Икономисти: Обир на банка изобщо не прави крадците богати

Икономисти: Обир на банка изобщо не прави крадците богати

© ReutersОт престъпност могат да се изкарат пари, но струва ли си чак толкова?


От десетилетия насам банковият обир е обвит с особено романтика и блясък - няколко часа планиране, няколко минути адреналин, багажник, пълен с пачки, никакви данъци и цял живот лукс на Карибите или в Коста дел Сол. Киното, криминалните романи и медиите обожават този сюжет.


Законът е категоричен в оценката си за това престъпление, за моралните угризения може да се погрижи местният пастор, но икономистите пресмятат, че възвращаемостта от този тип рискова инвестиция е много ниска.
Стивън Левит и Стифън Дъбнър описаха през 2005г. колко много дилъри на кокаин в Чикаго продължават да живеят при майка си, защото просто не печелят достатъчно, за да си позволят да се изнесат.


Публикация на икономисти от този месец в списание Significance допълва това твърдение със статистика от Великобритания и САЩ. Те претендират, че може би за пръв път в историята са направили "икономически модел на банковия обир".


Професорите Бари Райли, Нийл Рикман и Робърт Уит от Университета на Съри и Университета на Съсекс са получили "уникален достъп до иначе поверителни данни" от Британската асоциация на банкерите относно банковите обири. Те са прегледали и съответните данни на ФБР за САЩ, където това престъпление е описано доста по-конкретно, докато на Острова то е вписано в общата статистика.


Една легендарна двойка, която не забогатя от банкови обири. Бони Паркър и Клайд Бароу, снимани от член на бандата им някъде между 1932г. и ликвидирането им от хайка през 1934г.

© Associated Press

Една легендарна двойка, която не забогатя от банкови обири. Бони Паркър и Клайд Бароу, снимани от член на бандата им някъде между 1932г. и ликвидирането им от хайка през 1934г.

"Изненадващо, но обирите на банки никога не са носили печалба - ако това е подходящият термин - според независим иконометричен анализ на дейността на бандидите", пишат тримата икономисти. "Възвръщаемостта от средния банков обир е, честно казано, смешна работа."


Данните от 2006г. сочат, че в САЩ средната сума, открадната при банков обир, е била $4330. Информацията от Великобритания за 2007г. сочи доста по-добра сума -  £20 331, или около 40 000 долара при тогавашния обменен курс, а максималното откраднато е било £425 610 (близо $950 000).


Една трета от обирите обаче са завършили с празни ръце, което означава, че средната сума би трябвало да се увеличи до около £30 000. Авторите допълват, че в някои случаи обирджиите са заловени и парите са върнати, което пък коригира сумата надолу. Има и обири, които са дело на екип, разделящ си плячката, и в крайна сметка професорите стигат до заключителната сума от "много скромните £12 706.60 на обир".


За мнозина, разбира се, сума, равняваща се на 25 000 долара не звучи никак малко. Но икономистите са си икономисти и продължават до обясняват, защо дори тези пари не те правят богат.


На базата на средната заплата на наетият на пълен работен ден британски служител (£26 000) те изчисляват, че средният успял банков обирджия си докарва умерен начин на живот за 6 месеца. "Един банков обир, дори и да приключи успешно, изобщо не осигурява луксозен живот на крадеца до края на дните му. Даже не му осигурява и нормален живот - за такъв ще трябва да обира банка два пъти в годината. Но с всеки обир шансът да бъде заловен се увеличава и след 4 удара е по-вероятно той да е вече зад решетките."Оказва се, че на нападателите не влияят неща като това колко голям е банковият клон, как се охранява, колко са служителите в него, колко клиенти може да се окажат вътре, дали съхранява повече пари, наблизо ли е полицейският участък...


Няколко фактора обаче влияят на успеха - размерът на бандата, използването на огнестрелно оръжие и дали банката има бързо спускащи се защитни заграждения. "Колкото по-голяма е бандата, толкова повече може да открадне", пишат авторите. Всеки нов член може да добави "очаквана стойност" от средно £9033.20 при обир, ако се вярва на статистиката. По-вероятно е опитните обирджии да работят на групи и да са по-добре организирани. "Но въпреки това, ако плячката се раздели по равно, печалбата на всеки намалява, независимо, че цялата сума е по-голяма."


Въоръжените обири определено са по-успешни - средно  £10 301 се изкарват повече в сравнение с невъоръжените. От икономическа перспектива това е логично. "Възможното наказание е по-голямо за такова престъпление и извършителят очаква по-голяма печалба за такъв риск." Но струва ли си съотношението печалба срещу риск? "Възнаграждението изглежда умерено, като се има предвид, че хванат ли те, съдът е безпощаден за въоръжен грабеж и налага сурови присъди."


Кадър от запис на охранителна камера по време на обир в Литълт Рок, щата Арканзас от 2006г. В този случай при обира служителят на банката е бил прострелян смъртоносно в гърдите.

© Associated Press

Кадър от запис на охранителна камера по време на обир в Литълт Рок, щата Арканзас от 2006г. В този случай при обира служителят на банката е бил прострелян смъртоносно в гърдите.


Защитни заграждения, спускащи се между нападателя и персонала за част от секундата, значително намаляват шансовете за успех. "Щом при сегашното положение успяват 66% от обирите, то масовото въвеждане на такава защита би намалило успешните обири наполовина", смятат икономистите. Но икономическата логика действа срещу тази препоръка - разходите за всеки такъв екран са около £4500, което е относително висока сума спрямо загубите от обири. Вероятно това обяснява защо във Великобритания с такава защита са оборудвани само 12% от банките, а в САЩ този дял е още по-нисък.


Всъщност, банките не се вълнуват толкова колко пари може да изгубят в банкови обири. Повече ги притеснява психологическият ефект - ударът по репутацията им и не дай Боже да пострада клиент или някой от персонала.


Заключението на професорите?


"Като печелившо занимание, от обирането на банки може още доста да се желае."


Те признават, че вероятно самите обирджии са стигнали преди тях до това заключение: "Успешните престъпници изучават иконометрика." Впрочем, свидетелство за това е, че от двете страни на Атлантика се увеличават обирите на бронирани коли за превозване на пари, както и онлайн кражбите от банкови сметки.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Ами да. Хората крадат за да преживяват.

  Първо емоции, а после и за да имат нещо за ежедевни разходи.

 2. 2 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 931 Весело


  Заключението на професорите?

  "Като печелившо занимание, от обирането на банки може още доста да се желае."

  Ми дайте съвети за подобрението? Особено на ония глупаци от клипчето! хихихихи

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 3. 3 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1231 Весело

  А според 'Армен' Хампарцумян, кражбата от банка е равносилна на кражбата от дом за сираци...

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 4. 4 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Възвръщаемостта от средния банков обир е, честно казано, смешна работа[/quote]
  Да, бе... Особено в 21-ви век, където ти обират паричките от банката я с "ливански примки", я с откраднати лични данни онлайн, е много смешно! И на баща ми му беше "смешно", когато му опразниха дебитната карта след безобидно на пръв теглене на банкомат...
  Язък им на някои за професорлъка килийно-училищен!

 5. 5 Профил на begajmani
  begajmani
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Хм, явно професорите не са взели предвид бандата на Виденов...може би защото едно е да ограбиш банка, друго е цяла държава

 6. 6 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Те банковите обири са си много доходоносно занятие. Ама това се прави не с пищов и чорап на главата, а с химикалка и хартия, връзки. Пищовите ги носят бодигардовете на баш обирджиите.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 7. 7 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 660 Неутрално

  О, колко много млади хора в България имат профила на наркодилърите от чикаго - цял живот живеят с родителите си, защото никой няма да им отпусне заем за собствено жилище срещу жалките заплати, които получават! Всичко това обаче ще бъде платено по-възможният най-жесток начин - пълно обезлюдяване, циганска доминация, изчезването на България от картата до края на века! Това съвсем не са болни фантазии - разходете се в провинцията и не питайте...

 8. 8 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 497 Весело

  това за банките добре, ама този Роби Уилямс какво прави накрая на статията

 9. 9 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 608 Весело

  Оф, добре че прочетох това днес. Тъкмо навреме.
  А на брат'чеда ще му кажа 'се регне в бюрото по труда, щото е умрела таа работа с банката.

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 10. 10 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#3] от "spas27":

  Друго е бе мнението на застреляният Луканов, нали? Но само защото и приомите му бяха други.

 11. 11 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#6:"Гилгамеш"]банковите обири са си много доходоносно занятие. Ама това се прави не с пищов и чорап на главата, а с химикалка и хартия, връзки[/quote]
  Тъй, тъй... Обаче професорите ни утешават, че кредитните милионери също плачели!

 12. 12 Профил на twe38546258
  twe38546258
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Обирът на банка не е много доходен, защото претъпниците не обират трезора на банката( изключително трудна дейност, за която са необходими- време, информация, качествени специалисти, инструменти...) както това се прави във филмите, а вземат парите от гишетата. Дали са взети парите само от гишетата или от трезора, за статистиката това е все банков обир.

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 13. 13 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Не си мислете че тези ниски суми идват без своята цена.
  Сегашните системи за превод на пари носят своето начало от времената когато са пренасяли физически пачктие с конски каруци през прерията и тогава печалбата е била страхотна.
  това е била и една от причните САЩ да правят влакови линии - заплатите за работниците са карани с влакове в които са могли да вкарат цяло армейско подразделение и да защитат ресурса си по-добре.
  Широката употреба на безналични плащания води до по-бавни операции или до по-нисък контрол. Именно затова най-често чувате за скимиращи устройства че са хванати във или на път за САЩ. Просто там минаваш картата, въвеждаш пощенския си код и наливаш колкото щеш бензин. Затова пък и се счита за голямо престъпление там да измамиш някой чрез скимиращо устройство. Кредитните карти именно затова имат толкова добри позиции в САЩ, а не дебитните - с кредитна карта плащаш с пари които не са твои и ако стане фал - банката се оправя. Въобще тия ниски суми са резултат на задълбочени и методически усилия в правилната насока.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 14. 14 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  До коментар [#4] от "Twinston Myth":

  И колко му опразниха - максимално 400лв защото толкова е дневния лимит на стандартна карта. И ако картата е с чип, риска си е за банката и до 1 седница ти възтановяват парите.
  Т.е основния риск е да ти загубят 2-3 часа в разхождането до банката и още час след 3 дена да си взмеш новата пластика.

 15. 15 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#7] от "richardnixon":

  Това е така КОМУНОИДИТЕ обраха не само банките, но и националните ресурси на страната.

  Този систематичен обир продължава и днес.

 16. 16 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2110 Весело

  До коментар [#7] от "richardnixon":

  А замисяли ли сте се какво ще стане ако всеки може да си купи жилище срещу едно голо обещание ?!? Бегла представа може да ви даде сегашната криза, почнала с т.н. ""съб-прайм" кредити.
  Това на нормален език значи че в щатите даваха голям ипотечен кредит на всеки който може да си напише името.

 17. 17 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 877 Весело

  "Успешните престъпници изучават иконометрика."-Каролев, Каролев.. гледай къде са стигнали профисионалите. Скоро и преподаватели ще станат.

 18. 18 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#14] от "m17":

  По принцип е точно така... де факто трябваше да падне голямо ходене по мъките, докато справедливостта възтържествува! Но както и да е...

  Мисълта ми беше, че вече не живеем в онези "романтични" времена на Бони и Клайд, или на Черната брада и Червения корсар! Не знам дали успешните престъпници изучават иконометрика, но по-вероятно - особено у нас - е да изучават избирателната (вследствие лобизъм) пропускливост на Наказателния кодекс...

 19. 19 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#16] от "m17":

  Втова няма нищо лошо, само разходите по воените кампании трябваше да са малко по-балансирани и всичко щеше да е наред.

 20. 20 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#17:"acb16"]"Успешните престъпници изучават иконометрика."-Каролев, Каролев.. гледай къде са стигнали профисионалите. Скоро и преподаватели ще станат[/quote]

  Че то и сега си има крадци - преподаватели

  Governments never learn. Only people learn.
 21. 21 Профил на XXXXXXL Demokrat
  XXXXXXL Demokrat
  Рейтинг: 179 Любопитно

  Икономисти: Обир на банка изобщо не прави крадците богати...............................................................................
  *Един добър адвокат с чанта може да открадне повече от 1000 ганстери с револвери*...Думите са на Дон Корлеоне от книгата на Марио Пузо*Кръстникът*.Дона е влязол в конфликт със сина си Сантино,когато последния не е искал да учи

  Yes,we Scan!-Barak Obama
 22. 22 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Весело

  Има една сентенция - не обирай банка, ами отвори банка!

 23. 23 Профил на stttt
  stttt
  Рейтинг: 497 Неутрално

  друго си е политиката

 24. 24 Профил на jiffylube
  jiffylube
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Истинските крадци са други и въобще не говорим за такива дребни суми... За кокошка - няма прошка ... нали така

 25. 25 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Ми,да това се отнася за всяка професия-гласът на тъпана отдалече ти се струва като класическа музика...

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 26. 26 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2110 Весело

  До коментар [#19] от "convince":

  Напротив, има много лошо. И лошото е че на света няма достатъчно ресурси за да удолетворят всички желания на всичките жители. И парите са начин да се балансират желанията и възможностите - ако имаш пари - консумираш, ако нямаш не. И проблема е че кредита заобикаля тази проста истина като дава възможност на човек който няма да консумира срещу обещанието да плати малко повече в последствие.
  Обаче ако кредита е достъпен за хора които нямат намерение или не могат да го изплатят с евентуалните си доходи се получава че те са консумирали без зад тази консумация да седят нови блага сега или в обозримо бъдеще. И понеже благата не извират от нищото а парите са само хартийки следва ново балансиране т.е инфлация която балансира наличните хартийки срещу наличните блага.

 27. 27 Профил на tripleaaa
  tripleaaa
  Рейтинг: 551 Весело

  Тchu Обирът на една банка прави останалите да изглеждат по-сигурни, но като цяло са си чиста реклама на парите.

  Tcha Навярно банкерите не се притесняват за парите тъй като обирът е доказателството за това, че предлаганата стока е толкова ценна, че си заслужава да се рискува живота, а хартийки бол.

  Tcha У нас банкерите трябва да се притесняват ако отпускат кредити на държавни служители. Така стават съучастници на едни много специални крадци, нали?

  Агресивност, Арогантност, Аргументираност
 28. 28 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2110 Весело

  До коментар [#19] от "convince":

  Интересно ми е ако вие бяхте човек пред пенсия, който цял живот си е спестявал по малко парички с надеждата да си преживее времето в пенсия с достойнство дали щяхте да сте толкова готов банката да дава вашите парички на всеки , дори на очевидни мизерници които очевидно няма да ги върнат ?!?

 29. 29 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 923 Весело

  Зависи от коя страна на банката си.
  Ако си от вътрешната и на по-голям етаж, кражбата е много по -печеливш бизнес, отколкото ако си от външната с чорапа на главата.
  За справка - "фалиралите" банкери през 2006 г. в България и тези през 2008-2010 в САЩ и Европа!

 30. 30 Профил на ANAGOR
  ANAGOR
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#6:"Гилгамеш"]Те банковите обири са си много доходоносно занятие. Ама това се прави не с пищов и чорап на главата, а с химикалка и хартия, връзки. Пищовите ги носят бодигардовете на баш обирджиите. [/quote]

  Точно!!!

  Последна справка "Лемън Брадъсрс" и не само.

 31. 31 Профил на Eternal Barabarian
  Eternal Barabarian
  Рейтинг: 946 Неутрално

  До коментар [#7] от "richardnixon":

  Неизбежното затова се нарича неизбежно.

  Предварително изгубени войни не водя!
 32. 32 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Излиза че циганите телефонни измамници на куку-бабички с тъпите си номера за катастрофа, печелят повечко.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK