"Франс прес": Унгария се готви да наложи данък на централната си банка

Управителят на унгарската централна банка Андарш Шимор в понеделник описа идеята като незаконна, опасна и неразбираема.

© Associated Press

Управителят на унгарската централна банка Андарш Шимор в понеделник описа идеята като незаконна, опасна и неразбираема.Унгарското правителство планира да разшири предложения данък върху финансовите транзакции, така че да обхване и централната банка на страната (MNB), предаде "Франс прес", позовавайки се на източник от институцията.


Правителството ни информира, както и Европейската централна банка, за плановете си да обложи MNB чрез новия данък върху финансовите транзакции, каза източникът. Управителят на унгарската централна банка Андарш Шимор в понеделник описа идеята като незаконна, опасна и неразбираема.


Премиерът Виктор Орбан обяви по-рано тази седмица план на стойност 1 милиард евро за намаляване на безработицата, който ще бъде финансиран чрез данък върху финансовите транзакции от 2013 г.
Идеята, представена преди няколко месеца, беше да се наложи данък върху всички финансови транзакции, парични трансфери, тегления и депозити на компании и отделни хора. Министърът на икономиката обаче наскоро предложи данъкът да бъде наложен и на централната банка, решение, което беше определено от наблюдатели като необичайно.


Обикновено централните банки не са обект на данъка, защото всичките им печалби отиват в държавния бюджет, коментира ежедневникът Nepszabadsag. Ако MNB прехвърли данъка върху клиентите си, това ще доведе до пълен хаос в лихвената система, предупреди изданието.


ЕЦБ все още не е коментирала предложението на Будапеща. Миналата седмица институцията приветства критикувания закон, ограничаващ независимостта на унгарската централна банка. Въпросът беше в основата на спор между Будапеща и международните й партньори от ЕС и МВФ и затрудни разговорите за ключовата кредитна линия от 15 милиарда евро, от която Унгария се нуждае.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK