Слънцето като картина на Ван Гог, или ако астрономите бяха импресионисти

Слънцето като картина на Ван Гог, или ако астрономите бяха импресионисти

© NASAКак скучните данни се превръщат в полезна и разбираема от повечето хора информация, като например графики и образи – това е ключова, но често подценявана научна сфера. А техники за визуализация са нужни за всичко: от изготвянето на карта на планетарните орбити, базирана на измерванията на нощното небе, до оцветяването на невидимата за окото светлина, така че да се получат "снимки" на слънцето.


Разбира се, по-големият обем информация изисква по-сложни визуализации, които понякога освен богати на данни, се оказват и много красиви.


Такъв е случаят и с новата технология, създадена от Николийн Виал, соларен учен в космическия изследователски център на НАСА Годард в Грийнбелт, щата Мериленд. Тя обработва снимки на Слънцето така, че резултатът е едри щрихи от ярки цветове, разпръснати на жълт фон, силно напомнящи стила на Ван Гог.
Но това е наука, не изкуство. Цветът на всеки пиксел съдържа изобилие от информация за 12-часовата история на охлаждане и загряване на това конкретно място от звездата. Тази топлинна история е ключът за разбиране на процесите, управляващи температурата и движенията на слънчевата атмосфера или т.нар. слънчева корона.


За да се получи този образ, технологията на Виал използва данните на мисията на НАСА за динамично слънчево наблюдение Solar Dynamics Observatory (SDO). Апаратът на SDO за атмосферно заснемане Atmospheric Imaging Assembly (AIA) прави снимки на слънцето в 10 различни дължини на вълната, всяка от които отговаря приблизително на определена температура на материята.


Снимка на слънцето, получена чрез новата технология

© NASA

Снимка на слънцето, получена чрез новата технология

Така, ако едно място от слънцето изглежда ярко в образа, използващ дължини на вълните, показващи висока температура, а след един час същото това място изглежда ярко в образа, изграден от вълни, илюстриращи по-ниска температура, разликата носи информация за това как материята на въпросното място се е променила с времето.


На снимките на Виал се виждат множество червени, оранжеви и жълти сегменти, което означава, че за 12-часов период от време материята изглежда се охлажда. Очевидно, в процеса трябва да има и загряване, като се има предвид, че температурата на слънчевата корона не е започнала да спада. Тъй като всякакъв вид равномерно загряване щеше да се регистрира на снимките, Виал заключва, че затоплянето е бързо и неравномерно. Този извод придава достоверност на теориите, според които слънчевата корона се загрява чрез многобройни високоенергийни избухвания на нано-взривове (избухвания в короната на Слънцето).Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  кой е писал/превеждал тази статия? май не разбира нито от астрономия, нито от изкуство...

  това прилича повече на картина на Джаксън Полък, или дори Клифърд Стил.

  дори за невъоръжено око се вижда, че това не е импресионизъм, а абстрактен експресионизъм...

  РЕФОРМИ !
 2. 2 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  смятам предния си коментар (коментар #1) за толкова оригинален, че си слагам един плюс веднага

  РЕФОРМИ !
 3. 3 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1015 Весело

  Снимките са на слънчево петно.

  Оригиналната статия е тук. http://www.nasa.gov/mission_pages/sunearth/news/colorful-science.html

 4. 4 Профил на Мразител
  Мразител
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Не се учудвам, че под тази статия все още няма коментари. Това не е като да блъвнеш отрова връз омразните комунисти. Тук се изисква интелект. Да, за разсъдъчното мислене визуализацията е потребна като слънцето и водата, и въобще като дружбата със СССР. Но само за разсъдъчното мислене. За развития абстрактен интелект тя е нещо като... като... абе като едното нищо. Навярно малко хора знаят, че тъкмо въпросът за визуализацията - нагледната представа - е била един от препъни камъчетата в спора между школата на Айнщайн и тая на квантовата физика. Айнщайн е държал да "визуализира".

  Мразя, следователно съществувам.
 5. 5 Профил на Мразител
  Мразител
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#1:"Rage Against"]дори за невъоръжено око се вижда, че това не е импресионизъм, а абстрактен експресионизъм... [/quote]

  Абе, импресионизъм... еспресионизъм... Нали все за петна става дума.

  Мразя, следователно съществувам.
 6. 6 Профил на bezpeka
  bezpeka
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Добре че се е намерил още някой да коментира, т.е. прочел е и статията и коментарите. А иначе на кого му пука на чий стил прилича това което виждаме на снимките? А за самоизтъкване веднага слагам 3 минуса на коментар 1.

 7. 7 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#5] от "Мразител":

  думата петна, или петно, има негативно звучене и смисъл на български. винаги се свързва с нечистоплътност, загуба на доверие и загуба на девственост

  и аз така... нямам им доверие на слънчевите петна... не им е чиста работата. и са дело на нечестивия

  РЕФОРМИ !
 8. 8 Профил на Kamen Kozarev
  Kamen Kozarev
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Няма избухвания на наночастици. Nanoflares са 'нано-избухвания', тоест миниатюрни (относително) избухвания. Иначе я познавам мацката, не е върха на сладоледа но идеята не е лоша.

 9. 9 Профил на Мразител
  Мразител
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Нашият сетивен апарат и изобщо цялата ни нагледно-представна, понятийна и идеоматична същност е изцяло формирана и адаптирана към обектността на земята. Затова смятам, че визуализацията на невидимия за нас свят само би деформирала разбирането ни за него.

  Мразя, следователно съществувам.
 10. 10 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#6] от "bezpeka":

  ами пука му на някой като какъв се определя този стил. и ще ти обясня защо:
  - ако някой който не разбира от изкуство прочете статията и се опита да разбере защо това прилича на Ван Гог, няма да открие прилики с неговите картини и ще има несбъднати очаквания и няма да хареса Ван Гог. а изобразителното изкуство трябва да се познава и да се харесва, защото това е една възвишена форма за предаване на чувства и усещания.
  - ако някой който разбира от изкуство прочете статията и види, че това не прилича на Ван Гог, ще се разочарова от статията и няма да вникне в научните обяснения на илюстрациите и моделите за изобразяване на данните... а моделите за изобразяване на данните са важни, трябва да се познават и да се разбират, защото това е една форма за предаване на аларми и тревоги.

  иначе се самоизтъквам, защото смятам, че съм достатъчно начетен, образован и с много добро и тънко чувство за хумор. но само заради теб, само тази вечер, веднага си слагам един минус на този коментар веднага след като го публикувам. просто защото ми дреме за плюсовете и минусите на коментарите ми.

  РЕФОРМИ !
 11. 11 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1015 Весело

  Първа "мисъл".
  [quote#4:"Мразител"]Тук се изисква интелект. [/quote]Втора "мисъл"
  [quote#5:"Мразител"]Абе, импресионизъм... еспресионизъм... Нали все за петна става дума. [/quote]В същност Винсент Вилем ван Гог е постекспресионист.

 12. 12 Профил на Kamen Kozarev
  Kamen Kozarev
  Рейтинг: 716 Неутрално

  НАучно сега бих запитал, защо докторката Виал прави филтрираните изображения през 12 часа? Телескопът AIA прави по едно изображение на всеки 12 секунди във всичките 7 канала, които са нужни за тези карти. Освен това Алфвеновите вълни, които всъщност са отговорни за постоянното нагряване на короналната плазма, имат период около 5 минути. Трябва по-начесто да прави филтрираните изображения според мен.

 13. 13 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#11] от "BlueWater":

  грешката е моя. не е импресионист, а пост-импресионист.
  много правилна забележка. получаваш плюс, а аз полуавам минус на който и да е мой коментар

  айде лека, че петък е време за бира, а не за изкуство.

  РЕФОРМИ !
 14. 14 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1015 Весело

  [quote#7:"Rage Against"]и аз така... нямам им доверие на слънчевите петна... не им е чиста работата. и са дело на нечестивия[/quote]Когато насочва телескопа си към Слънцето, Галилей забелязва някакви тъмни петна по неговата повърхност. С това той доказва че слънцето не е перфектно. До тогава се е възприемала идеята на Аристотел, че бог е създал небесните тела и затова те би трябвало да са перфектни.
  ...................Не само че слънцето имало петна на повърхността си, но те се движели по-начин, който предполага че Слънцето се върти около оста си. Това означавало че няма нищо странно в идеята, че небесните тела се въртят около оста си. От там и земята би трябвало да се върти около оста си. Ако помните до тогава властвала идеята, че ако Земята се върти около оста си, би трябвало да се усеща движението и това бил един от силните аргументи против модела на Коперник.

 15. 15 Профил на Мразител
  Мразител
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#11] от "BlueWater":

  Най-впечатляващото за мен при Ван Гог е решението му да изостави просперитета на талантлив борсов агент и да се обрече на мизерията на изкуството. Като си представя само бляновете на днешните българчета да се озоват в стерилната атмосфера на някой лъскав офис и да лапат ли, да лапат от благинките на света...

  Мразя, следователно съществувам.
 16. 16 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1015 Весело

  [quote#15:"Мразител"]Най-впечатляващото за мен при Ван Гог е решението му да изостави просперитета на талантлив борсов агент и да се обрече на мизерията на изкуството.[/quote]Сега това също се случва много често. Има случаи българи борсови брокери да стават монаси, фермери и животновъди. Психическото и умственото натоварване на тази професия е огромно.

 17. 17 Профил на savov_d.a.
  savov_d.a.
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Жътвар
  Вл. Димитров – Майстора

 18. 18 Профил на reshuffle
  reshuffle
  Рейтинг: 660 Весело

  " ...невидимата за окото светлина... "

  Светлината е светлина, защото е видима. А невидимото около видимия спектър си има други имена - звук, инфрачервени и ултравиолетови лъчи, микровълни, алфа, бета, гама и пр. вълни.

 19. 19 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2181 Неутрално

  До коментар [#1] от "Rage Against":

  Плюс и от мен
  Интересно се е получило, но Ван Гог?!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 20. 20 Профил на Мразител
  Мразител
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#18] от "reshuffle":

  И нарече Бог видимата част на електромагнитния спектър светлина. И видя Бог, че това е добро. Ден втори.

  Мразя, следователно съществувам.
 21. 21 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2925 Весело

  До коментар [#4] от "Мразител":

  Другите мълачха докато ти не ос-а пейзажа

 22. 22 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1366 Весело

  "Снимка на слънцето, получена чрез новата технология"
  Аз пък помислих, че НАСА е заснела нашия павиан и се зарадвах

 23. 23 Профил на bezpeka
  bezpeka
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#10] от "Rage Against":

  Винаги съм мислел,че една картина се харесва заради самата нея а не заради автора. Ако мислиш че ще харасам Ван гог само заради името му лъжеш се.

 24. 24 Профил на bezpeka
  bezpeka
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#10] от "Rage Against":

  А и не си спомням Ван Гог да е рисувал Слънцето за да имам база за сравнение.

 25. 25 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#4] от "Мразител":
  Виждам, че душевните терзания, които обсебват вътрешния ти мир са на път да намерят ефективен начин за лечение на собствените ти невротични симптоми, като се секнеш с умиление в байряка на гангстерската пасмина. Не се коси толкова. Пий едно за батя си Бойка, че както виждам и неговото психично съдържание е бая "изтласкано" извън обсега на съзнателното му възприятие на реалностите

 26. 26 Профил на Мразител
  Мразител
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#24] от "bezpeka":

  Хайде, бе!

  http://www.segabg.com/pic/4715/447632-l.jpg

  Мразя, следователно съществувам.
 27. 27 Профил на Мразител
  Мразител
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#25] от "aron25":

  Нещо си се решил да се напраиш. Така схващам аз коментарчето ти. Чиста невротична реакция. На пръв поглед безпричинна. Но само на пръв поглед. Причината е вътре в теб. Да, в несъзнаваните ти съдържания. Потърси я! Не че ще си решиш проблема, ама поне ще схванеш защо си реагирал на мислите ми. Ми не, нямам намерение да жаля чувствата ти.

  Мразя, следователно съществувам.
 28. 28 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#27] от "Мразител":
  Трол

 29. 29 Профил на Мразител
  Мразител
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#28] от "aron25":

  Пробвай с друго! Това само ме разсмива. И усилва насладата от вкусния пъпеш, с който се глезя в момента. Отивам да си нарежа още едно парче.

  Мразя, следователно съществувам.
 30. 30 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#29] от "Мразител":
  Сакън! :Канибал" такув, не те е срам да ядеш събратята на шефа си! Ще те уволни, бре))))

 31. 31 Профил на Мразител
  Мразител
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#30] от "aron25":

  Оф, сетих кой си ти. Ти си оня, който не вярва, че при социализма млякото и месото са били истински. Пикльо такъв! Що ми трябваше изобщо да ти обръщам внимание. За резил станах пред уважавани форумци.

  Мразя, следователно съществувам.
 32. 32 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#14] от "BlueWater":
  Винаги съм се чудил какво прави един елмаз в калта под свинските нозе на ганстерската пасмина, но..така и няма да науча никога..преполагам

 33. 33 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#31:"Мразител"]За резил станах пред уважавани форумци.[/quote]
  Мисля, че това твое поведение е константна величина от доста време! Вземи си билешка и се поправи, никога не е късно да станеш човек, нали, както ни уверява дедо Дарвин))

 34. 34 Профил на Мразител
  Мразител
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#33] от "aron25":

  Дарвин е писал поемата си за маймуняци като теб, които са решили с труд да се доближат до човека, подражавайки му. А аз съм от божиите чеда.

  Мразя, следователно съществувам.
 35. 35 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3557 Неутрално

  [quote#5:"Мразител"]Абе, импресионизъм... еспресионизъм...[/quote]
  Не бе! Империализъм!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 36. 36 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 980 Любопитно
 37. 37 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1714 Весело

  [quote#7:"Rage Against"]думата петна, или петно, има негативно звучене и смисъл на български. винаги се свързва с нечистоплътност, загуба на доверие и загуба на девственост

  и аз така... нямам им доверие на слънчевите петна... не им е чиста работата. и са дело на нечестивия[/quote]
  Добре, слънчеви дамги, тогава.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 38. 38 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1765 Весело

  Всичките големи специалисти по история на изкуството се извъдихте ))))))))))))0

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 39. 39 Профил на john.dido
  john.dido
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#11:"BlueWater"]В същност Винсент Вилем ван Гог е постекспресионист.[/quote]

  Кандински репа да яде

  grinding my life away http://www.youtube.com/watch?v=xCyQzwhIpDk
 40. 40 Профил на john.dido
  john.dido
  Рейтинг: 497 Весело

  [quote#18:"reshuffle"]А невидимото около видимия спектър си има други имена - звук[/quote]

  от га цвъкът стана част от електромагнитния спектър?

  grinding my life away http://www.youtube.com/watch?v=xCyQzwhIpDk
 41. 41 Профил на Petko Dourmana
  Petko Dourmana
  Рейтинг: 1367 Весело

  До коментар [#1] от "Rage Against":

  НАСА отдавна се занимава с изкуство ))
  http://www.nasa.gov/50th/50th_magazine/arts.html

 42. 42 Профил на john.dido
  john.dido
  Рейтинг: 497 Любопитно

  [quote#23:"bezpeka"]Ако мислиш че ще харасам Ван гог само заради името му лъжеш се[/quote]

  кои автори харесваш не зарад името им?

  grinding my life away http://www.youtube.com/watch?v=xCyQzwhIpDk
 43. 43 Профил на john.dido
  john.dido
  Рейтинг: 497 Любопитно

  [quote#24:"bezpeka"]А и не си спомням Ван Гог да е рисувал Слънцето за да имам база за сравнение. [/quote]

  обаче, други са го рисували

  http://www.ljplus.ru/img3/d/v/dvkvsl/Odd-Nerdrum7.jpg

  тоз юнак кефи ли та?

  http://www.bing.com/images/search?q=odd+nerdrum

  grinding my life away http://www.youtube.com/watch?v=xCyQzwhIpDk
 44. 44 Профил на reshuffle
  reshuffle
  Рейтинг: 660 Разстроено

  До коментар [#40] от "john.dido":

  Голяма грешка!!! Мерси за корекцията! - механични вълни

 45. 45 Профил на john.dido
  john.dido
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#44:"reshuffle"]механични вълни [/quote]

  а, чувам, дека физицте и некво налягане ги мори покрай тъмната енергия, ма то па и никога не са е знаело частици или вълни

  grinding my life away http://www.youtube.com/watch?v=xCyQzwhIpDk
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#2:"Rage Against"]смятам предния си коментар (коментар #1) за толкова оригинален, че си слагам един плюс веднага [/quote]

  А микрооргазъмч получи ли?

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 48. 48 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Ярко, жълто, наистина като слънчогледите на Ван Гог.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK