Доклад на ООН: 4.3 милиона души са станали бежанците през 2011 г.

Според доклада данните показват тревожна тенденция, включително и постоянното увеличаване на бежанците през последните години.

© Reuters

Според доклада данните показват тревожна тенденция, включително и постоянното увеличаване на бежанците през последните години.Кризите в Либия, Судан, Сомалия и на други места по света са принудили 800 000 души да напуснат страните си през 2011 г., което е рекорден брой за последните 11 години, сочи доклад на Агенцията на ООН за бежанците, съобщи Huffington Post.


Според него заедно с хората, които са напуснали домовете, но не и страните си, общият брой бежанци по света през 2011 г. е достигнал 4.3 милиона души. За последно броят им е бил най-висок през 2000 г. - 822 000 души.


Въпреки това общият брой на тези, които са бежанци, вътрешно разселени лица или в процес на търсене на убежище, в края на миналата година е спаднал до 42.5 милиона от 43.7 милиона през 2010 г. Причината е, че 3.2 милиона души, които са били прогонени, но са останали в страната, са могли да се завърнат.
Според доклада обаче данните показват тревожна тенденция, включително и постоянното увеличаване на бежанците през последните години. Броят им е превишил 42 милиона души за всяка от изминалите пет години.


Според агенцията данните от последните години показват, че хората, които стават бежанци, обикновено остават такива за дълъг период от време. От 10.4 милиона 7.1 милиона са били бежанци за поне пет години.


Афганистан остава на първо място по брой търсещи убежище - 2.7 милиона. Следват Ирак (1.4 милиона), Сомалия (1.1 милиона), Судан (500 000) и Конго (491 000).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK