СИРИЗА призна поражението си, започнаха маневрите за правителство

Лидерът на консерваторите Андонис Самарас: "Ще спазим всички споразумение и поети обещания".

© Reuters

Лидерът на консерваторите Андонис Самарас: "Ще спазим всички споразумение и поети обещания".СИРИЗА казва "не" на коалицията. "Нова демокрация" казва "широка коалиция". ПАСОК казва, че ще участва само ако се включи СИРИЗА (и малката Демократична левица). Ще се срещнем пак след 6 седмици на избори".


Така накратко описа потребител на Twitter ситуацията в Гърция 4 часа след края на изборния ден.


Към този момент официални резултати на вътрешното министерство вече показваха преднина на консервативната "Нова демокрация" на извънредните парламентарни избори в страната.
Според тях партията на Андонис Самарас получава 29.53% от гласовете и 128 депутати в 300-местния парламент.


СИРИЗА следва с 27.12% (72)
ПАСОК са трети с 12.2% (23).
"Независими гърци" са доста по-назад с 7.56% (20)
Неонацистите от "Златна зора" са петата парламентарна сила с 6.95% (18).
Склонната на управляваща коалиция Демократична левица е с 6.23% (17).
Последни в парламента попадат комунистите с 4.47% (12).


Говорител на СИРИЗА заяви, че партията няма да се възползва от мандат за съставяне на правителство, а лидерът Алексис Ципрас е поздравил консерваторите. Това е фактическо признаване на победата на Самарас, както и начало на сложни комбинации и маневри между партиите за това какъв да е съставът на бъдещата управляваща коалиция, кой да е премиер и как да се разпределят постовете в кабинета.


Победителите  са под силен външен натиск да представят коалиционно споразумение в следващите 48 часа.


Лидерът на социалистите Евангелос Венизелос призова за правителство на националното единство със СИРИЗА и Демократична левица и поиска президентът Каролос Папуляс да ускори разговорите на партиите, на които той е домакин, за сформирането на кабинет. "Гърция трябва да има ново правителство още утре. Няма нито ден за губене", настоя Венизелос.


Това обаче няма да е толкова лесно, включително защото ПАСОК не е много доволна от перспективата лидерът на консерваторите да стане премиер и може би ще настоява за безпартиен експерт, какъвто беше Лукас Пападимос.


Конфети и радост пред централата на "Златна зора". Не се оправдаха прогнозите, че на повторения парламентарен вот ще има отлив от неонацистите - те пак са с почти 7% от гласовете.

© Yorgos Karahalis, Reuters

Конфети и радост пред централата на "Златна зора". Не се оправдаха прогнозите, че на повторения парламентарен вот ще има отлив от неонацистите - те пак са с почти 7% от гласовете.


Самарас заяви пред събралите се на централния площад "Синтагма", че "няма да започваме нова авантюра и няма да поставяме под съмнение мястото на Гърция в Европа".


"Няма време да дребнави политически игри, в този важен момент за Гърция и Европа каним всички партии, които споделят тези цели, да се включат в създаването на ръст за нашата икономика, за да можем да кажем, че най-лошото е зад гърба ни.


Ще уважим подписаните споразумения и дадените от нас обещания."


На пресконференцията Алексис Ципрас декларира, че от понеделник партията му "продължава борбата" като силна опозиция и предупреди победителите за опасностите пред едно управление без масова подкрепа.


Твърдейки, че традиционните партии са развихрили преди изборите "психологически тероризъм", той допълни: "СИРИЗА е основната партия срещу помощния пакет е няма да правим компромиси с тази си позиция. Правителството би трябвало да работи в полза на държавата, но меморандумът не е приет законно от народа. (...) Кабинетът, "Нова демокрация" трябва да имат предвид много важни неща - не може да се продължава, без да се говори с хората.


Привърженик на СИРИЗА пред надписи "Революция сега, не живейте като роби, революция сега!".

© Reuters

Привърженик на СИРИЗА пред надписи "Революция сега, не живейте като роби, революция сега!".


Самарас заяви, че е разговарял с няколко световни лидери и ще продължи разговорите в следващите часове.


В една от първите официални реакции германският финансов министър каза, че ако се потвърди и официално победата на "Нова демокрация", в Берлин ще гледат на това като на решение да се продължи напред с реформите в Гърция. "Пътят пред Гърция не е нито къс, нито лесен, но ще даде на гърците перспектива за по-добър живот", допълни Волфганг Шойбле.


От Белия дом изразиха надежда, че резултатите от изборите ще доведат до бързо сформиране на ново правителство, което бързо да се заеме с икономическите предизвикателства. "В интерес на всички е Гърция да остане в еврозоната, докато спазва поетите ангажименти за реформи", допълни представител на администрацията на президента Барак Обама.


По време на кампанията Самарас призоваваше да се удължи с 2 години срока за изискваните от страната съкращения.


Германският министър на външните работи Гидо Вестервеле заяви в неделя пред телевизионния канал ARD: "Не може да има съществени промени в споразуменията, но допускам, че можем да разговаряме отново за някои срокове. Имаме предвид политическата пауза заради изборите в Гърция, от която нормалните граждани не би трябвало да страдат. Но няма измъкване от реформите. Гърция трябва да се придържа към договореното."


Президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпой и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу разпространиха специално съвместно изявление, в което също изразиха надежда, че резултатите ще помогнат за бързо сформиране на правителство. "Втората реформена програма, договорена между Гърция и Еврогрупата, е основата за постигане на растеж, просперитет и работни места за гръцкия народ", се напомня в текста.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK