Радован Караджич бе оправдан по обвинението в геноцид в общини в Босна

Радован Караджич бе оправдан по обвинението в геноцид в общини в Босна

© ReutersБившият лидер на босненските сърби Радован Караджич бе оправдан днес от Международния трибунал по обвинението в геноцид в общини в Босна, но срещу него остава в сила обвинението в геноцид в Сребреница, предаде БТА.


На днешното съдебно заседание южнокорейският съдия О-Гон Куон заяви, че съдебният състав е уважил отчасти искането на обвиняемия и го е оправдал по първия пункт от обвинителния акт, като е отхвърлил останалата част от искането му.


Срещу Караджич остава обвинението в геноцид в Сребреница и други девет обвинения за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени по време на войната в Босна. През юли 1995 г. босненските сръбски сили избиха близо 8000 босненски мюсюлмански мъже и момчета в Среберница, като това е най-голямото масово избиване на хора в Европа след Втората световна война.
Първото обвинение в обвинителния акт срещу Караджич бе за геноцид, извършен, според прокурорите, между март и декември 1992 г. чрез убийства, принудителни изселвания и сериозни посегателства срещу физическата цялост, целящи отстраняване на мюсюлманите и хърватите от Босна.


Доказателствените елементи, представени от обвинението, не достигат достатъчно равнище, позволяващо да се заключи, че физическите и психически страдания в общините са имали за цел смъртта на цялото или на част от населението, заявиха съдиите от трибунала.


Защитата поиска на съдебното заседание на 11 юни Радован Караджич да бъде оправдан по повдигнатите срещу него 11 обвинения в геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления. Правилата на Международния трибунал предвиждат, че защитата може да поиска оправдаване на обвиняемия след представянето на доказателствените елементи на обвинението. Обвинението приключи представянето на своите доказателства на 25 май. Защитата ще започне да представя доказателствата си на 16 октомври.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK