National Geographic: ДНК изненада с "костите на Йоан Кръстител" от Созопол

Костите, анализирани в Оксфорд.

Костите, анализирани в Оксфорд.Някой веднага да се обади на Дан Браун, защото от България имаме страхотна история с мистерия, религия и едно от най-прочутите престъпления в историята на християнството - убийството на Йоан Кръстител.


Подобен начин избраха няколко издания на Запад, за да съобщят за документалния филм "Главата на Йоан Кръстител", който се излъчва по телевизионните канали на National Geographic. Той вече бе показан по британския канал, а в четвъртък ще бъде излъчен от 20 часа и по американския. На продукцията е отделен и специален интернет сайт с кадри и видео.


Авторите разказват за откриването на мощехранителницата от пемза преди две години при разкопките на средновековния манастир "Св. Иван" в България и как твърдението, че това може да са мощите на пророка, предшествал Исус Христос, е предизвикало смях, критики и обвинения в измама. Когато една от шестте малки костици по-късно бе открадната, властите реагираха с няколко дни закъснение и се оправдаха, че тя била "незначителна".
Но останалите са били анализирани от професора от Оксфордския университет Томас Хиграм и за изненада на скромните очаквания на специалиста атеист се оказало, че те наистина принадлежат на един и същи мъж от І век след Христа. Изследването е частично финансирано от Съвета по експедициите към Националното географско дружество на САЩ.


"Това е нещо много важно и донякъде неочаквано", коментира Хиграм и посочва, че ДНК анализът е потвърдил, че въпросният мъж идва от района на Близкия изток.


Няма как да потвърдим дали са на Йоан Кръстител, най-малкото защото нямаме база за сравнение, но все пак има една нищожна вероятност това да е така, казва професорът.


Екипът му в Оксфорд иска да провери дали костите от България ще имат връзка с други мощи по света, за които се твърди, че са на - както твърди Библията - последния пророк преди Месията. Според Светото писание Йоан е бил роднина на Исус от Назарет и човекът, който го покръства във водите на река Йордан. Йоан е екзекутиран по заповед на цар Ирод, след като доведената му дъщеря Саломе поискала главата на пророка.


Българските археолози предполагат, че мощехранителницата е пристигнала по българските земи от Антиохия (на територията на днешна Турция), където до Х век се съхраняват кости, за които се твърди, че са от дясната ръка на светеца.Учените от лабораторията за радиовъглеродни изследвания (Oxford Radiocarbon Accelerator Unit) са потвърдили, че парченцата от дланната кост, която се намира под кутрето на дясната ръка, са от един и същ човек - мъж, живял в началото на І век.


На мощехранителницата през лятото на 2010 г. археолозите откриват надпис "Господи, помагай на своя раб Тома" и смятат, че става дума за човек, донесъл светите реликви, за да се освети църквата. Тя е датирана от V-VІ век, а и известно, че през ІV-V век вече имало обичай богати ктитори да плащат за строеж на храмове и да даряват на свещениците или монасите свети мощи, разказва проф. Хиграм.


"Възможно е строителството на тази църква да е било предшествано от този много ценен дар, вероятно от покровителя на манастира."


В мощехранителницата има различни кости - зъб, част от череп, ребро, лъчева кост..., но изследователите са успели за възстановят ДНК вериги само на три и те потвърдили, че


Ханес Шрьодер, който също е работил в Оксфорд, коментира, че учените са имали притеснения да не би костите да са замърсени с ДНК от съвременен човек. "Но ДНК, която открихме в тях, показа характеристики на ДНК от древността, което ни донесе увереност, че правилно сме датирали костите. Освен това изглежда доста невероятно и трите проби от кости да съдържат една и съща ДНК верига, при положение че са минали през ръцете на много хора."


National Geographic: ДНК изненада с "костите на Йоан Кръстител" от Созопол

Животинските кости (от овца, крава и кон), открити в основата на олтара, са отпреди около 400 години и от едно и също място. Според Хиграм възможно е те да са били поставени в храма, за да осквернят човешките кости.


Историкът проф. Джордж Казан от Оксфорд смята, че реликви на Йоан Кръстител са тръгнали да се разпространяват от Ерусалим някъде през ІV век. Много от тях за преминавали през Константинопол и не е изключено някои да са отнесени до "Св. Иван".


Археологът Андрю Милард от британския Университет в Дърам коментира, че "не можем да кажем дали това са останките на Йоан Кръстител или просто кости от гроб от І век". "Въпросът е как така са успели в ІV в. точно да открият гроба на пророка - можело е просто да отворят съвсем друг в гробището."


Хиграм казва, че нито потвърждава, нито опровергава твърдението, че това са мощи на библейската личност.


Но от векове е известно, че по света има хиляди и хиляди фалшиви реликви - например поне 30 пирона, за които се твърди, че са онези, с които Исус Христос е прикован към кръста, при положение че според различни библейски източници те са били 3 или 4.


"Наистина е спекулативно да се мисли, че материал от І век може да измине целия път до тази църква в България и археолозите да са точно там да го открият. Но в живота се случват и странни неща", казва Хиграм.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK