Защитата на Брадли Манинг ще твърди, че редникът е държан в условия на мъчения

Брадли Манинг

© Reuters

Брадли МанингАдвокатите на редник Брадли Манинг, заподозрян в предоставяне на информация на WikiLeaks, ще се опитат да отхвърлят обвиненията, като твърдят, че той е държан в условия на мъчения, съобщи британският вестник Guardian.


Защитата е призовала за седем експерти за следващото предварително изслушване на 1 октомври, които ще заявят, че Манинг е държан при условия на мъчения въпреки техните професионални препоръки.


Адвокатът на Манинг Дейвид Куумс иска да чрез показанията на военните психиатри да предизвика оттеглянето на 22-те обвинения, като твърди, че Манинг е бил обект на незаконно отношение преди процеса в нарушение на конституцията, която забранява жестоките и необичайни наказания.
Брадли Манинг е обвинен заради най-голямото изтичане на секретна държавна информация в историята на САЩ. Стотици хиляди дипломатически грами и класифицирани военни документи бяха публикувани от скандалния уебсайт WikiLeaks.


Редникът беше арестуван през май 2010 г. във военна база близо до Багдад и след това държан във военноморската база Куантико във Вирджиния. Там за период от около осем месеца той е стоял в изключително тежки условия. Военните твърдят, че това е било необходимо, за да се предотвратят евентуални самонаранявания.


Свидетелите, които защитата ще призове, включват военен психиатър, който неколкократно е препоръчал арестуваният да бъде изведен от тези ограничителни условия. Съветът му обаче е бил игнориран и Манинг е бил събличан гол и държан в напълно празна килия. Било му е позволено да спи с груба риза.


Според адвокатите експертите ще кажат, че въпреки техните възражения срещу условията военните са казали: "Ще правим каквото си искаме." Освен това защитата иска да призове и свидетели от базата "Форт Лийвънуърт", където Манинг беше преместен през април 2011 г., след като редица активисти и организации изразиха недоволство от начина, по който той е третиран.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK