ООН: Синтетична дрога и лекарства изместват хероина и кокаина

Производството на опиум в Афганистан се е увеличило с 61% спрямо изключително лошата за маковите полета 2010г. Мянма е следваща държава в света по добив на опим.

© Reuters

Производството на опиум в Афганистан се е увеличило с 61% спрямо изключително лошата за маковите полета 2010г. Мянма е следваща държава в света по добив на опим.Броят на употребяващите наркотици по света ще се увеличи с една четвърт към средата на века, като основен принос за това ще има бързо растящото градско население в развиващите се държави. Отчетлива роля в този процес ще играят жените поради падането на все повече културни бариери пред тях в доскоро консервативни общества.


Канабисът ще си остане най-масово употребяваният наркотик, търсенето на хероин и кокаин в Северна Америка и Западна Европа рязко ще намалее, а най-голямо увеличение предстои на пазара за синтетична дрога и злоупотребата с упойващи медикаменти, изписвани с рецепти.


Това е прогнозата на организацията на ООН за борба с наркотиците (UNODC), съдържаща се в разпространения във вторник неин годишен доклад. За пръв път агенцията прави необичаен и амбициозен опит да очертае параметрите на това, което ще се случи със света в следващите над 35 години.
Той се основава на фактите и тенденциите от последните две години, сочещи, че около 230 милиона души по света (т.е. един на всеки 20) е употребявал някакъв наркотик през 2010г. На планетата има близо 27 милиона души с проблем с дрогата - предимно хронично злоупотребяващи с хероин или кокаин. Това е 0.6% от човечеството.


В доклада си UNODC казва, че през миналата година производството на опиум в Афганистан е скочило с 61% до 5800 тона от онези 3600 тона, до които бе спаднало през 2010г. заради заболяване, унищожило половината от маковите полета. По тази причина редица държави, включително България, са съобщили на ООН за временен "глад" за хероин на местния пазар.


През 2011г. глобалното производство на опиум е достигнало 7000 тона, но употребата на хероин в Северна Америка и Европа изглежда се стабилизира или намалява. Близо 70% от потребителите на хероин са в Африка и Азия и макар да няма стабилни данни от тези континенти, вероятно там броят им расте.


Докладът потвърждава резкият спад в производството на кокаин - с 18% са се свили площите с кока от 2007г. насам и този процес е най-отчетлив в Колумбия. Продължава да намалява и потреблението - по-значително в Северна Америка, докато в Европа е по-скоро стабилно.


Отстъплението при хероина и кокаина обаче се компенсира с възход на синтетичните наркотици, създавани в лаборатории с цел да имитират ефекта на традиционните. Расте и използването на упойващи медикаменти - особено в Австралия и САЩ, където тяхното разпространение в момента отстъпва единствено на марихуаната.


В сравнение с 1999г. в САЩ смъртните случаи след злоупотреба с морфин са се увеличили 4 пъти и са надхвърлили тези от хероин или кокаин, взети заедно. Белият дом обяви злоупотребата с рецептурни вещества за епидемия и за най-бързо растящият наркопроблем на Америка.


Всяка година хероинът, кокаинът и другите наркотици убиват около 200 000 души по света, съсипват семейства, сеят несигурност и корупция и разпространяват СПИН, посочи ръководителят на UNODC Юрий Федотов.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Xintu
  Xintu
  Рейтинг: 727 Неутрално

  "...В доклада си UNODC казва, че през миналата година производството на опиум в Афганистан е скочило с 61% до 5800 тона от онези 3600 тона, до които бе спаднало през 2010г. заради заболяване, унищожило половината от маковите полета..."

  Явно международните сили успешно са се справили със заболяването!!!

  Close to the Edge
 2. 2 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Весело

  Бедните афганистанци,ще умрат от гад, след като спрат да им купуват хероина...

 3. 3 Профил на kuku032
  kuku032
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Само не можах да разбера как наркотиците разпространяват СПИН.

 4. 4 Профил на Xintu
  Xintu
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Ма тия от UNODC, начело с комисар Юрий Федотов са голема работа. Цитат:

  "...Отчетлива роля в този процес ще играят жените поради падането на все повече културни бариери пред тях в доскоро консервативни общества..."

  Иначе казано, жените ако ги изпуснеш от контрол (разбирай здрав бой, забрана за излизане, обучение и т.н.), ще се друсат нон-стоп. Браво Юри, браво Федотов - ненадминато!

  Close to the Edge
 5. 5 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1391 Весело

  Тоз американски войник на снимката горе кво, охранява посевите?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 6. 6 Профил на Xintu
  Xintu
  Рейтинг: 727 Весело

  До коментар [#5] от "VеnRus 2008":

  Тцъ, пръскат със син акмък.

  Close to the Edge
 7. 7 Профил на Xintu
  Xintu
  Рейтинг: 727 Неутрално

  е КАМЪК, де, сори

  Close to the Edge
 8. 8 Профил на Н.П.
  Н.П.
  Рейтинг: 229 Весело

  След като има кампании за популяризинето на органичните храни, трябва да има такива и за органичните дроги! Като ще се друсаме поне да е натурално и здравословно, а не с наркотичния еквивалент на Кока-Кола и МакДоналдс.))

 9. 9 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Германска фирма е внесла в Афганистан от България 16 хил разсада казанлъшка роза по проект за насърчаване на добива на розово масло за сметка на опиума. НАТО изкупува в момента розово масло от Афганистан, което е много качествено, на цени, три пъти над световните. И пак не успяват да ги придумат...

 10. 10 Профил на 4epka
  4epka
  Рейтинг: 443 Неутрално

  [quote#3:"kuku032"]Само не можах да разбера как наркотиците разпространяват СПИН. [/quote]
  Ами в общи линии се получава при ползване на една спринцовка от няколко души. Така се разпространяват всякакви болести, включително СПИН, Хепатит А Б Ц... и какво ли още не

 11. 11 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Има един много тънък момент тука - май Обамата е разболял маковете... и е бастисал поминъка на афганите.... Американското гестапо е пуснало заразата.... и адиос макос!

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2596 Весело

  Оставете хората на мира,да се убиват по приятни за тях начини.И без туй сме много....

 13. 13 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#10] от "4epka":

  Ами не може ли всеки да си има своята индивидулна игла? ... като при 4етките за зъби... стига с тези общи пушения на лули на мира... всеки да си носи своите джаджи...

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 14. 14 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#7] от "Xintu":

  Правилното наименование е: ,,синъ камик,,

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 15. 15 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#4] от "Xintu":

  Което е факт, факт е.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 16. 16 Профил на 4epka
  4epka
  Рейтинг: 443 Неутрално

  [quote#12:"hodounski"]Оставете хората на мира....[/quote]
  [quote#13:"duduka"]Ами не може ли всеки да си има... [/quote]
  А бе хора, що такива ги пишете?
  Това е капан, от който човек без чужда помощ почти е невъзможно да излезе. Страшно е. Много са и косвените жертви на тази "система". В бедните части от населението и по гетата е направо страшно

 17. 17 Профил на Xintu
  Xintu
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#14] от "duduka":

  "...На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"..."

  ++ +

  Close to the Edge
 18. 18 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#17] от "Xintu":

  Това с ,,Бъъългари - юююююнаци,, винаги .... ама винаги е огромен проблем.... Дой4о прави забележки и се мръщи... а българите не разбират какъв е проблема и става едно голямо мазано... ,,,Ко бе? Ко бе? Ко иска тоя шваба? Да не викаме ли? Яяяя моля ти се вземи и се разкарай!!!,,

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 19. 19 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#1] от "Xintu":


  До коментар [#5] от "VеnRus 2008":

  Май-май сте на прав път. 2000-та и 2001-ва са най-лошите години за добива на опиемев мак, защото талибаните забраняват отглеждането му. Веднага след "освободителната" мисия на Големия брат, производството се вдига до рекордни нива - в предишните доклади има много хубави графики на това "вдигане"

  it comes from inside, just listen ...
 20. 20 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Е те това дето го забелязали от UNODC е близко до ума.
  Развитието на технологиите дава възможност за производство на синтетика. Комбинирайки с развитието на транспорта и комуникациите скоро ще се достигне до мобилни лаборатории и производството на яхти в неутрални води.
  На наркомана му е все едно с какво ще се упои. Колкото по-евтино - толкова по-вече. Печалбата от синтетика е много по-голяма, а риска много по-малък.

 21. 21 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  [quote#2:"kimba3"]Бедните афганистанци,ще умрат от гад, след като спрат да им купуват хероина... [/quote]
  Както има световен картел в производството на прах за пране , бира или гмо храни така и наркотиците се централизират и ще се наложат химическите гиганти пред тези които използват традиционни "био" технологии !

  където ООН разполага сини каски там ще са логистичните центрове за наркодистрибуция !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 22. 22 Профил на bel_bel
  bel_bel
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#6] от "Xintu":

  Че как няма да пръскат!Нали миналата година от „мана“ са загинали 50% от посевите!?!

  Кто-то сказал, что жизнь была бы тяжелой, если бы не честные глаза собак. Дурак он. Собака — это хорошо. Но самое лучшее — это честные глаза людей.
 23. 23 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  До коментар [#4] от "Xintu":

  Очевидно е, че мужикът говори за рускините и излишно обобщава за всички жени.

  http://www.youtube.com/watch?v=VyxWO9xxyXU

 24. 24 Профил на sn0wflake
  sn0wflake
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Аз гледам на употребата на наркотици като на Естествен Подбор - по-глупавите индивиди се чистят по този начин...
  Съжалявам ако звуча грубо - просто мнение.

 25. 25 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#3] от "kuku032":

  злите американци са пуснали генно-модифицирани макове и листа от кока, които в ДНК-то на семената си съдържат вируса на СПИН. и когато си боцнеш една инжекцийка хероин, или смръкнеш една магистралка кокаин вече си заразен със СПИН.

  РЕФОРМИ !
 26. 26 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 884 Неутрално

  [quote#3:"kuku032"]Само не можах да разбера как наркотиците разпространяват СПИН.[/quote]
  Наркоманите се боцкат с една и съща спринцовка много често.

 27. 27 Профил на Попа от Симитли
  Попа от Симитли
  Рейтинг: 561 Неутрално

  По тази причина редица държави, включително България, са съобщили на ООН за временен "глад" за хероин на местния пазар.

  - еми държавата да се намеси, някакъв временен фонд или неприкъсновен държавен запас да се създаде (примерно софарма може да го поддържа и да получава пари от държавата), да ги задължат да се застраховат срещу глад на хероин, щото това е един от продуктите от първа необходимост за една от най-уязвимите части от населението, и така нататъка в тоя ред на мисли.

  в крайна сметка, защо се субсидира цената на тютюна, а не на херцата, еднакво пристрастяващи са, клинично погледнато.

  ... sorry, I'm fucked up inside!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK