системата... но и при мен ще доде тоз момент.. вервай ми...

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 43. 43 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 714 Неутрално

  А така, хайде на село.Всеки иска с мишка в ръка, но трябва и мотика.Има хора които не са виждали коза и кокошка на живо, а какво да говорим за коса или плуг.Има земя, има хора - работа значи има!И при нас е тъй.

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
 44. 44 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#42] от "duduka":

  скарай му се да не пита и той ще знае другия път

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 45. 45 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До № 36
  Пишеш, че като сееш боб, израства боб. Имам вила в Балкана. Сях две години боб, но израстваха сини фунийки. Явно бобът от магазините е генно модифициран. Намерих домашен боб от Странджа, засях го и нямам проблем. Нямате представа как американските корпорации като "Монсанто" си правят експерименти с нас.

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 46. 46 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Евросубсидии-ето къде е заровено кучето.В Гърция за всичко има евросубсидии -дори за ресоциализация на бивши затворници.А в България дават по 28 лева на декар.Я ми кажете един фермер с 10 декара земя какво ще направи с 280 лева?

 47. 47 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#45] от "о. Павел":

  Те може да излязат по-ефективни от продразверстките на Ленин.

  Целта им е една и съша - контрол над наслението.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 48. 48 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#46] от "kermit":

  280 лева са си 280 лева - кой ти ги дава.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 49. 49 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Много ми харесва предпоследния параграф на статията, така искрено и точно описваш гръцкото селячесто и без-семейната тегоба на човек който се опитва да се осафери от звучния шамар отекващ по гръцката буза.
  Момата е много хубава, очевидно и е работлива, сърцата и смела. Ето тия хора ще изкарат Гърция от кризата.
  А другото което казва за гръцките селяндури е изключително меко казано. Тия са пълни ксенофоби, простаци, откровени олигофрени и шизофреници. Казвам го защото съм си имал работа с такива и го знам. Всичко неприятно с което се свързва образа на гърка - мързелив, крадлив, лъжлив, измамен, сплетничещ и завистлив се отнася предимно за тях. Има си причина за това - гръцкото общество е много разслоено по социален признак. За всяка страта си има отделни квартали, ресторанти, плажове, курорти, магазини. То навсякъде донякъде е така, но в Гърция си умират постоянно да ти го навират в лицето навсякъде - в банката, с магазина, в ресторанта. Веднъж като влезнах в един магазин за мебели край солун и некъв ме огледа в обувките, врътна се и изчезна, прати неква мома като тая да ме "консултира". Ратайчето демек. Викам му ай нагамису па оня и се обижда, вика ти мене що ме пцуваш бе, викам щото си селтак, михлюзин и простак. Вика да, ама ти си в моя магазин а не аз в твоя. Викам ай нагамису и теб и магазина ти а оня се хили. Изключително дразнещи характери има сред гърците, но и някои великолепни хора. Тъй че с грък да си имаш работа - едно наум и тояжката по наближе че може да се наложи да го понагостиш малко.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 50. 50 Профил на blackseavarna
  blackseavarna
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#36] от "duduka":

  Недей бъди толкова сигурен че земеделието е лесно. С твоите 5, 6 стръка боб на терасата е лесна работа. Обаче я се опитай да засееш и отгледаш едно поле с боб.

  Защото преди години аз се опитах. Точно по онова време за България - завръщане на село. Опитах на 1 декар нива от дедите ми да засея и отгледам пъпеши. Ай да ти кажа правичката, градско чедо съм и НИЩО НЕ СТАНА ДА ЗНАЕШ. Не 5, 6 стръка цяла нива при това само един декар ами 10 декара ами 100 ами по-вечко ааа. На градския човек ще му се отели вола преди да стане фермер да знаеш.

  НЕ Е НИКАК ЛЕСНО!!!

 51. 51 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#50] от "blackseavarna":

  Абсолютно! Аз 1 декар място обръщам за 3 дена ако е затревено и ако не - за 1.5 с 12 часа работа - от видело до здрач, а камък да хвана вода пуска. Не виждам как жена без механизация, ли градско чадо ще седне да се занимава със земеделска работа. И при това ако мине една градушка и целия ти труд отива на кино.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 52. 52 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#49] от "Десен":

  какво е "ай нагамису"?

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 53. 53 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#50] от "blackseavarna":

  Е, Вие сте поЧнал с висш пилотаж - веднага пъпеши - то кауня си е капризна стока не е за всеки. има си една сюрия тертипи как да стане

  а за градски Човек веднага на пъпеши - кой луд ви е дал тази идея?

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 54. 54 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#51] от "Десен":

  1 декар не се обръща . 1 декар се оре. освен ако не ти е в двора и няма как да го изореш поради препятствия, но ако е свободна площ просто се оре.  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 55. 55 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  магамису ... ммм мису може да е чукам
  га да е ти...
  :D

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 56. 56 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#54] от "bulgarinvstranstvo":

  Виж в речника. А обръщам значи ора без плуг, а с лопата, или мотика. Като нямаш с какво да го изореш какво правиш? Един мотокултиватор е 1000 лв. Айде ти ми купи един и на твоя отговорност ще го заключа в къщата, па я го намерим я не след седмица две. Какво ще кажеш? Искаш ли? Това да не ти е швабишбад. Гледай си там странството и не си прави на такъв къвото не си от доста време.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 57. 57 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#56] от "Десен":

  а аз съм орал и с магаре, и с кон.

  във всяко село в българия може да намериш кон или магаре с плуг

  за 10 лева могат и да ти го изорат ( и едно шише ракия)

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 58. 58 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#56] от "Десен":

  знам какво е да обръщаш и да ореш - дядката бе як пиЧ и нямаше хъката-мъката - 2-месеца през лятото в България - юли и август - 1 седмица на море, останалото на полето.
  а моите авери по балерман и майорка

  Ама ако можеше да видиш баща ми и дядо ми, веднага разбираш, Че с тях не се спори

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 59. 59 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#57] от "bulgarinvstranstvo":

  Извинявай, ма там дето изора коня на съседа влиза тихомълком в мястото ми за да се овъргаля в изораното а като му се развикам ме гледа като бойко Борисов и аха да ми забие един къч. Тоя изрод за работа не го търси, дай му само по цял ден да вее грива по пущинаците. То не е кон това, то е изверг некъв. Дебнем се с него ний и ще му туря аз оглавника, ама ще видим кога ще е. А "орача" му е на 88 и не става за тая работа че едвам ходи горкия. Веднъж се напил, миналото лято и се проснал в една ливада, а коня като куче - легнал до него и го топли. Та тия хаймани чакай ти да свършат работа.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 60. 60 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#59] от "Десен":

  там е по-топло. ако му е студено ще се овъргаля естествено

  а да си оградиш мястото си е твоя работа

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 61. 61 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#58] от "bulgarinvstranstvo":

  Мани не се разправяй. Освен за фитнес, селското стопанство е изключително неблагодарна и черна работа. Мани беги, не ти трябва на баир лозе.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 62. 62 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#60] от "bulgarinvstranstvo":

  Кон и магаре се въргалят заради бълхите бате, а не заради това че им е жега. То е оградено, ама се промъква гадта като котарак.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 63. 63 Профил на blackseavarna
  blackseavarna
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#53] от "bulgarinvstranstvo":

  Идеята беше на родителите на жена ми. Те садяха 2 по 3 декара и една нива от 5 декара и вадеха тонове основно пъпеши и по-малко дини.

  А аз тогава ги продавах на пазарите в Несебър и Поморие. И бая пари изкарах се. Та има хора за земеделие има и за търговия. Аз май се оказах от вторите. Макар че сега не работя като търговец де. Инженер съм по образование и се занимавам с уебсаитове. Но търговийката май си ми е в кръвта та отвреме на време правя по някой "сделчица" ама скромно и не професионално, но легално.

 64. 64 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "Гръцките семейства традиционно притежават къщи или земя в родните си села, където обикновено отглеждат маслини, лимони, портокали или зеленчуци. За тези, които се завръщат, селският живот обещава безплатен дом, производство, което да запълни чиниите, и подкрепа от роднини" Че това важи и за българите- в България 98% от собствеността е частна. Има млади българи, които също избират този път и в това няма нищо недобро или лошо. Неприятното е когато човек няма изход, когато това е единственото възможно решение и когато не се е завърнал по собствено желание.Но има и много българи, които са принудени от обстоятелствата да направят същият избор. Така, че тази ситуация в Гърция с нищо не се различават от ситуацията в България.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 65. 65 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#61] от "Десен":

  Аз само съм помагал - "да се науЧи на работа".
  И тютюн съм брал, лозе копал, бостани, овошки, мед, животни - абе поЧти цялата земеделска работа в България .

  а немският ми дядо казваше - " дас муст ду виссен" - това трябва да го знаеш. като дете бягал от руснаците и разбрал, Че да си от интелектуално семейство е добре, ама да може да си изкараш хляба е още по-добре.
  та останото време от година пък съм бакал на неговата даЧа в Дрезден, Вайсер Хирш.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 66. 66 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#62] от "Десен":

  ти по кое време на годината ореш?


  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 67. 67 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#36:"duduka"]А на село е лесно - садиш боб и хоп никне и расте боб... егое насадил съм си турски боб на терасата... и той расте с пълна пара... с листа в размер А4 ... е тва прави кеф - мушкаш семка в земята - излиза растение...[/quote]
  Ако знаех, че мечтаеш да си земеделец, до сега да съм ти дала едно 100тина декара под аренда Не става така, човек - има си работа за целият китайски народ, както се говореше преди времеВъпреки , че съм от потомствен земеделски род, не избрах да се занимавам със замеделие след реституцията. Просто си направих един бизнес план и видях крайният резултат - не ми хареса и бях до тук със земеделието. Майка ми мрънка, мрънка, но й казах, че категорично няма да се занимавам с бизнеса "земеделие" и по-скоро с бизнеса "отглеждане на трайни насаждения и продажба на селскостопанската продукция". Та ИЗОБЩО не е лесно, а и има твърде много фактори, независещи от теб, които влияят при трансформацията на очакваната печалба в реални приходи.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 68. 68 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#63] от "blackseavarna":

  е, дано те са имали повеЧе знания

  в кой край сте ги гледали? какви сортове? "медна роса"?

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 69. 69 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#63] от "blackseavarna":

  "медна роса " са тия малките кръглите, отвън зеленикави, а отвътре оранжеви

  а имаше едни жълти, продълговати, много по-сладки - направо се топят в устата
  но им забравих името, трябва да звънна да ми го кажат

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 70. 70 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1940 Разстроено

  Някак си изобщо не може да ми стане жал за гърците ....

  Предразсъдъците са за ограничените.
 71. 71 Профил на Славена
  Славена
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#59:"Десен"]Извинява, ма там дето изора коня на съседа влиза тихомълком в мястото ми за да се овъргаля в изораното а като му се развикам ме гледа като бойко Борисов и аха да ми забие един къч.[/quote]
  Eй, не закачай кончето! Голяма работа, че се е повъргаляло малко на нивата ти...

  "Има много налудничави неща, които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим." Кърт Вонегът
 72. 72 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#63] от "blackseavarna":

  ЗнаЧи тия "Хибрид 1" съм имал предвид

  http://www.geosemselect.com/1044104810531048-1048-105510661055104510641048.html

  а най-лсадки са десерт 5.

  а от дините само "мраморки"
  и без присадки на тикви или кратуни да правят тегло

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 73. 73 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#71] от "Славена":

  ти май конЧета само на картинка си виждала

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 74. 74 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#66] от "bulgarinvstranstvo":
  Защо питаш?
  До коментар [#67] от "dqdomart":
  Дай да ти намеря свестен арендажия да ти го гледа, оре и да ти носи арендата в къщи с букет?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 75. 75 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#74] от "Десен":

  ами защото когато се оре, май е малко студено за бълхи

  февруари-март или октомври-ноември

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 76. 76 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#63] от "blackseavarna":

  а знаеш каква ракия става от пъпеши - като се развалят , то не всиЧко може да се продаде веднага за ракия

  готов аромат, цвят, захарност си има - изобщо е нещо невероятно

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 77. 77 Профил на Славена
  Славена
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#73] от "bulgarinvstranstvo":
  Това е любимото ми конче, но вече го пенсионираха:
  http://www.youtube.com/watch?v=Eet-Vbg-YJ4

  "Има много налудничави неща, които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим." Кърт Вонегът
 78. 78 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#77] от "Славена":

  Конете ми са слабост - състезавал съм се в паркур
  тука тоя употребява ролкур - превиване глвата на коня със силно стискане на юздите, така Че коня може да си ухапе гърдите

  в много федерации това е забранено - смята се за жестокост към животните.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 79. 79 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#75] от "bulgarinvstranstvo":

  Всъщност... донякъде си прав, но зависи какво садиш. Пшеница и зърнени култури - по-рано. Компир, когато и да го насадиш - тогава ще има. На 1 дка нали не мислиш че садя жито дето в бакалията е 89 ст.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 80. 80 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  ГОРКО НА НАЦИЯ, КОЯТО ЧАКА И РАЗЧИТА САМО ОТ И НА СЕЛСКО СТОПАНСТВО.

  Това е дълбока криза и борба за живот.

  За оцеляване! Което може и да се превърне в ежедневие за поколения.

 81. 81 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#67] от "dqdomart":
  До коментар [#50] от "blackseavarna":

  Ааааа.... идеята не е да се живее от земеделие... а само двор от тма три декара.... и приходите да идват от лихви и дивиденти... хубавото на селото е как разходите са ниски.... и може да се живее с малко....

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 82. 82 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#78:"bulgarinvstranstvo"]Конее ми са слабост[/quote]
  Е защо? Коня е своенравно, просто и понякога гневно животно.
  На живо не е като по каубойските филми дето го яздиш към залеза, а по-скоро като по комедиите - ти го яздиш на някъде, а по едно време той/тя си решава че трябва да тръгне надругаде и прави черта натам докато ти крещиш като изоглавен отгоре му. Па и ако си като мен 100 кила и не ми е у комфортно на животинката.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 83. 83 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#79] от "Десен":

  картофи може да сееш, когато си поискаш
  но земята се обработва пак през пролетта, дори и да сееш през лятото.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 84. 84 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2158 Неутрално

  Мъж й трябва на тази жена и дете да роди. Не мотика. Ще й мине.

 85. 85 Профил на КОНПИ
  КОНПИ
  Рейтинг: 812 Весело


  Божееее...

  Доживях да видя гъркиня с кирка в ръцете...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 86. 86 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#82] от "Десен":

  своенравно е за хора, които нямт подход
  конете са страшно умни - просто нямате си представа каква интуиция имат

  и аз състезания по паркур (скаЧане на препятствия) се подготвят години наред

  това, което описвате може да важи само за хора, които хабер си нямат от коне.

  то и аз да ти скоЧа на гърба, и мен ще гледаш да ме хвърлиш, нали?

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 87. 87 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#80] от "convince":

  Е, само на може, но и е зле ози, който го няма.

  Германия има и развито земеделие освен всиЧко друго. - е , не е за износ, ама то не може всиЧко да се изнася . но за изхранване стига а това не е малко

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 88. 88 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#81] от "duduka":
  Най- добре е едно бараче на 2 етажа- 400- 500 кв.м. РЗП, с басейнче и джакузи вътре, като сградата е със собствен генератор, соларни панели и собствено котле - т.е. осигуряване на пълна независимост. Това обаче не означава, че консумативите ще са ниски.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 89. 89 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#87] от "bulgarinvstranstvo":

  То това е мечта още на бае Тодар да се смозадоволи нацията, а и Боко е съгласен ИТ специалисти да станат овчаре.

  С картофа всеки да се оправя сам по балкони и до дувари както у градо така и другаде.

  Цъфнали налъме пред всеки апартмент у блока, радост ,викове, гълчава...

 90. 90 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#88] от "dqdomart":

  страхотно описание да не сте идвала у нас?

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 91. 91 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#88] от "dqdomart":

  От гледане в интернет съм си харесал тази къща (даже е прекалено голяма за мен).... нямам понятие как е локейшъна в тва село Буря (кръстнено на някаква партизанка в този прякор) и региона (не съм ходил оше там) и какви са съседита и населението, но в Германия само дуварът (като този) би ти излязъл двеста хиляди евро....


  http://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1j130328852665065&f1=details

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 92. 92 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#88] от "dqdomart":

  Забрай за пушалнята или говориш за гръцко там качак и чад кадето свариш...

 93. 93 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#89] от "convince":

  ИТ специалистът като може да си намери работа като ИТ специалист ще работи нея
  ако не може, може да стане и овЧар

  дипломата ти е само средство да те поканят на интервю за работа - нищо повеЧе - дава ти предимство при другите конкуренти на трудовия пазар, но нищо повеЧе

  та може и ит специалист да си, и патки да псаеш

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 94. 94 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#91] от "duduka":

  Това си е покупка за пенсия

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 95. 95 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#93] от "bulgarinvstranstvo":

  Така де за овчари работа много и завинаги, а познания за друго хич и нетрябват, щот нужда няма.

  Има нужда от овчаре.

 96. 96 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#95] от "convince":

  просто никой не ти е длъжен да ти осигури работа заради едната диплома - това е.

  има ли нужда , ще те вземат
  няма ли - твой пролем

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 97. 97 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#95] от "convince":

  а познания си трябват - румънците залегнаха над обуЧение на персонала - в Клуж-Напока си направиха един от добрите европейски университети за техниЧески спциалности

  вместо да развиват туризъм - макар и те да имат Черноморие

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 98. 98 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#94] от "bulgarinvstranstvo":

  За пенсия или не, линейката спира само след 1 месец и от там в Карлуково, душ, и ежедневно увиване в мокри чаршафи.

  Ако си ненавикнал.

 99. 99 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#94] от "bulgarinvstranstvo":

  Хубаво къще - нихт вар?

  От сума си е време стои и не могат да го продадат... а изработката е тип-топ... поне така изглежда на снимката... може някой англ. да му е писнало от романтика... да се сблъскал снещо неприятно??? Братя Галеви? Трактори? Скука?

  Може би от форума да се появи някй да обади как е в това село Буря?

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 100. 100 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 1001 Разстроено

  [quote#91:"duduka"]нямам понятие как е локейшъна в тва село Буря [/quote]


  Ман, тва е край Габрово, бегай мани са от там, нормален ли си!?! 50 км не го доближавай.

  Там има та нямат вода, питал съм колегите... демек имат чушми, ама спира за по ден -два...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK