САЩ и Израел създали супер вируса Flame заради Иран

САЩ и Израел създали супер вируса Flame заради Иран

© Аssociated PressСАЩ и Израел съвместно са разработили най-сложния засечен досега компютърен вирус с името Flame с цел да забавят сдобиването на Иран с ядрено оръжие.


Това твърди в."Вашингтон пост", цитирайки западни източници, запознати с операцията.


Вирусът събира всевъзможна информация, от която може да се ползва разузнаването, включително да получава и задава команди през Bluetooth, да снима съдържанието на екрана на компютъра, да проследява какво се пише на клавиатурата, да включва микрофона и камерата на компютъра.
Предназначението му било основно да очертае тайните ирански компютърни мрежи, да следи компютрите на ирански официални лица и да изпраща непрекъснато данни, които да помогнат при започване на атака в една кибернетична война. Целта била да се отдалечи момент, в който ще е наложителна военна операция срещу ирански ядрени обекти и да се осигури повече време за политически преговори и натиск чрез санкции.


В създаването на Flame са участвали Агенцията за национална сигурност (NSA), ЦРУ и израелската армия. Това е станало преди поне 5 години в операция под кодовото наименование "Олимпийски игри".


Според "Вашингтон пост" подробностите около вируса очертават това, което би могло да се смята за първата кампания за кибер-саботаж срещу враг на САЩ.


"Става дума за подготовка на бойно поле за друг тип подривни действия", казва бивш високопоставен служител на американското разузнаване. Според него Flame и предшественика му Stuxnet са елементи от широка атака, продължаваща и днес. "Събирането на кибернетични данни срещу иранската програма е далеч по-напреднала от това."


За Flame се чу през май - около месец след засичането от страна на Иран на серия кибер атаки срещу инсталации от петролната му индустрия. Операциите били направлявани от Израел и това едностранно действие изненадало американските му партньори, обясняват няколко американски и западни представители, пожелали анонимност. След разкриването на вируса иранците поискали помощ от руската фирма за сигурност Kaspersky Labs и унгарска лаборатория за кибер защита, добавят американски източници.


Имаше спекулации, че САЩ са изиграли някаква роля в разработването на Flame, но досега не е било потвърждавано сътрудничеството им с Израел, продължава изданието. Изследователи по компютърна сигурност в частния сектор коментираха, че има общи черти между Flame и Stuxnet, което ги кара да смятат, че те са паралелни проекти на един и същ много професионален екип като тези, работещи за NSA.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK