Еврозоната се договори да помогне на Испания със €100 млрд.

Испанският министър на икономиката Луис де Гиндос потвърди, че страната му е принудена да поиска финансова помощ от партньорите си в еврозоната.

© Reuters

Испанският министър на икономиката Луис де Гиндос потвърди, че страната му е принудена да поиска финансова помощ от партньорите си в еврозоната.Финансовите министри на еврозоната се споразумяха в конферентен разговор в събота да отпуснат на Испания до 100 милиарда евро (125 млрд. долара), за да помогнат за стабилизирането на банките й. Властите в Мадрид заявиха, че ще ще посочат от колко точно имат нужда, след като приключи пълният одит на банковия сектор след десетина дни.


Разговорът на 17-те финансови министри е продължил около два часа и половина и според няколко източника на Reuters е бил разгорещен. След това и Еврогрупата, и Испания заявиха, че сумата ще е достатъчна да успокои каквито и да е съмнения за здравето на испанската банкова система.


В изявлението на Еврогрупата се казва, че договорените милиарди ще покрият капиталовите изисквания с допълнителен буфер за повече сигурност. Испания заяви, че иска да помогне на банките си, но няма да посочи с колко, докато двете независими консултантски компании - Oliver Wyman и Roland Berger - не представят оценките си от колко капитали ще се нуждаят испанските банки. Предполага се, че това трябва да стане до 21 юни.
Според министъра на икономиката Луис да Гиндос декларира намерението да се поиска европейско финансиране и че сумата на помощта е напълно управляема.


Спасяване на затиснатите от лоши дългове - предимно от спукалия се имотен балон - испански банки ще означава, че четвърта страна от еврозоната иска помощ от избухването на кризата. Със спасяването на Гърция, Ирландия, Португалия и сега с далеч по-голямата от тях Испания от Европейския съюз и Международния валутен фонд са се ангажирали общо с около 500 млрд. евро за финансиране на помощни програми.


В случая с Испания обаче МВФ няма да участва с никакви пари и именно заради степента на участието му в тази програма е била най-разгорещената част от днешните спорове. Мадрид е настоявал да не се допуска фонда в помощта за испанските банки.


Компромисът е екипи на МВФ да наблюдават реформите в испански ябанков сектор, а институциите на ЕС да гарантират, че Испания ще спазва по-широкия кръг от икономически ангажименти.


"Каним МВФ да подкрепи прилагането и наблюдението на финансовата помощ с редовни доклади", се казва в изявлението на Еврогрупата.


Каталунската "Кайша банк" в центъра на Барселона. Различни прогнози сочат, че испанската банкова система се нуждае от помощ в широките рамки между 40 и 100 млрд. евро.

© Albert Gea, Reuters

Каталунската "Кайша банк" в центъра на Барселона. Различни прогнози сочат, че испанската банкова система се нуждае от помощ в широките рамки между 40 и 100 млрд. евро.


Източници на Reuters казват, че е имало натиск над Мадрид веднага да посочи от колко пари ще има нужда, но испанските власти са отказали.


Лидерите в еврозоната искат да се изясни испанската позиция преди изборите в Гърция на 17 юни, които може да тласнат страната към излизане от еврозоната с последваща вълна от проблеми в закъсалите периферни икономики от зоната на единната валута.


В първите реакции анализатори коментират, че въпреки това финансовите пазари вероятно ще бъдат успокоени от съботното решение, когато отворят за търговия в понеделник.


"Ключовият проблем си остава липсата на подробности откъде по-точно ще дойдат парите. Пазарът ще реагира с известна предпазливост, докато не види как ще се финансира тази помощ", обяснява Едмунд Шинг от Barclays.


От Еврогрупата засега казват, че средствата може да са от временния антикризисен фонд EFSF, или от постоянния помощен механизъм за стабилност ESM, който трябва да заработи през юли (по неофициални данни вероятно от 9 юли). Финландия заяви, че ако се използва EFSF, тя иска допълнителни гаранции.


Еврогрупата посочи, че парите може да бъдат насочени към испанския фонд за преструктуриране на банките, макар че правителството "ще запази пълна отговорност за финансовата помощ", защото фондът е част от правителствени антикризисни помощи и се води като част от държавния бюджет.. Лихвите, които Испания ще трябва да плати за помощта, ще са същите като тези за другите три страни.


Министър Гиндос настойчиво обясни на пресконференция, че това е финансово подпомагане, а не спасяване и че условият важат само за банковия сектор, а не за по-широката правителствена политика, която трябва да отговаря единствено на фискалните и бюджетни изисквания на еврозоната.


Малко по-късно във Вашингтон управляващият директор на МВФ Кристин Лагард заяви, че фондът е готов да помогне за наблюдение на помощта за испанските банки. Според нея договорената сума изглежда достатъчна.


По думите й споменатите 100 милиарда евро съответстват и на оценките на фонда за нуждите на испанските банки от капитали.


Критично към случващото се в еврозоната обаче се е изказал британският финансов министър. В статия, публикувана преди съботното решение на колегите му от еврозоната Джордж Озбърн казва, че съюзът на единната валута "наближава момента на истината" и ще решенията, които се вземат в следващите месеци ще определят бъдещето на зоната за повече от десетилетие.


В статията за "Сънди телеграф", която се появи в събота на интернет сайта на неделното издание, той казва още: "Възстановяването ни, което и без това се сблъсква с поскъпващите гориво и дълговото бреме от годините на бум, се убива от кризата на прага ни."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (182)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 2. 2 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 733 Неутрално

  ИмАли бол пари, платили.

 3. 3 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 636 Весело

  Отвориха печатницата за пари...дано се оправят испанците...ма се съмнявам някой да се е оправил досега с нови заеми...само дето не само децата им ще плащат за разходите на бащите си но и внуците им

  bigman
 4. 4 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 733 Неутрално

  То и за Гърция помощта започна със Сто милиарда.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 6. 6 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Имаа ли смисъл?

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 7. 7 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Европейската империя се пука по шевовете. 8. 8 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Нещо много я закърши ЕС И ЕЗ...Пък и Америка не е цъфнала...мирише ми на барут и кремирани банкери...май пак ще се наложи да си спасяваме евреите...

  bigman
 9. 9 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Интересно как ще отворят пазарите в понеделник.... може би с едно +1 до 3%....

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 10. 10 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#6] от "Без коз":

  Нямаа ама като не знаят какво да правят и не могат да измислят нищо ново. 11. 11 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Мирише на инфл. .... което не е зле за хората с дългове (не твърд лихвен %)....

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 12. 12 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Такива новини идват винаги в събота или неделя за да прецакат спекулантите.....

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 13. 13 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Най - добре е императорът Херман Ван Ромпой 1 да каже какво да се прави.

 14. 14 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#12] от "duduka":


  [quote#12:"duduka"]Такива новини идват винаги в събота или неделя за да прецакат спекулантите..... [/quote]

  Не знам колко са прецакани спекулантите ама обикновените хора им се еб@ мамата.

 15. 15 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  Испанската криза няма нищо общо с гръцката като генезис и причини и с тия пари ще си стъпят на краката.Много добро и стратегическо рещение.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 16. 16 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  До коментар [#6] от "Без коз":

  Това е основният въпрос

 17. 17 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#14] от "helleborn_2":

  В момента мислят само за спекулантите и курсовете на борсата... да не падат... това гледат...

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 18. 18 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#15] от "hristov19":


  [quote#15:"hristov19"]Испанската криза няма нищо общо с гръцката като генезис и причини и с тия пари ще си стъпят на краката.Много добро и стратегическо рещение. [/quote]

  Евала ти правим брато. Да ти имам оптимизма. 19. 19 Профил на rimohit
  rimohit
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#4] от "helleborn_2":

  Да не забравяме,че Испания е доста по добра икономическа сила от мързеливите ни съседи,които се опитаха да забогатеят бързо.
  Балканска черта
  Ако Испания се срине като Гърция можем да кажем ADIOS ЕС.

 20. 20 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 636 Неутрално

  тея са луди. а фалирали банки ще има ли?

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 21. 21 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  [quote#15:"hristov19"]Испанската криза няма нищо общо с гръцката като генезис и причини и с тия пари ще си стъпят на краката.Много добро и стратегическо рещение.[/quote]


  Имаш предвид, че ще стъпят с краката върхумасите.

  In debt we trust
 22. 22 Профил на Вовка Вурдалак
  Вовка Вурдалак
  Рейтинг: 735 Неутрално

  До коментар [#6] от "Без коз":

  Не

  Praise the Lord and Pass the Ammunition! Ще не вмерла Україна!
 23. 23 Профил на latinka_
  latinka_
  Рейтинг: 426 Любопитно

  Казвах ви, че Европа е грохнала старица, слагахте ми минуси...Испания, Португалия, Италия на Брюксел ще докарат уртикария...
  За нашите първенци е време политиката им нов ракурс да вземе. Чужди са за нас тез европейски регламенти, ще наскачат нови дисиденти...

  Някои успяват,защото такава е съдбата им.Повечето успяват,защото такова е решението им. Анатол Франс
 24. 24 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 793 Неутрално

  не забравяйте, Че Испания държи връзките с Латинска Америка

  Вижте само присъствието на Телефоника - един от мощните концерни

  Испания е нужна на Европа, за разлика от гръцките маляки

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 25. 25 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1456 Любопитно

  НЕкои подробности оттук-оттам от испанската преса:

  - До последния момент е имало спор дали парите да се предоставят директно на банките, или на правителството чрез въпросния временен фонд. Австрийската министърка на финансите не се е съгласила парите да са направо за банките, и това не се е приело (нямам представа как вземат решенията в Еврогрупата).
  - Де Гиндос казва, че този заем (!) води до ограничения само за банките - вероятно ще трябва да намалят дивидентите и заплатите на служителите си, Ах, каква трагедия! Така или иначе, тук никой не вярва, че примерно няма да се увеличи ДДС или друга подобна гадост за редовия данъкоплатец.
  - Заемът действително ще е при по-изгодни условия в сравнение с пазарните за Испания. Някъде се писа нещо в смисъл, че главницата ще я връщат банките, а лихвите биха могли, евентуално, ако се налага, ако закъсат, да се покрият с държавни средства.
  - Рахой не се появи цял ден, но утре ще бъде на мача Италия-Испания и журналистите вероятно ще го разпнат от въпроси.
  - Доколкото можах да видя с бегъл поглед върху испанската преса от всички цветове, навсякъде усещането е за облекчение. Дано са прави.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 26. 26 Профил на latinka_
  latinka_
  Рейтинг: 426 Любопитно

  [quote#20:"zrenaxby"]тея са луди. а фалирали банки ще има ли?[/quote]
  Всички знаят, че ще има, но си крият главите под скрина...))

  Някои успяват,защото такава е съдбата им.Повечето успяват,защото такова е решението им. Анатол Франс
 27. 27 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#20] от "zrenaxby":


  [quote#20:"zrenaxby"]тея са луди. а фалирали банки ще има ли? [/quote]

  Не, бате , ще има фалирали държави и фалирали империи.

 28. 28 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Аууу всичкото руско подлога се събрало като лешояд на труп. Ама трупа е малко на североизток, бе червенотиквеници.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 29. 29 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#25] от "Мария":

  Мария ти в Испания ли живееш? КАжи какво е финансовото здраве на Сантандер?

 30. 30 Профил на latinka_
  latinka_
  Рейтинг: 426 Любопитно

  [quote#19:"rimohit"]Ако Испания се срине като Гърция можем да кажем ADIOS ЕС.[/quote]
  ADIOS - ът написан, наш Бойко веч е слисан. Ново уравнение за герберското управление...))

  Някои успяват,защото такава е съдбата им.Повечето успяват,защото такова е решението им. Анатол Франс
 31. 31 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 479 Весело

  след испания идва ред на италия

 32. 32 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Хахах, аз съм се разтревожил, пък то било само 6% от бвп. Айде, кой каза наздраве?

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 33. 33 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  До коментар [#29] от "helleborn_2":
  [quote#29:"helleborn_2"]КАжи какво е финансовото здраве на Сантандер?[/quote]

  Да. Преди малко четох, че в случай на продължителна рецесия единствените две испански банки, които не са застрашени от продупчване, са ББВА и Сантандер.


  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 34. 34 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  Испанската криза е следствие на строителният балон , който се спука навсякъде.Генезиса на гръцката криза са кредити за покриване на 13,14,15 заплата и някакъв тип капиталистически социализъм с изкривен пазар и държава.Испания има производство , има и техноогичен потенциал има и човещки ресурс..Те ще се оправят,макар и трудно. Гърците за съжаление са на път да се самоубият ритуално на следващите им избори.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 35. 35 Профил на latinka_
  latinka_
  Рейтинг: 426 Любопитно

  [quote#28:"zrenaxby"]Ама трупа е малко на североизток, бе червенотиквеници.[/quote]
  Какво е опосканата веч Европа пред галопа на Китай с Русия?

  Някои успяват,защото такава е съдбата им.Повечето успяват,защото такова е решението им. Анатол Франс
 36. 36 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#5] от "spas27":
  1 000 000++++++++++++++++++++++,
  и мене ме гложди съмнението, че тези пари ще стигнат за повече от 2-3 месеца, а после....., а Италия като наддаде вой, а гърците като покажат среден пръст на Брюксел на изборите, а .............., я по-добре да не задавам въпроси, че то си е**ло ма**та...

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 37. 37 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#31] от "swich2green":


  [quote#31:"swich2green"]след испания идва ред на италия [/quote]

  Ходи да е@еш Къна. Тука си има ред. Първо са Португалия и Ирландия и след това Италия.

 38. 38 Профил на Martin
  Martin
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Нека не забравяме, че тези пари са за банките, не за държавата!!! Т.е. те ще се връщат от банките, не от внуците на сегашните 20-годишни младежи Испания в момента е в криза защото последните няколко години заложи на строежа на сгради и в момента Банкя, четвъртата по - големи банка в Испания, е банката, която най - много недвижимо имущество има в баланса си. Т.е. не е ликвидна, където е самият проблем. Но нали се сещате, че тези сгради, къщи и апартаменти няма да се изпарят и когато започне да ги продава, много бързо ще се възтанови. Може на по - ниска цена, но ще ги продадат след време, както Банкя така и останалите банки, ще започнат да отпускат кредити, ще се създадат нови фирми и колелото пак ще се завърти.

  И затова Рахой освен да реже от стипендиите на студентите и да увеличава цените на лекарствата, би било хубаво да намери начин как тези апартаменти и къщи да се продадат!!

  "We need men who can dream of things that never were." - John F. Kennedy
 39. 39 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#34] от "hristov19":

  Там е разликата, а тя е съществена.

  Испанският дълг не е от мързел, а от погрешни инвестиции.

  Тоест срешу него има някакви активи - построени сгради. Които в момента и да не са нужни, все пак имат някаква цена, дори и да е под разходите за построяване.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 40. 40 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#33] от "Мария":

  Бравос. Имаш една почерпка от мен. 41. 41 Профил на Martin
  Martin
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#34] от "hristov19":

  ++++++++

  "We need men who can dream of things that never were." - John F. Kennedy
 42. 42 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#35] от "latinka_":

  Какъв галоп?

  И там се забавят нещата.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 43. 43 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  До коментар [#31] от "swich2green":
  [quote#31:"swich2green"]след испания идва ред на италия [/quote]

  Всъщност естеството на испанските и италианските проблеми е различно. Испания има проблем с банките, Италия - с държавния дълг. Общото е, че става дума за големи икономики и за много пари, които Еврозоната няма откъде да извади. Ако изобщо има добра новина, тя е, че и в Испания, и в Италия на власт са непопулистки правителства. Дали това ще помогне? Да се надяваме.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 44. 44 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#38] от "Megatron":

  То не е негова грижа - но сте прав в основни линии

  Не знам как е с социланите жилища в Испания, но може да ги отпуснат при нисколихвени кредити на желаещи да ги вземат, или при ниски наеми

  все има наЧин да вземеш минимална полза от активите - важното е да се преодолее ликвидната криза

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 45. 45 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#38] от "Megatron":


  [quote#38:"Megatron"]Но нали се сещате, че тези сгради, къщи и апартаменти няма да се изпарят и когато започне да ги продава, много бързо ще се възтанови.[/quote]

  На кого бе , Бате ще ги продаде? И на каква цена?

  Нали това е целия проблем никой нема кинти.

 46. 46 Профил на latinka_
  latinka_
  Рейтинг: 426 Любопитно

  [quote#42:"bulgarinvstranstvo"]Какъ галоп? [/quote]
  http://news.ibox.bg/news/id_684418986

  Някои успяват,защото такава е съдбата им.Повечето успяват,защото такова е решението им. Анатол Франс
 47. 47 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#45] от "helleborn_2":
  Е-е-е, пък си и гаден, задаваш въпроси с много висока степен на трудност, не е честно, хем ти обясниха има над 1 000 000 непродадени имоти, това официално, а в действителност са повече, е все ще се намерят балъци, да ги купят, а откъде ще се намерят точно такива балъци-олигофрени с пари, това не е твоя работа...ще се намерят....ха-ха-ха....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 48. 48 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#43] от "Мария":


  [quote#43:"Мария"]Общото е, че става дума за големи икономики и за много пари, които Еврозоната няма откъде да извади. Ако изобщо има добра новина, тя е, че и в Испания, и в Италия на власт са непопулистки правителства.[/quote]

  А, бе и аз на това се надявам. Ама нали ги видя Испанците колко време загубиха с нещастника цоциалист Сапатеро. А италианците с клоуна Берлускони. Ще паднат тия правителства и пак ще дойдат малоумниците на власт.

 49. 49 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  До коментар [#40] от "helleborn_2":

  "Según el informe del FMI, en un escenario adverso, de grave recesión, sólo se librarían el Banco Santander y el BBVA."
  http://www.elmundo.es/elmundo/2012/06/09/economia/1339264828.html

  Немците ме научиха да не говоря наизуст, тях трябва да почерпиш.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 50. 50 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#46] от "latinka_":

  Путин изглежда уплашен от китайските гвардейци

  Само как ги гледа - абе то си е за страх

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 51. 51 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#49] от "Мария":


  [quote#49:"Мария"]Немците ме научиха да не говоря наизуст, тях трябва да почерпиш.[/quote]

  А, да тия са 80 милиона. Нема да издържа финансово.

 52. 52 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1614 Разстроено

  Там няма оправия.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 53. 53 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 1047 Весело

  До коментар [#5] от "spas27":

  spas27, ти си направо Franchi SPAS-12!
  http://images.wikia.com/military/images/f/f0/Spas-1220shotgun.jpg

  Cogito ergo sum
 54. 54 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1380 Любопитно

  Испания има коренно различни проблеми от Гърция. Предвид това ,че испанците съзнават сериозността на положението и се отнасят отговорно не би трябвало да има проблем да се измъкнат с най-много още един транш

  15.02.1989 - 07.02.2018
 55. 55 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 479 Весело

  изглежда че цените на стоките в испания са доста надути
  след като има пре застрояване със недвижими имоти и най вече комерсиалните такива
  подобно явление беше преживяно в америка през 80-те години
  и в началото на 90-те се получи това което предполагам се получава в испания доста банки изчезнаха от хоризонта завинаги нещо напълно нормално ... и ако им се помага то проблема само временно ще изчезне за да се появи отново след време и се стовари с още по голяма сила.
  банкрутирането не е приятно нещо но не е изключено в капиталистическата система затова и съществува докато при социалистическата то не съществуваще но и системата след време спря да съществува.

  ако сега изплащането на недвижими имоти в испания е затруднение за банките как след няколко години то няма да е
  какво дава гаранция на ецб и мвф да мисли че утре ще е по добре от вчера.
  испания не е страна като америка да позволява емиграция и свободно заселване на различни народи ...
  значи тя трябва да си отвори вратите първо и след 10-20 години да очаква резултати.
  мен също ме съмнява тази политика на подпомагане с пари от всички а иначе всеки трябва да се грижи сам за себе си.

 56. 56 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  [quote#48:"helleborn_2"]Ама нали ги видя Испанците колко време загубиха с нещастника цоциалист Сапатеро[/quote]

  Какво и да ти кажа, в този форум понякога се мисли само в черно-бяло и истината не е на почит. Повечето нямат представа какви ги "натвори" ZP, особено през втория си мандат, и то не само в икономиката, а в минни полета като образованието например. Испанците нямат късмет с политици, сега Рахой просто е по-малкото зло. Откак съм тук, все пак видях един добър държавник - Аснар, но само през първия му мандат. През втория се самозабрави. Нищо ново под слънцето, нали? Чета как се лутат нашите сънародници по отношение на нашите политици, и не разбирам как не разбират, че добрият политик е този, който е последователен.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 57. 57 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1456 Весело

  [quote#51:"helleborn_2"]А, да тия са 80 милиона. Нема да издържа финансово.[/quote]


  Е, тогава само кака Анджи, тя пиела само бира, хехехе!

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 58. 58 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 479 Весело

  Хаааааааааах, че кво са 100 МИЛИАРДА КАТО ГРЪЦКИЯТ беше 300....пари ИМААААААААААААААААААААААААААААААА....НО ГИ ДЪРЖАТ ЗА ДА СПАСЯВАТ БАНКИ!!!..ПРИ ТОВА СА И чАСТ от нашите пари.....очаквано и предизвестено...къде е ПЕРХИДРОЛЕНИЯТ АДОЛФ???????? нищо не казвате за него!

 59. 59 Профил на Martin
  Martin
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#44] от "bulgarinvstranstvo":

  Е как да не е негова грижа?! При положение, че самата страна страда от това... има начини, като помощи за наемите за младежи, студенти. Ако страната бъде по - атрактивна за студенти, които идват да учат тук по някаква програма, но за цялото следване. Идеята е че ще са със стипендия, давана от друга страна, но парите ще се наливат в Испаня. Увеличаване на производството и износа. Има много начини, с които индиректно да се стимулира продажбата на това имущество. Вече казах, че когато това е факт банките ще започнат да отпускат кредити за нови фирми! Във всеки случай орязване на социалните разходи не би трябвало да бъде първата стъпка към такъв стимул...

  "We need men who can dream of things that never were." - John F. Kennedy
 60. 60 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#59] от "Megatron":

  да, в слуЧая не трябва да е това първата стъпка -

  а за студентите са меЧти - защо друга страна да плаща стипендия, която да се харЧи в Испания

  и испанците ли по+ват с гърцко мислене

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 61. 61 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 479 Весело

  А да, само да напомня на уважаемите форумци, че само преди 3-4 дни Дания, да онази същата ДАНИЯ, загуби рейтинга си и вече е с ВВ+ с ОТРИЦАТЕЛНА ПЕРСПЕКТИВА заради "ужасяващото състояние на икономиката и", е не е лошо да се обръща внимание изобщо на цялата картинка и да се подрежда пъзелчето правилно...ха-ха-ха-ха-ха-ха... изобщо
  "Корабът ще акостира
  сред море от алкохол.
  Екипажа бе гипсиран,
  капитанът беше гол. ....."

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 62. 62 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  До коментар [#55] от "swich2green":

  Напълно споделям твоето мнение, но в социална Европа то е неприложимо, или може би колата трябва да се обърне напълно, за да се промени нещо. Тези силно надценени имоти в Испания ще държат банките в шах постоянно. Прав си - докато не фалират банки, няма разчистване. Между другото, не са само надутите ипотеки, които висят със страшна сила, а и сумите за потребяване над ипотеките. Напр. сключил си ипотека за 150 хил. евро, но към тях са ти набутали и още 15-20 хил. потребителски заеми - "специална оферта", за да си посрещнеш другите разходи... Не мога да се начудя на човешката лакомия и простотия. Банкерите са ясни - лешояди.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 63. 63 Профил на Martin
  Martin
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#60] от "bulgarinvstranstvo":

  Ами програмата Erasmus, примерно, нали точно това прави. В момента тук има няколко банки, които предлагат, според успеха и други критерии, на вече завършилите висше в Испания, да следват магистърска степен в чужбина като им поемат всичко и след това им осигуряват работа в Испания. Всичкото е въпрос на стратегия и поглед върху нещата

  "We need men who can dream of things that never were." - John F. Kennedy
 64. 64 Профил на Мартин Akakka
  Мартин Akakka
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Гърция е 8 милиона население , Испания е близо 50. Гърция до сега е договорила 200 милярда заемни пари .Не сме глупави да разберем че тръгне ли да потъва Испания ще са нужни 1250 милиарда евра...

 65. 65 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#56:"Мария"]Чета как се лутат нашите сънародници по отношение на нашите политици, и не разбирам как не разбират, че добрият политик е този, който е последователен.[/quote]
  До коментар [#56] от "Мария":
  Грешиш, "добрият" политик ( който има шанс да бъде избран) е този, който обещава светло бъдеще. И то, не само за нашите сънародници. Справка - изборите във Франция.
  Мъка, мъка.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 66. 66 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  100 милиарда? Светът върви към безумие. Така отлагат неизбежното. Дават на алкохолика бутилка ракия.
  Но нека:

  На врага се осланя човек
  и е петимен всеки за глад,
  който спи като пън, е нащрек,
  вкус на плява - каква благодат,
  колко смел е превитият врат,
  нежност има в сърцето от лед
  и почтеност във злия пират,
  а на влюбен умът му е в ред.

  На изгнаника пътят е лек,
  чист е, който се къпе в разврат,
  изнудвачът - на почит човек,
  луда радост - ритникът отзад,
  лицемерът е верен събрат,
  най-добре е да нямаш късмет,
  всичко бяло е в черния цвят,
  а на влюбен умът му е в ред.

  Всяко бреме е пухен дюшек,
  а простакът - духовно богат,
  жив е, който лежи във ковчег,
  да крадеш е почтен занаят,
  всеки пъзльо е смел акробат,
  от ядосан се иска съвет,
  във бардаците няма разврат,
  а на влюбен умът му е в ред.

  Вас ви дразни подобен похват?
  Изигран, аз съм всъщност богат.
  Йезуитът е доблестен гад.
  От трагизъм сме смешни наглед.
  Няма истини без маскарад.
  А на влюбен умът му е в ред.

  Това е то, Безумието не е от вчера и Вийон добре го е казал.

  Cogito ergo sum
 67. 67 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1456 Любопитно

  До коментар [#61] от "appen 13":

  Дания или Данске Банк?

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 68. 68 Профил на jojin
  jojin
  Рейтинг: 583 Весело

  До коментар [#67] от "Мария":
  Ами националната датска банка не е ли Дания, или ти си въобразяваш, че това са две различни неща.....ха-ха-ха-ха-ха-ха....

 69. 69 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#35] от "latinka_":

  За китай не знам, но европа е нищо, пред -15% за русия. Права си. Ахафхасдхасдххасдфхасдфхасдх.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 70. 70 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  [quote#43:"Мария"]Испания има проблем с банките, Италия - с държавния дълг.[/quote]
  А безработицата- тя не е ли проблем?

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 71. 71 Профил на hyram1
  hyram1
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Това е финансов капитализъм.По гаден и от описания от Маркс див капитализъм в Англия от епохата на Дикенс.Банките се държът като Шейлок сега им е време да трупат пари . Няма Банки има Лихвари с бонуси за милиони.Всички говрят за огромния 400млионен дълг на гърците а за това че половината от дълга са лихвите върху главницато не се говори нищо.Алчноста винаги е била характерна черта на западната цивилизяция но сега нещата са в епогея си. Освен за пари не се говори за нищо друго.

 72. 72 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  До коментар [#65] от "led_zep.23":

  Да, с тебе си говорихме малко по френските избори. Живееш там, нали? Те поне винаги са имали държавници, как могат да не направят разликата? Или мултикултуралният електорат гласува масово, за да не му отнемат най-свидното - всички видове субсидии за некадърни мързеливци. Саркози (който сам си се победи) тръгна да ги плаши с Испания. Французинът схваща, но мултикултурният навлек не, той няма историческа памет.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 73. 73 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#35] от "latinka_":

  Или имаш предвид новия КСССР(Китайски СССР) - умален вариант на съветския съюз в китай - туристически обект и нещо като наказателна колония за провинилите се китайски комуно-капиталисти.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 74. 74 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  До коментар [#70] от "Omnis Omnibus":
  [quote#70:"Omnis Omnibus"]А безработицата- тя не е ли проблем? [/quote]

  Естествено, че е огромен проблем. Моят коментар се отнасяше за различния тип ФИНАНСОВ проблем, който имат Испания и Италия.


  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 75. 75 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1545 Весело

  До коментар [#24] от "bulgarinvstranstvo":

  Айде плащайте дълговете на Европа, че скоро няма да има кой да ви купува фауветата!

  http://goo.gl/kAJGp

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 76. 76 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1545 Весело


  Корабът потъва, но се очаква да запалят двигателите по заповед на Меркел!

  http://goo.gl/QLeh4

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 77. 77 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  До коментар [#68] от "jojin":
  [quote#68:"jojin"]Ами националната датска банка не е ли Дания, или ти си въобразяваш, че това са две различни неща.....ха-ха-ха-ха-ха-ха.... [/quote]

  Нищо не си въобразявам, просто се информирам. Препоръчвам ти да го правиш и ти. http://en.wikipedia.org/wiki/Danske_Bank
  Та Данске Банк НЕ Е Националната Банка на Дания, драги appen13, пардон, това беше един от другите ти никове.


  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 78. 78 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1456 Любопитно

  До коментар [#63] от "Megatron":

  Какво казваш за стипендиите, Ерасмус-ите, мастерите и осигурената работа, че нещо не мога да се ориентирам? Би ли го обобщил с няколко изречения?

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 80. 80 Профил на jojin
  jojin
  Рейтинг: 583 Весело

  До коментар [#77] от "Мария"
  Ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха...така де, това е просто най-голямата датска банка....ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-а-ха...всеки твой коментар ужасно ме забавлява, досети се с какво....ха-ха-ха-ха-ха....ха-х-ха-ха....

 81. 81 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  До коментар [#64] от "Мартин Карaбовски":

  Нали съзнаващ че БВП и добавената стойност се създава именно от населението.Испания има проблеми с банките си и финансирането на строитеството.Именно щото са над 52 млн , тоя проблем е разрещим в средносрочен план.Не знам дали се оценяват правилно мащабите от някои колеги , които пищат тук.За България и Гърция 800 000 имота може и да изглеждат неразрещим пробем.При 8 млн население направо е катастрофично.При 53 млн обаче хич не е така.Още повече , че и половината да бъдат реализирани в средносрочен план , това ще изправи банките на крака.Което е абсолютно постижимо.Сравнете личната собственост на сгради и апартаменти в България , с тази в Испания примерно и ще видите , че не е нещо нерещимо.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 82. 82 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Това западняците тези милиарди за нищо ги нямат! Откъде идват тези милярди, стои ли зад тях някакав реален продукт или материално благо и става дума за едни виртуални пари за един голям, голям балон, който скоро ще се спука???

 83. 83 Профил на hyram1
  hyram1
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До мария
  Добрия политик е последователен. Така казваш .Съгласен съм . Има и още нещо .Имахме министър преседател по времето когато управляваше в Испания последователния Аснар. Нашият министър председател беше Костов последователен в плитиката си и изтикан в ъгъла даже низвергнат и намразен. А днес най големите политици в България са Кристалина Цецо Бойко и Росен.Ако не вярваш попитай Яна Мирова И Юрии Павлов. Попитай ги също как така бе джанъм Кристалина е най ама най големия български политик и сред мъжете даже и сред жените щото аз не мога да си обясня.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 85. 85 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Абе добре сме си в Испания, щом има приходи, има за разходи, има за спестявания и има за излизане почти всяка вечер по баровете и добрите ресторанти+бензин и пълен хладилник. А криза де ......

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 86. 86 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Ето едно култово видео с Емилио Ботин (шеф на Банко Сантандер) и неговия прекрасен инглиш

  http://www.youtube.com/watch?v=zWZO4uU9jIw

  Аз се отървах от акциите им на 6.5 евро.... и сега ги деба да ги купя на на под 4....

  Сантандер в момента са най-голямата банка в Европа... и са много силни в Лат.Америка и САЩ (използваха кризата да стъпят яко) ...

  На тези нива на курса на акцията - дивидентът е над 11% , което никак не е зле...

  Такива ти ми работи

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 87. 87 Профил на николай
  николай
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Това добре, а какво става с помощите за България.
  За глобите и налозите - всички знаем, но що никой не налива пари у нас?

 88. 88 Профил на varog
  varog
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#82:"reakzioner"]Това западняците тези милиарди за нищо ги нямат! Откъде идват тези милярди, стои ли зад тях някакав реален продукт или материално благо и става дума за едни виртуални пари за един голям, голям балон, който скоро ще се спука??? [/quote]
  Точно така! Виртуални са. Всъщност, какво означава да има големи дългове? Парите в обръщение на едни места са се застояли, а на други места са "оголили дъното". Сега наливат нови парични маси точно в тези дупки.
  Прекият ефект е общото "разреждане" на парите (по-точно на тяхната ценност). С една дума - инфлация.
  Оттам иде алтернативната позиция, вместо свиване на разходите, да се стимулира харченето, където има натрупани пари. Защото тъй и тъй, седейки, те се обезценяват. В крайна сметка системата ще я оправи един рестарт. Но за целта трябва първо общественото мнение "да узрее", за да няма войни и бунтове.

 89. 89 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 944 Любопитно

  Тези милиарди за нищо ги имат.

 90. 90 Профил на varog
  varog
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#87:"niki_m"]За глобите и налозите - всички знаем, но що никой не налива пари у нас? [/quote]
  Много просто! Нашата финансова политика е такава, че се трупа вътрешен дълг - на фирмите и гражданите към банките и държавата, а не както в Гърция или Испания - дългове на държавата и на банките към инвесторите. Тоест, при нас политиката е да се спасява кой както може поединично. Е, имаме и държавен дълг, но комай и него ще платят пенсионерите чрез "сребърния фонд". Ето затова никой не налива пари у нас, ние си имаме достатъчно, мерси!

 91. 91 Профил на baftimu
  baftimu
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#86:"duduka"]Аз се отървах от акциите им на 6.5 евро.... и сега ги деба да ги купя на на под 4.... [/quote]

  Бравос на теб, успя да ни се похвалиш! Надявам се, ти си единственият, който се е сетил за това.
  И как после няма да има кризи. Дори микроскопични паразити като дудука успяват да изсмучат живителен сок от обществото ей така гратис.

 92. 92 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3758 Любопитно

  Нали не искаха помощ?!

 93. 93 Профил на selianin
  selianin
  Рейтинг: 628 Неутрално
 94. 94 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 793 Весело

  А им трябват само между 40-80 милиарда , а те имат готвтоност 100 милиарда да им отпуснат , тези суми за нищо вече ги нямат .
  А и забравиха златното правило на капитлизма при пазарна икономика , който не е конкуретноспособен се изхвърля от пазара .

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 95. 95 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 531 Любопитно

  Така се поддържа висок стандарт я-я - не с икономии и бачкане...

 96. 96 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#30] от "latinka_":
  Май по-добре е да кажем на такива от твоята порода :

  .. СБОГОМ ГЕРГИНО ..... /другото си го знаете.Ако си го забравила гледай видеозаписа от мача България-Франция/.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 97. 97 Профил на Лъвица
  Лъвица
  Рейтинг: 479 Неутрално

  това което другите правят за народа си-нашите ,,управляващи''и на сън го нямат към нас.за тях ние сме материал койтоте постоянно разреждат с вода...отпадъчна.В мизерното си съществуване ние се превърнахме в ,,болсурани''много сме отворени критикуваме-обсъждаме-прогнозираме...но,все за другите.За себе си за нас нищо-нищичко неправим.само драскаме и,,трупаме медали..дрънкаме гърците та се изприщихме сега се хванахме за испанците..подхвърлят ни жълт парцал и се надпреварваме ,,ПОМЕЖДУ СИ-всеки се доказва с коефицент за интилигентност...ето кой може освен българина да се хване на сника с онази млада труженичка завърнала се в село и нарамила мотика.с мотиките сме само ние....добрата еврозона помага на ,,беспомощните''-БРАВОС!-те си пият кафето и дори дума необелват за нас..гледат си в техните ,,чинии за разлика от нас''

 98. 98 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1380 Разстроено

  [quote#94:"USSR"] забравиха златното правило на капитлизма при пазарна икономика , който не е конкуретноспособен се изхвърля от пазара[/quote]

  +++++++++++

  Е за това говорим за ЕСССР

  15.02.1989 - 07.02.2018
 99. 99 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Нашбочо от Банкя пък каза, ч сме отличници и са ни похвалили от Брюксел. С заплати 6 пъти по-ниски от испанските сега ще участваме в тяхното спасяване с ЕС фонда, в който сме гарантирали 5,5 милиарда евро. Май чрез Бочо вече сме неоспоримите евроидиоти най-бедните, че и донори на другите.

 100. 100 Профил на emi.ra
  emi.ra
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#99:"sqrt"] Май чрез Бочо вече сме неоспоримите евроидиоти най-бедните, че и донори на другите. [/quote]
  От друга страна сам си признава,че;
  ''По-лесно е да се продава сирене в Москва,отколкото в Париж''

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK