Перу стана най-големият производител на кокаин в света

Колумбия дълги години бе основният производител на кокаин в света, но през последните години Перу зае стабилно първото място.

© Rеuters

Колумбия дълги години бе основният производител на кокаин в света, но през последните години Перу зае стабилно първото място.Доколко успешна е борбата на властите в Перу с експлодиращото производство и търговия на кокаин - това ще една от водещите теми на започващ днес в Лима форум с участие на почти 60 държави, посветен за борбата с дрогата. Той съвпада със Световния ден за борба с наркотиците, който се отбелязва във вторник.


Производството на кокаин в страната вероятно вече е надминало това в Колумбия, което я прави източник №1 на нелегални наркотици в света, твърдят САЩ и ООН.


Площите с кока в Колумбия са близо два пъти по-обширни от тези в Перу, но редовно са подложени на унищожение чрез пръскане с хербициди от самолети на авиокомпании, наети от САЩ, разказва "Асошиейтед прес". Перуанските плантации са с по-висока производителност, защото растенията им не са нови, а добре развити и незасегнати от кампании за унищожаване. Освен това тук унищожаването се извършва ръчно на терен.
Флавио Мурия, представител за Перу на Службата за борба с наркотиците на ООН, казва през АП, че тази година "трафикът на наркотици процъфтява неудържимо и може да излезе от контрол".


Президентът Оланда Юмала заяви при встъпването си в длъжност преди година, че борбата с дрогата ще бъде негов приоритет, а през март правителството обяви амбициозна програма. Корумпиращият ефект на наркотиците обаче бави задействането й на всички нива - от органите на реда до съда, обяснява Соня Медина, отговаряща за борбата с дрогата в Главната прокуратура на страната. "В момента има парализа", призна тя миналата седмица и допълни, че просто не достигат честни съдии и прокурори за тази борба.


През октомври Родни Бенсън, ръководител на разузнаването към американската агенция за борба с наркотиците (DEA), заяви ,че още през 2010 г. Перу е надминало Колумбия по потенциал за производство на чист кокаин. Вероятно почти 360 тона се произвеждат вече в тази страна в Андите, докато колумбийците са на ниво под 300 тона.


Между 2006 г. и 2020 г. перуанските площи с кока са се увеличили с 35% до над 611 квадратни километра, твърди ООН. Това е два пъти повече от площите в Боливия, която е третият по големина производител на кока в света.


Перу залива с кокаин съседна Бразилия, която е вторият в света потребител на този наркотик след САЩ, и настъпва към европейския пазар.


Властите в Лима твърдят, че се опитват да променят тази тенденция като до 2016г. намалят засетите площи с 30% . Това няма да е лесно ,защото в някои райони плантациите се защитават от тежко въоръжени банди. Освен това около 55% от кока реколтата е в южната част, където господството на маоистката групировка "Сияйна пътека" е толкова силно, че дори армията се въздържа да навлиза там. От 2008г. тук в атаки бяха убити над 70 военни.


САЩ подкрепят борбата на Лима срещу дрогата, но в района расте натискът за легализиране на наркотици - на първо място на марихуаната. Уругвай обяви този месец, че възнамерява да легализира марихуаната и да използва приходите от производството и търговията с нея за борба с т.нар. твърди наркотици.


Гватемала също не е доволна от резултатите. Посланикът в Перу Габриел Агилера коментира, че са минали вече 40 години и това е достатъчно дълъг период, за да се прецени дали борбата с добива и търговия с наркотици си струва. "За тези 40 години нито търсенето, нито предлагането са се намалили значително. Същото важи и насилието", казва Агилера. Доводите на мислещите като него са, че държавите в района отделят прекалено много от оскъдните си ресурси за борба със съмнителен успех.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK