Астронавтите, прекарали 6 месеца на Международната космическа станция, се връщат на Земята

Международната космическа станция на фона на Маями, Флорида.

© NASA

Международната космическа станция на фона на Маями, Флорида.В степта на Казахстан утре кацат космонавтите, които прекараха повече от шест месеца на Международната космическа станция, съобщиха Европейската космическа агенция и НАСА. Можете да гледате кацането на космическия кораб на живо в 11:15 часа (8:15 ч. по Гринуич) в неделя.


Астронавтите от мисията PromISSe са американецът Дон Пети, руснакът Олег Кононенко и холандецът Андре Кауперс.


Мисията им беше удължена с още един месец в космоса. Изстрелването на руския космически кораб "Союз", който заведе новите астронавти в станцията и да прибра старите на Земята, беше забавено.
В безтегловност хората губят костна маса много бързо. "Тук остаряваме по-бързо", казва в блога си Кауперс. Освен научните експерименти, астронавтите провеждаха и тестове върху себе си. Холандецът и американският му колега преминаха през солна диета – една седмица нормална храна и една седмица безсолна и установиха, че солта влияе отрицателно на костната маса. Това има значение за хората, които страдат от остеопороза.


С кацането им на Земята свършва и мисията PromISSe. Експериментите варираха от измерването на мозъчните вълни на астронавтите, за да се види дали има разлика при функционирането на мозъка в космоса, до измерване на температурните разлики при различни смеси от течности при микрогравитация – резултатите от които може да се използват в подводното извличане на нефт.


Новите попълнения в МКС са руснаците Генади Падалка и Сергей Равин, заедно с американеца Джо Акаба. Тяхната мисия е 31 по ред на станцията. Международната космическа станция е лаборатория в космоса, която започва своя живот през 1998 с изстрелването на първите модули – руската "Заря" и американската "Unity". Тя става реалност благодарение на сътрудничеството между САЩ, Русия, Канада, Япония и ЕС. Уникалното й разположение на 400 километра над земната повърхност предоставя възможност за провеждането на всевъзможни експерименти в безтегловност.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK