Япония започва да пуска спрените след цунамито атомни централи

В Япония страхът от радиация остава, но нуждата от електроенергия доведе до рестартиране на ядрената енергетика на страната

© Reuters

В Япония страхът от радиация остава, но нуждата от електроенергия доведе до рестартиране на ядрената енергетика на странатаВ префектура Фукуи, западно от Токио, започна да подава електричество първата японска атомна електроцентрала, която отново бе пусната, след като миналогодишното цунами доведе до спиране на всички ядрени централи, съобщиха осведомителните агенции. Третият реактор на АЕЦ "Ои" е първият, който е рестартиран след силното земетресение и катастрофалната приливна вълна, предизвикала авария в АЕЦ "Фукушима-1" през март.


Реакторът бе пуснат отново въпреки вълната от протести в цяла Япония. Четвърти реактор на "Ои" ще бъде пуснат на 17 юли.


Подновяването на работата на един реактор няма да може да реши енергийната криза, обхванала Япония, но чувствително ще облекчи зависимостта на префектура Фукуи от топлоелектрическите централи. Според специалисти започналата експлоатация на "Ои" на практика ще реши въпроса с недостига на електричество в региона. Властите обмислят и пускането на още реактори. Преди аварията във "Фукушима-1" в Япония работеха 50 ядрени реактора, които осигуряваха около 30 на сто от необходимата й електроенергия.
След аварията на АЕЦ "Фукушима-1" през март 2011 г. повечето японски реактори бяха спрени за проверка и още не са пуснати заради твърдата позиция на местните власти, които искат от компаниите оператори гаранции, че централите са безопасни. Освен това според японските закони всички реактори трябва да се спират за планова проверка веднъж на 13 месеца.


Така през май тази година в Япония не остана нито един работещ реактор. Това натовари националната енергосистема и увеличи потребностите от гориво за тецовете. В момента в Япония има режим на пестене на електричество.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Японците упорито искат да си правят харакири.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 2. 2 Профил на Гита Ог
  Гита Ог
  Рейтинг: 768 Неутрално

  "Преди аварията във "Фукушима-1" в Япония работеха 50 ядрени реактора, които осигуряваха около 30 на сто от необходимата й електроенергия."

  Това е. Япония е загубена без АЕЦ. Колкото и против да са местните власти и населението, истината е такава.
  И колкото и да искат зелена енергия, топлоенергия или друга, ядрената си остава най-евтина.

  Вещица от Овнерог
 3. 3 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Централата работи от миналата седмица. Даже и японците не могат без атомна енергия. В случая с цунамито грешката си е на хората, решили да се строи там. Забележете че централата остана незасегната от земетресение 9 по Рихтер, а цунамито направи белята. Зелените технологии за производство на енергия са хубаво нещо и правилна стъпка, но все още са в начален стадий.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3525 Неутрално

  Ядрената енергия няма алтернатива !

  [quote#1:"kuty"]Японците упорито искат да си правят харакири.
  [/quote]
  Харакирито е "зелената енергия" ! Виж само колко се изорава за една вятърна перка !
  http://www.wind-power-problems.org/i/wind-power-erosion.jpg

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на lenor
  lenor
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Тия къртят от всякъде.Ние за 20 години не можем да построим една централа и един мост.

 6. 6 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  Атомната енергия за сега няма алтернатива, като цена и дългосрочна експлоатация. Като прочетох, че ги спират и няма да ги пускат си помислих, че са измислили нещо ново, направили са пробив, но за съжаление става ясно, че за сега атомната енергия не може да се замени.

 7. 7 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  Нема как. Ток по вода не може да се внесе....

 8. 8 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 605 Неутрално

  От Дойче Веле:


  Фукушима: какво премълчаха японците
  От катастрофата във Фукушима изминаха пет месеца. Сега на бял свят излизат информации, според които японското правителство е пренебрегнало важни прогнози, рискувайки живота на хиляди.
  Уж предпазени
  В деня, в който експлозиите в АЕЦ Фукушима 1 изхвърлят в атмосферата милиони радиоактивни частици, по цял свят тутакси започват да се питат: накъде ще поеме радиоактивният облак? Възможен отговор предлага Speedi. Тази абревиатура означава System for Prediction of Environment Emergency Dose Information. В превод: "Система за прогнозиране на аварийни дози радиоактивност в околната среда".
  Въз основа на тези данни властите е трябвало своевременно да предупредят жителите на Намие, малък град на малко повече от 10 км от Фукушима, за опасността от радиоактивния облак, който е трябвало да премине няколко дни по-късно над населеното място. Властите обаче не го сторили.

  Евакуирани под облака?
  Хората от Намие и околностите си остават у дома между 12 и 15 март - дните, в които облаците със своя радиоактивен товар преминават над града и над основното училище "Карино". В училището са се събрали стотици хора от евакуираната десеткилометрова зона около авариралата атомна централа. Основното училище е един от първите, временни евакуационни центрове. Хората не подозират за опасността от облъчване. Та нали в Северна Япония през пролетта преобладават западните ветрове. По-голямата част от радиоактивните частици, уверяват ги официално, ще бъдат ответи над открито море.
  Че данните от Speedi очертават коренно различна картина, е било предварително известно на ядрено-надзорните органи. Тези данни обаче така и не стигнали до най-важните органи, които вземали решенията за евакуацията. Очевидно и местните власти не са били информирани за сценария според Speedi.
  Поверителни правителствени документи, с които разполагала информационната агенция АП, доказвали как властите и правителството отказали да публикуват данните. Струващата милиони мрежа на Speedi, създадена след катастрофата в Чернобил през 1986 г., измерва с помощта на станции из цялата страна т.нар. "местни дози радиация". Въз основа на метеорологичните данни компютърна система симулира разпространението на радиоактивните вещества.
  Съгласно документите данните, събрани от японското Министерство на науката и технологиите, наистина били предадени на Надзорната комисия за ядрена и индустриална сигурност. В комисията обаче очевидно било взето решение данните да не бъдат публикувани на първо време.

  Данните от Speedi - без никаква стойност?
  Сега се търсят виновници, отговорността се прехвърля от едни на други и се правят декларации със съмнителна стойност. "Нямах понятие с какви информации разполагаме", казал премиерът Наото Кан на 17 юни в парламента. Той не знаел нищо за Speedi и затова нямал възможност да вземе съответно решение.
  Харуки Мадараме, шефът на комисията за ядрена и индустриална сигурност и съветник на премиерския екип по кризата, смята, че данните от Speedi нямали никаква стойност, те не били нищо повече от бюлетин за времето. Без конкретни и точни познания за вида и количеството на освободените радионуклеиди, не можели да се правят сериозни прогнози. Освен това измервателните станции били засегнати от цунамито, а и компанията оператор на АЕЦ-а Тепко така и не предоставила данните от собствените си измервания.
  Освобождава ли това обаче отговорните власти от задължението да публикуват важни данни по време на криза и да демонстрират прозрачност?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 9. 9 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Просто: японците нямат достатъчно ЕКОидиоти...

 10. 10 Профил на skiper
  skiper
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Един хубав ден цяла Япония ще гръмне, но...тогава вече ще е твърде късно !

 11. 11 Профил на xart
  xart
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Каквото и да си говорим, японците ще оцелеят. Винаги са успявали и въпреки всичко, пак ще го направят.

 12. 12 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Не трябваше да отиват в крайности - не е нужно да бъдат затваряни всичките.
  Не е и възможно да функционира икономиката им нормално при това положение.
  Нека направят нови тестове и да закрият примерно 30-40 % от мощностите. Всичко останало е просто реакция под натиска на трагичните събития от Фукушима...

 13. 13 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Японците нямат проблеми електроснабдяването, като цяло.

  Имат проблеми с върховото потребление на ток по средата на деня заради климатиците и то не всеки ден. Недостигът на ток е само тогава - през деня по време на върховото потребление.

  За щастие точно тогава фотоволтаиците произвеждат най-много ток, както погазва дългогодишния опит от Германия, и сега от 1.Юли.2012 в Япония влезе в сила FiT закон, подобен на нашия и на германския, за преференциални цени за изкупуването на тока от ВЕИ.

  В резултат на което, Япония ще добави над 4 гигаватпика, които ще произвеждат най-много ток точно когато японците имат най-голяма нужда от него.

  Това значително ще намали нуждата от пускане на спрени реактори, а пък за строеж на нови реактори в Япония никой не смее да обели и думичка.

  А до края на 2013 Япония най-вероятно ще са добавили още над 10 гигават пика фотоволтаици.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 14. 14 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#4] от "comandante":


  [quote#4:"comandante"]Харакирито е "зелената енергия" ! Виж само колко се изорава за една вятърна перка ![/quote]

  "Зелената енергия" само от вятърни перки ли е?

  А колко земя се изорава за офшорните вятърни перки?

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 15. 15 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#2] от "caffeine":
  До коментар [#4] от "comandante":
  До коментар [#3] от "dragozow":
  До коментар [#9] от "hinin37":
  До коментар [#12] от "theanalyser":

  За зла беда Японското правителство, Японския парламент и японския народ не са много съгласни с вас.

  Единствената причина, поради която се пускат АЕЦите - и то забележете ЕДИН реактор за сега, е за да се даде време да започне да действа новия ИЗКЛЮЧИТЕЛНО щедър закон за субсидиране на ВЕИ, който е същия като нашия:

  http://www.renewableenergyworld.com/rea/news/article/2012/06/japan-approves-feed-in-tariffs

  Ето тук са изкарани числата за новите японски преференциални цени за изкупуване на ток от ВЕИ, а за сравнение ето ги текущите германски за фотоволтаици:

  http://de.wikipedia.org/wiki/Erneuerbare-Energien-Gesetz#Photovoltaik

  и текущите Български:

  http://www.capital.bg/shimg/oo_1842422.jpg

  Сами може да видите и да си ги сравните.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 16. 16 Профил на barabana
  barabana
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Пак не научихме нищо от случилото се.

 17. 17 Профил на assyta
  assyta
  Рейтинг: 435 Неутрално

  "Тъпите" япончета си нямат Боко-сан, който да им обясни, че трябва да плащат на Кака-сан милини, и да бъдат доволни, затова си пускат АЕЦ, макар да са 1-2 поколения по-стари, отколкото нашите в Белене. Народееееееее-събуди се!

 18. 18 Профил на mozemedelie
  mozemedelie
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#13] от "Distributed
  Рекорден дефицит в платежния баланс от 5 милиарда долара отбеляза Япония през януари заради нарасналия внос на енергоресурси на фона на срещащия трудности процес на възстановяване на икономиката на страната.
  След земетресението и цунами на 11 март 2011 г., които извадиха от строя АЕЦ Фукушима, в Япония бяха спрени 52 от 54-те ядрени реактора, което предизвика недостиг на енергия и голямо увеличение на вноса на енергоресурси.
  Според анализатори за увеличаване на дефицита определена роля е изиграл и спадът на износа. При това курсът на йената към долара продължи да се снижава, а дефицитът в търговския баланс отново постави въпроса ще може ли Япония да се справи с обслужването на огромния си държавен дълг.
  Становището на експертите е, че в близка перспектива страната няма да има трудности с обслужването на държавния дълг, но засега не е ясно дали това положение ще се запази след пет или десет години. /Интерфакс, 11.03.2012 г. / П.С. моля те, прочети с разбиране и спри с мантрата ВЕИ. Аз съм "ЗА" ВЕИ, но не и да се отказваме от АЕЦ и защото икономиката ни не може да понесе отказа от АЕЦ-просто не може!

 19. 19 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  Защо няма осъдени японски седераси за геноцида над населението по време на укриването на истината за радиационното облъчване? Нали уж там имаше някакво бледо подобие на демокрация и западни ценности?

  In debt we trust
 20. 20 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  [quote#11:"xart"]Каквото и да си говорим, японците ще оцелеят. Винаги са успявали и въпреки всичко, пак ще го направят. [/quote]


  Голяма сентенция, същото може да се каже и за циганите и сомалийците, понеже са оцелели.

  In debt we trust
 21. 21 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#18] от "mozemedelie":


  [quote#18:"mozemedelie"]. моля те, прочети с разбиране и спри с мантрата ВЕИ. Аз съм "ЗА" ВЕИ, но не и да се отказваме от АЕЦ и защото икономиката ни не може да понесе отказа от АЕЦ-просто не може![/quote]

  Каква мантра с ВЕИ? Посочих какво решение са взели Японското правителство тук [#15].

  Изглежда Япония иска новите й мощности да са ВЕИ, а не АЕЦ.

  И, моля, опитайте се да вникнете в поста ми - [#13] и се опитайте да потърсите повече информация по въпроса, но да повторя:

  В Япония няма недостиг на ток и на евтин ток, като цяло, има недостиг на ток само по време на върховото потребление - през деня и то главно от Юни до Септември (защото Япония е на същата географска ширина, като Средиземно море, виж картата) , когато работят най-много климатици, и тогава се налага да се използват СУПЕР скъпи мощности и точно от там идват големите разходи за електричество, а точно по това време фотоволтаиците правят най-много ток.

  И точно поради това Японското правителство прие два пъти по-щедри субсидии за фотоволтаиците от Германия.

  Кое точно от това е "ВЕИ мантра"? Посочете ми къде не съм прав?

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 22. 22 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Япония е особен случай и въпреки всичко ядрената енергетика беше само 30% на пика си. Временно може би ще рестартират някой друг реактор, но нови ядрени централи няма да строят. Освен това техните не са руски самовари! За беля на руското ядрено лоби у нас, ние не сме Япония и нямаме нужда от повече мощности, още повече ядрени и руски! Ние имаме свръх производство, от което се възползват няколко "наши" фирми, които изнасят евтин ток, който всички ние субсидириме от вътрешните цени. Не е зле да гледаме Австрия и Германия като примери, а не Азия, пък било то Япония или Сибир.

 23. 23 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#2] от "caffeine":
  Тъпаци! Да бяха се обадили - толкова фотоволтаици останаха в склада! Подарявам им ги..сичките)))))))) Хем екологично, хем евтиничко

 24. 24 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3525 Неутрално

  [quote#14:"Distributed"]"Зелената енергия" само от вятърни перки ли е?
  А колко земя се изорава за офшорните вятърни перки? [/quote]
  Зелената енергия по принцип е нещо хубаво но докато се държи от "финансовите кърлежи" нищо добро няма да излезе.
  След фалита на Q-Cells вече е ясно ,че европейските компании ще изпаднат зад китайските и индийски гиганти.

  Ядрената енергия е най-доброто което е постигнало човечеството ... няма алтернатива !

  Соларните ферми също унищожават природата под тях трева не никне и още няма отговори как се отразяват на микроклимата.
  http://www.therecycletimes.com/wp-content/uploads/2011/04/Biggest-Solar-Farm-Built-In-Turkey-copy-500x333.jpg

  Има много примери за това какви поражения нанасят строежите на ВЕЦ отклоняват се реки в планините и се унищожават крехки екосистеми които никога няма да се възстановят.
  Линка долу е снимка на Цанков камък сам може да откриеш колко струва той ...само консултанта им излезе 1.5млн. природата в региона е силно увредена.
  http://damlakes.files.wordpress.com/2010/06/dscn1168.jpg

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 25. 25 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#24] от "comandante":

  Прав сте (като изключим, че АЕЦ-а нямал алтернатива) човека може да освини всичко, вкл. и най-светлата идея.

  Това е абсолютно безспорно.

  Иначе в случая, както казах вече два пъти, проблемът не им е недостигът на ток, а много скъпия ток по време на върховото потребление от 11 до 15 часа през работните дни от Юни до Септември.

  И пускането на 2-3 реактора няма да им реши тези проблеми.

  А и освен това пак да повторим никой не говори, даже и не си и помисля, за нови АЕЦи в Япония. Нови АЕЦи в Япония просто НЯМА да има.

  От тук на сетне колко реакторчета ще пуснат да извлекат каквото могат от тях преди окончателно да ги затворят всичките до един, е от малко значение.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 26. 26 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2707 Неутрално

  В Япония страхът от радиация остава, но нуждата от електроенергия доведе до рестартиране на ядрената енергетика на страната
  -------------------------------------------------
  Преди аварията във "Фукушима-1" в Япония работеха 50 ядрени реактора, които осигуряваха около 30 на сто от необходимата й електроенергия.
  =============================

  работеха 50 ядрени реактора, които осигуряваха около 30 на сто от необходимата й електроенергия.
  -----------------------------------

  50 ядрени реактора, - = - 30 на сто

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 27. 27 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4503 Любопитно

  [quote#1:"kuty"]Японците упорито искат да си правят харакири. [/quote]

  По скоро японските политици, защото мнозинството японци са против повторното пускане на местните АЕЦ!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 28. 28 Профил на Roger
  Roger
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Без АЕЦ са загубени.Цялата икономика ще отиде на кино.

  НЯМА ПО-ПРОСТ НАРОД ОТ БЪЛГАРСКИЯ.
 29. 29 Профил на Roger
  Roger
  Рейтинг: 768 Неутрално

  А и след тази авария общественият натиск е твърде силен за да си позволят втора грешка.

  НЯМА ПО-ПРОСТ НАРОД ОТ БЪЛГАРСКИЯ.
 30. 30 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  До коментар [#27] от "Иво":Ти анкета ли провежда ?
  Инетресно ,че светът трябва да учи японците какво значи цунами. Направили предпазна стена 4 метра. На са чували, че при Банда Ачех преди няколко години, при изригването на Кракатау 1888 г. цунамитата са достигали 35 метра ? Когато се строи такъв важен обект трябва да се питат всички специалисти. Трябва да знаят, че естуарите усилват височината на вълната, защото действат като фуния с широкото към океана. Показваха един град разположен в долина , разширяваща се към водата. Сигурен съм ,че вълната го е помела. В Аляска един геолог , изучавайки аерофото снимки наблюдавал в един фиорд, ,че гората започва на 500 метра над дъното на фиорда. Под нея били само оголени камъни. Значи почвата и гората са били отнесени от цунами.

 31. 31 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#30] от "ahasver":

  Е трябва ли всеки сам да прави социологическите проувания?

  Ето едно от преди 1-2 месеца:

  http://www.foxnews.com/world/2012/06/05/poll-japanese-opposition-to-nuke-power-stronger/

  [quote#30:"ahasver"]Инетресно ,че светът трябва да учи японците какво значи цунами. Направили предпазна стена 4 метра. На са чували, че при Банда Ачех преди няколко години, при изригването на Кракатау 1888 г. цунамитата са достигали 35 метра ?[/quote]

  Ето тука е заровено кучето, при японските АЕЦи, а и при много други, не са направили пълна защита за всички рискова, а това е намалило значително цената на тока от АЕЦите.

  И точно тук е големия проблем, пред който всички поддръжници на АЕЦ си затварят очите.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 32. 32 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 621 Неутрално

  "Реакторът бе пуснат отново въпреки вълната от протести в цяла Япония. Четвърти реактор на "Ои" ще бъде пуснат на 17 юли."

  Истината е че НЕМОЖЕМ без ядрена енергия не че не съм за ВЕИ даже съм много за ВЕИ, но смятам че без ядрена няма да стане трябва ни мноооого енергия ако ще отказваме петрола. НО съм много ПРОТИВ УРАНОВА ядрена енергия, в пъти по-добре е атомна централа базирана на Торий. 200 пъти по-ефективен от урана, неможе да гръмне гаранция, не се получават трансуранови елементи, става за рециклиране и на стари атомни оръжия, боклука е отн. безопасен разпада се за 200-300 години в пъти по-добре е от разпадане след 200000 години. Единствен "недостатък" на ториевия реактор е че нестава за производство на ядрени оръжия.

 33. 33 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До коментар [#4] от "comandante":

  Ооо, неее, изораната земя! Откога изкопаните дупки са вредни? Че ти знаеш ли колко земя се изкопава за да се направи метро и канализация в един средно голям град? Ама не виждам хората да си седят на село за да опазят природата. Нека да видим и какво се изкопава за добив на въглища, щото ТЕЦ на въглища са с най-голям дял в производството на електроенергия в света, в япония ТЕЦ произвеждат 60% от електричеството (въглища и газ).

  http://pcgladiator.blogspot.de/2009/01/germanys-coal-mines.html

  Докато вятърна турбина работи, земята в непосредствена близост може да се ползва за земеделие и животновъдство, може да расте гора. Какво става със земята в открита въглищна мина? Какво става съ земята в радиус от 50 км от фукишима, която е с радиоактивно замърсяване?

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 34. 34 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1084 Весело

  [quote#19:"Dollar Akbar"]
  Защо няма осъдени японски седераси за геноцида над населението по време на укриването на истината за радиационното облъчване?[/quote]
  Какъв полет на комуноидната фатмашка халюцинация след смесване на паркизан с пърцуца - "японски седераси", извършили "геноцид на населението".

 35. 35 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3525 Неутрално

  Ами ....като гледам от Каварна изчезнаха мигриращите птици , изчезна и романтиката от хубавите залези и изгреви и туристите също изчезнаха което е нормално ...рокфеста беше единственот събитие което им пълнеше града.
  [quote#33:"DareDebil"]. Какво става със земята в открита въглищна мина?[/quote]
  Ами ...какво става ? Може да се види от сателит какво става с Марица - Изток ...е нали там си имаме американски инвеститори и техния ток не е много по-евтин от този на ВЕИ нали ?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 36. 36 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До коментар [#35] от "comandante":

  хаха, къде пак американците? Американците ли са собственици на мината? Американците ли дойдоха и откриха Марбас? Или рудниците до димитровград? Япония единственото което има като ресурси са малко въглища, даже добиваха от подводни мини в морето. Не знам какъв олигофрен трябва да си за да кажеш че една изкопана дупка и една просека в гората (каквито просеки и без това трябва да има) могат да се сравняват с добива на въглища. Къде са снимките как изглежда мястото дето си го снимал СЛЕД като сложат турбината и покрият всичко с пръст? Знаеш ли че една въглищна централа изхвърля повече радиоактивност във въздуха от една атомна? И че от въглищни централи загиват стотици и хиляди пъти повече птици отколкото от перки на турбини? Но екозащитниците явно си мислят че прелетните птици много се кефят на живак и сяра, затова позират с лешояди под перките, не под комините. Високи сгради и движещи се коли и камион са причина също за многократно повече убити птици отколкото перките.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 37. 37 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До коментар [#35] от "comandante":

  начи рокфеста бил единственото събитие което пълнело града, 3 дена в годината, ама туристите изчезнали... заради преките... сигурно и групи вече отказват да идват на феста заради перките.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 38. 38 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#1] от "kuty":

  Пуста алчност!

  икономист - неграмотник с диплома
 39. 39 Профил на xart
  xart
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#20] от "Dollar Akbar":
  [quote#20:"Dollar Akbar"]
  Голяма сентенция, същото може да се каже и за циганите и сомалийците, понеже са оцелели. [/quote]

  Примери колкото искаш, като последния е колко организирани бяха първите дни след бедствието. Дай ми подобен пример с циганите. А да намесваш сомалийците...нещо не доумявам?!?

 40. 40 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3525 Неутрално

  До коментар [#37] от "DareDebil":
  ...доводите и сравненията ти не са точни и изобщо не ми се влиза в спорове от които не вдяваш !

  Щом те радват перките забавлявай се ...

  [quote#36:"DareDebil"]Къде са снимките как изглежда мястото дето си го снимал СЛЕД като сложат турбината и покрият всичко с пръст? [/quote]
  Ти чувал ли си колко струва рекултивацията на почвата и как се предпазва земята от ерозия ? Или си мислиш ,че като се закопае бетона с пръст и изкопаните пътища за тежките машини които са докарали хиляди тонове бетон и стомана ще поникне райграс и пчеличките отново ще пърхат?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 41. 41 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3525 Неутрално

  [quote#36:"DareDebil"]Но екозащитниците явно си мислят че прелетните птици много се кефят на живак и сяра, затова позират с лешояди под перките, не под комините.[/quote]
  http://www.eqecat.com/images/wind-turbine-damage-typhoon-maemi-lg.jpg
  Където са сложени перки трева не никне по-скоро може перките отново да изпопадат !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  До коментар [#31] от "Distributed":Въобще за Япония е крайно вредно да строи подобни обекти край морето. Трябва да ги правят по хълмовете. На всичко отгоре резервните дизелови агрегати , които трябва да се включат за да осигурят охлаждането с помпи, са били в мазетата на централите , та водата ги е заляла първо тях. Никоя електрическа инсталация не може да устои на заливане с морска вода.
  Разбирам , че металургичните им завод са край океана защото суровините им идват с кораби ,но АЕЦ няма работа там.

 44. 44 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  До коментар [#32] от "ognyang":Е, това е и недостатък на принципа. Уранът от бракуваните атомни оръжия не става за изходно гориво на ториевите реактори. Трябва уран 233.

 45. 45 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Пуснаха ги, нямат избор!
  макар че има. Управляеният термоядрен синтез в реакторите тип ТОКАМАК е изключително изгодна алтернатива, но бизнесинтересите на произвеждащите традиционни горива го замрази.
  Тихомълком го изтика, а не беше популярен сред хората, защото е идея на Андрей Сахаров още опреди 60-70 години.
  Сега само такива изкопаеми екземпляри като мене на възраст и кавказоиди като дълготраен генетичен материал си спомнят.
  а и колко от хората са чували изобщо за това?

 46. 46 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  До коментар [#45] от "nu6ka RIP":Токамак работи от 60-те години, но не могат да го направят икономически изгоден. Произвежда ток, но по-малко от вложения. Наскоро французите го купиха . Дали като патент, ноу-хау или инсталация , не зная. Но и те се надяват да заработи полезно.
  Иначе разни мошеници се опитват да реализират студен термоядрен синтез , но не го доказват.

 47. 47 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До коментар [#40] от "comandante":

  няма да поникне райграс, ще поникнат плевели на първо време. Няма никаква причина ако засипят бетона с пръст да не поникне трева, хълмовете от изкопна маса от рудниците до димитровград са обрасли отвсякъде, даже има и малки дръвчета, сериозно ли мислиш че някой я е рекултивирал тази земя? И какво значение има колко са били тежки машините, стига да не е асфалтиран пътя или засипан с чакъл, няма къде да ходи и да не обрасне пак.

  http://www.sciencephoto.com/image/340877/large/T1460511-Wind_farm-SPL.jpg

  Тука няма оградки примерно.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 48. 48 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Всъщност достатъчно е да погледнеш всяка ЖП линия по която от дълго време не се движат влакове, за да видиш каква растителност и дървета растат в чакъла.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 49. 49 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3525 Неутрално

  [quote#47:"DareDebil"]Няма никаква причина ако засипят бетона с пръст да не поникне трева, хълмовете от изкопна маса от рудниците до димитровград са обрасли отвсякъде[/quote]
  О, свещена простота!
  "Почвата се възприема като жива система, тъй като е обитавана от множество живи организми, освен това е постоянно в процес на образуване или разпадане (ерозия).
  Образуването на почва отнема много време. Формирането на 30-сантиметров слой става в продължение от 1 000 до 10 000 години - един толкова дълъг процес, че почвата може да бъде смятана за невъзобновим ресурс." - това го учат децата в 5-ти клас!
  Бурените ги дай да ги нарежат в салатата на ВЕИ инвеститорите барем им приседне.

  Много по-лесно е хората да се да се се преборят локализирана радиация отколкото с хиляди квадратни километри в катастрофална ерозия !
  Как мислиш бурните кога ще формират отново почва след 5 или 10 хиляди години !?
  http://www.theamericanwestatrisk.com/photo/11_Erosion_Wind_Farm.jpg

  Ако няма какво да кажеш просто не казвай нищо , моля !
  Libertarianism is just anarchy for rich people
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK