Младите испанци търсят изход от капана на безработицата

Младите испанци търсят изход от капана на безработицата

© ReutersМикел Уртасун е графичен дизайнер на 23 години. Живее с родителите си в Сан Себастиян. "Вече съм отчаян. От една година на практика не правя нищо, освен да прехвърлям учебни планове и да запиша някой курс на Инем (испанската агенция по заетост)", казва Микел. В същата ситуация са 23.1% от младежите или 820 000 души.


Европейско проучване показва, че безработни младежи на възраст между 18 и 24 години в Испания не са се обучавали, нито дори записали на курс по английски или информатика например, през последния месец. Наричат ги "ni-ni" (от испанското ni trabajar, ni estudiar - "нито работи, нито учи").


Въпреки че ni-ni придобива през последните 10 години отрицателно значение сред европейците, тъй като се отнася до подрастващи, които не знаят какво да правят с живота си, сега в ситуация на криза много от младежите са незаети, поради липсата на възможност за работа.
Уртасун е завършил професионално обучение по графичен дизайн и продължава да специализира. След приключването на курсовете в края на 2010г. е бил стажант без заплащане в малка печатница, чийто собственик останал доволен. Окуражил го, че след няколко месеца може би ще има нужда от него. "Миналата година ми се обади няколко пъти, за да ме пита дали все още съм свободен и дали все още съм в регистрите на Инем, но до договор не стигнахме. Накрая ми звънна само за да заместя служители в отпуск през лятото и след това не съм го чувал" обяснява младежа.


Испания е сред страните в Европа с най-много младежи, които не работят и не учат. Един на всеки четири младежи е безработен. Страната е на пето място в европейският ранклист, а преди нея са България (27.9 %), Италия (25.2 %), Гърция (24.4 %) и Ирландия (23.9 %). Средно за ЕС по данни на Евростат процентът безработница е 16.7. За сравнение през 2007 г., точно преди икономическата криза, Испания е на дванадесето място в същия този списък. Нейният показател тогава е (13.8 %) - в рамките на средните за ЕС. Процентът на заетост сред младите в Испания в момента е 52.7 %. Основният страх (38%) сред испанското население е за работното им място . Това притеснение изпреварва тези за здраве, икономичека несигурност и бъдещето на децата.


Микел не може да намери работа и извън своята сфера: "Не е като да не съм опитвал. Преди време ходих на интервю за работа като търговец и ми предложиха договор, но когато видях условията реших да откажа. Нямаше дори основно заплащане, само комисионни и ми се стори, че ще ми струва пари дори само за да отида на работа" спомня си младежът. "Дори вече търся работа в супермаркет, за да изкарам някакви пари" допълва той пред вестник  "Ел Паис".


Според говорител на Европейския център по безработица и професионално обучение "испанските младежи реагираха с прогресивно увеличение на участието си в образованието и специализациите". Това показва и спадът на ранното отпадане от образователната система на ученици през последните години. Това, което показват данните е, че броят на ni-ni се увеличава все по-бавно.


Сегашното правителство на Народната партия в Испания е провежда реформа в трудовата политика с нови договори за квалификация, от които до декември 2013г. могат да се възползват и 30-годишни неквалифицирани испанци. В случая с хора с увреждания няма възрастовото ограничение.


Микел Утрасун е ni-ni, който се вписва в профила на европейското изследване: няма работа и не учи. Но това не означава, че той прекарва целия си ден вкъщи и не прави нищо. Той не престава да търси изход от ситуацията, дори смята да започне собствен бизнес.


"В момента подготвям уеб страница, където да показвам моите дизайни и го поддържам за моя сметка. Така, както стоят нещата сега, това е единственият изход, който виждам"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK