Световните сили с нов мирен план за Сирия, съдбата на Асад остава неясна

Световните сили с нов мирен план за Сирия, съдбата на Асад остава неясна

© ReutersВодещите държави в света се договориха в събота в Женева за план за сформиране в Сирия на преходно правителство, което да сложи край на кръвопролитния граждански конфликт, но не се споразумяха за съдбата на президента Башар Асад и каква роля ще играе той в този процес.


Кофи Анан - посредникът от името на ООН и Арабската лига, заяви, че в преходната администрация трябва да има членове на сирийската опозиция и на режима на Асад. Нейната задача ще бъде подготовката на свободни избори, а резултатът ще е ясен след около една година.


"Времето изтича. Конфликтът трябва да бъде уреден с мирен диалог и преговори", заяви пред репортери бившият генерален секретар на ООН.
Разговорите бяха оценявани като последния шанс да се избегне пропадане на Сирия в голям вътрешен конфликт. Русия, най-силният съюзник на Асад, както и Китай, отново се противопоставиха на настояването на арабите и Запада президентът да се оттегли. Външният министър Сергей Лавров заяви, че доволен от резултата и че ключов момент е сделката да не налага на Сирия мирен процес.


В заключителното споразумение се посочва само, че преходното правителство трябва да се създаде "на базата на взаимно съгласие". Отпаднаха текстовете, в които изрично се посочва, че от това правителство трябва да бъдат изключени всички, чието участие би компрометирало прехода и би попречило на стабилността и помирението. В документа се призовава да се позволи на сирийците да демонстрират мирно, незабавно да се прекрати насилието и да бъдат освободени политическите затворници.


След края на разговорите САЩ и Русия тълкуваха по различен начин каква ще е съдбата на Асад, който управлява от 11 години като наследник на баща си Хафез и е осъждан от световни лидери за жестокостта, с която смазва бунта срещу режима му. "Асад трябва да си тръгне. Тук премахнахме илюзията, че той и хората с кръв по ръцете могат да се задържат на власт", каза държавният секретар Хилари Клинтън.


Анан свика разговорите в централата на ООН  в Женева в опит да спаси мирния план, който масово е пренебрегван от режима в Дамаск. При откриването на срещата той предупреди, че има опасност конфликтът да прерасне в регионална и международна криза. След приключването й Анан каза: "Съмнявам се, че сирийците, които толкова много се сражават за независимостта си да определят как са управлявани и кой ги управлява, ще изберат да ги предвождат хора с окървавени ръце. Не мога да кажа, че съм щастлив, но съм доволен от резултата".


В Женева се събраха външните министри на петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН - Рися, САЩ, Китай, Франция и Великобритания, заедно с колегите си от Турция, Кувейт и Катар, генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, ръководителя на Арабската лига Набил Елараби и отговарящата за външната политика на ЕС Катрин Аштън.


На масата отсъстваше Иран - най-близкият съюзник на Сирия, както и Саудитска Арабия - водещ противник на Дамаск и Техеран и ключов помощник на бунтовниците. Нямаше и представители на сирийското правителство или на опозицията.


Британският външен министър Уилям Хейг изрази съжаление, че след 9 часа дискусии не се е стигнало до споразумение за продажбите на оръжие за Сирия, както и какви могат да бъдат следващите действия, включително нови санкции, на Съвета за сигурност.


Хаят Алви, анализатор в колежа на американския ВМФ, коментира пред Reuters, че се съмнява Дамаск да приеме плана, а прилагането му би било почти невъзможно. "САЩ и Западът няма да получат никаква гъвкавост от страна на режима в Сирия и неговите съюзници, особено Русия. Доказателството е в продължаващото насилие на Асад над сирийския народ, въпреки че от седмици насам се правят дипломатически усилия за спирането му. Всички обикалят в кръг и най-вероятно това ще е сценарият в следващите месеци, докато Русия продължава да подкрепя сирийското правителство."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK