Защо португалците стискат зъби и търпят икономиите

Плакатът "Време е да кажем СТИГА" е един от малкото символи на недоволство в град Грандола

© Reuters

Плакатът "Време е да кажем СТИГА" е един от малкото символи на недоволство в град ГрандолаЗа всеки португалец град Грандола е люлката на Революцията на карамфилите от 1974 г., която сложи край на продължилия десетилетия диктаторски режим. Днес обаче там е трудно да се намери дори искра недоволство срещу най-тежката икономическа криза в най-новата история на Португалия, пише Reuters.


Едно посещение в Грандола вдъхновява поета левичар Зека Афонсо да напише Grandola, Vila Morena - песента, която е пусната по радиото като сигнал за започване на въстанието.

Заспалият град с бели стени днес е притихнал в южната част на Португалия, където се произвежда корк. Няколко затворени магазина са единственият видим признак на дълговата криза, която постави държавата на колене.


Грандола е пример за изненадващо малката за разлика от Испания или Гърция съпротива в Португалия срещу антикризисните мерки. Държавата е в най-тежката си рецесия от 70-те години на миналия век и бе принудена да поиска спасителен пакет на стойност 78 милиарда евро през 2011 г.


Португалец проси по улиците на Мадрид

© Reuters

Португалец проси по улиците на Мадрид


За Португалия, втората най-рискова страна в еврозоната след Гърция от гледна точка на облигациите, високите нива на толерантност към антикризисните мерки може да бъдат нещо хубаво, ако Атина напусне еврозоната и това налее масло в огъня на европейската дългова криза.


"По принцип брокерите на пазарите питат защо има толкова малка съпротива срещу антикризисните мерки в Португалия", казва анализаторът Антонио Барозу от Eurasia Group. "Общото усещане е, че хората са приели промените, защото нямат друг избор."


Португалия се превърна в третата страната в еврозоната, която потърси финансова помощ през миналата година след Гърция и Ирландия. За да я получи, Лисабон прие да направи болезнени икономии, включително рязко покачване на данъците и намаляване на заплатите с 20% в държавния сектор. Въпреки това почти няма протести и стачки въпреки рекордната безработица.


Грандола предлага някакво обяснение за приглушената реакция. Тук, както и в много други части на бедния португалски регион Алентежу, Комунистическата партия доминира след революцията, получавайки подкрепата на фермерите, които получават огромните земи на едрите земевладелци.


След поземлената реформа обаче комунистите отслабват и не успяват да се превърнат в значителна политическа сила. Главната лявоцентристка сила е Социалистическата партия, но тя подкрепя антикризисните мерки и всъщност нейното правителство иска спасителния пакет през изминалата година.


Комунистическата пария в Грандола се помещава в сграда, използвана като затвор от режима през 1974 г. Сега щабквартирата на комунистите е изоставена и единственият символ на протест е плакат на входа, на който пише "Време е да кажем СТИГА.".


Монументът "Grandola Vila Morena" в чест на Революцията на карамфилите в град Грандола

© Reuters

Монументът "Grandola Vila Morena" в чест на Революцията на карамфилите в град Грандола


77-годишният комунист ветеран Мануел Мартин казва, че кризата е върнала назад 35 години на прогрес, тъй като наложените икономии от ЕС и МВФ намаляват социалните плащания на държавата. Той обаче не е смята, че португалците ще направят нещо по-въпроса.


"Португалците са пацифисти, политиките са направени така, че да приспиват хората", казва Мартин.


Други смятат, че има по-сложно обяснение, криещо се в опита на Португалия по време на авторитарния режим на Антонио де Оливейра Салазар – най-продължителният десен диктаторски режим, който управлява под една или друга форма от 1932 до 1974 г.


Режимът на Салазар, чиято личност вдъхновява пистелката Дж.К. Роулинг да създаде образа на Салазар Слидерин в поредицата "Хари Потър", поддържа традиционния католически консерватизъм в комбинация с обикновен, селски живот. Това намалява опозицията и не оставя място за радикализъм от градски тип.


"Липсата на съпротива има нещо общо с историята ни, с начина, по който хората са преживели военния режим", казва Елисиу Естанке, социолог в университета "Коимбра". "Чрез доктрината режимът експлоатира определен тип католически консерватизъм. Салазар обещаваше да сложи край на анархията."


Всъщност самата Революция на карамфилите е свидетелство за липсата на португалски радикализъм. Тя е извършена от група недоволни военни командири, уморени от колониалните войни на Салазар, с които той се опитва да попречи на африканските територии на Португалия да получат независимост.


Текстът на песента "Grandola Vila Morena" също е част от монумента

© Reuters

Текстът на песента "Grandola Vila Morena" също е част от монумента


По онова време комунистите са единствената организирана партия. Революцията обаче е толкова мирна, че единствената масова проява, която хората помнят, е раздаването на карамфили на войниците по време на празненствата по улиците. По време на протестите загиват само четирима души, убити от тайната полиция на режима.


Други фактори също имат значение в Португалия – за разлика от войните, преживени от Гърция и Испания, които също имат диктаторски режими, португалците остават неутрални.


"Португалия е много хомогенна държава", казва Антониу Коща Пинту, политически анализатор от университета в Лисабон. "Нямаме регионални разделения като в Испания, нито носим бремето на гражданската война."


Друго значимо нещо може би е португалската национална особеност на отстъпване пред тегобите на съдбата. Тя много добре личи в меланхоличната музика "фадо", която е съсредоточена около чувството на "содаде" (saudade) или усещането за загуба.


"Националният португалски темперамент има нещо общо с фатализма и отказа", казва Естанке. Историята на Португалия също дава обяснения за високите нива на толерантност. Тя е една от най-старите държави в Европа, създадена през 1139 г. Португалия изгражда и първата глобална империя по време на Ерата на откритията, простираща се от Бразилия до Макао.


Защо португалците стискат зъби и търпят икономиите

© Reuters


"Португалците винаги са били разпръснати по света и са съхранявали връзките си и са се адаптирали. По този начин те може би имат традиционна толерантност по отношение на правителството", казва Естанке.


Това проличава и по време на кризата, която хиляди избират емиграцията, търсейки бягство от безработицата.


Обратно в Грандола комунистите все още разчитат на идеологията си, въпреки че съюзниците им от най-големия профсъюз CGTP не успяват да мобилизират толкова подкрепа за протестите и стачките.


На изборите през миналата година комунистите печелят едва 5.7% от гласовете малко след като Португалия е принудена да поиска финансова помощ. Победата е на дясноцентристите, въпреки че те обещават още по-тежки икономии заради спасителния план.


"Португалците са прекалено спокойни, прекалено консервативни", казва Витор Сантуш, председател на асоциацията на музикантите в Грандола. "Преди врагът имаше лице - това беше Салазар. Днес врагът е без лице, това е диктатурата на финансовите пазари."


Кметът на Грандола Карлош Винсенте Мораш Беату, който участва активно в революцията от 1974 г., казва, че Португалия ще стисне зъби и ще продължи напред.


"Приемането ни и разбирането на тежките антикризисни мерки е уникално заради това, че осъзнаваме необходимостта от структурни реформи и обединение, и за пореден път, да преодолеем кризата."

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Защото не са ревливи малаки

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 2. 2 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  Познавам лично няколко португалци - с двама от тях станахме приятели броени минути след като се запознахме. Рядко разумни, положителни и топли хора. Ударението в случая е на разумни. Нищо общо нямат с шумните, високомерни и нагли гърци и съм убеден, че Португалия много бързо ще отлепи от дъното.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 3. 3 Профил на aris
  aris
  Рейтинг: 714 Весело

  Добре сме си ние в БГ със 138 ЕВРО МРЗ Да му мислят португалците с 458 ЕВРО МРЗ

 4. 4 Профил на anzug
  anzug
  Рейтинг: 551 Неутрално
 5. 5 Профил на anzug
  anzug
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#2] от "The Shadow":

  Малко са мързеливи и мудни.

 6. 6 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1040 Весело

  Цитат:"77-годишният комунист ветеран Мануел Мартин казва, че кризата е върнала назад 35 години на прогрес, тъй като наложените икономии от ЕС и МВФ намаляват социалните плащания на държавата. "

  Икономиите се налагат не от ЕС и МВФ, а от лошото и популистко управление на правителствата дълги години!

 7. 7 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#3] от "aris":
  Бг. не е в еврозоната, и не плащате консумативите за жилище, храната и ежедневният си транспорт+ горивото в евро. Има разлика и Вие знаете отлично това.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 8. 8 Профил на aris
  aris
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#7] от "dqdomart":

  Това в каква валута е изразена мизерията ни е без значение Де юре оперираме с ЕВРО в БГ поради валутният борд...Вас обаче тези неща едва ли ви вълнуват...

 9. 9 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2310 Неутрално

  Боже колко сме близки с португалците. Ако се замени Салазар с Тодор Живков и португалски комунисти със СДС, профсъюза с "Подкрепа" и никаква съпротива, ама никаква ... всичко е ОГЛЕДАЛНО еднакво дори процента който в португалия печелят комунистите е еднакъв с този който взема СДС в България. Дори това е вярно както за тях, така и за нас:"Преди врагът имаше лице - това беше Салазар ( тук е БКП = Т.Живков ). Днес, врагът е без лице, това е диктатурата на финансовите пазари."

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 10. 10 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  Португалците като цяло са били бедни земеделци и рибари. Свикнали си и за разлика от гърците са доста по-работливи.

 11. 11 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Ако има друга страна с която повече да си приличаме от ЕС - това е именно Португалия. Същата мизерия, същите суеци и нихилисти, същите домоседи и добичета.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 12. 12 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#9] от "baj Tan":

  Салазар и ТЖ имат толкова общо колкото домашна муха и камила.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 13. 13 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1379 Весело

  До коментар [#6] от "BlueWater":
  За Мануел успехите на Португалия са дело на правителството т.е. популистите,
  а неуспехите - на ЕС, МВФ, ООН, УЕФА...
  Не беше ли така и при нас до 89г.
  Тия мръсни империалистини ..., по цял ден мечтаеха да поставят на колене горда със своите електрокари "Балканкар" НРБ.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 14. 14 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  [quote#8:"aris"]Де юре оперираме с ЕВРО в БГ поради валутният борд...[/quote] Къде оперираме- в кварталният магазин, на бензиностанцията, в кафето, при плащане на сметките за ток, вода и парно? Както и да е. Лично аз не познавам португалци и нямам наблюдения върху начинът им на мислене, тяхната народопсихология и манталитетът им. За това настоящата статия е интересна за мен и ми представя един по-различен поглед върху Португалия и нейната криза.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 15. 15 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 640 Любопитно

  "Днес, врагът е без лице, това е диктатурата на финансовите пазари."
  Уау, защо примерно Германия не страда от тази диктатура? Правилно, защото не зависи от финансовите пазари за да плати заплатите и пенсиите на държавните работници и други текущи харчове.

  За разлика от Гърция, Португалия и Испания. Засега португалците демонстрират нормалност, ще видим испанците. Гърците и българите отдавна сме загубена кауза...

 16. 16 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 827 Неутрално

  "... комунистите отслабват и не успяват да се превърнат в значителна политическа сила....комунистите печелят едва 5.7% от гласовете" Ето това е отговора. Колкото по-малки са деконструктивните сили в една държава толкова по-добре може да функционира тя.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 17. 17 Профил на leko_uchuden
  leko_uchuden
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#2] от "The Shadow":

  искренно им го желая (както и на ирландците).

 18. 18 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#10] от "Eisbär":

  доста добре са се справили за дребни земеделци и рибари :

  http://en.wikipedia.org/wiki/File:Portugal_Imp%C3%A9rio_total.png

 19. 19 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Защото португалците не са мързеливи хрантутници като гърците.!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 20. 20 Профил на Ριζοσπάστης
  Ριζοσπάστης
  Рейтинг: 918 Любопитно

  «На изборите през миналата година комунистите печелят едва 5.7% от гласовете…»

  До коментар [#16] от "magen_enoshi":

  Коалицията на Португалската комунистическа партия + Зелените (те действат съвмество вече над 20 години) получи 7.9% от гласовете. Числата ви отново не са верни…

 21. 21 Профил на Иван Митев
  Иван Митев
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Както останалите европейци, португалците живеят в "Капана на парите".

  При тези условия, португалците са жертви и колкото повече се трудят – толкова по-голяма криза се развива.

  Ползвано означение:

  "Капан на парите”: Стопански условия с „Незлатни пари” и запазен наследен начин на държавно финансово управление, който е НЕПРИГОДЕН за тези пари и подсигурява развитие на диспропорции и (при достатъчно време) криза.

 22. 22 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#18] от "lol":

  +++++++

  Абсолютно!

  Моралът не е порок!
 23. 23 Профил на Longanlon
  Longanlon
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  Нищо не обяснява тая статия.

  http://kaka-cuuka.com
 24. 24 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 917 Неутрално

  До коментар [#19] от "saseff":

  ++
  Ами то отговора е в заглавието!
  Поргугалците не са гърци!
  Еволюцията на гърците във времето е че замениха чупенето на чинии при Сиртаки с хвърляне на салфетки!
  Иначе - пак са си същите МИХЛЮЗИ!

  Да разлая троловете!!
 25. 25 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 827 Неутрално

  До коментар [#20] от "Ριζοσπάστης": "Коалицията на Португалската комунистическа партия + Зелените (те действат съвмество вече над 20 години) получи 7.9% от гласовете. Числата ви отново не са верни" Така пише в статията. Аз не съм специялист по Португалия, какъвто явно си ти. Чета каквото е написано. Ама без значение 5% ли са или 7-колкото по-малко толкова по-добре за страната и народа. И би ли обяснил какво имаш предвид под ОТНОВО не са верни?

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 26. 26 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Комунистите трябва да стоят далече от властта. Те нямат понятие от икономика. Очевидно португалците ще преодолеят кризата по единствения възможен начин, което показва, че са разумни хора.

 27. 27 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2970 Неутрално

  Европа има бъдеще защото в противотежест на една Гърция разполагаме с Германия, Полша, Финландия, Естония, Португалия ...

  подпис
 28. 28 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1743 Весело

  До коментар [#24] от "lone_wolf":

  ти знаеш ли че кризата може би да е и от точно тази промяна! Чинийте които чупеха се равняваха на над 2% от БВП!

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 29. 29 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Португалия е друга бира ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK