Младите испанци търсят изход от капана на безработицата

Младите испанци търсят изход от капана на безработицата

© ReutersМикел Уртасун е графичен дизайнер на 23 години. Живее с родителите си в Сан Себастиян. "Вече съм отчаян. От една година на практика не правя нищо, освен да прехвърлям учебни планове и да запиша някой курс на Инем (испанската агенция по заетост)", казва Микел. В същата ситуация са 23.1% от младежите или 820 000 души.


Европейско проучване показва, че безработни младежи на възраст между 18 и 24 години в Испания не са се обучавали, нито дори записали на курс по английски или информатика например, през последния месец. Наричат ги "ni-ni" (от испанското ni trabajar, ni estudiar - "нито работи, нито учи").


Въпреки че ni-ni придобива през последните 10 години отрицателно значение сред европейците, тъй като се отнася до подрастващи, които не знаят какво да правят с живота си, сега в ситуация на криза много от младежите са незаети, поради липсата на възможност за работа.
Уртасун е завършил професионално обучение по графичен дизайн и продължава да специализира. След приключването на курсовете в края на 2010г. е бил стажант без заплащане в малка печатница, чийто собственик останал доволен. Окуражил го, че след няколко месеца може би ще има нужда от него. "Миналата година ми се обади няколко пъти, за да ме пита дали все още съм свободен и дали все още съм в регистрите на Инем, но до договор не стигнахме. Накрая ми звънна само за да заместя служители в отпуск през лятото и след това не съм го чувал" обяснява младежа.


Испания е сред страните в Европа с най-много младежи, които не работят и не учат. Един на всеки четири младежи е безработен. Страната е на пето място в европейският ранклист, а преди нея са България (27.9 %), Италия (25.2 %), Гърция (24.4 %) и Ирландия (23.9 %). Средно за ЕС по данни на Евростат процентът безработница е 16.7. За сравнение през 2007 г., точно преди икономическата криза, Испания е на дванадесето място в същия този списък. Нейният показател тогава е (13.8 %) - в рамките на средните за ЕС. Процентът на заетост сред младите в Испания в момента е 52.7 %. Основният страх (38%) сред испанското население е за работното им място . Това притеснение изпреварва тези за здраве, икономичека несигурност и бъдещето на децата.


Микел не може да намери работа и извън своята сфера: "Не е като да не съм опитвал. Преди време ходих на интервю за работа като търговец и ми предложиха договор, но когато видях условията реших да откажа. Нямаше дори основно заплащане, само комисионни и ми се стори, че ще ми струва пари дори само за да отида на работа" спомня си младежът. "Дори вече търся работа в супермаркет, за да изкарам някакви пари" допълва той пред вестник  "Ел Паис".


Според говорител на Европейския център по безработица и професионално обучение "испанските младежи реагираха с прогресивно увеличение на участието си в образованието и специализациите". Това показва и спадът на ранното отпадане от образователната система на ученици през последните години. Това, което показват данните е, че броят на ni-ni се увеличава все по-бавно.


Сегашното правителство на Народната партия в Испания е провежда реформа в трудовата политика с нови договори за квалификация, от които до декември 2013г. могат да се възползват и 30-годишни неквалифицирани испанци. В случая с хора с увреждания няма възрастовото ограничение.


Микел Утрасун е ni-ni, който се вписва в профила на европейското изследване: няма работа и не учи. Но това не означава, че той прекарва целия си ден вкъщи и не прави нищо. Той не престава да търси изход от ситуацията, дори смята да започне собствен бизнес.


"В момента подготвям уеб страница, където да показвам моите дизайни и го поддържам за моя сметка. Така, както стоят нещата сега, това е единственият изход, който виждам"

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Изходът е само един! Емиграция!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 3. 3 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  който може много, може и малко! - това ги разправяха старшините по казармите на времето. Прави са били.

  Иначе за испанките имам тука едни череши за бране - да дойдат да помагат - 10 евро на ден.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 4. 4 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1341 Весело

  Безработен графичен дизайнер...какво клише.

  Защо не потърсите безработен инженер или информатик?

  Да си носят последиците за избора на специалност. Вярно че е лесничко и благичко да се учи графичен дизайн, комуникации и медии, маркетинг и т.н. хуманитарни и социални алабалистики, ама след това да не мрънкат че няма работа.

  Лесно сега => трудно после

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 5. 5 Профил на blackseavarna
  blackseavarna
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Не само в Испания и Гърция е така. От собствен опит сходно е положението и в САЩ. Говоря за сходна професия и годините на не работещите както и че тука също по-вечето са "пи пи".

 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  [quote#2:"Без коз"]
  Изходът е само един! Емиграция! [/quote]
  Е какво да правят българите емигранти в Испания да бягат в Боливия или Еквадор?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на anzug
  anzug
  Рейтинг: 541 Неутрално


  Без английски, завършил дизайн и отказващ работа на комисионна. Жертва на тежкия южноевропейски социализъм.

 8. 8 Профил на anzug
  anzug
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#6] от "comandante":

  Ми ако трябва и в Тимбукту ще ходят. Човек трябва да бъде гъвкав. Криза е.

 9. 9 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  Нещо като да търсят под вола теле ...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  [quote#5:"blackseavarna"]Не само в Испания и Гърция е така. От собствен опит сходно е положението и в САЩ. Говоря за сходна професия и годините на не работещите [/quote]
  Нормално е ...скоро проведох разговор започнал преди 2-3 години с българин с точно такава сходна професия.
  Разговорът беше ,че като купува от не българи и като гледа реклами и новини на не български телевизии неминуемо до 2-3 години ще стане пълен цървул !
  Е днес никак не се радвам да го съобщя но това ,че над 50% от населението го следва ще влоши положението с безработицата и процесите са необратими до Коледа по безработицата и тук може да стигне над 20% и никакви измислени заетости няма да могат да спрат процесите на разруха!  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 12. 12 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  "Микел Уртасун е графичен дизайнер на 23 години. Живее с родителите си в Сан Себастиян. "Вече съм отчаян."

  Микел Уртасун СИ МИСЛИ, ЧЕ е графичен дизайнер или просто му харесва тази работа, но очевидно не е ценен кадър като графичен дизайнер. Следователно трябва да работи нещо друго.

  подпис
 13. 13 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Весело

  До коментар [#11] от "antimutrogen":

  Рокфелер на 21 век?

 14. 14 Профил на antimutrogen
  antimutrogen
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#13] от "xmm":

  Това е единственият изход за интелигентните хора да си осигурят независимост от дебеловратите мутрогени и от всякакви чорбаджии-дебелаци, които ви обясняват, че те ви плащат достатъчно, ама вие сте харчили много.

 15. 15 Профил на antimutrogen
  antimutrogen
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#13] от "xmm":

  Навремето имах един познат. Човекът завърши СУ и говореше поне 2 западни езика. Основа задкулисно една от известните навремето партии. Други се перчеха, а той стоеше в сянка. И знаеш ли с какво се занимаваше? Ходеше по посолствата и им продаваше химикалки. Сега най-вероятно вече не е в БГ-то. И с право, защото беше интелигентно и почтено момче и заслужава добър живот в добро общество. А мутрагените нека се перчат и да се самоизяждат във Велика Бълхария.

 16. 16 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  До коментар [#13] от "xmm":  ТИМ-аджиите така направиха 2 млрд. лева за 15 години

  In debt we trust
 17. 17 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Весело

  [quote#11:"antimutrogen"]ще си купи цигари[/quote]

  Няма къде да ги пуши
  [quote#11:"antimutrogen"] ще инвестира в доходна търговия.[/quote]

  Дай дефиниция за "доходна"

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 20. 20 Профил на antimutrogen
  antimutrogen
  Рейтинг: 5 Неутрално

  [quote#17:"xmm"]Дай дефиниция за "доходна"[/quote]

  Това е по-скоро метафора. Говоря за истински закъсали хора. Под доходна за един такъв човек би трябвало да се разбира преди всичко бързата ликвидност на стоката. Е, и печалбата да клони към 50% от крайната цена на дребно.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 22. 22 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 541 Любопитно

  Испания има много сходсва с България. Дългогодишно чуждо владичество, тоталитаризъм, преход към демокрация, емиграция, влизане в ЕС, деиндустриализация, кредитен балон, ниска раждаемост и много пенсионери, национализъм, мързел, мачизъм... Има и много разлики - Испания е силна държава, Испания е социална държава, Испания е държава с култура и традиции, Испания инвестира в образованието и науката, Испания използва еврофондовете, а не ги краде, Испания има много връзки със света, особено с Латинска Америка, испанците не са загубили човещината си..
  Затова колкото и да е зле Испания, тя ще се оправи, за разлика от държавите със сходна историческа съдба..

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 27. 27 Профил на Rael
  Rael
  Рейтинг: 701 Неутрално

  През 90-те да не беше по-лесно в БГ!? Минах по пътя на този пишман-дизайнер, ама имах един приятел бояджия, току ми се обади и отидем да извъртим един апартамент през уикенда. Вече имах бизнес и сума служители, бояджията още ми се обаждаше, и ми беше трудно да му откажа. Та си мисля, че ако човек не го мързи, си намира работа. Тези младежи в Испания, Италия, дето само протестират, са очаквали съвсем друго от живота. Да грабнат начална заплата 3-4000 евро и нататък... долче вита. Не са подготвени да се БОРЯТ за работа, не са били ГЛАДНИ, за да отидат да берат маслини или да карат такси, или да лепят тапети.
  Решил човекът, че ще е графичен дизайнер. Това не е професия. Получаваш една поръчка на месец, и клиентът няма да плати повече от 300 лв. за проект. Така че или се научаваш да програмираш - каквото този синковец явно не може и не иска, или излизаш с приятели да митингуваш. Очевидно е избрал второто.

 28. 28 Профил на Швейк
  Швейк
  Рейтинг: 440 Неутрално

  "...завършил професионално обучение по графичен дизайн и продължава да специализира"
  "Дори вече търся работа в супермаркет, за да изкарам някакви пари"

  всички искат да си клатят краката от 9 до 5, да получават луди заплати и да си живеят живота. както се казваше "не искам на клон, искам на бюро". много вожд, малко индианец!

  а да хванат мотиката и да копат на нивата НЕ ЩАТ. точно затова ще изпукат от глад. така трябва!

  партия ГРОБ - Граждани за Разсипване и Обиране на България. да ни е честит цар Боко Първи, цар на всички български тиквеници и на чичковите червенотиквеничета.
 29. 29 Профил на Швейк
  Швейк
  Рейтинг: 440 Неутрално

  [quote#5:"blackseavarna"]Не само в Испания и Гърция е така. От собствен опит сходно е положението и в САЩ. [/quote]

  още през 2004та четох статия в International Herald Tribune, в която авторът беше свалил розовите очила и откровено описваше ситуацията "у тях", демек в същите тия САЩ. младежите бягали от точните науки и от инженерните дисциплини. мятали се предимно на хуманитарни, най-често право. в заключение авторът отбелязваше, че университетите ежегодно бълват десетки хиляди (пишман) адвокати, че всеки от тези адвокати иска да кара ферари и да има апартамент поне на Пето авеню, и затова искат да получават по 200 хиляди долара годишно. в резултат всеки съди всеки за произволни простотии.

  някой да каже дали нещо се е изменило в Щатите от 2004та и ако да, дали към по-добро. аз от 2005та не ща да стъпвам там.

  партия ГРОБ - Граждани за Разсипване и Обиране на България. да ни е честит цар Боко Първи, цар на всички български тиквеници и на чичковите червенотиквеничета.
 30. 30 Профил на ahorra
  ahorra
  Рейтинг: 540 Неутрално

  На много от младите в страната не им изнася да работят,почти всички искат бюро и заплата над 1500 еуро.Работа има но е ниско платена и тежка за младите и затова тя се върши от имигрантите.Как си представяте че при чужденците безработицата е под 5% а за страната над 24%.Въпрос по който може да се дискотира безкрайно.

  ahorra
 31. 31 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  [quote#27:"Rael"]Тези младежи в Испания, Италия, дето само протестират, са очаквали съвсем друго от живота. Да грабнат начална заплата 3-4000 евро и нататък... долче вита. Не са подготвени да се БОРЯТ за работа, не са били ГЛАДНИ[/quote]
  Знаеш ли ...виждам ,че интелигентно подхождаш към нещата но тук тепърва ще разберем какво става там !

  Ако е имало 1000 фирми които правят поръчки на дизайнери сега вече ги няма и само 10-15 корпорации работят с 10-15 студия които могат да си подбират дизайнерите.

  И да се научи да програмира ...разбира ,че изобщо не може да направи нищо сам защото глобалните софтуерни компании отдавна за заробили малки , големи фирми и цели държави с дългосрочни договори. Е винаги се ражда по някой гении но никой не е постигнал всичко сам.

  Ако са гладни и са готови да берат маслини то има достатъчно емигранти които вършат работата по-добре от тях за 20-30 евро надница !

  Големите не просто изяждат малките ...паразитите стават по-големи от слон и практически няма от какво да се хранят когато достигнат критична маса !
  Това ни чака и тук.
  Libertarianism is just anarchy for rich people
 32. 32 Профил на Hristo Velev
  Hristo Velev
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Дизайнът е такава област, че да имаш изобщо работа, трябва да си много добър :) успех на момчето

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 33. 33 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  [quote#5:"blackseavarna"]Не само в Испания и Гърция е така. От собствен опит сходно е положението и в САЩ.[/quote]
  Просто се пренасити пазара. Имаше период когато компютрите и всичко свързано с тях бяха много високо платени защото бяха нови, бурно развиващи се и кадрите не стигаха. Сега само един от технологичните паркове на Индия бълва по 110,000 софтуерни инженера годишно при положение че цяла Америка произвежда по 65,000 софтуерни инженера.

  Когато 2001г бях в Америка сондажен инженер с 10г опит вземаше $55,000 годишно а софтуерен инженер с 4-5г опит $75,000 годишно. Сега същият сондажен инженер е на $120,000 а софтуерният с 8-10г опит е на $85,000 годишно и то високо професионален инженерен софтуер не офис пакети.

  Това е положението. Всичко което е лесно за обучаване, не иска големи капитални вложения и много време стремително ще се заема от индийци и китайци. Не са много глупави и са изключително евтини. А испанчето решило с няколко курса по web design и да получава заплата колкото 30 индиеца. Няма да стане тази всичко вече е outsoursing. Особено при компютрите това е изключително лесно, можеш да работиш и от къщи за фирми по цял свят.

  Да беше учил медицина и щяха да го лапнат навсякъде по света. Но там иска 10-15г учене и специализации и няма как да отвориш клиника в гаража. Най-много зъболекарски кабинет да направи но и там пазара почна да се насища. Същото и за инженер но някъде по обектите в джунглите или където вземат заложници, там под $250,000 годишно нямаше да пада.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 34. 34 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  [quote#29:"Швейк"]някой да каже дали нещо се е изменило в Щатите от 2004та[/quote]
  Същото е и в Англия. Бях 1999г на специализация в Глазгоу в машиностроителният департамент. На събрание на катедрата с много голяма тревога се обсъждаше големият отлив от инженерните специалности и кризата която ще настъпи след 15-20г в отрасъла. Виждаше се с просто око, съседният Business school беше пълен с млади хора и живот, всичко беше модерно и ново, личеше си че големи пари играят а при нас беше постно.

  Всички се хвърлиха на големите лесни пари защото едно е да се трепеш да проектираш машини и бориш с конкуренцията и къде по-лесно е да превъртиш стотина милиона през фючърси и да останат за теб 1-2млн. Но станаха много маймуните на клона и няма място за всички.

  Така че следващите 15-20г ни чака свръх безработица за всякакви икономисти и подобните им лесни специалности и голям дефицит за инженери и ОСОБЕНО медици. Които сега си правят избора добре да помислят върху това което казвам. И тази криза на Запада никак не е случайна, изнесоха цялото производство в Азия и искат да живеят само от финансови транзакции. Няма да стане.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 35. 35 Профил на kokoroko
  kokoroko
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#30] от "ahorra":

  Явно имаш наблюдения и те са абсолютно правилни и точни.Така е в цяла Западна Европа и който е бил там,знае за какво говоря !

 36. 36 Профил на hard
  hard
  Рейтинг: 381 Неутрално

  " И тази криза на Запада никак не е случайна, изнесоха цялото производство в Азия и искат да живеят само от финансови транзакции. Няма да стане. "

  До коментар [#34] от "Fred":

  Колкото и да се предъфква по темата мисля,че от това идва най-големия проблем.Докато не си върнат производсвото ще има много да чакат кризата да свърши.

 37. 37 Профил на aircraft_carrier
  aircraft_carrier
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Бе аз искам да работя Цар.Да получавам много пари и да командвам.Няма работа и това е ен моа да намера.Деба и правителството деба то е виновно.Искам и да чукам Джулуя Робъртс ама и тя гадна не дава.Та поради горната причина чукам Анито щото ми дава.Като няма работа каквато искаш ще работиш каквото има.Овчар козар берач на наслини и портокали.Европа съвсем изпростя.Всички млади хора учат за бизнесмени началници управители администратори адвокати финансисти въобще за тарикати.А тариката не работи той си търси работа в която няма зор няма отговорност и пада голяма пачка.Ей такива фантасмагории и шменти капели.Но времето за изтрезвяване идва......с голяма скорост

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK