Една година след атентата Норвегия е все така демократична и толерантна

Една година след атентата Норвегия е все така демократична и толерантна

© Reuters



На 22 юли се навършва една година от ужасяващия двоен атентат в Норвегия. Крайнодесният екстремист Андерш Брейвик първо взриви правителствена сграда в Осло, след което уби десетки младежи на малкия остров Ютьоя, където младежкото крило на работническата партия имаше летен лагер. Жертвите бяха 77 души, а нападението беше определено като най-кървавата атака в страната от Втората световна война насам.


Атентатът в Норвегия до голяма степен преобърна представата за тероризма. Стереотипният образ на терориста като ислямски фундаменталист беше разбит. Този път нападателят се оказа висок рус скандинавец, който твърди, че защитава страната си от мултикултурализма.


Непосредствено след атаката и през последвалите дни реакцията на хората и правителството в Норвегия срещу жестокия атентат беше уникална, коментира Би Би Си. Десетки хиляди норвежци излязоха на улиците на Осло, като пееха и носеха цветя, а посланието им беше: "Ако един човек може да покаже толкова много омраза, само си представете колко много любов можем да покажем заедно."




"Отговорът на Норвегия на насилието ще бъде повече демокрация, повече отвореност и по-голямо политическо участие", каза премиерът Йенс Столтенберг. И, изглежда, той е удържал на думата си, пише Би Би Си. Нямаше промени в законите за разширяване на правомощията на полицията и службите за сигурност, законодателството за тероризма си е същото, нямаше специални разпоредби за съдебния процес срещу обвинените в терористични дейности. Камерите по улиците на Осло са все още рядкост, а полицаите носят оръжие само след специално позволение. Дори и входът към парламента остава отворен и неохраняем. "Лесно е да получиш достъп до парламента и се надяваме това да остане така", казва Лизе Кристоферсън, депутат от работническата партия. Тя е убедена, че хората не искат да бъдат прокарвани закони, които ограничават основните им права и нарушават личното им пространство, въпреки че Брейвик сравнително лесно е успял да планира и осъществи двойния атентат.


Появиха се опасения, че давайки трибуна на ислямофобските му възгледи, съдът рискува Брейвик да си спечели последователи

© Reuters

Появиха се опасения, че давайки трибуна на ислямофобските му възгледи, съдът рискува Брейвик да си спечели последователи


Атентаторът получи и справедлив съдебен процес, какъвто всеки друг престъпник в Норвегия би получил. Когато делото започна през април, световните медии отбелязваха как съдиите се здрависват с Брейвик и как му е била дадена възможността дълго и детайлно да говори за мотивацията си и какво точно е извършил на 22 юли. Същевременно на метри от него в съдебната зала стояха оцелели и близки на загиналите.


Появиха се опасения, че давайки трибуна на ислямофобските му възгледи, съдът рискува Брейвик да си спечели последователи. Би Би Си отбелязва, че в Норвегия има няколко крайнодесни партии, които открито се обявяват срещу мюсюлманите, които искат да имигрират в страната.


Според юриста Като Шиоц обаче именно прозрачният съдебен процес позволява на норвежците да направят своята информирана преценка за Брейвик. "Смятам, че Брейвик повече навреди на крайнодесния политически спектър, отколкото му помогна. Сега идеите му имат по-малко подкрепа от всякога", казва Шиоц.


Именно това подкрепя тезата, че през последната година Норвегия е предложила алтернативен модел за справяне с тероризма. "Единственият начин да се справим с тероризма е да покажем, че сме по-добри от тях", казва Ян Егеланд, който е работел във външното министерство, а сега е заместник-директор на правозащитната организация Human Rights Watch. "Идеята им (на терористите – бел. ред.) е да създадат шок и страх и да ни накарат да се откажем от нашите либерални ценности и да ни примамят в сенчестата част на полето. Не трябва да им позволяваме да успеят", допълва той.


След ужасяващия атентат в Норвегия нямаше промени в законите за разширяване на правомощията на полицията и службите за сигурност, законодателството за тероризма си е същото, нямаше специални разпоредби за съдебния процес срещу обвинените в терористични дейности. Камерите по улиците на Осло са все още рядкост, а полицаите носят оръжие само след специално позволение

© Reuters

След ужасяващия атентат в Норвегия нямаше промени в законите за разширяване на правомощията на полицията и службите за сигурност, законодателството за тероризма си е същото, нямаше специални разпоредби за съдебния процес срещу обвинените в терористични дейности. Камерите по улиците на Осло са все още рядкост, а полицаите носят оръжие само след специално позволение


Все още не е ясно дали Брейвик ще бъде обявен за невменяем. Имаше няколко медицински експертизи, които си противоречаха. Най-тежката присъда, която той може да получи, е 21 години затвор. Този период обаче може да бъде удължаван.


Егеланд е изключително критичен към начина, по който други държави, и най вече САЩ, се справят с терористичните заплахи, пред които са изправени. Той твърди, че методите като специални затвори като този в Гуантанамо и използване на изтезания имат обратен ефект. Цялата американска борба срещу тероризма загуби моралната си основа", смята той.


"Когато една нация е под постоянна заплаха и има военни по целия свят, динамиката на тероризма е различна", отбелязва американският анализатор по сигурността Марко Виченцино. "В страна като Норвегия се гледа на тероризма по-скоро от перспективата на прилагането на закона. В САЩ перспективата е по-скоро военна, на нация, която е нападната", допълва той.


Егеланд признава, че не е сигурен как би реагирало норвежкото правителство, ако двойният атентат беше извършен от терористична мрежа като "Ал Кайда" например, каквито бяха първоначалните подозрения. Но той все още вярва, че реакцията на Осло е по-добра от тази на САЩ. "Не мисля, че щяхме да обявим, че искаме да отидем към тъмната страна, да започнем да изтезаваме и да измисляме провокации към международното право като Гуантанамо. Но се чудя дали щяхме да издържим теста", казва той.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Любопитно



  По-важното е, че е Бичмé

  > комплексирано и зомбирано !!!

  Дали ще се казва футболна агитка, агитка на АТАКА, симпатизант на ВМРО, патриот, националист, рокерска банда или просто Бичмé > какво значение има ??

  Убил е хора нещастникът.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 2. 2 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  "...Появиха се опасения, че давайки трибуна на ислямофобските му възгледи, съдът рискува Брейвик да си спечели последователи...."- Всеки влак си има пътници!Той вече е спечелил последователи!

 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2829 Неутрално

  "Стереотипният образ на терориста като ислямски фундаменталист беше разбит. "

  Този,който е писал това,е мултикултурист и му се иска да е така,ама,не е!Исляма и тероризмът са свързани дълбоко и такива изключения,като Брейвик,само потвърждават правилото!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 5 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 768 Неутрално

  из блога на templar

  http://templar.blog.bg/politika/2011/07/27/hiliadoletniiat-rai.791236

  Хилядолетният рай

  Масовото убийство в Норвегия отприщи бент от ляво-либерални глупотевини по света. Естествено, с няколко дни закъснение и в нашата изостанала махала на глобалното село активистите започнаха да сричат предупреждения и да кокорят изразително очи в знак на притеснена загриженост. Отново онова Фучиково „Хора бдете!”



  „Дали покрай актикомунизма не пренебрегваме опасността от десен екстремизъм?”

  „Дали покрай антиислямизма не пренебрегваме опасността от християнски фундаментализъм”



  Дали?

  Нали?



  „Видяхте ли как висок, рус синеок, къпан, образован и с претенция за християнин извърши зверства? ” Чак да ти стане неудобно че си бял, рус, образован и християнин.



  Левичарите винаги са били безсрамни демагози и мършояди и никога не са се свенили да използват човешката трагедия за евтина пропаганда. Още от Маркс и Ленин, френските интелектуалци след войната, през хипитата през 60-те до планетарния досадник Боно (нещо като световен Коцето-Калки).



  Не пичове, и след убийствата в Норвегия тероризмът ще си остане опасност идваща от ислямския изток, както през 60-те идваше от европейската левица. „Лявата идея” ще остане най-голямото зло на обществения живот. Комунизмът ще остане най-голямото зло в историята. Антикомунизмът ще запази пълното си основание. Християнството ще си остане живият извор на цивилизацията. Мултикултурализмът пък е спукан утопичен балон, който тепърва ще се спихва. Освен това деца ще продължат да се раждат само от жена познала мъж в библейския смисъл.
  Дори още един рус, бял, образован протестант да превърти някъде по света, горните твърдения ще останат в сила.
  Дори още 80 руси, бели и образовани протестанти да превъртят на 80 места по света, горните твърдения пак ще останат в сила.



  Активистите с тяхното натрапчиво старание и престараване ми приличат на комсомолските натегачи в късния соц. За всички хора от работника до професора е ясно, че тяхната система е идиотска и се разпада, но те шъткат и настояват да ходим по събрания и да слушаме малоумните им сказки за светлото бъдеще и да казваме на черното бяло.


  Съюзът между демокрацията и комунизма през Втората световна война и провъзгласяването на общата им победа над националсоциалистическия режим в Германия за универсална и вечна победа на Доброто над Злото поставя началото на днешната ляво-либерална демагогия. Следвоенната историческа парадигма реабилитира комунизма и го легитимира като една от допустимите идеологии, като част от победилото Добро, макар и компромисна част. Да се говори за престъпленията на комунизма стана маргинално занимание за скрити фашисти. Точно този скверен съюз на Свободния свят със Сталин направи така, че нацизма и комунизма да не са приравнени и заклеймени по еднакъв начин. Левият и десният екстремизъм не са еднакво неприемливи в либералния свят. Десният екстремизъм е немислим заради Аушвиц, а левият екстремизъм е младежко увлечение, социално обяснима реакция към"деформациите" на капитализма, въпреки ГУЛАГ. Единствената причина за това е, че онези с ГУЛАГ спечлиха войната срещу онези с Аушвиц.



  Днес в цяла Европа има официално регистрирани комунистически партии, които участват в парламентите, съставят правителства и веят знамена със сърп и чук без никакъв срам и неудобство.

  Това разбира се не пречи на левичарите, либералите и активистите с присъщата си наглост да обявят код „оранжево” за опасност от десен екстремизъм, когато един изолиран, самотен, неорганизиран и неподкрепен от никого странен тип му избие чивията и започне да стреля. Дори и той да не се беше обявил за десен и за християнин (а той не се е обявил за християнин, напротив, говори за своята църква с насмешка) , със сигурност активистите щяха да го определят за десен и християнин, дори и само заради сините му очи. Нордическият тип е расово некоректен и исторически назадничав...

  За активистите убийствата се делят на обикновени убийства и такива, извършени от десни екстремисти (т.нар."убийства от омраза", като вторите убийства са по-лоши от първите, а пък те от своя страна са по-приемливи от вторите. За активистите убийството не е лишаване от Божия дар на живота, а е просто масло в огъня на революцията. Загиналите човешки същества са само тор, върху която ще избуи новият световен ред на мултикултурализма - Ерата на водолея. Хилядолетният рай. Imagine all the people…

 5. 6 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Присъствието на стотици мигранти, предимно роми от България и Румъния, които живеят в незаконни биваци в Осло, буни жителите на норвежката столлица.
  Ако това продължи, местните плашат да прибегнат към насилие.
  Толерантност ама заради един катун са готови за насилие.А какво да кажем ние в България с хилядите катуни.Трабва да ни дадат нобелова награда за толерантност.

 6. 7 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Уважаеми норвежци, защо 1во не започнете да си променяте отношението към циганите, а после да давате съвети на който и да било по повод извършени терористични актове на негова територия? Нали сте "супер европейци"- защо реагирате по начина, описан в статията по-долу
  http://www.dnes.bg/world/2012/07/17/v-oslo-gnevni-zaradi-katuni-na-nashi-i-rumynski-romi.164060 17 юли 2012
  "...Норвежци, разгневени от поведението на имигрантите, които според тях не проявяват уважение към местните власти и жители, заплашват да прибегнат до насилие, ако не бъдат взети мерки срещу незаконното им пребиваване в града...."Нали сте цивилизовани - защо вие не интегрирате циганите във вашето общество, а"...Градските власти настояха правителството да се намеси за решаване на проблема и днес бяха свикани срещи с участието на някои министри. Отправят се все повече призиви за депортиране на имигрантите, но като граждани на страни от Европейския съюз те имат право да останат в Норвегия до три месеца...." Норвегия не е в ЕС, но е в Шенген.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 7. 8 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  Ето до къде води прекалената толерастия Брейвик е само следствие на идващите и безчинстващи цветнокожи , не причина

  15.02.1989 - 07.02.2018
 8. 9 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Много им се иска на норвежците да изкарат Брейвик луд. Да ама не е такъв и с това разбива на прах цялата концепция на левите че в Норвегия най-толерантната , най-културната , най-.. най- .. страна само луд може да направи такова нещо..

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 9. 10 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  почти като при нас.Дали там си искаха оставки и вадеха от 100 кладенеца вода разни разбирачи.

 10. 11 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  Е, не са по-толерантни от нас ....

  Предразсъдъците са за ограничените.
 11. 12 Профил на plamenss
  plamenss
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#7] от "dqdomart":

  Съгласен съм с теб както се казва ма не съвсем . Представи си ти и семейството ти да сте от страната на норвежците. Идва един прекрасен ден един катун от източна Европа и в близкия парк където вие живеете се разполагат. Предполагам ти е позната картинката. Цигани на всякаква възраст, шумни, мръсни и правейки всичко ежедневно на метри буквално под прозорците на хората.
  Мисля, че тогава по друг начин ще мислиш.
  Приятен ден на всички форумци днес е хубав християнски празник Св. Магдалена

 12. 13 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2178 Гневно

  за съжаление подобни фашизирани ненормалници има навсякаде по света ...има ги дори и тук в този форум проповядвайки омраза напълно необезпокоявани !

 13. 14 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 768 Неутрално

  На всеки му идва момент, в който му писва

  Норвежеца явно е насочил гнева си към тези, които влачат цветнокожи в страната му. Самите емигранти не са виновни. Виновни са тия, които ги пускат, лобират за тях (за да спечелят предимство на следващите избори с циганския вот) и си осигуряват кратковременно политическо предимство с цената на дългосрочна разруха на страната им.

 14. 15 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Разумната политика по отношение на престъпността, според някой лява, се налага в Северните, в източно европейските страни по времето на соца, както и в някой от Централна и Южна Европа. Тя се характеризира с подчертано уважение къч човешката свобода и живот и възпитание на обществото, чрез налагане на минимални или сравнително ниски наказания. Тази политика се основава на това, че тежките наказания обезценяват чуството за уважение към моралните ценности.
  В момента престъпността в Северните страни е минимална, сравнително ниска беше и в соц. страните.
  Всички тук се тюхкат защо Брейвик ще получи 24 години за 70-80 човека, като в правова България за три дози марихуана щяха да го осъдят на 20 години. Вероятно защото там не искат престъпност като в България!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 15. 16 Профил на kuku032
  kuku032
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#12] от "plamenss":

  Брейвик уби деца-норвежци с по-тъмен цвят на кожата ( родени, натурализирани или перфектно интегрирани). Не е отишъл да избие хората от катуна, разположил се в покрайнините на града. Разликата е огромна.

 16. 17 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#12:"plamenss"]Мисля, че тогава по друг начин ще мислиш. [/quote]А, това си го имаме и в България Но понеже все ни обвиняват, че сме дискриминирали циганите, нека сега усетят на свой гръб какво е човек с нормален начин на живот да се сблъска с нечии културни особености

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 17. 18 Профил на axel
  axel
  Рейтинг: 533 Неутрално

  "Непосредствено след атаката и през последвалите дни реакцията на хората и правителството в Норвегия срещу жестокия атентат беше уникална, коментира BBC. Десетки хиляди норвежци излязоха на улиците на Осло, като пееха и носеха цветя, а посланието им беше: "Ако един човек може да покаже толкова много омраза, само си представете колко много любов можем да покажем заедно"."

  Норвежкото общество е зряло и мъдро.
  Вижте колко омраза се излива само в този форум. Непознатото ражда страх, страхът ражда омраза. Омразата и страхът са двигателят на зонамереността, завладяла народа ни.

  „Gesagt heißt nicht immer gehört, gehört heißt nicht immer verstanden, verstanden heißt nicht immer einverstanden, einverstanden heißt nicht immer angewendet.“
 18. 19 Профил на Руританец
  Руританец
  Рейтинг: 388 Любопитно

  ""Когато една нация е под постоянна заплаха и има военни по целия свят, динамиката на тероризма е различна"
  Ами тогава какво търсят военните ви по целия свят

 19. 20 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1501 Любопитно

  "Идеята им (на терористите – бел. ред.) е да създадат шок и страх и да ни накарат да се откажем от нашите либерални ценности и да ни примамят в сенчестата част на полето."
  ************************

  Именно! Това е идеята на всички ислямски терористи - да всеят страх у приелите ги европейци и по този начин да ги принудят да приемат условията им, ненормалната им религия и начинът им на живот. Лошото е, че съдейки по статията, наистина са успели.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 20. 21 Профил на ddm2010
  ddm2010
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Ако недай Боже бях сред родителите на тези деца, щях да му пръсна болната глава от упор. Ето така, в името на демокрацията...

 21. 22 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#18:"axel"]Норвежкото общество е зряло и мъдро."
  И в своята зрялост и мъдрост роди и възпита човек способен без да ну мигне окото да избие 70 беззащитни д еца,пък били и с "по тъмен цвят".При такава "мъдрост" и толерантност,граничещи с ужасяваща наивност,нищо чудно след време джамиите им да станата повече от църквите и да заприличат на Франция.Иначе моите уважения към нацията у нейните духовни и материални постижения.

 22. 23 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#21:"ddm2010"]

  Ако недай Боже бях сред родителите на тези деца, щях да му пръсна болната глава от упор. [/quote]

  Той е гледал преди това всякакви репортажи по телевизията и си е казвал:
  Бай Боже да пръсна тиквите на много хора, та останалите да се осъзнаят!

  А най-вероят няколко седмици след като ти му пръснеш тиквата, неговите братя да пръснат твоята и т.н. Затова казах, че там престъпност няма, а тука живееш зад решетки в собствения си дом, но с неугасимо желание да пръскаш тикви!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 23. 24 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  Спокойно, редовно се появяват такива платени 'статии' - либерастията и мултикултурната измишльотина все още има фенове сред застаряващото население в Европа, но те намаляват прогресивно - за щастие.
  Хората съвсем скоро ще спрат да се страхуват и ще си кажат свободно мнението. А именно - да на съвместното съжителсво на различни култури, твърдо не на насилственото приемане на най-разнообразни средновековни 'културни особености' и на толерирането на емигрантите в името на измислената мултикултурност. При младите хора тази тенденция е особено изразена, каквото и да се мъчат да втълпят толерастите
  Има надежда за утрешния ден

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 24. 25 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 605 Любопитно

  преди 10.11.89 всички първокурсницим в родните вузове учеха т.н."история на БКП". от лекциите добре запомних следните думи на асистента: "историята на фашизма е историята на неговото подценяване."

  http://argumenti-bg.com/7003/angliya-kato-zona-na-sheriata/

  a историята на радикалния ислям /някой би предпочел "исляма въобще".../?

 25. 26 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  [quote#24:"dgd"]да на съвместното съжителсво на различни култури,[/quote]


  Мирно съжителство на различни култури може да има, само ако те са на еднакво цивилизационно ниво. Защо за французи, италианци, португалци, испанци, англичани, руснаци, българи, евреи и дори китайци, не е проблем да живеят заедно в една държава, един град или дори един квартал, без да създават проблем и без дрязги? А за мароканци, афганистанци, алжирци, нигерийци, сомалийци, етс е проблем? Защо първите съумяват да живеят добре заедно, без да си пречат, а вторите са все обидени, все неразбрани, все дискриминирани?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 26. 27 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  До коментар [#25] от "marrad":

  Невероятен анализ, направо ми спря дъха... Благодаря, че го пусна тук. Изобщо, целият сайт (поразгледах набързо) е много добър.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 27. 28 Профил на Xintu
  Xintu
  Рейтинг: 714 Весело

  [quote#5:"the_sceptic"]до планетарния досадник Боно (нещо като световен Коцето-Калки). [/quote]

  Хааааааа, много добро ++++++++++++++++++++++

  Close to the Edge
 28. 29 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  "В страна като Норвегия се гледа на тероризма по-скоро от перспективата на прилагането на закона." това е истината.
  Изрода до живот в затвори или лудницата,живота на обществото-без промяна.
  Норвегия си е същата.
  Тези,които след атентата на летището дрънкаха "България никога вече няма да е същата" са особено вредни "полезни идиоти" по Ленин.

 29. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 30. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 32 Профил на Xintu
  Xintu
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#25] от "marrad":

  ++++++++++++ и от мен, за линка. А, финалът на статията е потресаващ:

  "...А през това време в Брюксел отбелязаха още един многозначителен статистически факт: най-популярното име за новородено момченце в Европа е Мохамед..."


  Close to the Edge
 32. 33 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 605 Разстроено

  До коментар [#32] от "Xintu":

  "...най-популярното име за новородено момченце в Европа е Мохамед..."

  ха да ни е честито! горчиво!
  и по-горчиво ще става...
  п.с. май Исусовци из Европа се раждат само в Испания...то и Исуски/Jesusas/ имат измежду жените, ама и домашните си любимци /прости ми, Господи!/ така да именуват, пак няма да променят баланса...

 33. 34 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  [quote#10:"bta"]почти като при нас.Дали там си искаха оставки и вадеха от 100 кладенеца вода разни разбирачи.[/quote]

  Гледам, че тия 6 плюса само герберската агитка ти ги е нацъкала. Не ти ли писна от евтина политическа пропаганда, или от централата само толкова могат да ви инструктират?

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 34. 35 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  [quote#20:"VеnRus 2008"]Това е идеята на всички ислямски терористи - да всеят страх у приелите ги европейци и по този начин да ги принудят да приемат условията им, ненормалната им религия и начинът им на живот. Лошото е, че съдейки по статията, наистина са успели.[/quote]

  Интересно, ти коя статия чете? Защото Норвегия показа, че един терорист няма да я промени. Един психопат не е целия народ.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 35. 36 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  [quote#1:"barcelonski"]По-важното е, че е Бичмé

  > комплексирано и зомбирано !!!

  Дали ще се казва футболна агитка, агитка на АТАКА, симпатизант на ВМРО, патриот, националист, рокерска банда или просто Бичмé > какво значение има ??
  [/quote]

  Ти това ли виждаш, като се погледнеш сутрин в огледалото?

  [quote#1:"barcelonski"]Убил е хора нещастникът. [/quote]

  Да, и затова ще го съдят както си е по закон, няма да го пребиват с камъни на улицата.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 36. 37 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  До коментар [#12] от "plamenss":

  В Норвегия това не може да се случи.Полицията ще ги разгони преди да си затворил телефона.В Норвегия правилата се спазват,дори музикантите плащат глоба,ако превишат максимално допустимата сила на звука.Гражданите имат и ефективни легални механизми за защита на правата си.Норвегия е третата страна в света въвела института на омбудсмана.Има няколко решения за баланса между правото на собственост,стопанска инициатива и това на здравословна работна среда във връзка със забраната за пушене.
  В Норвегия не е имало нито революции,нито диктатури от поне 200 години,независимостта от Швеция е извоювана изключително с правни и политически средства.Насилието не е част от културата и начина на живот в Норвегия,няма и да стане.

 37. 38 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Тази вечер от 21:00 по National Geographic ще бъде пуснат филма "Аз оцелях" - разказ на оцелелите при атентата на Андерш Брейвик!
  Преди това проверете времето, защото не всякога часът обявен в програмата и този на предаването съвпадат!

  The best way out is always through Robert Frost
 38. 39 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  До коментар [#15] от "др. Иванов":

  Много некоректно сравняваш източноевропейкия и скандинавския социализъм.В България специално наказанията и условията в затворите са били такива,че човек,попаднал там ставаше или рецидивист или най-малкото аутсайдер,с редки изключения.
  Борбата с престъпността зависи от състоянието на обществото и един успешен в едно общество модел е неефективен другаде.Всичко е индивидуално,дори на лично ниво.Има хора,дето една условна присъда,дори да са извършили тежко престъпление ги превръща в законопослушни граждани,има и такива,които вършат престъпления и от затвора,има и феномена"добър затворник,лош граждани",т.е такива,които могат да се придържат,респективно въздържат от дадено поведение само при непосредствен и постоянен контрол.
  Тук няма идеология,има криминология и право и познаване на процесите.%Идеологиите вредят.
  Има и други мерки,несвързани със санкции.Като намерят някой в България,за да му върнат надзвет погрешно изчислен данък в размер половин надница, от преди година,всички възприели този факт,ще си дадат сметка за работата на данъчните власти в съответната държава.

 39. 40 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 972 Неутрално
 40. 41 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 551 Неутрално

  „ ... Нямаше промени в законите за разширяване на правомощията на полицията и службите за сигурност, ... Камерите по улиците на Осло са все още рядкост ... “

  Норвегия е толкова контролирана и с толкова много камери, че и да искат няма как повече. А норвежките градове приличат на онези по Източните Родопи. Както и шведските. Европа, ли? ... http://youtu.be/eQ6VI_bc1j4

 41. 42 Профил на sandanski
  sandanski
  Рейтинг: 388 Неутрално

  щом е толерантна трябва нов Брайвик в швеция.

 42. 43 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 668 Неутрално

  тия норвегия не си взеха поука от брейвик.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 43. 44 Профил на Ekaterina Roris
  Ekaterina Roris
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Ако наистина са все така демократични и толерантни значи са просто надалновидни, да не кажа леко инфантилни.

 44. 45 Профил на Spand
  Spand
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#14] от "Yankee":

  Аха, и по тая причина е застрелял няколко десетки виновни деца.

 45. 46 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "Отговорът на Норвегия на насилието ще бъде повече демокрация, повече отвореност и по-голямо политическо участие"
  "Нямаше промени в законите за разширяване на правомощията на полицията и службите за сигурност, законодателството за тероризма си е същото, нямаше специални разпоредби"
  "Атентаторът получи и справедлив съдебен процес, какъвто всеки друг престъпник в Норвегия би получил. "

  Именно!
  Това е начинът за противодействие на расизма, излямофобията и крайно-десният екстремизъм - ПОВЕЧЕ отвореност, ПОВЕЧЕ мултикултурализъм, ПОВЕЧЕ интеграция и преследване на крайно-десните до дупка, както е позакон..

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 46. 47 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 551 Неутрално

  В частност, например в България, службите трябва да престанат да си затварят очите пред опасността от крайно-десен екстремизъм, особено след взрива пред офиса на Евророма, обвинените за който са подкрепени от ВМРО, АТАКА и прочее. Трябва да започнат да се прилагат законите, особено членовете 162-166 от НК, които третират расистки престъпления и насърчаването на такива, като тези например (някои от тях писани по повод Брейвик впрочем):

  VеnRus 2008
  Любопитно * 33 * 14:34 * 20 сеп, 2010
  Това, което се случи преди 65 години беше, че Хитлер се надцени и се нахвърли върху СССР. Ако не беше допуснал тази грешка, сега Европа щеше да е едно прекрасно място за живеене, без евреи, цигани, араби, негри и прочие друга паплач.

  Dehumanizer
  Рейтинг: 5215 Неутрално * 106 * 19:33 * 22 юли, 2011
  Време е Норвегия да бъде прочистена от брадатите, нахални убийци. Да ги товарят на кораби и по живо, по здраво. Който откъдето е. Една маймуна не трябва да остане там.

  kimba3
  Рейтинг: 3161 Гневно * 92 * 22:25 * 22 юли, 2011
  Норвежците трябва да се вземат в ръце!!! Северно море е близо. Ако в Индийският океан имаше място само за Бен Ладен, в Северно море има достатъчно място за всички мюсулмани живеещи в момента в Норвегия!

  Augusto Pinochet (Карелсон)
  Рейтинг: 2522 Неутрално * 22 * 21:15 * 22 юли, 2011
  Явно единственото решение е физическото заличаване на всички последователи на пророка-педофил.

  Karelson
  Рейтинг: 2046 Неутрално * 19 * 15:30 * 04 сеп, 2011
  Само бой по чернилките и чалмите от друго не разбират

  VеnRus 2008
  Рейтинг: 3485 Любопитно * 200 * 14:22 * 06 сеп, 2011
  Ама докато не почнат да ги стерилизират така ще е. Само с драстични мерки може да се овладее положението. Кофти е да го кажа, но добре, че смъртността сред циганчетата е огромна...

  dqdomart
  Рейтинг: 3529 Неутрално * 194 * 18:28 * 06 сеп, 2011
  МРАЗЯ турците- най- мръсни, отвратителни гадове на земята, които трябва да се унижават и унищожават навсякъде! СМЪРТ ЗА ТУРЦИТЕ- ВЪН ОТ ЕВРОПА!

  Повелителя
  Рейтинг: 690 Неутрално * 420 * 14:42 * 24 сеп, 2011
  ХАХА Бъдещето на ЕВРОПА Е 4-ТИ РАЙХ НОВ Хитлер Всички цигани,араби,турци и негри трябва да бъдат УБИТИ В ЛАГЕРА СКОРО НАЦИЗМА ЩЕ СЕ ВРЪНЕ В ЕВРОПА БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ ХИТЛЕР

  dqdomart
  Рейтинг: 3248 Гневно * 198 * 01:46 * 06 окт, 2011
  МРЪСЕН ГАДЕН ТУРЧЕЕЩ СЕ ЦИГАНИН, НЕ НАРИЧАЙ РОДИНАТА МИ КОЧИНА, ЗАЩОТО ТВОЙТА МАЙКА МОЖЕ ДА УВИСНЕ НА ВЪЖЕТО, ИЗМЕТ! МНОГО МАЛКО ТРЯБВА, ЗА ДА ВИ СЕ ПОСДПАЛЯТ ГЕТАТА!

  qdomart
  Рейтинг: 3573 Неутрално 41 15:33 13 дек, 2011
  ВЪН ВСИЧКИ МЮСЮЛМАНИ ОТ ЕС!!!!!!!!!!

  VеnRus 2008
  Рейтинг: 5365 Весело 15 17:08 28 мар, 2012
  "Не женрус, не всички са като теб и съжаляват че Хитлер не е изтребил евреите"
  Сега вече ме е яд, че е почнал от тях, а не е захванал първо циганите и мюзлитата, мун. Но, никой не е идеален. Следващият Хитлер, обаче, ще разкара първо муслимите...

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 47. 48 Профил на plamenss
  plamenss
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#37] от "slonsco

  Съгласен съм, но как така тогава този търпелив и либерален народ е стигнал дотам, че са се вдигнали едва ли не на бунт?!

 48. 49 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 2711 Неутрално

  толерасти. Още не знаят какво ги чака.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 49. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 51 Профил на Анита Райкова
  Анита Райкова
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Така си е. При нас просто не ги вкарваме в затвора, ми даже ги и подкукуросваме да трепят още До коментар [#11] от "Нефертити":

  http://insideoftheraven.blogspot.com/
 51. 52 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  Муня пак се е разпенил

  Интересно, как човек който проповядва геноцид на верска основа и е твърдо да за затриването на една цяла държава може да говори за расизъм или демокрация.
  Кой говореше за атентатите в Египет срещу мирни хора, че са заслужили да умрат щом изповядват християнска религия?
  А, забравих - типично за ислямокомунетата

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 52. 53 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Филмът "Аз оцелях" по National Geographic тази вечер от 21:00 , беше едночасов и много информативен.

  The best way out is always through Robert Frost
 53. 54 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 551 Любопитно

  И 10 000 души да избие някой - като няма смъртно наказание, цял живот ще го хранят в някой затвор с всички права и привилегии на човешко същество... Що за милост демократична е това?! - Чиста глупост!

 54. 55 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#45:"Spand"]Аха, и по тая причина е застрелял няколко десетки виновни деца. [/quote]


  Децата играят в пясъчника на двора, а не се събират на комунистически седенки по островите, да обсъждат как да внесат поредното малцинство (бъдащи техни избиратели). Подрастващи са, юноши са и са маша в ръцете на дърти либерасти (тип Сорос). Защо никой не пита кой ги е събирал и обганизирал, с каква цел и така нататък.

  Не е хубаво да се отнема живота на невинни (както и ничий живот впрочем). Норвежеца просто е объркал не посланието, а средствата с които го изпраща.

 55. 56 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4410 Любопитно

  "Отговорът на Норвегия на насилието ще бъде повече демокрация, повече отвореност и по-голямо политическо участие", каза премиерът Йенс Столтенберг."

  Едно голямо БРАВО на Норвегия, премиерът на тази държава и сегашното социалистическо правителство! Дано Господ прости душите на невинните деца които станаха жертва на крайнодесния изрод Брейвик... и дано той изгние до края на живота си в затвора!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 56. 57 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4410 Любопитно

  [quote#14:"Yankee"]Самите емигранти не са виновни. Виновни са тия, които ги пускат, лобират за тях (за да спечелят предимство на следващите избори с циганския вот)[/quote]

  Това са ПЪЛНИ глупости.... знаеш ли какъв % от обществото са норвежците от имигрантски произход? И от къде си сигурен, че те гласуват само за една партия?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 57. 58 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4410 Весело

  [quote#44:"me3058"]Ако наистина са все така демократични и толерантни значи са просто надалновидни, да не кажа леко инфантилни. [/quote]

  А ти какво очакваше от норвежците? Да приемат идеите на терориста Брейвик? Да станат болни ислямофоби като него, да приемат неонацистката му философия? Хахаха... сорри обаче стана точно обратното! След атентата подкрепата за управляващата норвежка социалистическа партия се увеличи, много е голяма вероятността тя да спечели отново следващите парламнтарни избори! А Брейвик и идиотите които го харесват винаги ще бъдат малцинство в Норвегия, а вярвам и в Европа! Насилието, терора и омразата не са решение на нищо те само отблъскват нормално мислещите хора!!!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 58. 59 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#57:"Иво"]Това са ПЪЛНИ глупости.... знаеш ли какъв % от обществото са норвежците от имигрантски произход?[/quote]

  13% са имигрантите и явно достатъчно неприятни, та местните са започнали да откачат. Това е еквивалентно на удвояване на циганското население в България - сигурен съм че и тук доста хора ще хванат пушките.

  От къде съм сигурен че гласуват за една партия - виж за кой гласуват мусулманите в България или латиносите в Мексико.

 59. 60 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#59:"Yankee"]латиносите в Мексико. [/quote]

  Латиносите в САЩ имах предвид, турчалята в Германия, Франция и Белгия





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK