Грузия строи нов прозрачен парламент за ХХІ век

Грузия строи нов прозрачен парламент за ХХІ век

© CMDingenierosОгромен стъклен балон с височина 40 метра ще се издигне в полето край един от провинциалните градове на Грузия. Проектът му напомня на космически кораб от списание за научна фантастика от 60-те години. В действителност това е бъдещата сграда на парламента, който трябва да се премести от Тбилиси в Кутаиси.


Проектът е един от любимите на амбициозния президент Михаил Саакашвили, който подкрепи идеята след октомврийските парламентарни избори народното събрание да бъде на стотици километри от столицата, разказва Би Би Си.


Под стъкления купол ще има градини и офиси с панорамна гледка. В ядрото на комплекса ще е бяла полукръгла пленарна зала, изработена изцяло от дърво. Освен това концепцията се опитва да въплъти идеята и гражданите да могат да виждат какво става вътре - както е редно в една истинска "прозрачна демокрация".
"Точно както нова Грузия, тази сграда е модерна, впечатляваща и прозрачна. И точно като нова Грузия тя символизира равнопоставеността и достъпността за всеки член на нашето общество", заяви неотдавна Саакашвили.


Грузия строи нов прозрачен парламент за ХХІ век

© newparliamentgeorgia.com


Дизайнът на сградата е на светлинни години от ръбестия парламент от съветско време в Тбилиси, който прилича повече на крепост с малко прозорци и много заключени врати.


Съветската символика - петолъчки, сърпове и чукове - е изкъртена от фасадата, а мнозина депутати от прозападно ориентираната управляваща партия казват, че е унизително да продължават да работят в тази реликва.


Новият комплекс е дело на CMDingenieros в сътрудничество с известния японски архитект Мамору Кавагучи и неговото студио. Куполът с размери 100 на 150 метра покрива площ от 40 000 квадратни метра офиси, заседателни и конферентни зали, места за изложби и пресконференции.Според министъра на развитието и инфраструктурата Рамаз Николаишвили новият парламент ще е поредният символ на скъсването на Грузия с комунистическото минало. Според противниците на начинанието "прозрачният парламент" ще е далеч от хората и недостъпен за грузинците, а политическият дебат няма да може да се следи и контролира отблизо.


"Дълго време в страната ни в съветските години се строяха грозни четвъртити комунистически блокове. Искаме да променим това и да вдигнем друг тип сгради. Не искаме вкусовете на децата ни да бъдат съсипвани от комунистическа архитектура. Искаме красиви сгради и поколение, израстващо с добър вкус. Това ще им помогне да живеят по един по-добър и по-достоен начин", коментира Николаишвили.


Грузия строи нов прозрачен парламент за ХХІ век

© newparliamentgeorgia.com


Жителите на Кутаиси, разбира се, са доволни - след разпадането на СССР и рухването на предприятията в този индустриален град са се възцарили упадък и безработица. Сега не само строителството носи нови работни места, но и има надежди, че с преместването на депутатите и администрацията те ще се увеличат още повече - особено в сферата на услугите.


Само че, за да стане реалност идеята на Саакашвили за буквално децентрализиране на властта, трябва и инфраструктура. Магистралата между Тбилиси и Кутаиси обаче ще е готова след няколко години, а междувременно ще трябва да се пътува по тесния криволичещ път в планините. В момента това отнема около 3 часа, понякога и повече.


Грузия строи нов прозрачен парламент за ХХІ век

© CMDingenieros


Тачар Гурчиани - един от лидерите на несъгласните с проекта, казва: "Понякога си мисля, че те просто ненавиждат миналото ни. Искат да скрият всичко, което е било свързано с него. Искат да построят една нова страна, но се чудя за кого. Защото грузинците просто няма да могат да участват в управлението й и никой не ги пита за нищо."


Мнозина са притеснени и от разходите за проекта. Според изявление в пресата на хора от финансовото министерство досега в него са вложени 83 милиона долара. Няма публична информация колко е прогнозната цена на целия комплекс.


В страна с официална безработица 15% (реалната вероятно е два пъти по-висока, коментира Би Би Си) и над 1.5 милиона грузинци регистрирани като бедни в системата за социално подпомагане, изникват много въпроси дали в момента това е най-наложителната задача за страната.


От друга страна, немалко грузинци се гордеят с издигащата се сграда в Кутаиси. Те посочват, че след откъсването от СССР страната им едва не рухна, не достигаха ток и вода, през 90-те години се развихриха организираната престъпност, корупцията и гражданската война. За тях "прозрачният парламент" наистина е символ за това, че Грузия може да има едно по-светло бъдеще.


Грузия строи нов прозрачен парламент за ХХІ век

© newparliamentgeorgia.com

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Сградата е хубава, но не бива да се прахосват пари за нов парламен щом вече съществува един. То с чуждите пари всичко е евтино и хубаво, но защо народът трябва да се обрича на мизерия заради прищевките на управляващите?

 2. 2 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Фантастична сграда! Въобще Грузия се развива стремглаво напред, въпреки всички проблеми. Наскоро гледах снимки от Тбилиси и от Батуми... Та тези градове, особено вторият са на светлинни години пред нас като градоустройство и поддръжка..

 3. 3 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1334 Весело

  ПрОзрачен парламент или прИзрачен парламент?
  Не става въпрос само за Грузия!

 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  От къде толкова излишни пари !!! Направете електронен подпис за всеки и парламента Ви става излишен.

 5. 5 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#2] от "Софиянец":

  Грузинците открито и упорито отказват да имат каквото и да било общо със съветското наследство.

  Докато ние си назначихме бодигарда на Тато за премиер, а ДС доносниците и номенклатурните издънки процъфтяват у нас както никъде другаде в бившия източен блок (то и затова сме на опашката).

  Докато не си отиде от този свят и последния жив свидетел на априлския пленум нищо добро не чака България.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 6. 6 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 753 Неутрално

  докато идват парички от юесей, нещата са наред

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 7. 7 Профил на DIM ANG
  DIM ANG
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#2] от "Софиянец":
  Нямам идея какви снимки си гледал , ама аз съм ходил не един път в Грузия , и малко ми е чудно виждането ти.
  Тази държава е забила някъде към 60-те на миналия век-асфалт има само по някои главни улици в градовете им . Прасета и всякакъв добитък обикаля свободно по улиците - Батуми и Поти са все още с режим на тока -след 22:00 до 06:00 свети само част от пристанището и някои по-важни сгради -болница -полиция ...и така.
  Глад и мизерия -порутена държава . Някакви единични кътчета по поддържани са като оазиси в мизерията ( може тях да си гледал ) .
  Чудя се , с какъв акъл тоя стъклен парламент.
  ........без да те засягам , ама сигурен ли си че снимките не са били от Баку столицата на Азербайджан и да грешиш с Батуми , което е малко градче тип село в скапаната Грузия ?

 8. 8 Профил на svetlajd2
  svetlajd2
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Грузинският парламент няма да се премести извън столица. Вие да сте виждали някъде по света депутат, който не гледа първо своите интереси и удобства? Ще направят евентуално някое тържествено откриване и заседание и ще се окаже, че народът спешно се нуждае от сградата за нещо си и благородните депутати Му я предоставят.

  Свободата, Санчо, ...
 9. 9 Профил на DIM ANG
  DIM ANG
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#2] от "Софиянец":
  .....за да съм честен Батуми има хубава градина покрай морето с красиви обособени места , един нов хотел тип Дубай , една красива голяма църква ииии десетки проекти един ден да стане модерен морски курорт .

 10. 10 Профил на bitaka
  bitaka
  Рейтинг: 533 Любопитно

  ядящия вратовръзки много изригна.болен мозък-болни амбиции.в провинцията мизерстват той стъклени куполи им строи...

  харпун
 11. 11 Профил на diablo
  diablo
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Какво точно ви харесва в тази сграда. Прилича на огромен бръмбар или на кит оставен на сухо. Да не говорим, че се намира след полето, което е нарочно направено за да няма как никой да протестира пред нея.

 12. 12 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1078 Весело

  Германците ще наложат своя стандарт и тук, защото Бундестага отдавна е със стъклен покрив.

  Ние също не изоставаме, защото в проекта за реконструкция на бившия партиен дом в София за сграда на Народното събрание, покрива е проектиран стъклен.

 13. 13 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#7:"toxicalert"]Батуми , което е малко градче тип село в скапаната Грузия ?[/quote]

  Хаха. Чудя се преди колко години си бил последно в "скапаната" Грузия, ако изобщо си ходил там, за да даваш такава оценка за Батуми.

 14. 14 Профил на coffeelover
  coffeelover
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Ни една статия за чужда страна не съм виждал, без да има коментари "ех, тези са на светлини години от нас". Хора, спрете се. Малко сюреалистично стана. Ако човек чете само форума на дневник ще рече, че Груция, Монголия, Индия, Камбоджа са направо райски градини!!! То и у нас не е райска градина, трябва да си знаем кусурите и недостатъците (които не са никак малко), ама хайде стига нихилизъм вече!!!

 15. 15 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 810 Неутрално

  "Концепцията се опитва да въплъти идеята и гражданите да могат да виждат какво става вътре - както е редно в една истинска прозрачна демокрация."

  Това не са празни приказки. В последните години в Грузия се построиха напълно нови полицейски участъци, и всички те са прозрачни. Всеки човек отвън може да види как работят хората вътре, което само по себе си е уникално. За всеки, който е стъпвал някога по работа в български полицейски участък, с порутените стени и дограма, с тъмните, мрачни и стари коридори... просто няма място за сравнение.

 16. 16 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  Красива сграда, дано да оправдае очакванията на хората там. Не е лесно след срив да се изправиш на крака и е хубаво когато има нещо, което да ти даде сили да продължиш напред, пък било то и една сграда. Очевидно всички държави отделили се или по-точно отървали се от братската ... страна вървят по един и същи труден път. Ние също.

 17. 17 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1441 Весело

  Мисля, че мотивът "скъсване с миналото", в случая не върви...помним безидейните монументи, строени по време на култа към личността...на нещо подобно ми прилича и този стъклен балон, построен в средата на нищото...но Саакашвили и поддръжниците му, са на друго мнение, очевидно...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 18. 18 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 694 Любопитно

  Това е продължение на красотата, която издриска насред Тбилиси за президентски дворец ли се явява.

 19. 19 Профил на DIM ANG
  DIM ANG
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#13] от "Sioux":

  Ми да речем , съм присъствал на побратимяването с Бургас .
  Батуми е колкото Стара Загора - както казах хубава градина по морето и някоя новичка сграда ...иначе мизерия , много по-голяма от нашата

 20. 20 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 736 Неутрално

  До коментар [#7] от "toxicalert":

  мда, за разлика от повеето си съседи Грузия няма кой знае какви природни богатства и за съжаление малко 'зависва' в нищото в региона си....

 21. 21 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Браво.

  Цъфнали са, само стъклен парламент им липсваше. След успешни реформи вече са сред най-бедните бивши съветски републики.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 22. 22 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#19:"toxicalert"]Ми да речем , съм присъствал на побратимяването с Бургас .[/quote]

  ...което се случва през 2009, когато отдавна вече режимът на тока от тежкото време на Шеварднадзе, когато страната е раздирана от войни, банди и корупция, е история. В момента Грузия ИЗНАСЯ електричество за руските републики на север от Кавказ! Газта идва от Азербайджан и нито капка от Русия.

  Асфалт има по всички улици и никакви прасета или добитък не съм мяркал по градовете. Ако говорим все пак за градовете. В селата има животни, нормално, защото селото им е живо. Навсякъде можеш да си купиш домашно сирене (сулгуни), домашно опечен хляб, чурчхела и т.н.

  Че има много бедни, е вярно, и това е описано и в самата статия. Но това само по себе си не би трябвало да е причина за тази ти омраза. Това, което е същественото, е че Грузия се развива много по-бързо от нас и редица реформи (като тези в администрацията и полицията) вече са направени и дават икономическите си плодове, за разлика от тук.

 23. 23 Профил на noctacom
  noctacom
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Грузия е държава, където редовият полицай получава заплата в пъти по-голяма от тази на професор.
  Не случайно е побратимяването там.

  busy not easy
 24. 24 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 1019 Весело

  Сградата вероятно символизира гладкия депутатски мозък.

 25. 25 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  [quote#20:"Yomega"]мда, за разлика от повеето си съседи Грузия няма кой знае какви природни богатства и за съжаление малко 'зависва' в нищото в региона си.... [/quote]

  Не е точно така, просто страдат от тъпотията си. Грузия беше любима дестинация за туризъм на руснаците, грузинското вино и коняк , минерална вода, мандарини, цветята се караха със самолети в Москва, грузинската мафия правеше огромни пари в Русия и пращаше.Минало бешело.

 26. 26 Профил на 17:50
  17:50
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Тва е новият мол на Касабови.

 27. 27 Профил на Фасулко Коматков
  Фасулко Коматков
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Да си стискат ръцете с Рихтер и да го почват!

 28. 28 Профил на noctacom
  noctacom
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Наистина дребната корупция като тази на пътя е изкоренена , за дребни нарушения глобите и наказанията са космически.
  Все повече заприличват на един стар филм , правен от грузинец "Покаяние" . Точно за диктатор ставаше дума и за абсурди.

  busy not easy
 29. 29 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 644 Неутрално

  До коментар [#7] от "toxicalert":

  Може би ще е хубаво пак да отидеш до Грузия, защото явно си назад с инфото какво се случва там. Може би ако разгледаш тези снимки ще ти стане ясно колко си в грешка

  http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=892696

  http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=273572

  http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1127689

 30. 30 Профил на starez
  starez
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Това по ми прилича на парник, отколкото на модерна сграда.Стои тежко и не дава визия за парламент.

 31. 31 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1069 Весело

  Тачар Гурчиани
  Кутаиси

  Кефят ме имената им! Сякаш от някоя фантастика. И сега като построят тази футуристична сграда: "Наместникът на Кутиаси - Трети марсиански потомък и носител на свещения арктуриански орден - ТАЧАР ГУРЧИАНИ посреща посланика на Земната федерация - Джони Бауър Борисов".

 32. 32 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 712 Неутрално

  [quote#7:"toxicalert"]Глад и мизерия -порутена държава . [/quote]
  Ако беше такава, нямаше толкова много да дразни путинката. така че бъркаш нещо.

 33. 33 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Македония Vol. 2

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 34. 34 Профил на su34
  su34
  Рейтинг: 237 Неутрално

  На гол таковата стъклен похлупак

 35. 35 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  [quote#22:"Sioux"]В момента Грузия ИЗНАСЯ електричество за руските републики на север от Кавказ![/quote]
  Нищо не изнася, може би си гледал за Ингурская ГЭС , на границата с Абхазия, делят тока от нея.
  Грузия внася повече ток, отколко изнася, а тоя реекспорт е, защото от времето на СССР далекопроводите за кавказките републики плюс Армения, Азарбайджан са така прекарани, че минават и през Грузия

 36. 36 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#35:"."]Нищо не изнася...[/quote]

  От юли 2008 Грузия започна износ на електроенергия към Русия:

  http://en.rian.ru/business/20080731/115374240.html

  Грузия е нетен износител на електроенергия и за четирите държави, с които граничи - Армения, Азербайджан, Турция и Русия:

  http://georgiandaily.com/index.php?option=com_content&task=view&id=15589&Itemid=77

 37. 37 Профил на ial
  ial
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#2] от "Софиянец":

  Бях в Грузия преди месец.
  Грузинците имат дълъг път да изминат, но факт е, че макар и бедни, не са корумпирани като нас и мутризацията е изчезнала преди много години.

 38. 38 Профил на DIM ANG
  DIM ANG
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#29] от "Софиянец":

  Приятелю , ти видя ли аз какво написах ......... " и много проекти" ,ами съжалявам ама не можаха линковете ти да ме убедят в :
  [quote#2:"Софиянец"]Батуми... Та тези градове, особено вторият са на светлинни години пред нас като градоустройство и поддръжка..[/quote]
  ...за Бургас и Варна и районите около тях има не по-малко футуристични проекти .....но е важно реализираното .

 39. 39 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 719 Неутрално

  [quote#1:"lordcris"]Сградата е хубава, но не бива да се прахосват пари за нов парламен щом вече съществува един. [/quote]

  То и в София има една много хубава сграда на Народното Събрание (бившия Партиен Дом), но някак си хората не биха се радвали законотворците ни да се вихрят там...

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 40. 40 Профил на maora
  maora
  Рейтинг: 8 Неутрално

  до toxicalert:
  колега преди 1 ден се върнах от Тбилиси, имах една бизнес среща и предложение за работа и още не мога да се осъзная какво са постигнали там само за 4 години.........пътища, мостове, сгради се реновират, строителство навсякъде, старата столица Мцхета е цялата реновирана с пари на правителлството. Изобщо съм потресен и да отиде Боко тиквата да види как се строят магистрали. До БАтуми има вече такава. Аз пък не знам къде видя мизерия: специално в Тбилиси е много красиво и се бачка здраво. Ресторантите са хубави и пълни с луксозни коли отпред........осветено е добре, в целият град има проект за безплатен уай фай инитернет и си работи добре. Казва се Тбилиси ловс ю. Много е удобно. Не можем да ги стигнем никога ........след 10 години ако нямат пак война ( а американците държат там здраво ве4е) ще сме по бедни и от тях

  mōnehu france mō ake tonu atu
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK