За €3000 всеки грък може да плати своята част от дълга

За €3000 всеки грък може да плати своята част от дълга

© ReutersПитър Номикос не може да чака европейските лидери да измислят план за спасяването на страната и е взел нещата в свои ръце. Номикос е създал неправителствена организация, която да помогне за намаляването на дълговете на Атина. Тя изкупува гръцки държавни облигации и после опрощава дълга, разказва германското списание Spiegel.


"Занимавам се професионално с дълг и съм изумен, защото Гърция има историческа възможност. В еврозоната страната има много силна валута, а цената на държавните облигации намалява. Това прави възможно изкупуването на дълг на много ниски цени и намаляване на задлъжнялостта на страната с относително малки разходи", казва Номикос.


Неговата организация призовава гърците да правят дарения. Номикос обяснява, че ако дългът се раздели поравно сред населението, всеки грък ще дължи около 25 хил. евро. "Казвам на съгражданите си да се освободят от дълга. Гръцките държавни облигации с номинална стойност от едно евро се търгуват в момента за около 12 цента. При дарение от 3000 евро всеки грък ще може да се освободи от своята част от дълга", обяснява той. До момента организацията на Номикос е инвестирала 273 хил. евро и притежава гръцки дълг на стойност 2.2 милиона евро.
Първият поддръжник на инициативата е бил Евангелос Маринакис, собственик на най-големия футболен клуб в Гърция - "Олимпиакос" (Пирея), който дарил 168 590 евро. Номикос се обърнал към него с молбата да използва логото на организацията и да разпространи посланието й. Маринакис веднага се съгласил и това било ключов момент, защото половината Гърция подкрепя този отбор. Той решил и да изкупи дълга за всичките си служители и така дарил по 3065 евро за 55 души.


"Не става въпрос за това да моля богати хора да даряват пари. Става въпрос за това повече гърци да помогнат на страната си. Тази кампания ще успее само ако се превърне в социално движение. Хората ще се гледат един друг и ще се питат: Ти лично какво направи в борбата с дълга?", обяснява Номикос.


На въпроса на Spiegel дали няма да е по-лесно гърците да започнат да си плащат данъците той отговаря: "Разликата с данъците е, че не знаете как те ще се използват. Липсва доверие в държавата и аз няма да се правя, че мога да разреша този културен проблем. Но освен това гърците са големи патриоти и мисля, че ние трябва да използваме това чувство", казва Номикос.


Той е основал фондацията си в американския щат Делауеър. Според него в Гърция няма да е сигурен, че парите ще останат недокоснати. "Да бъдеш благотворителна организация в Щатите означава, че всеки американец може да отдели дарение от данъците си. Това е голям стимул за заможната гръцка диаспора в САЩ", обяснява Номикос.


Той допълва, че има и голям интерес от страна на гръцкия бизнес, като някои компании правят маркетинга на продуктите си чрез слогана на фонадацията Debt-free Greece и даряват част от печалбата за изкупуването на дълг.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Да,но въри му обясни ти на Трипчо Сифилилакис!

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 2. 2 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Моята част от дълга е тази която аз съм изтеглил и аз съм похарчил. Това което са изяли бюрократи и политици не е мой дълг.

 3. 3 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Хитри са гърците взели 1 евро сега връщат 12 цента, но тази няма да я бъде.

 4. 4 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Комай единственото смислено нещо сред напълно налудничавите идеи на Тройки и Меркозита!
  Само пътят с даренията е грешен, трябва да се създаде организация и да се даде възможност на граждани и фирми да изкупуват държавен дълг.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 5. 5 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  25 хил. евро на човек е 100 хил. евро на 4-членно семейство от 2 родители с 2 деца, без да смятаме бабата и дядото пенсионери.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 6. 6 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 696 Неутрално

  тарикатско изглежда ... дали ще проработи патриотизма ... тепърва предстои да се разбере
  За сега - добър опит

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 7. 7 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 621 Любопитно

  Този човек изобщо не ми прилича на грък,само името му е гръцко Да си изкупуват сами дълга,да си продадат скъпата държавна собственост която имат,а не само да плачат за пари!

 8. 8 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2339 Неутрално

  До коментар [#1] от "Galata":

  Абе,нали ако почне осезаемо купуване на дълг,чените моментално ще хвръкнат?!Тоя не е нормален!Купил за 10 евро дълг и мисли,че открил филосовския камък!Я да почне да купува с милиони,да видим,колко ще съумее да купи!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 9. 9 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#8] от "lz2":

  Защо ще скача? Да не би защото ще се появят и други купувачи на високи цени? А като се появят други купувачи Гърция се снабдява с пари, а изкупилите на ниски цени се отървават на високи. Нарича се спекула с дълг, но е същата както всяка друга спекула.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 10. 10 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Тази версия е евфемизъм на "Братя , да върнем краденото !" и не бива да бъде мислена за "естествен" продукт на гръцкия социален процес . Тя показва , че наред със стартиращия "преход" , на пистата са заели места и "соросчета" от всякакъв калибър ...

 11. 11 Профил на VDI
  VDI
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "lz2":

  Еми това са рисковете на покупките в голям размер. Реално с всеки дълг е така, ако има голямо търсене без предлагане цената се качва. Но дори при този сценарий, реално от това пак че спечелят гърците, тъй като гръцкият дълг няма да е "боклук", доверието в него ще се качи поради намаляващата лихва. Много си е добре човека

 12. 12 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1632 Любопитно

  Да не са луди !?!?

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 13. 13 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  Е, то така ако ставаше...

  Мачкай климатичния чейндж!
 14. 14 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  До коментар [#8] от "lz2":

  Цената на суверенния дълг отразява на първо място степента платежоспособност на дадена държава! За Гърция тя е около 0, защото Гърция не може сама да си плаща старите дългове, а го прави с нови дългове. Нови дългове единствено от официални източници! Нещо повече, гръцкият дълг продължава да расте, а гръцкият БВП се свива! Отношението БВП/дълг се влошава още повече!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 15. 15 Профил на SHTASTLIV
  SHTASTLIV
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Аз, предлагам в България да направим точно обратното.
  Всички кредити на физически лица да се прехвърлят на държавата. Става въпрос за около 17 млрд.€
  Какво ще се постигне?
  1.Значително по-ниски лихви - някъде към 4.5%
  2. Ще се увеличи дохода на семейството
  3. Ще се повиши покупателността
  4. Семействата ще излязат от психо дупката на задълженията
  и ред други плюсове.....

  Всеки с кредит, платен от държавата ще подпише декларация за ....примерно 10 години без кредити и никакъв тютюн
  И дори, че над 50 % от покупките ще са от верига магазини "Произведено в Бг"

  Ян Биби Ян ;)
 16. 16 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4363 Неутрално

  То това не е забранено.

  Любовта ще спаси света!!!
 17. 17 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4363 Неутрално

  Не е ли забранено?

  Любовта ще спаси света!!!
 18. 18 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1154 Любопитно

  До коментар [#15] от "SHTASTLIV":

  Интересна идея, с която човек може доста да си позанимава мисълта. За съжаление обаче е абсолютно невъзможна да се случи.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 19. 19 Профил на wildbalkan
  wildbalkan
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#3] от "normandy":не само ще я бъде,ами в момента 1 евро от гръцки дълг =0.12 евра,та то това се случва в момента,кое точно няма да го бъде,не ми е ясно?!

 20. 20 Профил на wildbalkan
  wildbalkan
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#7] от "moloko_":Номикос е гръцко име,както и господина с това име,чист грък си е,лично го познавам и е от големите имена на Санторини,родът му е доста голям и заможен и....какво ли не

 21. 21 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2339 Неутрално

  [quote#14:"~"]! Отношението БВП/дълг се влошава още повече![/quote]

  Това,като прогноза,го бях писал миналата година,но спиралата още не е набрала скорост!Влошаването ще спре,когато БВП им падне около 20% под нашия.Сегашен наш БВП,а не бъдещ!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK