Евреи и мюсюлмани осъждат забрана на обрязването в Германия

Евреи и мюсюлмани осъждат забрана на обрязването в Германия

© Associated PressЛидери на евреите и мюсюлманите в Германия се обединиха в осъждането на решение на германски съд, според което на практика се обявява извън закона обрязването на момчета, практикувано ритуално от последователите на юдаизма и исляма.


Според съд в Кьолн това е равносилно на телесна повреда, но според представители на двете религии присъдата е безчувствена и дискриминационна, както и атака срещу многовековна религиозна традиция. Така се навлиза в минно поле, където се отнемат правомощия на религиозните организации и се противоречи на конституцията на Германия, твърдят те.


"Смятам решението за враждебно спрямо каузата на интеграцията и дискриминационно срещу всички засегнати страни", каза Али Демир, председател на Религиозната ислямска общност в Германия. Според него то само ще увеличи пътуванията за подобни манипулации в съседните страни. "Това е нечувана и безчувствена мярка", която е равносилна на "безпрецедентна и драматична намеса в правата на религиозните общности за самоопределение", заяви Дитер Грауман, президент на Централния съвет на евреите в Германия.
Кьолнският съдия постанови, че обрязването на деца нарушава интересите им, защото води до физическа промяна на тялото и защото не детето, а друг определя религиозната му принадлежност.


При решението са взети предвид три члена на конституцията: за правата на родителите, за свободата на религиозната практика и за правото на детето на телесна недосегаемост.


Евреи и мюсюлмани осъждат забрана на обрязването в Германия

© Associated Press


Отхвърля се тезата на защитата, че обрязването е хигиенична мярка в много култури - една от основните причини, поради които то е позволено да се извършва в страни като САЩ, Великобритания и Германия. След продължително обмисляне, съдът заключи, че обрязването "дори да е извършено правилно от лекар и с разрешението на родителите, трябва да се смята за телесна повреда, когато се извършва върху момче, неспособно да даде съгласието си".


Освен това тялото на детето би било "постоянно и необратимо променено" и тази корекция е "против интересите на детето само да решава към коя религия иска да принадлежи".


Това е краят на продължителна съдебна битка, започнала, след като мюсюлманско семейство решило да обреже при лекар от Кьолн сина си по религиозни съображения. Лекарят, наречен в присъдата само д-р К., извършил обрязването на 4-годишното момче през ноември 2010г., след което направил четири шева на раната. Същата вечер той посетил семейството, за да провери момчето. След два дни обаче то започнало да кърви и родителите му го отнесли в травматологията на Университетската болница в града. От болницата се свързали с полицията, която започнала разследване. Лекарят е обвинен в нанасяне на телесна повреда и случаят е даден на съда.


В сряда съдът оневини д-р К., защото той не е нарушил никой закон. Но в същото време бе решено, че обрязването на деца трябва да се обяви извън закона и че нито съгласието на родителите, нито религиозната свобода оправдават процедурата. Лекарите, извършващи обрязване, трябва да бъдат наказвани, реши още кьолнският съд.


Холм Пуцке, преподавател по пенология (специалност, изучаваща наказването на престъпления) от университета в Пасау, коментира пред агенция DPA, че присъдата създава правен прецедент и ще действа като предупреждение. "Решението не обвързва други съдилища, но ще има ефекта на предупредителен сигнал", казва Пуцке. Той обяснява, че макар д-р К. да е оправдан, от сега нататък никой лекар няма да може да каже пред съдия, че не е знаел за забраната.


За разлика от политиците, които отдавна са под натиск за подобни случаи, "съдът не се поддаде на страха, че ще го обвиненият в антисемитизъм или религиозна нетолерантност". "След като отшуми първата емоционална реакция на осъждане, надявам се да започне дискусия за това колко едно общество е склонно да толерира религиозно мотивирана жестокост срещу деца."


Защитници на правата на децата протестират в САЩ срещу продължаваото религиозно обрязване на малолетни.

© Associated Press

Защитници на правата на децата протестират в САЩ срещу продължаваото религиозно обрязване на малолетни.


Осъдителни реакции заваляха и от Европа, като равин Арие Голдберг от базираният в Брюксел Равински център на Европа определи решението като "фатално за свободата на религията". Той каза пред израелския либерален в."Аарец", че то "противоречи на конвенцията на ЕС за човешките права, на която Германия се подчинява, и накърнява основни свободи на религията, гарантирани от германската конституция".


В социалните мрежи решението оживено се обсъждаше цял ден. Един от участниците във форум на ляво ориентирания берлински вестник Taz коментира: "Въпросът е пределно ясен: религиозната свобода на родителите свършва точно там, където започва физическото увреждане на другите, независимо дали са техните деца". Друг обаче отвръща: "Като обрязан евреин мога да добавя само следното: Няма ли си прокуратурата в Кьолн по-добра работа от тази да се меси в нашите хилядолетни еврейски религиозни закони? Няма да стане - трябва да действаме решително срещу това ужасно решение на регионалния кьолнски съд."


Според Световната здравна организация всеки трети мъж на планетата е подлаган на обрязване. Около 70% от тях са мюсюлмани, а около 1 % - юдеи.


Празник за обрязване в село Рибново в България.

© Associated Press

Празник за обрязване в село Рибново в България.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK